Overtones / prechazeni tonu ve vyssi oktavy/harmonicke ?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Overtones / prechazeni tonu ve vyssi oktavy/harmonicke ?

Příspěvek od Wohma »

Uz jsem to natukl v topicu Co zrovna poslouchate?, ale nikdo se toho moc nechytl, tak to zkusim tady. Zajima me, jak se jmenuje popisovany efekt/technika a co ji ovlivnuje. Zni to, jako by ton samovolne prechazel o oktavu vys, ale ten prechod je plynuly (ne jako kdyz clovek natukne prirozeny flazolet - mimo to flazolet to v tomto pripade nebude). Pro ilustraci uvadim puvodni video:

Vyskytuje se to zhruba v casech 2:48, 2:55 nebo 4:26, slyset to samozrejme lze i u jinych interpretu (zejmena u starsich legend typu Blackmore, Morse, myslim ze i Satriani apod.).

Vim, ze tohle mi delal Mark III, kdyz jsem ho kdysi zkousel, ale u zadneho jineho aparatu jsem to pote uz nepostrehl, rozhodne ne v takove mire. Zkousel jsem i jiny Mesiny (Prinejmensim Dual Caliber, Recto a mam pocit, ze jeste cosi), aparaty jinych znacek, ale nikde jsem se s tim uz nesetkal. Proto by me zajimalo prinejmensim to, jak se to jmenuje (pokud to vubec nejaky termin ma), pripadne cim se to da ovlivnit. Je mi jasny, ze jen aparatem to nebude, i kdyz ocividne bude hrat velkou roli.

Probiral jsem to s Nerem a ten o tom mluvil v souvislosti s vibratem, nicmene kdyz jsem zkousel Marka III, tak jsem mel vibrato stejny jako predtim a najednou to tam bylo, takze to ocividne nebude jedina podminka :) Nejake napady ci postrehy?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Joe DiMaggio
Kontaktovat uživatele:

Re: Overtones / prechazeni tonu ve vyssi oktavy/harmonicke ?

Příspěvek od Joe DiMaggio »

Znáš Fernandes Sustainer, popř. Jackson Sustainiac? Zdá se mi to jako jeden z těchto módů:

audiotek.cz:
Sustainer pracuje v třech módech:
Harmonic: hraný zvuk je zvýšen během sekund na úroveň 5. harmonické k základnímu tónu
• Natural: hraný zvuk si udržuje svůj charakter po dobu dokud je Sustainer zapnut, nebo dokud struny nejsou zatlumeny
• Mix: Kombinace obou předchozích režimů, připomíná harmonizovanou zpětnou vazbu. (Mód dostupný pouze u vybraných modelů Sustaineru, např. FSK-401)
EDIT: nějaký videjčo na ukázku - Vai tam jenom zapne ten svůj sustainer:

http://www.youtube.com/watch?v=zxEw_08eQ4s&feature=fvw
2001 Ibanez RG550EX (EVO /Ibanez S1/EVO)
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
Roland Micro-Cube 2W; Gallistrings 0.9 EG Extra Light; Ernie Ball Hybrid; Dunlop Tortex 1.14 mm
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ne, rozhodne to neni zadny kytarovy efekt. Resp. mozna se toho dosahnout da i nejakym efektem (to zcela urcite), me ale zajima, jak to vznika prirozenou cestou.
Somnus Aeternus
B.Mikey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.Mikey »

Zní to jako lehkej feedback, aspoň já jsem to vždycky měl za následek vazby :|
Amid

Příspěvek od Amid »

Vibrato (popr. tremolo), poradne vytaveny zesilovac, asi silnejsi snimace (btw, nema na te kytare singly?)

edit: Ma tam singly, takze je to spis primo mirou zkresleni, rekl bych.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Myslim, ze jsem zkousel spoustu aparatu, ktere mely gainu vyrazne vice nez Mark III... Jen gainem to nebude. Spis bych rekl, ze to bude nejakou specifickou vlastnosti zesilovace, pripadne i technikou hry.

BTW, jestli znate nejaky pisnicky, ve kterych to taky je, tak je sem prihodte - a nejlepe na zivym videu, treba z toho neco vykoumame.
Somnus Aeternus
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Spis je to vlastnost kytary, ze pri zpetne vazbe ochotneji prechazi o oktavu vys. A samozrejme se tomu da pomoct rukama (hlavne vibrato prstama).

Kdysi jsem cetl nazor kytaristy Vaclava Veseleho, ze on tuhle vlastnost povazuje za chybu nastroje, kdyz pri vazbe "neudrzi ton" a ze on si vybira jen nastroje ktere tohle nedelaji. Jini hraci (Hladik, ....) to zase pri recenzich kytar vychvalovali, jako pozitivni vlastnost.
Hraju výhradně na šrot.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Mně přijde, že to může být klidně poměrem výšek ve zvuku nebo tak nějak... nevím, jak to říct. Každopádně - doma nemívám příliš často vazbu. Přecijen je to potichu. Když ale přišlápnu na špičku kvákadla, začne mi to vazbit kapku snáz.

Nevím, proč to u něj nepovažovat za řízenou vazbu. Přecijen už je to zkušený kytarista, tak asi ví, jak si to (nechat) nastavit a jak si stoupnout.

Ještě mě napadlo, když tak mluvíte o těch "vadných" kytarách... Jak se chová při velkém zkreslení/hlasitosti vlk?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
B.Mikey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.Mikey »

Někdy kolem 2:23, když končí sólo to je slyšet taky :)
Amid

Příspěvek od Amid »

pustte si to od 2:07

B.Mikey, ja tam nic nesylsim
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Pro ty, co mají nešikovné pracky a nebo kytaru, která to nedělá, existuje efekt zvaný Octafuzz :-)
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Abu píše:Spis je to vlastnost kytary, ze pri zpetne vazbe ochotneji prechazi o oktavu vys. A samozrejme se tomu da pomoct rukama (hlavne vibrato prstama).

Kdysi jsem cetl nazor kytaristy Vaclava Veseleho, ze on tuhle vlastnost povazuje za chybu nastroje, kdyz pri vazbe "neudrzi ton" a ze on si vybira jen nastroje ktere tohle nedelaji. Jini hraci (Hladik, ....) to zase pri recenzich kytar vychvalovali, jako pozitivni vlastnost.
souhlasím, například jeden konkrétní kus Schecter C-1 Classic mi to při hře na Bugeru 6262 dělal i na čistém zvuku - určitě bych to vyloženě nepřisuzoval hlavně aparátu, spíše kytaře
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Da se toho dosahnout i tim, ze kratce lehce dotknes trsatkem nekde na strune - nicmene, to uz je flazolet a to asi znas ...
Hodně budem někde...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

SUK píše:Da se toho dosahnout i tim, ze kratce lehce dotknes trsatkem nekde na strune - nicmene, to uz je flazolet a to asi znas ...
To samozrejme znam :D a to tam ten pan rozhodne nedela.

Amid: To samozrejme znam taky, ale tady jde podle me o neco uplne jineho. Ostatne Axel Rudi Pell se u toho skoro nehybe a chyta to z ruznych tonu (coz by melo vyzadovat ruzny polohy).

Dark Axel: No na tom Marku III jsem to shodou okolnosti taky chytal s Schecter C-1 Classic, aspon myslim, ze jsem ho uz tehdy mel. To je zajimava stopa :))
Somnus Aeternus
frajerik
last.fm: http://www.last.fm/user/nerbo

Příspěvek od frajerik »

Podľa mňa to nebude feedbackom. Ja to chytám tiež na niektorých polohách na gitare a nemusím ani robiť vibrato, vibrato tomu len pomôže že to prejde rýchlejšie. Možno to nejak súvisí so strunami a nastavením gitary alebo tak.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Tak mi to nedalo vyzkoušet :)

zjistil jsem, že mi to funguje tak, že volume na kytaře mám třeba na 5, 6 prostě stažené.. samozřejmě dost komprese, gainu, či drivu. a když pak držím tón a lehké vibráto a k tomu přidávám volume malíčkem tak mi to taky dělá vyšší harmonii..(struna G, 3.pražec dost výrazně) zajimavé, ale ne na všech polohách, a stejně musím být dost hlasitě, čili určitá vazba se zpětnou vazbou tam je, jen ji člověk může korigovat tím volume..

u toho videa kolem těch 2:50 či tak mi totiž taky přijde že rukou hmatá na potenciometry, ale u dalšího podobného zvuku zase žádný pohyb vidět není.. nevím. Jen jsem přidal svůj pokus :)

edit: ale jsem přesvědčenej, že to je kytara od kytary jaké harmonie dokáže při vazbě přidat = sem přesvědčenej že to je lehká vazba tak jako tak, zvlast pri hlasitostech jaký na stagi pri koncerte jsou
Naposledy upravil(a) pupack dne 18.01.2011 13:59, celkem upraveno 2 x.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Az budu ve zkusebne, tak to schvalne zkusim. Doma si netroufnu (ani s 15W lampackem ne).
Hraju výhradně na šrot.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Ja jsem si troufnul a nejaka harmonicka tam jednou zustala... ale ze by se mi to darilo cilene, to fakt ne :-/ (levna shitara, homemade 1W smejdkombo)
Hodně budem někde...
Jimm.ik
last.fm: http://www.last.fm/user/Crazyjimm
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/jimmik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimm.ik »

Mně to dělala kytara než sem přebrousil pražce. Pozoroval sem to při čistém i zkresleném zvuku. Viděl bych to v nich
Naposledy upravil(a) Jimm.ik dne 18.01.2011 15:10, celkem upraveno 1 x.
B.Mikey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B.Mikey »

Koukám že i v mým videu je to slyšet, během sloky když zahraju tu kvartu tak to zní taky tak. Nepamatuju si přesně nastavení zvuku, ale výšky byly naplno, přepnuto na oba snímače, modulace nějakého Fender zesilovače a gain taky naplno.

EDIT/ Ale tohle je spíš způsobený tou dávkou výšek a zkreslení, než technikou, tehdy to rozhodně záměr nebyl :roll: :D
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“