Zvláštní zvuk jednoho tónu

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
stružin

Zvláštní zvuk jednoho tónu

Příspěvek od stružin »

Všechny vás zdravím. Nemějte mě prosím za vola, ale nedá mi to, musím se zeptat: Mám kytaru s horní deskou z cedru (LAG)...proč to říkám...kytara hraje řekl bych parádně, jen jediná struna, a teď pozor, jen jeden (max 2) tón, konkrétně C, hraje hrozně zahuhlaně...abych to dovysvětlil...struna naprázdno hraje krásně ostře, cinkavě, s výškama (v rámci možností cedru), ale jakmile zmáčknu strunu hned na první poloze (mezi prvním a druhým pražcem), zní zahuhleně, tupě, bez výšek; na druhé poloze už míň a na třetí a dále už je zase vše v normálu...

A tak se ptám...je toto vada z výroby a hlavně, jde s tím něco dělat např. změnou kobylky, pražce, podlepením nějakého místa v kytaře nebo cokoliv jiného?

Strunou to není, měnil jsem, nepomohlo, rukama taky ne...napadá vás něco?

Předem děkuji za jakoukoli reakci...
Jester
Rádce

Re: Zvláštní zvuk jednoho tónu

Příspěvek od Jester »

Tomu se říká "vlk". Tón je většinou tupý s menším sustainem. Dělat s tím jde asi jediné, pořádně projet všechny tóny na kytaře, když ji kupuji a pak případně vybrat jiný kus.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Vlk - dead note.. Zkrácený tón, rychle odezní základní a zůstanou jen vyšší harmonické, tupý zvuk..

To má každá kytara, někdy jen v náznaku, ale vždycky existuje nějaká frakvence (tón). kde se nevhodně
sejde rezonance krku a těla a vznikne tohle zkrácení.

Akorát to místo je divný, nejčastějc a nejvíc slyšitelný to bývá kolem VII-X polohy na A struně a pak se ten samý tón dá dohledat (to zkrácení) i na jiných strunách. A bývá to i půton nad a pod, ale míň.

Minulý týden jsem hrál na těch 6 gibsonů v Kytarách, měly to všechny -některý na E (J-45ka, J-200 studio), ta co jsem si odnes - J-185 - na G (ale málo jinak bych jí tam nechal :mrgreen: ) .
U Martinky to mám na A, taky to měly všechny co jsem zkoušel. Některý G.

Kytaru, kde by všechny tóny hrály rovnocenně neznám..

EDIT - Jester mě předběh než jsem to sesmolil :wink:
I´m wheels... movin´wheels
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Já mám třeba vlka na tónu G. Hlavně na basovém (3. pražec na E struně), ale slyšitelný je i ten o oktávu výš (5. pražec na D struně nebo 10. na A). Zkoušel jsem třeba to, že jsem kytaru podlaďoval o půl tónu, aby se z G stalo míň používané Gis, ale potom jsem se na to vykašlal.
Tondo máš toho "skoro vlka" (abych neurazil Gibson, na to jste vy majitelé Gibsonů v poslední době hrozně hákliví :D) pouze na jedné frekvenci nebo i v oktávě?
Pozn.
Uvedené s Gibsonem je samozřejmě myšleno jako silná nadsázka a v legraci, fakt nehodlám zakládat další flame.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Tonda píše: To má každá kytara, někdy jen v náznaku, ale vždycky existuje nějaká frakvence (tón).
Kytaru, kde by všechny tóny hrály rovnocenně neznám..
Včechny tóny z principu nemohou hrát rovnoceně. Velikost, materiál, konstrukce apod. budou vždy pro nějaké frekvence optimálnější, a pro jiné spíše "nouzovka".
Na mém Martin D-28, ale žádný takový problém nemám. Určitě né nic, co by se dalo označit jako "vlk".
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Ano, jde o to čemu už řikat vlk a co je jen neochota hrát některý tón ( nebo nouzovka).
Jester píše:Tondo máš toho "skoro vlka" pouze na jedné frekvenci nebo i v oktávě?
Mám to přesně jak to popisuješ ty - v oktávě. Ale zdá se mi že to "zahráváním" kytary sestupuje z G na Fis :mrgreen: divný co..
Na tom Martinu je to basový A, v oktávě prakticky vůbec (nanejvýš nepatrnej náznak).
I´m wheels... movin´wheels
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Příčinou vzniku vlků jsou parazitní rezonance, způsobující absorpci určitého kmitočtu. Má je každá kytara, akorát u těch nejkvalitnějších ta absorpce není tak výrazná. Je pravda, že se objevují ve vyšších polohách, čekal bych je někde kolem oktávy. Pokud je vlk takhle dole, zkusil bych (kromě výměny struny, což mi jednou pomohlo u jedné kytary - objevil se vlk v 7. poloze na struně G, po výměně struny to zmizelo) zatočit napínákem v krku, jestli to bude mít vliv (tak 1/6 až 1/4 otáčky, pak vrátit zpět).

Když žádnou změnu nezjistíš, chtělo by to vzít kytaru ke kytaráři, ať se podívá na stav žebrování (odchlípnuté apod.) a zkontroluje pražce. Každopádně vlk takhle dole je moc, moc divný.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
stružin

Příspěvek od stružin »

Ol'Dawg píše:Příčinou vzniku vlků jsou parazitní rezonance, způsobující absorpci určitého kmitočtu. Má je každá kytara, akorát u těch nejkvalitnějších ta absorpce není tak výrazná. Je pravda, že se objevují ve vyšších polohách, čekal bych je někde kolem oktávy. Pokud je vlk takhle dole, zkusil bych (kromě výměny struny, což mi jednou pomohlo u jedné kytary - objevil se vlk v 7. poloze na struně G, po výměně struny to zmizelo) zatočit napínákem v krku, jestli to bude mít vliv (tak 1/6 až 1/4 otáčky, pak vrátit zpět).

Když žádnou změnu nezjistíš, chtělo by to vzít kytaru ke kytaráři, ať se podívá na stav žebrování (odchlípnuté apod.) a zkontroluje pražce. Každopádně vlk takhle dole je moc, moc divný.
díky moc, určitě to vyzkouším a ke kytaráři kdyžtak zajdu. Když jsem tu kytaru kupoval, tak tam vlk nebyl při čerstvých strunách znát...až se postupem času a ohráním strun zvýraznil...tak jsem strunu vyměnil za novou (jiná značka), ale po chvíli hraní to tam bylo zas...taky se divím že je vlk tak nízko a při akordech Cdur a Ami je to dost znát...
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Já teď zkoušel projet všechny tóny na akustice a našlo tak trošku méně to hrálo akorát na 22. pražci G struny, tedy na úplně posledním ... Fakt je, že ten pokles o čem tady mluvíte sem nikdy ani moc nezaznamenal. Akorát na jedné kytaře kde toho bylo víc, ale tý už bylo hodně let a měla trošku ohlejší krk v tý části ...
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

jakub.kubaaa píše:Já teď zkoušel projet všechny tóny na akustice a našlo tak trošku méně to hrálo akorát na 22. pražci G struny, tedy na úplně posledním ...
Nehledej je. Zbytečná práce, protože nic nenajdeš. Na každé levnější akustice hlavně na basových strunách (nejvíce samozřejmě na E) tóny nad 12. pražcem už slyšitelně nezní. Když máš starší struny, tak je to slyšitelné už od cca 9. pražce na éčku. Tj. jestli jsi nic neslyšel i tady, je to fakt zbytečná práce.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“