Fretlight guitars

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Klobouk

Fretlight guitars

Příspěvek od Klobouk »

Ahoj dnes jsem objevil (ano, pro mě je to novinka, omlouvám se jestli už to všichni znají) fretlight guitars a nenašel jsem tu nikde topic, tak jeden zakládám. Doufám, že jsem správně zvolil sekci.

Pro ty, co se s těmito kytarami ještě nesetkali:

Jde o kytary s "podsvícenými" pražcemi ... každá struna má na každém pražci diodu (?) , která se rozsvítí pomocí programu, který se dodává s kytarou. S tím souvisí nový výstup z kytary, který se nachází na její straně, pod kolíkem na popruh (některé normální kytary tam mají i konektor na jack). Tento výstup souvisí právě pro propojení kytary a vašeho PC. Pomocí originálního software si tak na hmatník můžete v reálném čase "rozsvěcet" tabulatory a to jak normální rychlostí, tak i pomaleji, což ocení hlavně začínajísí hráči, ale celkově je to lepši, než se muset otáčet a kontrolovat svůj prstoklad na monitoru. Kromě tabulator jednotlivých songů jdou na hmatník promítnout také různé stupnice, například pentatonické a to jak v jedné vybrané poloze, tak po celém hmatníku, což může být zase velmi užitečné, při učení se těchto stupnic.

Nejlevnější model fretlight kytary se dá sehnat asi za 7000 Kč.

Ještě oficiální stránky:
http://fretlight.com/

To je zatím vše, co jsem pochytil, doplnění a opravy v diskusi :).

Co si o tom myslíte? Osobně to považuji za zajímavou a užitečnou věc. Minimálně začínající hráči by takovou vychytávku mohli ocenit, otázka ale je, jestli se za takovou vymoženost vyplatí si připlatit. Je sice pravda, že učení se bude pohodlnější, nicméně, stejně bude potřeba notebook/PC k ovládání světýlek. Další věc bude celkový pocit z hraní na svítícím hmatníku (materiál a provedení jsem nezkoumal), který už je ale spíš subjektivní věc. Vidíte to jako krok kupředu, co se elektrických kytar týče nebo jen jako další z rádoby vylepšení, které je jenom zbytečná věc, co bude tahat peníze z lidí?

Ještě pro ilustraci přidávám dvě videa:
http://www.youtube.com/watch?v=L8uoa2xwJsc
http://www.youtube.com/watch?v=PefzNuaJ ... re=related
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Re: Fretlight guitars

Příspěvek od Trey »

Já tě nevim,tohle bych si za 7 tisíc nekoupil(tohle bych si vlastně nekoupil ani za 100 kč),to bych si je radši připlatil k normální kytaře a měl třeba hned od začátku kytaru za 12 místo za 5.Je to možná jednoduší pro začátečníky,ale nebude je to taky omezovat v budoucim vývoji když budou zvyklý hrát podle toho kde je světýlko?Vždyt to už bude pomalu jak poněkud složitější Guitar Hero.Do teď se dokázali lidi naučit hrát jenom pomocí svého sluchu,tabů nebo učitele a dotáhli to na mistrovskou úroveň a nevidim důvod proč by se to mělo měnit.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Taky si myslím, že je to celkem zbytečná věc (ale za 100 kč bych to bral všema deseti :D), v pár věcech ale úplně nesouhlasím. Ono těžko říct, jak moc se na těch světylkách bude člověk závislej, to je skoro jak říct, že člověk co začíná na tabech už bez nich nikdy nedá ránu. Stejně tak guitar hero je taky trochu jiný kafe (ale chápu, že to byla nadsázka) :D
Cort Earth 70
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

No já prostě vidim rozdíl mezi tím když se na něco podíváš,a pak to prostě hraješ podle paměti/sluchu a mezi tim,když to prostě jenom mačkáš tam kde to svítí.Ale tak samozřejmě nemůžu říct že mam 100% pravdu.
Chtěl bych to nějak pořádně rozvinout,ale dneska mi to nějak hůř myslí a nšjak nejsem schopnej žádnej pořádnej argument vymyslet a napsat.
Naposledy upravil(a) Trey dne 9.01.2011 21:35, celkem upraveno 1 x.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Argumentovat nemusis, chapu jak to myslis, urcite je jiny si kousek zapamatovat a pak ho hrat, nez se divat po svetylkach, jen je otazka jestli si ty svetylka po par hranich zapamatujes taky nebo se bez nich proste neobejdes. Ono to asi taky bude castecne na zodopovednosti toho kdo se bude ucit, precejenom, muzu zapnout svetylka, zahrat to co sviti a rikat si jakej jsem machr, nebo se snazit si to zapamatovat a svetylka mit jen jako jistou berlicku nebo pomucku, kdyz se ztratis. Jenze na to, aby jsi to vyuzil jenom jako berlicku je to dost draha sranda, za tu cenu bych tou kytarou svitil i kdybych nehral :)

edit: Pokud se to casem zpristupni za rozumnou cenu na vetsine kytar (nevim jakym zpusobem by to delali, ciste hypoteticky), tak by to mohlo byt dobre, ale tak jak je to ted to ja osobne radim spis do tech drahejch spasu a vymozenosti, co clovek nevyuzije
Cort Earth 70
dfleischer

Příspěvek od dfleischer »

No myslim že je to pro rozvoj začínajcího muzikanta špatný-to už si může rovnou koupit tu plastovou kundovinu Guitar Hero a mačkat tři čudlíky (tim chci říct že je lepší naučit se to svejma chybama-vypilovat hraní podle sluchu a ne podle světýlka ve hmatníku) jedniný pozitivum vidim v tom že by se konečně mohli opice naučit hrát na kytaru,už jenom pro tu představu jak šimpanz ve smokingu hraje Smoke on the water :twisted: achjo asi už ze mě mluví kapitán Morgan :roll:
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Jde o kytary s "podsvícenými" pražcemi
Pražci.
A je to volovina
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

dfleischer píše:No myslim že je to pro rozvoj začínajcího muzikanta špatný-to už si může rovnou koupit tu plastovou kundovinu Guitar Hero a mačkat tři čudlíky (tim chci říct že je lepší naučit se to svejma chybama-vypilovat hraní podle sluchu a ne podle světýlka ve hmatníku) jedniný pozitivum vidim v tom že by se konečně mohli opice naučit hrát na kytaru,už jenom pro tu představu jak šimpanz ve smokingu hraje Smoke on the water :twisted: achjo asi už ze mě mluví kapitán Morgan :roll:
Guitar Hero není hudební nástroj, Guitar Hero je videohra, (a když už jsem u toho, tak sakra zábavná), to je omyl si plést. :)

Kdo chce nástroj, pořídí si nástroj, kdo si chce odpočinout u hraní na pc/konzoli a přitom je ne-muzikant, tak GH rules.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Rád bych to vyzkoušel v praxi a teprve poté bych soudil. Odsuzovat myšlenku / nápad je vždy jednodušší.
V budoucnu lze určitě narazit na učitele, kteří na kytarovou hodinu žákům půjčí do začátku kytaru s podsvíceným hmatníkem "na rozjezd". Dnešní kmeti (jistě ne všichni) budou vždy nadávat, že to je zbytečnost, úpadek učení a investice o ničem - možná proto, že sami začínali jinak, v horších podmínkách atd. - to je na širší diskusi, která by zde mohla vést jen "střetu generací". Myslím si však, že něco takového má hlavně pomoci, nikoli uškodit.
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Hm...
...podle mě to bude mít stejný efekt jako měl nástup mobilních telefonů na schopnost lidí pamatovat si telefonní čísla (přiznejte se, kdo si pamatujete zpaměti číslo přítelkyně-manželky-mámy?) nebo nástup navigací na schopnost lidí přirozeně se orientovat za volantem v neznámém městě.

Děkuju, nechci.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Sice to bude trochu OT, ale na to nejde nereagovat. To chces rict, ze pred mob. telefonama jsi cisla znal zpameti? Ja teda ne, byly tu telefoni seznamy(ktere tu jsou porad), ruzne papirove adresare, papirky pohazene u telefonu/v penezence/... , ktere se narozdil od modernich adresaru nedaji zalohovat a ano, cisla na ktera pravidelne volam si pamatuji, stejne tak jako dulezita cisla, ktera bych mohl v pripade nouze potrebovat (kdyby se neco stalo a klekl mobil, tak abych si mohl zavolat od jinud). Prirozeny orientacni smysl ve mestech v aute? Orientacni smysl za prve nema kazdy (minimalne zadna zenska :lol: ), to ze se nekdo stoprocentne spoleha na navigaci je jeho hloupost, osobne ji mam jen jako interaktivni mapu a voditko, ale cestu si studuju i tak predem a hlavne - orientacni smysl v aute, pokud jedes nekam poprve mit ani nemuzes, nemuzes vedet, kde vsude jsou uzavrene cesty, kde jsou jednosmerky ... kdyz napriklad jenom v hloupym Brne odbocis doleva z Lidicke smerem na Botanickou, dostanes se do smycky jednosmerek, ze kterych se sice vymotat neni problem, ale je hodne tezke najit cestu, volne misto... , i kdyz vis kam mas jet, narozdil od chuze pesky, jizdy na kole a podobne. Mozna to neni tvuj pripad, ale pro me a vetsinu znamych je tezsi se orientovat v aute nez pecha. To by jsme tu mohli tvrdit, ze od dob pocitacu lide ztraceji schopnost psat, od dob mluvenych filmu cist a od dob a podobne. Nechci se zastavat sviticiho hmatniku, ale takhle striktni nazory proti technologickemu pokroku se mi zdaji zvlastni.
Cort Earth 70
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Ano, znal. Všechna čísla, která jsem tehdy běhal poctivě vytáčet do budky, jsem si pamatoval zpaměti a doteď si jich ještě pár pamatuju.
Co se týče ztráty schopnosti psát kvůli používání klávesnic, to je mimochodem už dávno vypozorovaný fakt.
Já nejsem proti technickému pokroku, jen tvrdím, že tohle lidi zbaví nutnosti přemýšlet nad hraním. Bude to opravdu GuitarHero s trošku těžší pravou rukou.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

V tom s tebou souhlasim, konkretne tuhle inovaci taky nevitam zrovna s otevrenou naruci a myslim, ze svet by se bez ni obesel, jen s tema telefonama a gps nesouhlasim. Uz samotne gps, ktere muze pripadne pomoct pri ztrate/unosu ditete a mobil, ktery muze pomoci napriklad pri urazu v odlehlejsi casti, podle me vynahradi to, ze si kvuli nim nepamatuju cisla a bloudim po meste. To, ze lidi neumi psat bych taky nedaval za vinu klavesnici, ale lidem. To je jako rict, ze televize nici detem predstavivost a pod. ... ja se na televizi muzu divat taky, ale to mi nebrani cist, kupovat si knizky, coz delam dost casto na to, abych se povazoval za televizi degenerovaneho. Je to proste v dobe, vychove a lidech. Vidim to na male segre, celej den nejakej JimJam, Disney Chanell a Hannah Montana, nikomu to nevadi, protoze kdo si hraje, nezlobi. Ja kdyz byl malej, tak jsem si jednou za cas pustil hurvinka na gramofonu, toma a jerryho na kazete a mel tak malo hracek, ze jsem ke kazde mel vztah.
Cort Earth 70
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Podle mě je to špatně - ne z toho důvodu, že bych to zavrhoval jako inovaci, která dělá z lidí lenochy a bla bla bla, jak zde asi již bylo zmíněno, ale protože to je nepraktické a vede to případně učící se hráče k špatným návykům.

Správné držení kytary je taková, že hmatník (nebo chcete-li pražcové dráty) mají být kolmo k zemi. V této poloze na hmatník není moc vidět. Pokud by ten systém měl člověk využívat, musí si kytaru naklonit dozadu, což není dobře. Takový kytarista se možná naučí lépe stupnice, ale bude pořád koukat na hmatník a když bude mít hrát ve stoje, tak bude nahraný - minimálně po dobu, než si na to zvykne.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Gobak píše:Hm...
...podle mě to bude mít stejný efekt jako měl nástup mobilních telefonů na schopnost lidí pamatovat si telefonní čísla (přiznejte se, kdo si pamatujete zpaměti číslo přítelkyně-manželky-mámy?) nebo nástup navigací na schopnost lidí přirozeně se orientovat za volantem v neznámém městě.

Děkuju, nechci.
Pokud se na to člověk plně nespoléhá a ty schopnosti si uchovává, proč ne. Mně by to bylo k prdu, ale může se to někomu hodit, třeba jeden exemplář do učebny v ZUŠ pro úplné začátky. Udrží to motivaci než to žák přestane potřebovat. Něco jako instruktor a zdvojené řízení, aby v autoškole i mizerný žák mohl rovnou na asfalt a nikoho přitom nezabil. Číslo slečny bych odříkal klidně kdybyste mě ve čtyři ráno vzbudili a nalili do mě půllitrovku rumu, čísla mých rodičů a pevnou linku domů jakbysmet. Ségru ne, má už asi páté číslo a moc jí nevolám. A mobil používám denně. Papírky si píšu pořád, asi jsem stará škola, pořád píšu rychleji rukou než na mobilu :lol:
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Já ale neříkám, že mobily a gps jsou zlo (ostatně počítače mě živí a tenhle příspěvek píšu z postele ze svého HTC DesireHD :)), jenom tvrdím a nejsem sám, že mají i nevýhody. Nic, konec OT.

Hele, co hraješ do té vyhrávky?
Fialovou pak 3x modrou a rychle za sebou žlutou oranžovou zelenou... víš co, já ti to pošlu rovnou do kytary.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Hele, co hraješ do té vyhrávky?
Fialovou pak 3x modrou a rychle za sebou žlutou oranžovou zelenou... víš co, já ti to pošlu rovnou do kytary.
To mne rozsekalo :lol: :lol: :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“