Gibson SG standard

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
citizen.one

Re: Gibson SG standart...

Příspěvek od citizen.one »

no nechci Ti kazit nadseni, ale ty opravdove etalony kytar jsou trochu mimo ,,beznou'' produkci...
kdyz mas stesti, tak nekde koupis za slusny, podotykam slusny = kolem 100 tisic, peniz neco rocnikoveho a hrajiciho opravdu tak, jak to zname ze starych nahravek.

Nerikam ze vsechno novy je spatny, ale i kdyz uz ty kytary hrajou treba dobre, tak pomerne malokdy maji ten vyrazny puvodni charakter, ktery je znat u tech nejpovedenejsich.

jinac dobre hrajici kytara muze byt opravdu z fosny, zalezi jen na tom, jak se zrovna podarilo slozit celou ,,stavebnici'' dohromady.

a na kytaru si je podle me taky schopnej nasetrit uplne kdokoli (nepocitam teda opravdu socialni pripady, kdy musi student vydelavat pri skole jeste na zbytek rodiny). Sam jsem toho prikladem,
zacal jsem na stagg a MG15R, pak koupil DSL401 a dneska toho mam tolik, ze se mi o tom tenkrat ani nesnilo. Ale je to obetovani jinejch veci, jako ze neinvestuju moc do obleceni nebo si to necham posilat z anglie a nemecka, a prakticky za nic zbytecnyho neutracim. Ne ze bych teda drepel cely dny doma, ale da se to. Par brigad, zakazek a kseftu na to stacilo...

kazdopadne ta cena, za kterou Standarda mas, je fajn a preju hodne radosti ze hry na nej :)
Bearder

Příspěvek od Bearder »

tak... :)

1. kdo reagoval byl člověk který tvrdil že je pro studenty nemožné splašit prachy = pravda i nepravda
2. člověk kdo si zkusil vytunit svoje kejtry a ví co dřevo umí mi dal na vědomou že je rozumné stavět kytary levnějšího typu jen si je nechat seštelovat. = pravda i nepravda
3. člověk ( citizen.one) kterej co sem tu četl měl v ruce minimálně deset Gibson SG a to na doma a ne v obchodě a říká že skutečně pravé kytary začínají na sto tisících. = pravda i nepravda já vím citizene a taky bych chtěl aby mi rukou prošlo to co tobě :) a ty nejvíc bys měl v tomhle topicu popisovat tvoje poznatky přestože začátečníkům se mohou zdát složité.

já nemám nic proti jedinému z vás, každý máte svůj názor ze svého pohledu a zkušeností a diskuze se vyvíjí klasicky podle českého standardu :) ale když si vemete že se bavíte o kytaře spíše levného charakteru a motáte do toho prkna z překližky a speciály na zakázku stavěné za sto tisíc na které si zahrají jen ti co skutečně umí hrát...

Ale sem rád že takové diskuze vůbec vznikají a že si je někdo přečte ať už mu pomůžou jakkoliv.
Já sám se začátečník a potřebuju pořádně naučit ale snažím se a čtu přestože ze mě nikdy nebude člověk co odehraje letní fesťáky s kytarou v ruce, s redbulem za pasem a s nástroji kterým může bezmezně věřit.
Naposledy upravil(a) Bearder dne 9.01.2011 17:19, celkem upraveno 2 x.
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Mar­shall JTM45/​2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

hele ja uz na tohle mojo starych a drahych kytar neverim. nejaky jsem porovnaval, stary gibsony mi prijdou v ramci celkovy produkce (resp toho vzorku co jsem mel v ruce) lepsi, ale nevnimam to vubec jako pravidlo. zas maj casto treba vetsi problemy s ladenim. i dneska clovek najde super hrajici charakteristicky nastroj a rozhodne za to nemusi utratit sto papiru. nebude to mit takovou hezkou patinu, nebude smrdet, nebude mit popraskany lak ani zajimavou historii ale proste to jde. navic takovou starou kytaru bych se mozna ani nedovazoval brat ven :) stary kytary mam rad ale takovahle glorifikace mi prijde nesmyslna.
citizen.one

co jsem tim chtel rict, ze opravovy Les Paul je pred rokem 61 s PAF snimacema, stejne jako opravdove SG je rocnik tesne po 61 roce. Ale i treba 67, kazdopadne zase s PAF snimacema.
Pointa toho neni ani tak to, ze by ty kytary mely udavat standard, ale tim, ze proste byly prvni toho druhu, tak uz tim predurcily, jak bude cely vyvoj porovnavan vztazmo k ,,prvokusum''.
Cili muzou byt stovky dalsich super LP a SG, ale nebudou hrat tak jako ty prvokusy, cili ne lip nebo hur, ale proste jinak.

SG i LP jsem pravda mel v ruce desitky, na doma jen relativne par, ale nejlip hral goldtop z 56ho a SG z roku 63. Pravda je to zase tezko rict, protoze spolu se zvukem na cloveka pusobi (ted uz by to asi taky bylo jine, ale tenkrat) i cena, historie a dalsi faktory.

kazdopadne jakkoli to muze znit, jsem tim nechtel odsoudit vlastne jakykoli kytary z jakykoli doby. Vsude a vzdy je neco lepsiho a neco horsiho. Coz je krasa analogu, kterou digital uspesne devastuje :)
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Bearder píše:
Farrell píše:
Fade píše:Jak jsem psal vedle v topicu, hrál jsem teď na SG Standard a nenechalo to ve mě nějak skvělý dojem... Jel jsem přes F50 Mesa a ty prachy (34900Kč) bych za to nedal.
Pri dnesnich cenach 35 za normalniho (novyho) Standarda = nekdo pekne natahuje...
wow.... no nevím jak vy ale já vždy porovnávám ceny u nás s cenama v zahraničí například s hodně milovaným thomann.de a ne že by mě napadlo odtamtud koupit kytaru bez osobního odzkoušení ať sem sebevíc levej ale kvůli tomu abych si na naše obchodíky počíhal nebo i zatlačil a cenu si pro sebe upravil! Ta cena je prostě přemrštěná a trh se hýbe i kdyby jen dolarem!!! pamatujme na to!

Naši čeští obchodníci to je kapitola sama pro sebe. Znám spoustu praktických příkladů kdy braly moje kamarády na hůl a nebo kdy se chytří kamarádi nenechaly opít rohlíkem a koupily danou věc třeba v německu za poloviční cenu při tom samém produktu a kvalitě (teď nemyslím kytary)

35 bych za tuhle kytaru nedal... to už bych radši rozmýšlel nad vrstveným LP!
Jenže já tady nemluvím o přemrštěné ceně, ale o tom, že to SG, které tak vychvaluješ a říkáš "Připlaťte si, stojí to opravdu za to!", hrálo jako Epiphone SG, která visela o kousek dále.
Stejně tak chápu tvoje nadšení, ale není Gibson jako Gibson.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Ano, není Gibson jako Gibson... jak jinak.

taky není Furch jako Furch a co mám načteno tak i přestože se dřevo na kytaru vybere jakostně to nejlepší tak i z něj může vzniknout kytara která nebude absolutně znít. Je tam velký vliv náhody ale to samozřejmě i u jiných firem.

ale srovnávat Gibson SG Standard s Epiphone nejspíš nejlepším G400? že jsou si rovny zvukem? Skutečně? Se snímači jiné kvality? A vydrží epi dvacet let používání?

Viděl jsem zpracování od Epiphonu na dost kytarách a nikdy mi to nepřišlo beztrestné. Vždy na těch kytarách byl nějaký veliký kix.... kamarádova Lucille za skoro 18 tisíc je zvukem super ale zpracování je odfláklé ať už v lemování nebo když sme se podívaly na prostor pod snímačema kde to bylo jako kdyby to někdo vymlátil krumpáčem. Třeba to na zvuk nemá vliv ale když kytaru, tak dobře zpracovanou. Opět gibson není bez chyby a musí se vybírat ovšem většinou na vás nevybafne červ když kytaru otevřete.
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Mar­shall JTM45/​2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly
Tuczech

Příspěvek od Tuczech »

Bearder píše: Vždy na těch kytarách byl nějaký veliký kix....

Kolik jsi těch Epiphonek zkoušel? Nikdo neříká, že Epi dosahuje kvality zpracování Gibsonu ani nějaké vyrovnanosti v kvalitě kytar stejné řady, ale když dobře a pečlivě vybereš nemusí být (a není) každá Epina špatná či špatně zpracovaná (např. moje Epi SG je vybírané také z více kusů a nemůžu si stěžovat ani na zvuk ani na zpracování). Stejně tak Gibson není bezchybný viz. co psal Fade.
- omlouvám se za OT
Macho PRS Custom 24, Epiphone SG Custom Prophecy EX (EMG verze), Peavey Valveking 212 + Vox Satchurator, Vox TimeMachine, ProCo kabeláž a pár dalších efektů
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Tuczech píše:když dobře a pečlivě vybereš nemusí být (a není) každá Epina špatná či špatně zpracovaná
Souhlas. Já bych se epiny taky nebál ale jen sem chtěl podotknout že není občas od věci se před koupí mrknout slečnám pod sukně (do krytů) :) viz můj nefunkční switch u Standarda. Stát se to někomu na podiu že přepne v solu na snímač a ten nehraje... ugh Myslím že to by se mohlo stát i po dobrém seřízení u kytaráře.

Na G400 sem četl samé chvály a i ibanez Gax30 je taky prý dobrá kytara. Někomu jistě dělají radost a mě by ji dělaly taky nebo budou až si nějakou pořádně prubnu. Ale majitelé těchto kytar nepřesahující sedmičkovou hranici vědí jak zní jejich dražší vzor po měsíci sžívání se? Mohou ho skutečně nahradit jak zvukem tak pocitem z hmatníku tak zpracováním a výdrží?

Gibson SG standard je dle mého názoru kytara co za to stojí třeba stejně tak jako Fender USA Standart kde je kvalita taky hodně vysoko a finančně vás to taky nezruinuje. Bazar či nebazar.
Naposledy upravil(a) Bearder dne 9.01.2011 19:30, celkem upraveno 1 x.
Tuczech

Příspěvek od Tuczech »

Ok, konec OT :) každý jsme si řekli své :)
Macho PRS Custom 24, Epiphone SG Custom Prophecy EX (EMG verze), Peavey Valveking 212 + Vox Satchurator, Vox TimeMachine, ProCo kabeláž a pár dalších efektů
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Mě by spíš zajímalo od lidí se zkušenostmi co byste doporučily pro tuhle kytaru za dnešní lampové aparáty do 30w? Je to uplně jedno nebo ten její specifický zvuk něco může zabít nebo mu naopak pomoct?

Snad to není zase takové OT abych musel zakládat jiný topic když se to týká výhradně této kytary.

Jak jsem již psal přemýšlím o
Orange Dual Terror
Egnater Rebel 20 či Egnater Tweaker
Marshall Class 5
Vox AC30
nějaká Bugera?
popřípadě Fender Hot Rod?

co byste si vy představily ve spojení Gibson SG a ....
Fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Bearder píše:Ano, není Gibson jako Gibson... jak jinak.

taky není Furch jako Furch a co mám načteno tak i přestože se dřevo na kytaru vybere jakostně to nejlepší tak i z něj může vzniknout kytara která nebude absolutně znít. Je tam velký vliv náhody ale to samozřejmě i u jiných firem.

ale srovnávat Gibson SG Standard s Epiphone nejspíš nejlepším G400? že jsou si rovny zvukem? Skutečně? Se snímači jiné kvality? A vydrží epi dvacet let používání?

Viděl jsem zpracování od Epiphonu na dost kytarách a nikdy mi to nepřišlo beztrestné. Vždy na těch kytarách byl nějaký veliký kix.... kamarádova Lucille za skoro 18 tisíc je zvukem super ale zpracování je odfláklé ať už v lemování nebo když sme se podívaly na prostor pod snímačema kde to bylo jako kdyby to někdo vymlátil krumpáčem. Třeba to na zvuk nemá vliv ale když kytaru, tak dobře zpracovanou. Opět gibson není bez chyby a musí se vybírat ovšem většinou na vás nevybafne červ když kytaru otevřete.
Ano, troufám si to srovnávat a věř, že informace nemám vyčtené někde na internetu. ;) Navíc Epina s Gibson snímači hrála lépe než ten Gibson, na který jsem hrál.
U tebe je problém, že jsi moc zamilovaný do nové kytary, která jistě hraje dobře. Podle toho, co tady píšeš jsi moc kytar nezkoušel a nejsi v tom ještě tak sběhlý (pokud se mýlím, tak mě oprav). Až ti jich rukama projde více a budeš hrát déle, nejlépe v kapele, (nějaké fesťáky, zkoušky, normální koncerty) tak poznáš jak to myslím.

Jinak tohle nepovažuju za OT, protože se to konkrétně opírá o Gibson SG.
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Nejsem zkušený a nedržel sem v ruce tolik kytar jako mnozí tady. Jsem zamilovaný do kvality jakou sem si u Gibsona koupil po prolézání po krámech před tím a rád sem se o to podělil to je celé.
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Souhlasím s tím, že se vyplatí za kytaru připlatit. Tedy pouze pokud se vybírá z více kusů.

K penězům - jak píše citizen.one o elektrice jsem začal přemýšlet v 16ti bez peněz. Po pár dnech jsem na bazaru našel přesně tu kytaru, co jsem chtěl (LP, tygrovaně červené a černé snímače, starší, vyrobené v Hořovicích - tj. zvuk mi byl fuk.). Jenže bez peněz se na 15k dostat byl problém. Ale chtěl jsem jí tak moc, že 23.12.2009 byla doma :) . Stejně tak za 3/4 roku kombo. A od rodičů ani koruna ani nikde nedlužím. Takže když se fakt chce, tak to jde...

Dokonce Epi hraje fakt dobře, že pár lidí by jí odkoupilo, či vyměnilo za Gibson LP Studio či jeden (nepovedený) Standard. Tím bych si mohl říct, že mi to stačí, ale stejně furt myslím na originál Gibson (asi Standard či když to dá Custom), protože je to úplně jiný pocit držet jeho x Epinu. Teď teda šetřím na JMI/VOX AC30, ale do budoucna... ;)

K těm aparátům -
Když už nový tak za mě VOX AC30C2. Ale to bude tím, že jsem se stal VOX-maniakem.

Do stejné řady bych dal i Egnatery, protože zrovna Tweaker vlastním a hraje to fakt hezky.

Ostatní nemohu tolik soudit - málo zkušeností tj. neměl jsem je doma či zkoušel jen letmo.

Až na Marshall Class 5, který jsem zkoušel, když jsem vybíral kombo a jednou, když jsem se jen chtěl ujistit, že by to byla fakt špatná volba...

Předně ale vem novou kytaru (gratulace), zajeď zase do Prahy a vyzkoušej. To Ti řekne víc, než 100 lidí tady ;)

Konec mého OT.
"Lots of people talk and few of them know..."
citizen.one

urcite VOX AC30 mezi temahle, cim starsi, tim lepsi :)
Mastr

Příspěvek od Mastr »

protože je to úplně jiný pocit držet jeho x Epinu.
To jsi řekl naprosto přesně. Tohle je podle mě ve velké většině případů důvod proč je člověk ochoten dát za kytaru o 30 klacků víc... pocit
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

Když o tom tak přemýšlím tak ano. Člověk pak připlácí pouze za pocit. Teda spíš Pocit.
Ale ten Pocit tvoří víc věcí. Počínaje lepším materiálem (na jde hmatníku dost poznat), lepším lakem, třeba i o chlup lepším zvukem či pocitem investice a třeba pocitem splněného snu...

Za tenhle Pocit, který tvoří mnoho pocitů si rád zaplatím. Ať už má význam jen pro mě. Nicméně věřím, že nejsem zdaleka sám.
Na druhou stranu chápu lidi, kteří mají jiné "priority" a Pocit není jednou z nich...
"Lots of people talk and few of them know..."
Regular John

Re: Gibson SG standard

Příspěvek od Regular John »

Tak ale ono je zase něco jiného, když člověk ty kytary srovnává někde v krámě přes cizí kombo se strunama s pochybnou kvalitou, než když by měl mít obě kytary doma třeba měsíc, tahat je do zkušebny, kde není stabilní teplota a tam s nimi hrát na plné kule. Při pořádné hlasitosti a delším hraní teprve člověk uslyší, čeho je kytara schopna. Taky jsem chrochtal blahem, když jsem fláknul Fender snímač do čínské kopie strata, hrálo to doma stejně, ale vystřízlivění přišlo ve zkušebně, kde to nahlas už zas tak skvělé nebylo, krk nedržel pořádně seřízení, pražce drnčely, pořád se to rozlaďovalo atd.

jinak tady uvedu krátký příběh:

Známý celý život toužil po Gibsonovi LP, ale nechtěl do toho vrážet tolik peněz, tak si nejdřív koupil jednu Epinu, po chvíli ho přestala bavit, tak ji prodal. Prodělal na ni 3 tisíce. Koupil si další "lepší" epinu, nejdřív ji vychvaloval, pak ji zase prodal s tím, že to furt není ono. Prodělal další 3 tisíce. Koupil si jinou kejtru jiné značky, to se mu taky nějak nezdálo, tak začal investovat do snímačů, další asi 4 tisíce. Pořád ale nebyl spokojený, tak si pořídil nějakou novinku od Epifonu - Standard LP tribute či co, kde jsou orig. Gibson snímače (ty z traditionalu mám dojem). Nehraje to úplně špatně, ale při pohledu na tělo, které je slepené snad z 10 kusů odlišných dřev a "zakamuflované" nálepkou, aby budilo dojem, že je to jeden kus se mi zvedal kufr. Navíc kvalita zpracování je otřesná a celkově to budí dojem nějaké levné hrůzy, kterou drží nad vodou jen kvalitní snímače. Chce to ale zase prodat a koupit originál, prodělá na tom dalších tak 5 tisíc... To už je celkem 15 tisíc v háji jen kvůli kupovaní nějakých pochybných "mezistupňů"

Z toho plyne: ať člověk kupuje jakékoliv kopie, nakonec stejně zakotví u origiálu.

Já nejsem žádný gibson fan, ale za mě: Pokud někdo touží po gibsonovi, tak ať si ho koupí rovnou a na hledání dokonalé kopie se rovnou vykašle. Nejde jen o pocit, ale mimojiné i o rozumné naložení s penězi.
Fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Tvůj příběh tady zná každý :D To je prostě nekonečné hledání zvuku, kterým je tady postiženo 99% lidí :)
Když dojdeš na originál, tak u něj zakotvíš. Samozřejmě, když výše jít už nemůžeš. Maximálně si koupit jiný typ kytary. A jedeš zase nanovo.
panedge

Příspěvek od panedge »

Mastr píše:
protože je to úplně jiný pocit držet jeho x Epinu.
To jsi řekl naprosto přesně. Tohle je podle mě ve velké většině případů důvod proč je člověk ochoten dát za kytaru o 30 klacků víc... pocit
Pocity tam jsou jistě taky,ale především ten Gibson hraje prostě líp.Např. můj Epi standard se ani nemůže pokoušet srovnávat s Gibsonem LP trad.,to je prostě nechutnej rozdíl.Samozřejmě se bavím o hudbě,kde je slyšet krása kytarovýho tónu,ne o death metalu apod,tam je to jedno.A nějaký historky co si uvedl výše ,jakože někdo něco postavil a celý forum šílelo,to je spíš k pousmání,to nemá žádnou hodnotu takovej blábol.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Nebral bych to tak na lehkou váhu jako ty... Vím o spoustě lidech, kteří se takhle vyloženě dojebali, protože nepoznali naslepo rozdíl :)
Věřím, že mohla hrát pěkně, ale byla to podle mě spíše náhoda.
Nechápu PROBOHA kde bereš tu jistotu a řekneš, že "Gibson hraje prostě líp". Tvoje Epi se nemůže rovnat s tvým Gibsonem, ale moje zkušenost s Gibson SG vs. Epi SG je zase přesně opačná.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“