Jakou sílu strun do westernové elektroakustiky?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakou sílu strun do westernové elektroakustiky?

Příspěvek od jakub.kubaaa »

shoooter píše:
Marek86 píše:Tak kytara už zní jako kytara :) Děkuji všem za rady :) Ale edge má pravdu v tom že je to bláto, tak nějak to zní jednotvárně, hned jak budu moct zajdu do hudebnin pro nějaký ty jedenáctky jak jste mi tu poradili
Když nevíš co, kup Martin SP .011 phosphor-bronz.
Přesně tyhle jsem dneska natáhnul (akorát tam dávám dvanáctky) a sem vážně překvapenej ... Předtím jsem tam měl naprosto stejné, jen to nebyly ty SP, a rozdíl tam vážně je ... Tyhle znějí tak nějak více bronzově, tamty byly přebasované ze začátku ... Každopádně jestli ty SP taky vydrží tak dlouho, tak je to jistota ta značka ...
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Marek86

Příspěvek od Marek86 »

Dobře dám na vás :) zkusím je!
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

jakub.kubaaa píše:Asi tak, desítky nebo jedenáctky, dvanáctky jsou na hraní prstama moc
A na to jsi přišel jak, že dvanáctky na hraní prstama jsou moc? Zkoušel jsi to?
Já na dvanáctky normálně prstama hraju a žádný rozdíl mezi 11 a 12 v tomto smyslu necítím.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Jester píše:
jakub.kubaaa píše:Asi tak, desítky nebo jedenáctky, dvanáctky jsou na hraní prstama moc
Já na dvanáctky normálně prstama hraju a žádný rozdíl mezi 11 a 12 v tomto smyslu necítím.
Já bych doporučil také .012, ale jde i o nástroj. Ať si koupí .011, silnější může zlusit příště.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

shoooter píše:
Jester píše:
Já bych doporučil také .012, ale jde i o nástroj. Ať si koupí .011, silnější může zlusit příště.
No dvanáctky na prsty, nevím, prstama moc nehraju, ale určitě se mi na měkčí hrálo prstama o dost líp
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

jakub.kubaaa píše: No dvanáctky na prsty, nevím, prstama moc nehraju, ale určitě se mi na měkčí hrálo prstama o dost líp
No vidíš, a já prstama hraju 25 let a 12ky mi rozhodně nedělají při fingerpickingu problém. Jediné, kde bych si dokázal představit, že by to někomu mohlo vadit, je kdyby hrál bez nehtů jenom bříšky prstů. Pak by možná tenčí struny mohly být výhodou, ale s nehty ne.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Jeste a nemas Seagullku nebo neco takoveho s kratsi menzurou? To taky dela rozdil.
Jinak me hra prsty nevadi ani na dvanactkach, a to nehty nehraju.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jester píše:
jakub.kubaaa píše: No dvanáctky na prsty, nevím, prstama moc nehraju, ale určitě se mi na měkčí hrálo prstama o dost líp
No vidíš, a já prstama hraju 25 let a 12ky mi rozhodně nedělají při fingerpickingu problém. Jediné, kde bych si dokázal představit, že by to někomu mohlo vadit, je kdyby hrál bez nehtů jenom bříšky prstů. Pak by možná tenčí struny mohly být výhodou, ale s nehty ne.
Nebo člověku, co má problémy se šlachama a nechce to moc rvát... Můj případ :wink: S jedenáctkama na akustice končím, dál nejdu...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Marek86 píše:Takovouhle sarkastickou reakci jsem přesně čekal, ale pokud se začteš i do mého prvního dotazu, zjistíš, že jsem ještě před hodinou o žádném seřizování krku neměl ani tucha.... Prostě jsem se dál zajímal když se mě tu tak ochotně ujali....
Ale jinak díky za vysvětlení principu toho dotahování.
Héj, ale to nebylo myšleno ani trochu sarkasticky :shock: . Prostě od té doby, co Nero takhle srovnal informační thready na fóru, odkazuju tam všechny, protože mě pročtení většiny z těch odkazů uchránilo od spousty zbytečných dotazů!
A právě to, že jsi o seřizování krku neměl tucha je důvod, proč si to přečíst - protože já o takových věcech toho tucha mám právě od doby, co jsem to udělal - nemyslel jsem v tu chvíli číst to, aby neprudil s nějakou výztuhou, ale aby sis rozšířil obzory... sarkasmus podle mě vypadá úplně jinak a běžně se za něj nedává ;) smajlík :roll:
kip

Příspěvek od kip »

Co se týče tloušťky strun, tak mi přijde, že je to otázka seřízení nástroje - výšky dohmatu, jakou tloušťku použít. Pocit v ruce bych viděl až na druhém místě. Pokud je dohmat dostatečně nízký (jedenáctky začínají drnčet a dvanáctky nedrnčí), tak si myslím, že je to nejlepší možné nastavení. Stejně tak budou působit jedenácky, pokud bude dohmat vyšší a desítky budou drnčet, jedenáctky ne. Podle mě ani tak nezáleží na tloušce strun, ale na jejich výšce nad hmatníkem.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nero píše: Nebo člověku, co má problémy se šlachama a nechce to moc rvát... Můj případ :wink: S jedenáctkama na akustice končím, dál nejdu...
Ale já se bavím (a taky proč jsem reagoval) celou dobu o tloušce strun vůči pravé ruce a technice vybrnkávání, což jako většina praváků je ta, co hraje nad ozvučným otvorem. A tady je to podle mého jedno, resp. jak jsem psal výše.
Tloušťku strun vůči levé ruce, která běhá nad hmatníkem, neřeším. Tady je to samozřejmě podle každého gusta, jeho potřeb a zvyklostí.

EDIT:
Když si čtu ještě jednou Tvůj příspěvek, tak si to asi myslel stejně jako já. Ale i těma prstama pravé ruky můžeš ty struny hladit, nemusíš je přece rvát. A pak by to mělo být jedno, jestli tu tloušťku utáhneš levačkou. Ale to je můj laický pohled, já jsem nikdy problém se šlachama neměl (za to fůru jiných :wink: ). A ty Nero hraješ prstama nebo trsátkem na akustiku?
...EDGE... píše:Jeste a nemas Seagullku nebo neco takoveho s kratsi menzurou? To taky dela rozdil.
Jinak me hra prsty nevadi ani na dvanactkach, a to nehty nehraju.
Mám. Tak ona má kratší menzuru? Jako určitě má širší hmatník (46mm), ale o kratší menzuře nevím. Podívám se. Ale stejně prostě nevídím rozdíl pro pravou ruku v tloušťce strun.

EDIT2:
Tak fakt má kratší menzuru.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jester píše:
Nero píše: Nebo člověku, co má problémy se šlachama a nechce to moc rvát... Můj případ :wink: S jedenáctkama na akustice končím, dál nejdu...
Ale já se bavím (a taky proč jsem reagoval) celou dobu o tloušce strun vůči pravé ruce a technice vybrnkávání, což jako většina praváků je ta, co hraje nad ozvučným otvorem. A tady je to podle mého jedno, resp. jak jsem psal výše.
Tloušťku strun vůči levé ruce, která běhá nad hmatníkem, neřeším. Tady je to samozřejmě podle každého gusta, jeho potřeb a zvyklostí.

EDIT:
Když si čtu ještě jednou Tvůj příspěvek, tak si to asi myslel stejně jako já. Ale i těma prstama pravé ruky můžeš ty struny hladit, nemusíš je přece rvát. A pak by to mělo být jedno, jestli tu tloušťku utáhneš levačkou. Ale to je můj laický pohled, já jsem nikdy problém se šlachama neměl (za to fůru jiných :wink: ). A ty Nero hraješ prstama nebo trsátkem na akustiku?
Ono s těma šlachama je zo složitý.. Samozřejmě, že ty 011 používám především kvůli levačce. Nicméně jsem si jednou udělal nějaký náběh na zánět u i pravačky (to nebylo kytarováním, ale sportem - volejbal není pro kytaristy to pravé ořechové...) a pak jsem měl problémy utáhnout ty jedenáctky i tou pravačkou, protože i ten pitomej fingerpicking dával docela zabrat, pokud to mělo nějak znít. Nedávno jsem měl v ruce kámarádovu akustiku s 014 strunama a musím říct, že tou pravačkou se mi na to nehrálo úplně příjemně. Přece jen i ta odezva struny vůči vybrnkávající struně má nějaký vliv na hraní. Tady samozřejmě ale rozdíl 011 / 012 nebude zas tak velký velký.

A teda na akustiku hraju v 90 % případů prsty. Trsátko beru jen na věci, u kterých se hraní prsty nehodí, potažmo technicky je problematické :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

kip píše:Co se týče tloušťky strun, tak mi přijde, že je to otázka seřízení nástroje - výšky dohmatu, jakou tloušťku použít. Pocit v ruce bych viděl až na druhém místě. Pokud je dohmat dostatečně nízký (jedenáctky začínají drnčet a dvanáctky nedrnčí), tak si myslím, že je to nejlepší možné nastavení. Stejně tak budou působit jedenácky, pokud bude dohmat vyšší a desítky budou drnčet, jedenáctky ne. Podle mě ani tak nezáleží na tloušce strun, ale na jejich výšce nad hmatníkem.
A je to tu zase - dohmat
Struny mohou drnčet i s vysokým dohmatem, třeba kvůli špatnému seřízení krku, kvůli ořechu, apod.
Při změně strun většinou stačí nastavit krk. To je potřeba s ohledem na jiné pnutí strun. S dohmatem se většinou hýbat vůbec nemusí.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
kip

Příspěvek od kip »

A je to tu zase - dohmat
Struny mohou drnčet i s vysokým dohmatem, třeba kvůli špatnému seřízení krku, kvůli ořechu, apod.
Při změně strun většinou stačí nastavit krk. To je potřeba s ohledem na jiné pnutí strun. S dohmatem se většinou hýbat vůbec nemusí.
Jojo, máš pravdu. Chtěl jsem tím říct, že záleží víc na nastavení nástroje, než na samotné tloušce strun, jak je hraní pohodlné pro levou ruku.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“