Opravy reproduktoru Praha a okolí?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
citizen.one

Opravy reproduktoru Praha a okolí?

Příspěvek od citizen.one »

Nevite o nekom solidnim, kdo by delal opravy starsich repraku, mam tu nejake a bylo by uz zahodno s tim trochu hnout :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Opravy reproduktoru Praha a okolí?

Příspěvek od mmjuz »

V Praze to dělá ten šílenec Ledvinka. Kdysi jsem se díval na jeho www stránky a už tam je jasné, že ten člověk je úplně mimmo a vůbec nic nechápe. Zviditelnil s akorát tím, že Štěpánu Rakovi udělal ten 0,5W minirepráček s mramorovou membránou. Reklama jak čapa, ale já bych mu nesvěřil ani připojení drátu k reprosvorce.
Poštou to můžeš poslat kamkoli, v sekci "opraváři..." je servisů několik.

Tak se dívám, že tady Ledvinku mají také rádi: http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=763
citizen.one

no ono je toho trochu vic, konkretne 4x12'' 1x15'' a 2x10''
takze by to byla bedna jak vrata...

kazdopadne kdyz by to nebylo nekam az do brna, tak si klidne dojedu, spis jestli jsou to nejaci opravdu solidni, protoze se jedna az na jeden V30 reprak o same vintage veci...
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Já jinde o něm zase četl jakej je to borec, tak nevím :roll:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

A co přesně s nimi potřebuješ udělat? Jen opravy cívek, nebo jsou poškozené i membrány?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

jakub.kubaaa píše:Já jinde o něm zase četl jakej je to borec, tak nevím :roll:
Ne, není to borec. Tak vím.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

citizen.one píše:no ono je toho trochu vic, konkretne 4x12'' 1x15'' a 2x10''
takze by to byla bedna jak vrata...

kazdopadne kdyz by to nebylo nekam az do brna, tak si klidne dojedu, spis jestli jsou to nejaci opravdu solidni, protoze se jedna az na jeden V30 reprak o same vintage veci...
Víš co, pošli mi na SZ seznam a ke každému závadu. Pokud ta repra budu znát, napíšu Ti ke každému, na co si máš dát pozor, aby repro mělo po opravě co nejpodobnější vlastnosti originálnímu stavu.
citizen.one

mluvil jsem dneska s petrem fairaiselem a ten me odkazal na nejakeho Rostu Hamla, rika vam to neco?

Jinac co je potreba rozepisu sem :

Celestion G12 AlNiCo - nehraje, membrana ok (rekl bych odpalena civka vzhledem k wattazi 12W)
Rola Celestion G12H30 - hraje, ale porad nabzukava, nezavisle na hlasitosti,membrana ok
Rola Celestion G12H30 - hraje, ale pri vyssi hlasitosti chrchla, zaves byl opravovan
Celestion V30 - dira v membrane :) chrchla opet pri vyssi hlasitosti

EVM10 - jeden pri dost vyssi hlasitosti drnci pri hlubokych tonech
EVM10-2 - temer nehraje, a kdyz, tak plechove a sotva, na membrane je videt jakoby ohyb papiru, mam podezreni, ze mi to odpalila kapela co zkousi u nas ve zkusebne, pac horna je uplne ok, ta asi byla vypla a kdyz to prislo,tak to hralo jak vino a od ty doby jsem na to nehral.

15AlNiCo - stary repro z komba Acoustic, chrchla pri vyssi hlasitosti
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Celestiony jsou vinuty standartně mědí na papírovou cívku. Pokud Ti bude nabízet, že Ti to navine na hliníkovou kostřičku, která lépe chladí a můžeš do toho cpát větší výkon, tak to domítni. Trvej na originálu a hold ho použij jen se slaboučkým zesilovačem. Hliníková kostřička je výrazně těžší, než papír a dost Ti to sníží citlivost a celkově zhorší zvuk.
Ty co dělají pazvuky budou chtít možná jen vystředit cívku, případně vyčistit štěrbinu od prachu. K té V30 s dírou bych koupil celý nový kit, myslím, že u Thomanna bývá k dostání.
Jinak trvej na tom, aby Ti opravář opatrně před opravou sundal středové kopulky a pak je nalepil zpět. Rozhodně ať tam nedává žádné náhražky! Tím by Ti zvuk také posunul úplně jinam. Zrovna u Celestionu se kopule dost podílí na výsledném zvuku vždy určitou mírou prodyšnosti.
EV který kreslí při vyšším výkoně má na 99% rovněž jen vychýlenou cívku. Dostal nějakou pecku. Ten druhý má možná jen zoxidovaný ten spoj, kde je napojeno vinutí z cívky ( nejspíš Al ) na měděné lanko jdoucí ke svorce. Ale také může mít spečené vinutí a to by bylo horší. Tyhle EV jsou většinou vinuty hliníkovým páskem naštorc a to nikdo na světě v ruce nenavine. Zbývá Ti pak koupě celého kitu, vozí to sem nějaký týpek z Hradce, snad by se kontakt dal sehnat, či nákup ze zahraničí, jo a nebo přes dovozce EV - Pragosound p. Otavy. A nebo udělat kompromis a nechat to převinout mědí, ale bude to tak o 50% horší reproduktor. Buď se sníží citlivost a zůstane příkon, nebo obětuješ příkon a zůstane citlivost, to podle průměru použitého drátu.

R. Hamla neznám. Neporadím.
citizen.one

wow, koukam ze mas docela zkusenosti!

vsechny ty repraky byly takhle uz kdyz jsem je s necim,nebo samostatne koupil.
Ten V30 je z boxu, ktery stejne chci prodat, takze uvidim jak se to vyplati oproti koupi noveho...nebo spis prodeje toho boxu bez repraku.

S tim EV mas docela mozna pravdu, protoze mimojine po tom, co sel z nemecka balikem, tak jeste sedel rok bez hrani ve zkusebne, kde obcas docela vlhko je, nerikam teda ze by se rosily okna, ale kor zjara tam musim porad luftovat. Stejne tak ty ostatni repraky sly z nemecka postou a na jednom tom celestionu je ta oprava provedena dost profesionalne a ten clovek tvrdil ze to bylo ok a jeste mi poslal cast penez zpatky,takze i to je mozny...

Ty bys nahodou nemel chut a prostredky se na to kouknout ? :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Já Ti nepomůžu. Sice mě reproduktory zajímají už hodně dlouho, ale do oprav se nepouštím. Osobně vidím největší problém v chemii. Tedy lepidla, laky, případně pojiva v textilních závěsech, ve středičce. Často se některým opravářům rozpadne cívka, vlivem teploty na nevhodný lak a podobně. Na rovinu, veškeré náročné opravy jsem za posledních patnáct let vozil k p.Husákovi, ty méně náročné a když jsem hodně spěchal, tak k Liborovi Zvěřinovi, který bydlí ve vedlejší vesnici. S oběma těmito pány s dá domluvit na tom, co přesně chci a jak se to dá udělat. Udělali to vždy jak sem si představoval, a pokud došlo k něčemu nečekanému, zavolali a po telefonu jsme hledali další varianty. Samozřejmě to hlavně v případech hodně zničených historických kousků, nebo pokud se nedal dát reproduktor z nějakého důvodu do původního stavu, či jsem chtěl změnit některé jeho vlastnosti. Ani na jednoho nemohu říci půl slova. Ještě mám v dávné minulosti zkušenosti se Štěrbou a Cimbalou. Tam to nefunguje ani náhodou. Ovšem p.Husák už opravdu je starší člověk a moc nestíhá a snad už chce činnost ukončit. Ale volal jsem mu tenhle týden a říkal, že pořád dělá. Je pravděpodobné, že v republice bude více šikovných lidí, ale nemohu Ti konkrétního člověka blíže ku Praze poradit, páč opravdu o nikom nevím. Snad p. Krampera v Milevsku, ale to také není blízko a nevím, jestli vůbec se tomu ještě věnuje.
Naposledy upravil(a) mmjuz dne 18.01.2011 5:23, celkem upraveno 1 x.
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

bracha posilal do prahy reprak z basove bedny, byl to myslim ten pan ledvinka. opravil to a v poradku poslal zpatky, za praci si vzal 120,- ..ted zase asi odchazi jeden reprak, takze opet poputuje do prahy..
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Poslat reproduktor někam s tím, že nehraje a ať to nějak opraví, to opravdu není problém a dokáže to kdejaká firma, včetně Cimbalů a pod. Ovšem nakolik se to potom bude podobat originálu, už je věc další. Většinou málo a ještě Ti budou cpát, jak to vylepšili a že to teď snese dvojnásobný příkon atd. atd.
citizen.one

ok, zkusim asi jeste dneska toho cloveka od Petra a eventuelne pak zkusim toho pana Husaka, ten ma docela dobre renome, co jsem tak cetl :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Husák má vedle Krampery nejlepší renomé v oboru a je velmi vážen i odborníky ve světě. Ještě cca před čtyřmi, pěti lety si ho několikrát do roka na čtrnáct dní vozila do Francie firma L'acoustic, pro kterou navrhoval reproduktory a boxy. Co vím, tak před tím dělal něco pro AA Craft Solton a ještě dříve měl něco i s JBL a kdo ví s kým. Ale připrav se na delší dodací lhůtu. Ty drhnoucí cívky Ti bez problému vystředí kdokoli. Libor Zvěřina to dělá vesměs kolem 100,- Kč/kus.
citizen.one

jo jasne, ja na to pranijak nespecham jedine na jeden ten celestion, ten mam z Orange :)
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Jednou rok po revoluci sem posílal Celestion na adresu družstva invalidů do Litovle. To byl pan Husák že ?
Kreff
Bandzone: http://bandzone.cz/trailertrash

Příspěvek od Kreff »

citizen.one píše:ok, zkusim asi jeste dneska toho cloveka od Petra a eventuelne pak zkusim toho pana Husaka, ten ma docela dobre renome, co jsem tak cetl :)
Jak to dopadlo? Nasel jsi nekoho slusneho bliz Praze, nebo jsi to musel poslat do Litovle?
Gibson LP junior/HIWATT Lead 100R
madmax
Bandzone: http://bandzone.cz/tv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmax »

Jen tak pro zajímavost, u pana Ledvinky jsem měl taky na opravě reprák (Blue marvel). Předtim než jsem ho k němu dal, tak hrál a chrčel, když přišel nazpátek, tak jenom chrčel....zkrátka paráda, ještě že jsem ho sehnal skoro zadarmo. :?
citizen.one

Tak abych se ozval, dneska jsem repraky privez, opravoval mi je nejaky pan Kouba z Nespek u Benešova na doporuceni Petra Faireisela...

vezmu to poporade...

Celestion G12 (12W AlNiCo) byl puvodne odpaleny, ani nehlesl, po oprave rekl bych hraje tak jak jsem predpokladam ze bude, nemam na to box, takze zkouseno jen polozeny na koberci...

Rola Celestion G12H30 - puvodne chrcel (vychylena civka), vystredeno, na pohled si clovek stejne jako u prvniho ani nevsimne ze tam nekdo neco delal...zvuk nechrci, hraje stejne jako sousedni, ktery nebyl v oprave, repraky u sebe od roku 74 minimalne, takze hrajou opravdu sluchem nerozeznatelne...zkouseno v kombu...

Rola Celestion G12H30 '2 - drncel pri vetsi zatezi, ted zkouseno na koberci, pri vetsi zatezi obcas taky zabrumi, ale to otazka jestli jsem tam nenapral moc vykonu :) kazdopadne pod cepicou je videt, ze je tam nejaky stribrny kovovy prvek, ktery si nejsem jistej jestli tam byl, jsou tam nejaky cerveny napisy, otazka jestli je tam opraval jen nakreslil, nebo tam vrazil nejakou celou novou civku, coz jsem po nem vylozene nechtel, ale nejsem si tim jist, tak neodsuzuju :)

EVM10 - dva 10% repraky, jeden byl uplne v haji, druhy obcas zadrncel kdyz se na base hrablo nekam kolem C spodniho pri vetsi hlasitosti. Ten v uplne haji hraje paradne i kdyz rikal p.Kouba, ze tam bude vetsi uprava a ze to asi bude trochu tvrdsi, jenze tady to zni ve finale skoro lip jak ten, ktery oznacil, ze mu nic neni. Co mu asi je, je ze ma trochu vylitanejsi zaves, coz ten opravovanej me na necim natrenej, takze tolik nekmita a vic udrzi, ten me teda potesil :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“