SG Standard X SG Special

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Newt

SG Standard X SG Special

Příspěvek od Newt »

Jaký je rozdíl Mezi Gibsone SG Standart, a Gibson SG Special.
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Re: SG Standart X SG Special

Příspěvek od Slimy »

Jen bych kamaráda doplnil, že nejde pouze o rozdíly fyzické, ale o hlavně zvukové. Prostě jestli se vyplatí přišetřit na Standarda, či je rozdíl pouze ve snímačích (myslím) a dodávaném příslušenství.
Třeba placatej Jazzman by mohl vědět :D
"Lots of people talk and few of them know..."
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Gibsone SG Standart tu asi nikdo znát nebude - je to Gibson SG Standard. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

co jsem se setkal, tak vetsinou mely standardy mirne rezonantnejsi telo a tlustsi harmonictejsi zvuk. Ale uprimne jsem tu mel i Specialy ktere hraly lip jak nektere jine Standardy.
Kazdopadne je Standard elegantnejsi a mam z nich vzdycky dojem ,,dospelejsich'' kytar.

Takze za me - kdybych si mel kupovat rekneme novou nebo kytaru z novejsi produkce, asi bych uz pro ten pocit prisetril. U starsich kousku by mi bylo fuk, jestli je to Special, nebo Junior nebo vlastne cokoli. Zase ale hral jsem napr. na Standarda nekde kolem roku 70 s minihumbuckerama a zvuk super, nicmene hmatnik byl strasne moc vysoko nad telem, coz aspon me znacne kazilo dojem...

je to ale kus od kusu, takze klidne muzes narazit na paradni kus i mezi specialama. Mel jsem jich uz 9 a muzu rict, ze jen dva naplnily moje predstavy, jeden (hral skoro jak standard co mam ted) ale byl trihumbuckerovy a to mi nevyhovovalo a druhy byl moc agresivni (ale na tvrdy styly a podladeni to byl zabijak).
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

No ona je teď možnost koupit úplně nový Special za 15k, což oproti Standardu je skoro 2x míň - a Newt po pořádné SG kytarě touží, tak se ptáme, jestli tam není nějaký propastný rozdíl (např. dřevo), protože snímače se dají vyměnit a kufr koupit...
citizen.one

Nj, to je kazdou chvili. Standard se tu kolikrat objevil i za 20, coz u za zamysleni stoji...
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Aha, tak takhle je jasné, že Standard bude lepší :) ... to víš, já se o SG nezajímám a když jsem viděl slevu o 7k (22k -> 15k), tak jsem byl nadšený. Ale pokud podobně padá i Standard...
Jen doufám, že až Karel (Newt) bude mít těch 20k na Speciala, že Standarda zase někdo takhle zlevní :D
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

I ten special je dobra kytara, nez ho budes kupovat urcite si na nejake sg zahrej cim vic tim lip
s tema bazarovyma mam zkusenost :hodne opatrne, zkousel sem 3 kusy specialu a kazdej byl docela "cernej petr "
special ma tenci 60" krk
nejlepsi je nejdriv obejit obchody a na vsechny sg co zrovna maj si zahrat a vstrebavat to.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

SG je po obchodech docela dost, takže si to můžeš vyzkoušet. Máš štěstí, že sis vybral rozšířený model. Já sháněl ES 175 a ta je i u Thomanna maximálně jedna a stejný model Heritage se sem nevozí, takže jsem v pr....

Podlaďovat kytaru s krátkou menzurou je nemravné, styď se Občane! Už takhle mám na SG dvanáctky struny, aby ladilo a mělo tlustý zvuk.

SG musí celé rezonovat a hrát i z krku, jinak nefunguje a nemá zajímavý zvuk. Nevím jestli je to poklesem kvality :wink: ,ale rozdíl v kvalitě SG Special a Standard mi přijde menší než před 15 lety. Podle mě je daný jen profilem krku.
Naposledy upravil(a) Jazzman dne 3.01.2011 22:34, celkem upraveno 1 x.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

No v bodech:
1, pokud je to tolik o kusech, tak bych rád, až se bude vybírat, aby s náma šel někdo zkušenější, protože bude vědět, co a jak. Já si po roce hraní nedokážu nějak představit, že bych byl hoden nějak extrémně soudit, co je lepší ať v LP či SG, které již vůbec neznám...
(jinak poznámky proč tedy chceme koupit SG, když "nepoznáme jeho kvality", budou nemístné. Prostě Newt chce SG a po ohlédnutí na Epiphony si raději počká na Gibson a bude mít vystaráno.)
P.S. To s to ES 175 Ti nezávidím - tyhle (polo)lubovky jsou asi dost k nesehnání... a přitom jaké jsou to nástroje :oops:

2, O podlaďování rozhodně neuvažujeme. Možná tak DADGAD na Kashmir od Led Zeppelin.
To je i to, co hrajeme - Led Zeppelin (já - proto miluju LP) a AC/DC (Newt - proto SG) ... a s tím Pink Floyd, Dire Straits, Deep Purple, Blue Effect...

3, 12tky struny na SG? Já se na LP bál dát 11tky :D ... pak 10tky a nakonec zůstávám u Ernie Ball Super Slinky 9-42. A ať mi nikdo neříká, že to tu mou kytaru nerozhýbe - snad právě James Patrick Page natahuje tyhle struny na své kytary (je pravda, že on je mixuje... a to dost...)

4, takže celkově říkáte, že u SG jde prostě o to najít dobrý kus? Neměli éry jako LP?
citizen.one

Jj, musim rict, ze se mi na Special krk hraje lip ja na novy Standard.

Jinac jsem to nepodladoval ja, ale vsichni ti okolo. Privezl jsem tenkrat 4 stejne kusy a vsichni si to podladili do C. A musim rict, ze to fakt hrnulo tak, jak jsem zadnou kytaru takhle hrnout neslysel, ani s EMG.

Tim ze to chcete na starsi muziku, tak bych sel urcite do Standarda nebo starsiho cehokoli, ale to asi pri hranici kolem 20 nebude uplne mozny.

S tema strunama je to tezky, ale zkusil jsem uz leccos a vseobecne bych doporucil 10tky nebo slabsi. Ostatne kapely o kterych pises, pouzivaly slabe struny a tenka trsatka a zvuk mely jak vino...
Kazdopadne na vsechny kytary pouzivam 10/46, jen na strata jsem si nedavno poridil o pul cisla mensi, jenze mi jeste neruply ty predchozi, tak jsem to ani nezkusil. Spis je zvuk zakopany vic v strunach jako takovych, nez tloustce.

Ono i ty ery jsou pofiderni, je to totalne kus od kusu, je jasny, ze povetsinou hrajou dobre, ale halt nektery vic, nektery miń.
Newt

Příspěvek od Newt »

Koukal jsem na Kytary.cz a rozdíl ve snímačích je akorát na kobilce u standartu je 498T AlNiCo V magnet a u speciálu 490T AlNiCo II magnet je v tom hodně velkej rozdíl??
Here are two true verdicts...
1.Hip Hop IS DEAD

2.Gibson IS BEST
citizen.one

decentni :)

kazdopadne ted jarda heryan prodava sg faded za 12 000,--
coz je myslim bezvadna cena...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

rozdil je v krku, standard mi prijde ze ma trochu silnejsi telo (nepomeroval jsem), navic ma hezci vykladani a jinej snimac u kobyly. me se snimace na specialu libily, akorat ten kousek co jsem mel byl presny opak toho co popisuje citizen - ta kytara nehrnula vubec, byla jakoby cela posazena frekvencne nahoru (tj min basu a vic vysek nez ostatni) - coz z ni delalo super kytaru na cisty zvuky a spinavy doprovody. jakmile se ale podladila uz do drop D tak to byl problem, jinak jsem na ni hral rad - neprepadavala a byla pohodlna. kamos mel stejnou kytaru (ale cernou) a ta zas byla posunuta frekvencne dolu, pekny macaty zvuk ale kvuli lehci absenci vysek uz ne tak hezky clean.

ja bych sel za 20 do standardu, kolem te dvacky se sehnat daji a pak se budou v nejhorsim lepe prodavat. navic se mi vic libi :) podle me zadna zaruka ze bude hrat lip to ci ono neexistuje, jistou zarukou budiz ze ten kobylkovej snimac na standardu je podle me lepsi na vic zkresleny zvuky nez 490 R kterou mam taky rad, ale je takova az moc drevni na husty doprovody (coz te na druhou stranu nemusi zajimat pokud to chces na oldschool rock). 498 je jinak super snimac, trochu silnejsi a hutnejsi nez 490.

nebo to faded za 12, to je zadarmo (pokud je v pohode)
citizen.one

v poradku je urcite, prodava to Jarda Heryan - sberatel SG (jen ode me ma 3 :D)

jinac presne jak pises, taky jsem potkal Special - ma ho nas bubenik (svyho casu kytarista), ktery je vys a i kdyz dobre zni, tak kdyz na nej hraju, tak mam takovej podivnej pocit prazdna z ty kytary, snad malo odporu, no nevim...
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Slimy píše: 3, 12tky struny na SG? Já se na LP bál dát 11tky :D ... pak 10tky a nakonec zůstávám u Ernie Ball Super Slinky 9-42. A ať mi nikdo neříká, že to tu mou kytaru nerozhýbe - snad právě James Patrick Page natahuje tyhle struny na své kytary (je pravda, že on je mixuje... a to dost...)
To by mě zajímalo proč ses tam bál dát 11ky?

Ale devítky na LP, to nechápu ... Devítky bych si nedal ani na strata, teď tam mám desítky, a stejně mi to přijde měkký, ale zase to na něm zní hezky ...

Každopádně kámoš měl na LP desítky a přišlo mi to strašný ...
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Za A, tohle vlákno není o strunách.
Za B, ta poznámka "A ať..." tam byla právě kvůli vyhnutí se polemizování...

Ale abych odpověděl - kytaru jsem kupoval s 8čkama. Nevadili mi - rychle jsem si zvykl na elektriku, kytara hrála a tak nebyl důvod měnit.
Pak jsem ale právě slýchal názory, jak LP nehraje pokud tam nemáš pořádné struny apod., tak jsem začal uvažovat o změně. Jen jsem si nebyl jistý skokem z 8ček na 11tky, když kytara byla seřízena kytarářem na 8čky, tak jsem koupil Gibson 10tky, které jsem chvilku používal. Na 11tky jsem se ještě bál. Pak přišlo přepražcovávání u p. Janeckého, tak jsem koupil 11tky Ernie Ball, ať mi to tam natáhne.
No že bych cítil nějakou extra změnu to ne. Možná naopak.
Od té doby zůstávám u Ernie Ball strun - jen jsem klesl z 11tek na 10tky a nakonec k 9tkám...

Takže je to tím, že mi hlavně dobře sednou - jak na hru samotnou, tak na hudbu, kterou chci hrát.
To, že nejsem unikát jsou mi příklady kapel let minulých a pro mě hlavně Jimmyho Page z Led Zeppelin.
I lidi v mém okolí se divili proč jdu tak vysoko (11tky) - třeba učitel na kytaru se fakt divil. A to že to není nějaký patlal...
petan

Příspěvek od petan »

Já mám teď na LP 10ky a příde mi že tlustší struny by tomu prospěly. Ale tohle je totálně OT

Někde tady padl návrh na sg faded. Znamená to faded, že je uvnitř vydlabaná, jako to dělá gibson u LP? Jenom že si to nedovedu u tak tenký kytary úplně představit...
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Jasně, věc názoru ;)

"Faded" je vlastnost barvy, ne? Faded = vybledlá
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Jojo s vydlabanim to nema nic spolecneho. SGcka se snad ani nedlabou ne? Tam skoro neni co dlabat..
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“