Doladění začátečnické sestavy (Squier + Crate + efekt)

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
kirman

Doladění začátečnické sestavy (Squier + Crate + efekt)

Příspěvek od kirman »

Všechny moc zdravím,

budu opravdu rád za Vaše názory, rady a postřehy. Na úvod bych řekl, že co se týče kytar, jsem naprostým začátečníkem a hodlám se učit sám - hrát si pro radost. Měl jsem možnost základní výbavení probrat s pár lidmi, kteří již na el. kytaru hrají (ale každý z nich už je něčím ovlivněn), takže jsem byl nasměrován...a dospěl jsem k finálnímu výběru stratocasteru i komba. Od začátku chci mít široký záběr, neomezovat se na konkrétní styl kapely/umělce - zkrátka se hledat a zkoušet. Jak se říká, více hlav - více ví, a tak by mne zajímalo, zda zvolená kytara a kombo i dle vás nabízí výše popsané + uvažuji rovnou o koupi efektu (bylo mi doporučeno) - a zde jsem i po přečtení různých recenzí nerozhodný. Z těch různých krabiček mě zaujala od Digitechu Hot Rod (obecně Digitech varianta) či nějaký RAT. Nyní otázka - co zvolit ke kytaře SQUIER Bullet® Strat HSS a kombu CRATE FW15R, tak aby byla dodržena šířka hudebního záběru či univerzálnost efektu (efekty v duchu výše uvedených). Zda například "umělost" Hot Rodu vytýkaná není vykoupena univerzálnosti pro začátečníka-hledače. Pro pořádek uvedu fin. limit pro efekt: 1800,- Kč.
Děkuji za pomoc a připomínky.

http://kytary.cz/squier-bullet-strat-hss/HN108564/
http://kytary.cz/crate-fw15r/HN096532/
krabice: http://kytary.cz/digitech-hot-rod/HN073451/
http://kytary.cz/pro-co-kytarovy-efekt- ... /HN092868/
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Doladění začátečnické sestavy

Příspěvek od Bummer »

Kytara a kombo zdají se býti v pořádku, ačkoliv ty Bullety prý za moc nestojí. Ale nemám osobní zkušenost, takže počkej na někoho jiného. :)

Pokud chceš vyzkoušet různá zkreslení, možná bych navrhoval spíš jiný postup:
- zvuk RATů je docela specifický, za mě je to určitě krabička, co bych si nechal na později
- Digitech má v nabídce krabičku Distortion Factory, která obsahuje simulace mnoha jiných krabiček, RAT je tam pokud vím také
- Klidně kup jeden nebo dva pedály, ale kup je na bazaru - ve fázi experimentování se zvukem je to ta nejlepší možná cesta
- Ještě jiná možnost jsou modelingová komba - třeba Roland CUBE X(L) nebo Fender Mustang - s těmi si taky dost vyhraješ a získáš představu o zvuku
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Myslím si že kombinací HSS snímačů i na tak levném stratocasteru získáváš podle mě nejuniverzálnější nastavení. Horní kombinace singlů je typická pro strat, dolní humbucker se hodí na napodobení LP. Nastavení s HSH, SSS nebo HH je podle mého míň univerzální.

Kombo je malé a výkonově na cvičení stačí (nic menšího pod 15w tranzistor bych nebral) ale je třeba si ho poslechnout jestli to není fakt slabota co se toho zkreslení týče. Pokud bude zkreslení fakt slabé a nebude pořádně kreslit tak bych doporučil koupit nějakou krabičku na zkreslení čistého zvuku z komba.

Jinak když chceš dát málo peněz za kytaru a za kombo tak cena 1700kč za zkreslovací krabičku je síla... to bych si radši tu cenu přičetl ke kombu a dostaneš se na 4tisícovou hladinu.

Ty modelingová komba nejsou špatný nápad... má to v sobě simulaci různých zesilovačů a různých efektů právě pro lidi co chtěj univerzálnost za málo peněz.
viz http://kytary.cz/vox-vt20/HN112976/
a co si čtu tak tam máš i zabudovanou ladičku (ušetření 300kč)

osobně sem prodával výborné malé kombo fender frontman 15w za 1500kč a to mělo zkreslení už solidní takže bazary určitě nepodcenuj.
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Mar­shall JTM45/​2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly
kirman

Příspěvek od kirman »

Děkuji za rady a další jsou stále vítány.
Ano, pravda, je to takový nepoměr ty ceny - ještě tu byla úvaha, zda oněch +- 1600-1800 nepřidat ke kytaře a dostat se z bulletu hss k affinity fat strat...spíše než ke kombu. (tak jako z jiných odvětví, vím, že když to člověka chytne a najde se, stejně přejde na lepší věci - ale dle hesla "nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci" bych měl přeci jen lepší startovní pozici). Pro každého je drahé x levné, dobré x špatné apod. něco jiného, přesto mi vaše názory otvíraj nové dimenze :)
Obecně bazar nepodceňuji, jen nemám tu zkušenost kupovat použité zboží - zvlášt věci, kterým zdaleka nerozumím (takže když už, tak bych si k tomu někoho přibral), proto jsem koukal jen po věcech nových (v rámci jedné objednávky na kytarách).
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Opravdu bych asi (JÁ OSOBNĚ - jde tady opravdu jen o osobní preference) přidal spíš k té kytaře... pokud bude držet pohromadě, můžeš potom za +-1500-2000 koupit nový snímač (nebo postupně i všechny) a máš zase o kus vyšší level.. kdežto kombo stejně budeš za chvíli měnit za nějakou malou flašku :D:D (já to udělal :D)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

kirman píše:Děkuji za rady a další jsou stále vítány.
Ano, pravda, je to takový nepoměr ty ceny - ještě tu byla úvaha, zda oněch +- 1600-1800 nepřidat ke kytaře a dostat se z bulletu hss k affinity fat strat...spíše než ke kombu. (tak jako z jiných odvětví, vím, že když to člověka chytne a najde se, stejně přejde na lepší věci - ale dle hesla "nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci" bych měl přeci jen lepší startovní pozici). Pro každého je drahé x levné, dobré x špatné apod. něco jiného, přesto mi vaše názory otvíraj nové dimenze :)
Obecně bazar nepodceňuji, jen nemám tu zkušenost kupovat použité zboží - zvlášt věci, kterým zdaleka nerozumím (takže když už, tak bych si k tomu někoho přibral), proto jsem koukal jen po věcech nových (v rámci jedné objednávky na kytarách).
Toho zmíněného hesla se drž. :)

V případě pedálů se bazaru tolik obávat nemusíš. Naprostá většina z nich bývá "built like a tank", takže se tam často nemá co pokazit. Však se běžně prodávají i pedály vyrobené ještě v 70. letech.
Existují v tom samozřejmě výjimky - bál bych se třeba koupit něco plastového (Behringery) nebo něco, o čem vím, že se to rádo kazí z důvodu špatné konstrukce (třeba delay Line6 DL4 tuším).

Pokud chceš zkoušet krabičky, pak je naprostý základ kvalitní čistý zvuk. Frontmany od Fendera tohle splňují, ale ten Flexwave (verze s reverbem) má proti tomu 12" repro, což se na zvuku projeví více než zanedbatelně.

Zkus uvést finanční limity, které máš - nejen na efekty. S tím se pak lépe pracuje.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

kirman

Příspěvek od kirman »

Finanční limit mám 7-8 K (kytara+kombo), ale opravdu (až na ladičku) nemám nic. Když pominu tedy efekt, tak bych opravdu rád jen nové zboží. Nějaký drobný mám samozřejmě stranou na příslušenství.
Moony14
Kontaktovat uživatele:

Re: Doladění začátečnické sestavy (Squier + Crate + efekt)

Příspěvek od Moony14 »

Pro začátečníka můžu vřele Squier doporučit. Já sám začínal na squieru a byl jsem sním nadmíru spokojen. Nikdy jsme neměl žádné technické problémy, které jsem očekával. Ačkoliv jsem hrál na SSS tk myslím že HSS bude mnohem lepší :) na svého jsem hrál cca 5 let a pořád je to TOP mezi levnějšími kytarami :P ale myslím že se shodneme, že squiery vyrobené v rozmezí 1990-1998 byli na urovni mexických fenderů dokonce bych řekl, že i lepší jenom tam prostě nebylo to logo Fender 8)
Kytary: Fender Telecaster 50´s Roadworn Sunburst
Fender Stratocaster Classic 50´s Blue
Kombo: Fender Reissue Blues DeVille
Efekty: EHX Cathedral Reverb, EHX Big Muff distortion, EHX Freeze Sustain, Dunlop Crybaby
mlíko

Příspěvek od mlíko »

Čau toho buletta ti můžu doporučit jako začátečnická kytara ti postačí hraje se na ní dobře ty snímače celkem ujdou za ty prachy a když se to seřídí tak i to tremolo jde. Jen tak tělo je ze 2 kusů k sobě přilepených.
Cort evlz6 (EMG81,60), Ibanez s420 (SD sh13,sh1) , Squier custom shop stratocaster (RM F1)----> crybaby, MT2, CH1----> Rivera knucklehead KR55, Orange PPC 212
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Na pedál se vykašli a peníze přidej na lepší kytaru, taky bych se zamyslel nad tím jestli nekoupit kytaru na bazaru - mnoho lidí prodává tyhle levné kytary třeba i pár měsíců po koupi, prostě přijdou na to, že je hrát nebaví a ty nástroje jsou mnohdy ve stejném stavu v jakém opustily obchod a taky většinou v záruce - za 4500 bys tak pohodlně mohl sehnat třeba Squier Standard apod. Pokud chceš novou, tak určitě alespoň Affinity! Pro nákup kytary si ve sebou někoho zkušenějšího - ať už budeš kupovat nový a nebo jetý nástroj, určitě nedej na doporučení prodavačů apod. Některé kusy těchto levných kytar mají šílené vady (křivé krky, blbě zatlučené pražce apod.), které ty jakožto začátečník neodhalíš!

Když ještě nevíš, co budeš hrát, tak bych volil nějaké modelingové kombo - mrkni třeba na Fender Mustang I 20w - má i vstup na Footswitch na přepínání presetů, což je obrovská výhoda a u těchto malých modelingových aparátů tohle většinou nebývá. V kombu je i ladička, takže ušetříš dalších pár set.Taky jde zapojit přes USB ke compu a můžeš do něj stahovat různé zvuky, které najdeš na fender foru :)
dusty159
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dusty159 »

Já se Squierem nemám zkušenosti.Ale když mám poradit při koupi komba, tak si kup kombo které má už kvalitní zkreslení.Já mám kombo v setu :D a zkreslení je fakt dobrý.Když si začátečník tak bych se na efekty vykašlal
Kytara El.: AXL Headliner černá Stratocaster
Kytara Ak: Strunal
Kombo: AXL 22WE tranzistorové

qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

A proč by se měl vykašlat na efekty a na několik modulací zvuků aparátů, když je začátečník? Právě pro začátečníky jsou tyhle výrobky určeny, aby mohli pochopit, jak zhruba (velmi zhruba) hraje třeba fender tweed, fender blackface, vox, starý marshall, nějaký moderní higain... Pak si udělají představu o tom, co jak cca hraje a ten člověk se pak může tím směrem ubírat. To samé s vestavěnými efekty - člověk pochopí, co je to vůbec phaser, tremolo, reverb a pak v budoucnu nakoupí tyto efekty v krabičkách v lepší kvalitě. Modelingové kombo je určitě pro začátečníka podle mě ta nejlepší volba, zvlášt když naprosto neví, co bude hrát.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

No tisíce efektů začátečníkovi spíš způsobí to, že bude naprosto zmatený z množství těch efektů a víc než hraní se bude věnovat tomu aby to nějak dobře znělo ten zvuk ... Sám si pamatuju že sem dlouhou dobu řešil jakto že jednou to zkreslení zkreslovalo a podruhé ne, i když to na kombu bylo stejně nastavené, než sem přišel jaký vliv na to má i volume na kytaře :lol:

Nevím no, začátečníka co by se měl učit hrát na kytaru si nedovedu představit s hrstí efektů a simulací ...

Já bych si koupil na začátek něajké to Crate, má to skvělý clean a dobré zkreslení a když si s tim člověk pohraje tak se z toho dají vykouzlit všelijaké zvuky...
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

Já mám bullet strat a nemůžu si ho vynachválit (teda za ty peníze) je to dobrá kytar, ale musíš si vybrat z více kusů :idea:

a na začátek doporučuju multiefekt nebo toho rolanda cube
být tebou, tak zatím žádný krabky nekupuju, to až časem
tady hraju teď KOSMONOPOL
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

jakub.kubaaa píše:No tisíce efektů začátečníkovi spíš způsobí to, že bude naprosto zmatený z množství těch efektů a víc než hraní se bude věnovat tomu aby to nějak dobře znělo ten zvuk
Taky mu nikdo necpe nějakej multiefekt. Z těch pár druhů zkreslení, co má CUBE nebo DF7 snad ani není možný bejt zmatenej.

Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

Bummer píše:
jakub.kubaaa píše:No tisíce efektů začátečníkovi spíš způsobí to, že bude naprosto zmatený z množství těch efektů a víc než hraní se bude věnovat tomu aby to nějak dobře znělo ten zvuk
Taky mu nikdo necpe nějakej multiefekt. Z těch pár druhů zkreslení, co má CUBE nebo DF7 snad ani není možný bejt zmatenej.

náhodou, já měl na začátek "multiefekt" zooma G2 a na něm jsem si našel efekty, který využiju a teď si začínám kupovat krabky podle toho
tady hraju teď KOSMONOPOL
kirman

Příspěvek od kirman »

Děkuji za názory.
Tak nějak jsem prošel všechny možnosti ještě s kamarádem, zmínil vaše postřehy a rady a dospělo se ke změně z Bulletu na Affinity, uvedené kombo Crate zůstalo + efekt (pokud budu hledat) podívám se po použitém Boss DS1. Tím snad bude zachována tak nějak univerzálnost, ale v případě DS1 je jasné, kam se hodlám zvukově ubírat. Takže ještě jednou všem děkuji a pokud budete mít další připomínky, klidně piště - třeba pomůžete i někomu dalšímu. Hudbě (té kvalitní) zdar!
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“