Učení - metalový začátečník
Pravidla fóra
Učení - metalový začátečník
Nemohl by mi někdo vysvětlit jak přesně a co mám v začátcích cvičit, když chci hrát metal?
Re: UČENÍ
Uff, no metal je docela komplexni zalezitost, urcite bych se na zacatku nepoustel do zadnych slozitych technik jako je tapping, sweep picking apod. Na tvem miste bych se naucil hrat jednoduche metalove riffy (Judas Priest - Breaking the Law, neco o Black Sabbat), ktere jsou vetsinou stavene na hrani power akordu, ktere v metalu urcite uplatnis.
Projdi si tento thread, na skodu to urcite nebude.
hrani-na-kytaru-tabulatury/co-tu-jiz-je ... 11673.html
Projdi si tento thread, na skodu to urcite nebude.
hrani-na-kytaru-tabulatury/co-tu-jiz-je ... 11673.html
-
woro90-1
Ze všeho nejdřív musíš vypadat hustodémonsky krutopřísně. Nacvič si základní prvky temných rituálů, zapracuj na svém vyjadřování, upal svého plyšáka. Vymaluj si pokoj na černo a kup si kytaru co nejroztřepenějšího tvaru, samozřejmě černou nebo s nějakou hustopřísnou grafikou. Je rok 2011, tak na ni nezapomeň nalepit nálepku Horsefeathers, i když ani nevíš, k čemu je to bráchovo prkno s kolečkama. Pak vytoč gain i volume naplno, najdi si na youtube co je to powerchor, třískej do toho a tvař se hrozně drsně. A až tě to přestane bavit, projdi si fórum, začátky jsou stejné ať chceš hrát technický death metal nebo country.
Ideálně si vezmi nějakou písničku a tu se nauč. Dobrá do začátku je Breaking The Law od Judas Priest. Nicméně témat, která se zabývají songy pro začátečníky, už je tu několik, takže bych to nechtěl rozvíjet tady.petr123 píše:Nemohl by mi někdo vysvětlit jak přesně a co mám v začátcích cvičit, když chci hrát metal?
Takže co se naučit (pro ten metal
- V první řadě power akordy - nejdřív chytnout, potom střídat - nejprve na E struně a hned jak to budeš umět, tak zkoušej na A struně atd...
- Začni si hned od začátku roztahovat prsty a používat malíček - ten je zatím slabý, ale časem zesílí a budeš ho hojně využívat. Na to je vhodný úryvek písničky Devil Incarnate od Death Angel:
Kód: Vybrat vše
PM -------------------------------------------------------
e|-------------------------------------------------------------
h|-------------------------------------------------------------
g|-------------------------------------------------------------
D|-----------------------------------------------------------8-
A|-------------6---5-----------6---5-----------6---5---------8-
E|-3-3-6-3-5-3---3---3-6-3-5-3---3---3-6-3-5-3---3---3-6-3-5-6-
PM -------------------------------------------------------
e|-------------------------------------------------------------
h|-------------------------------------------------------------
g|-------------------------------------------------------------
D|-----------------------------------------------------------3-
A|-------------6---5-----------6---5-----------6---5---------3-
E|-3-3-6-3-5-3---3---3-6-3-5-3---3---3-6-3-5-3---3---3-6-5-6-1-
- Až budeš mít ty prsty roztažené, zkus je trochu sesynchronizovat:
e|-----------------------------------------5-6-7-8-
h|---------------------------------5-6-7-8---------
g|-------------------------5-6-7-8-----------------
D|-----------------5-6-7-8-------------------------
A|---------5-6-7-8---------------------------------
E|-5-6-7-8-----------------------------------------
e|-8-7-6-5-----------------------------------------
h|---------8-7-6-5---------------------------------
g|-----------------8-7-6-5-------------------------
D|-------------------------8-7-6-5-----------------
A|---------------------------------8-7-6-5---------
E|-----------------------------------------8-7-6-5-
- Teď můžeš zkusit podobnou věc, ale už v podobě jednoho boxu pentatonické stupnice - třeba:
e|---------------------5-8-5-----------------------
h|-----------------5-8-------8-5-------------------
g|-------------5-7---------------7-5---------------
D|---------5-7-----------------------7-5-----------
A|-----5-7-------------------------------7-5-------
E|-5-8---------------------------------------8-5---- Jakmile zvládáš zahrát tu stupnici úhozem dolů, zkus ji zahrát střídavými úhozy - nahoru a dolů (alternative picking). Velmi důležitá věc (kór jestli chceš dělat rychlé dz-dz-dz
- Jo a ještě se nauč vytahovat struny (bending). To tu popisovat nebudu, radši nadhodím jednu povedenou videolekci: http://www.youtube.com/watch?v=Prhi5FgScEM
No a pak existuje samozřejmě mrtě dalších věcí, které bys měl umět, ale s tímhle si určitě pěkných pár týdnů pohraješ (samozřejmě se pletu - cvičit tyhle věci určitě moc lidí nebaví) a všechno z toho se ti bude nějak hodit.
Výrazy uvedené skloněným písmem si najdi tady na fóru, případně YouTube, kde najdeš mnoho kytarových lekcí. Nebo si kup knížku.
A nezapomeň ani na klasické akordy - pokud bys měl pocit, že je nepotřebuješ teď, jen oddaluješ nutnost se je naučit do chvíle, než je potřebovat budeš (a věz že ani metalista se bez nich neobejde, pokud za něco stojí). A to pomíjím okamžiky, kdy jako kytarista dostaneš u táboráku do ruky akustiku a všichni budou čekat, že něco předvedeš.
Co můžeš, cvič s metronomem. Pokud nemáš, tady je jeden docela dobrý: http://advanced.bestmetronome.com/
Nebudeš-li cvičit s metronomem, budeš muset spoléhat na to, že máš rytmus v krvi. Na to spoléhá řekl bych dost lidí. Že se pletli zjistí až ve chvíli, kdy mají hrát něco sami s bubeníkem a nedokážou se kytarou trefit ani do odťukávání paličkami. Nebo v horším případě když dostanou ve studiu stopu s klikem a mají zahrát svůj part bez jiného doprovodu.
Obojí je docela trapas.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Re: Učení - metalový začátečník
Bummer zaslouží palec nahoru, moc pěkně napsané, souhlasím i s postupy, které popisuje, problém vidím jenom v tom, že ze začátku se nikdo nechce pořádně učít techniky "naprázdno", tím myslím, že málokdo bude hrát ty vyhrávky na roztahování prstů, legata a pod. a raději se bude učit na konkrétních písničkách za pochodu a cvičení přidá až časem. Neříkám, že je to dobře, jen co vidím okolo a týká se to hlavně lidí, kteří chtějí "hrát metal". Tím nechci nikoho urazit ani obvinit, jde jen o to, že ti lidé často na kdejakou techniku kašlou, na akordy tuplem, leda power akordy, protože ty jsou přece POWER, nakroutí gain a řežou do strun a nějaká akustika u ohně je jim ukradená. Ale to je každého volba, nejlepší na úplný začátek bych jak říká Bummer viděl ty power akordy.
Jako "lehkou" písničku přihodím Flyleaf - Cassie - youtube - tab
na posouvání a občasné proměnění power akordů super, samozřejmě, ze začátku nepočítej s plnou rychlostí, ale tak to v začátcích je.
Ještě jsem to tu pročetl jednou a vidím, že Woro vystihl můj pohled na tento dotaz naprosto přesně. Příjde mi hloupost ptát se "jak začít, když chci metal(rock,..)" protože začátky jsou podle mě všude stejné a ty dotazy naznačují, že tázajíci si myslí, že hraní různých stylů = hraní (naprosto) různých technik. Rozdíly technik tu určitě jsou, ale ne tak obrovské a určitě ne v začátcích.
Jako "lehkou" písničku přihodím Flyleaf - Cassie - youtube - tab
na posouvání a občasné proměnění power akordů super, samozřejmě, ze začátku nepočítej s plnou rychlostí, ale tak to v začátcích je.
Ještě jsem to tu pročetl jednou a vidím, že Woro vystihl můj pohled na tento dotaz naprosto přesně. Příjde mi hloupost ptát se "jak začít, když chci metal(rock,..)" protože začátky jsou podle mě všude stejné a ty dotazy naznačují, že tázajíci si myslí, že hraní různých stylů = hraní (naprosto) různých technik. Rozdíly technik tu určitě jsou, ale ne tak obrovské a určitě ne v začátcích.
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Však jsem taky naznačil, že si nedělám iluze, že by si sedl a přesně takhle cvičil.
Mě to taky nebaví. Písničky jsou v tomhle ohledu dobrý. Jenže... Pokud člověk nemá ponětí o některých technikách, může to či ono hrát jinak a k tomu blbě.
Například alternative picking jsem se donutil hrát až více jak po půl roce, protože jsem drtil několik dnů v kuse Tornado Of Souls a pořád jsem nebyl schopný to zahrát dost rychle. A při downpickingu bych si při té rychlosti samozřejmě velmi brzy zničil pravačku.
No ale pak existují lidé, které to nenapadne. Zní to divně, ale už jsem se s tím setkal.
Tak jsem tady to nejzákladnější vypsal a už je jen na tazateli, jak to využije.
Třeba se k tomu časem vrátí, až nebude vědět jak dále.
Například alternative picking jsem se donutil hrát až více jak po půl roce, protože jsem drtil několik dnů v kuse Tornado Of Souls a pořád jsem nebyl schopný to zahrát dost rychle. A při downpickingu bych si při té rychlosti samozřejmě velmi brzy zničil pravačku.
No ale pak existují lidé, které to nenapadne. Zní to divně, ale už jsem se s tím setkal.
Tak jsem tady to nejzákladnější vypsal a už je jen na tazateli, jak to využije.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Jojo, taky bych ti dal thanks kdyby to tu šlo, ten "problém" nevidím v návodu, ale v tom, že se ho skoro nikdo ze začátku neudrží, já se k samotnému cvičení technik taky dokopával dlouho. Celou dobu ve sprše jsem teď navíc přemýšlel nad rozdílem v technikách v různých stylech a nenapadla mě žádná vyhrazená jednomu stylu, ani nijak výrazně změněná. Napadlo mě ale, jak by to asi vypadalo, kdyby člověk pět let hrál metal a pak si řekl, že ten blues nezní špatně a začal brečet s tím, že musí začít znova od začátku a ta představa mě pobavila dost na to abych nad technikama dál nepřemýšlel.
Takže Petře, drž se toho co ti tu Bummer radí, cvičení technik a protahovaní prstu je sice nuda, ale zato to hodně pomáhá a výsledky se dostavují rychle.
Takže Petře, drž se toho co ti tu Bummer radí, cvičení technik a protahovaní prstu je sice nuda, ale zato to hodně pomáhá a výsledky se dostavují rychle.
Cort Earth 70
Bummre, jak se při těch cvičení má správně držet palec? Je to jak na akustické kytaře, že palec má být naproti prostředníčku ?
Nástroj: Epiphone SG G400, Strunal Model 770 4/4
Kombo: Peavey Valveking 112 (vypůjčený), Vision GW 35 na domácí hraní
Kapela: Dosud beze jména
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Technicky je lepší mít ho zezadu na krku jako při klasickém držení.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
ok díky 
Lion: Nejsem schopný říct ti, jak se to MÁ dělat, jen ti můžu říct nebo třeba vyfotit, jak to dělám já. 
(vytržené z kontextu to zní divně
)
(vytržené z kontextu to zní divně
J, tak kdybys byl tak ochotný bys mohl i vyfotit pravou ruku, jak držíš trsátku, sice jsem něco o tom četl, ale raděj bych si to chtěl ověřit.
Trsátko můžeš držet, jak je ti to pohodlné, každopádně špičkou směrem do kytary.
Cort Earth 70
To mi je jasné
jednou jsem četl, že se má držet jen palcem+ukazováčkem a poslední článek ukazocáčku má být zahlý.
Lion: To zrovna neudělám, protože ho držím blbě a při hoblování si brousím nehet na ukazováku.
Problém je v tom, že právě tak se mi drží nejlíp. 
Tak ale jestli to neják nekazí techniku, tak si myslim že by to problém neměl být 
No ten zahnutej ukazovák je asi nepoužívanější držení, ale můžeš to držet i s rovným ukazovákem. Držení jenom dvěma prsty je asi proto, aby jsi mohl případně dalšími vybrnkávat, takže bych raději volil jenom ukazovák + palec, ale jak je natočíš je na tobě
Cort Earth 70
Když na tom trváš, tak tady to je (narychlo vyfocené mizerným fotoaparátem Nokie E51):lion68 píše:Tak ale jestli to neják nekazí techniku, tak si myslim že by to problém neměl být

Udělal jsem ti pár fotek pro představu.
Držení trsátka. Naznačil jsem ti tam věci, které jsou zásadní. Nejdůležitější je mít trsátko kolmo na palec, díky tomu se ti nebude kroutit zápěstí. Zbytek je podle tebe. Ukazovák si natoč tak, aby se ti dobře hrálo a trsátko nevyklouzávalo z ruky.

Jo a ještě bych dodal, že pro začátek se doporučuje měkčí trsátko - strumming bude znít víc jako hudba, když si pořídíš příliš tvrdé trsátko, tak to akorát bude znít jako randál. Já osobně doporučuji logicky mít jedno hodně měkké trsátko na strumming (hraní přes všechny struny najednou) a jedno tvrdší na hraní jednotlivých strun. Já např. začínal na JD Nylon .46mm a .60mm.
Pro začátečníka se silně doporučuje palec někde okolo poloviny krku a snažit se ho držet naproti prostředníčku. Tímto způsobem posiluješ sval mezi palcem a ukazovákem = výhoda až se budeš učit barré. A samozřejmě takhle máš největší pohyblivost prstů.

Hodně často uvidíš kytaristy držet akordy takhle. Není to chyba - nazval bych to jiným způsobem držení pro pokročilejší hraní. Přechod mezi akordama je s tímhle způsobem o dost jednodušší. Důležité je časem umět oboje.

Ještě jedna věc, která platí pro oba způsoby držení. Nedotýkat se spodní hrany krku! Na obrázku ta mezera mezi rukou a krkem není moc vidět, ale je tam
Zamezíš tak nechtěnému tlumení tenkého éčka.

Snad jsem pomohl.
A ještě doplním, že se drž rady Wora. Je jedno jestli se chceš hrát metal nebo country ... základy jsou stejné (resp. by každej kytarista měl základy umět). Je jedno jestli chceš být lékař nebo právník, základku udělat musíš, abys za něco stál
EDIT: Bummer mě s pár fotkama předběhl. Ale přijde mi, že na těch fotkách máš trsátko zbytečně moc zasunutý mezi prsty. Nevím jestli takhle i hraješ, ale jestli ano, tak upstroke strumming je celkem těžký ne?
Držení trsátka. Naznačil jsem ti tam věci, které jsou zásadní. Nejdůležitější je mít trsátko kolmo na palec, díky tomu se ti nebude kroutit zápěstí. Zbytek je podle tebe. Ukazovák si natoč tak, aby se ti dobře hrálo a trsátko nevyklouzávalo z ruky.

Jo a ještě bych dodal, že pro začátek se doporučuje měkčí trsátko - strumming bude znít víc jako hudba, když si pořídíš příliš tvrdé trsátko, tak to akorát bude znít jako randál. Já osobně doporučuji logicky mít jedno hodně měkké trsátko na strumming (hraní přes všechny struny najednou) a jedno tvrdší na hraní jednotlivých strun. Já např. začínal na JD Nylon .46mm a .60mm.
Pro začátečníka se silně doporučuje palec někde okolo poloviny krku a snažit se ho držet naproti prostředníčku. Tímto způsobem posiluješ sval mezi palcem a ukazovákem = výhoda až se budeš učit barré. A samozřejmě takhle máš největší pohyblivost prstů.

Hodně často uvidíš kytaristy držet akordy takhle. Není to chyba - nazval bych to jiným způsobem držení pro pokročilejší hraní. Přechod mezi akordama je s tímhle způsobem o dost jednodušší. Důležité je časem umět oboje.

Ještě jedna věc, která platí pro oba způsoby držení. Nedotýkat se spodní hrany krku! Na obrázku ta mezera mezi rukou a krkem není moc vidět, ale je tam

Snad jsem pomohl.
A ještě doplním, že se drž rady Wora. Je jedno jestli se chceš hrát metal nebo country ... základy jsou stejné (resp. by každej kytarista měl základy umět). Je jedno jestli chceš být lékař nebo právník, základku udělat musíš, abys za něco stál
EDIT: Bummer mě s pár fotkama předběhl. Ale přijde mi, že na těch fotkách máš trsátko zbytečně moc zasunutý mezi prsty. Nevím jestli takhle i hraješ, ale jestli ano, tak upstroke strumming je celkem těžký ne?
Naposledy upravil(a) TheRendy dne 19.01.2011 0:47, celkem upraveno 1 x.
Držím to takhle běžně, protože by se mi jinak při hoblování zádrhávalo trsátko. Samozřejmě není problém v případě potřeby nechat trsátko čouhat trošku víc. Ale tak, jak to máš na té první fotce, už je to pro mě dost extrém a hrát bych tak určitě nemohl.
Ono hlavní je totiž jedna věc - jestli chci, aby uhýbalo trsátko struně nebo aby uhýbala struna trsátku. A právě v tom se podle mě naše přístupy liší.
Ono hlavní je totiž jedna věc - jestli chci, aby uhýbalo trsátko struně nebo aby uhýbala struna trsátku. A právě v tom se podle mě naše přístupy liší.