Les Paul - potenciometry

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
maf

Les Paul - potenciometry

Příspěvek od maf »

Zdravím páni muzikanti, měl bych menší dotaz. Koupil jsem si z druhé ruky Les Paula značky Swift, s klasickými les paulovskými snímači. Poté co jsem je zaměnil za humbuckery, objevil se menší problém. Před výměnou na prostřední pozici přepínače ( když hrál krkový i kobylkový snímač ) každý volume potenciometr ovládal svůj snímač zvlášť, po výměně za humbuckery oba volume potenciometry ovládají oba snímače dohromady - když ztlumím jeden potenciometr, ztlumí oba snímače, což před výměnou nebylo. Nevíte někdo co s tím ?
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Re: Les Paul - potenciometry

Příspěvek od Slimy »

Mohu se jen dotázat, co si představit klasický les paul snímač? Jako třeba P90? Já si pod tím představím právě humbucker jako PAF...
Problém bude s připojením snímačů na potenciometry. Takhle jsem si omylem udělal z humbuckerů singly a žil v domění, že ty snímače vůbec nehrají :D
"Lots of people talk and few of them know..."
maf

Příspěvek od maf »

Slimy píše:Mohu se jen dotázat, co si představit klasický les paul snímač? Jako třeba P90? Já si pod tím představím právě humbucker jako PAF...
Problém bude s připojením snímačů na potenciometry. Takhle jsem si omylem udělal z humbuckerů singly a žil v domění, že ty snímače vůbec nehrají :D
Ano,omlouvám se za nepřesný popis, na kytaře byly snímače typu P90, které jsem vyměnil za humbuckery z kytary BACH. Humbuckery jsem zapojil přesně podle tohohle schéma : http://www.rmpickups.cz/soubory/schema_2xhb.gif ; a vše funguje, kromě zmíněného rozložení volume potenciometrů.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

To je u normálního gibsonovskýho zapojení v pořádku, tak to má být.
Někdo toho využívá i na to, že má střední pozici jako kill-switch 8)
I´m wheels... movin´wheels
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Měl jsi to předtím asi takhle:
Obrázek
takže drát od snímače šel na střední nohu poťáku. Takhle to mají fender basy. Má to své výhody i nevýhody.

Edit: Někde je chyba, to zapojení od RM je stejné... Běžnější ale je, že drát od snímače jde na krajní nohu potu, a ze střední jde drát k přepínači.
Ještě na to koukni. Podle toho schémata nehoře by se ty dva volume neměly ovlivňovat.
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Dobrý den,
Měl bych dotaz ohledně potenciometrů k Les Paul kytaře, jelikož mi odešel jeden tónové clony (od 0-10% dráhy mi "shodí" hlasitost někam k nule, od 10-100% pak zase funguje normálně - zkoušel jsem ho "rozhýbat" a nepomohlo, ještě ho zkusím prostříknout).
Přemýšlel jsem tedy, čím ho nahradit. Tohle byl 15 let starý Gotoh a proto bych chtěl zase nějaký značkový. Taky mě napadlo si koupit 2 push-pull a roznou si kytaru přepájet na rozepínání humbuckerů, což snad půjde mít na tónových clonách rozepínání. To se budu muset zeptat p. Janeckého. Nebo mě vyvedete z omylu Vy :)
Takže mě napadají 3 otázky:
1, Je opravdu můj starý pot nenávratně rozbitý nebo nevíte, jak to opravit?
2, V případě, že by byl nenávratně rozbitý a já bych ho chtěl pouze nahradit, co by jste mi doporučili a kde to koupím v Praze?
3, V případě, že by byl nenávratně rozbitý a já bych chtěl rozepínat humbuckery - jaké push-pull poty by jste mi doporučili a kde je koupím v Praze?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nenávratně rozbitý asi bude.

Pokud jde o koupi - plánuješ si to tam dávat sám, nebo u kytaráře? Protože kytarář má těhle krámů zásobu a jistě bude ít i rozumnější cenu, než jakou najdeš v nějakém obchůdku.

Pokud bys to kupoval sám, tak bych to viděl na Alexim, ale určitě bys sehnal třeba i v GESu. Nebo e-shopy typu Bach, Soller, a oblíbená ebay.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Tak to je škoda. On už takhle zlobil před Vánoci, ale to jsem rozdělal "zadní dvířka", trochu "prohrábl" kabeláž, "zakvedlal" s tím potem a on zase fungoval. No, nemělo to dlouhé trvání.

Teď jsi mi nasadil brouka do hlavy.
Plánoval jsem sám - dal bych 500,- za poty (našel jsem je na R.M. za circa 250,- bez poštovného) a napájel to. Jenže je fakt problém, že zkušenosti s pájením moc nemám, nemám schéma ani nápad, jak to udělat a asi by byl celkově strach to nepodělat.
Zase u kytaráře se to prodraží, neuvidím kytaru týden, kdo ví, co mi tam dá a třeba mi jí zase zdarma omlátí (spíš popraská lak při přepražcování a nastavení krku), jak minule...
Fakt nevím, co je horší :D ... napíšu Janeckému a uvidím ;)

Tak i tak díky za nápad.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Kytaráři, od kterého si kytara odnesla nějaké šrámy, bych svůj nástroj znovu nesvěřil...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

To je taky fakt. Já tím spíš doufám, že tentokrát si třeba dá fakt bacha, aby tam nebyla ani šmouha. To bych fakt zabíjel.

Navíc nevím, kam jinam bych šel.
Jasně, kytarářů v Praze je víc a adresu (mail, telefon či adresu dílny) seženu, ale všechni, které znám, chodí k p. Janeckému a pějí na něj ódy...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak jdi k pánům Kobrle a Stehno, na ty pěju ódy já :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Už to je spíš jen spam, ale díky ;) napíšu jim.
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Kobrleho můžu taky jen doporučit.
Akorát jestli tam pojedeš autem, tak neparkuj na té modré zóně... pomáhají a chrání tam v jednom kuse.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dej to tomu co minule a kdyžtak mu rozbij hubu. On se poučí.
pepina600

Les Paul - potenciometry

Příspěvek od pepina600 »

Mám dotaz jestli můžu dát tenhle potenciometr jak na volume tak na tónovou clonu http://www.thomann.de/cz/gibson_potentiometer_01.htm nebo jestli musí být na každý něco jinýho.Díky za odpověď
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Můžeš. Pokud to máš pro humbucker(y), je 500 k OK, pro singly by to mělo být 250 k. Pozor, pokud by to byly aktivní snímače, je to jen 25 k. Co se týče logaritmického/lineárního průběhu pro volume/tone, u výrobců kytar ani uživatelů (i zde na fóru) neexistuje jednotný názor. Ten si budeš muset udělat sám. Pokud by ti log. průběh (Thomann udává tone, já bych ho volil spíš pro volume) nevyhovoval, budeš to muset vyměnit za lineární. Záleží, jak moc jsi na práci s poťákem závislý, v krajních polohách je to putna.
pepina600

Příspěvek od pepina600 »

Díky za odpověď :wink: , mám to právě pro humbuckery, jinak používám většinou krajní polohy potenciometru, tak to snad bude dobrý.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“