Učení - metalový začátečník

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Klobouk

Re: Učení - metalový začátečník

Příspěvek od Klobouk »

Pěkný příspěvek, nějak bych ho zvýraznil, dobrý fotky, hlavně názorný :wink: K vysunutí trsátka - tady jak říká Bummer záleží co má uhýbat čemu. Třeba na akustice mám při hraní akordů tenké trsátko (asi 0,6mm + 11ky struny) a držím ho hodně vysunuté, takže spíš uhýbá trsátko strunám, akordy mi tak zní "čistěji" , tvrdší trsátka při vybrnkávání držím tak, že čouhá jenom menší kousek špičky - struny uhýbají trsátku a tím, že ho kouká jenom kousek nehrozí, že bych se moc "ponořil" a říznul do struny víc, než bylo v plánu. Není tu asi univerzální přístup, hraj tak jak je ti to pohodlné a jak ti to zní dobře, časem až to budeš mít v ruce, tak ti nebude problém dělat ani jedno.

Stejně tak poloha palce na krku - je dobře začínat tak, jak píše Rendy, ale časem stejně začneš palcem tlumit horní struny u přechodů, nebo u různých písniček (John Frusciante a John Mayer to mají myslim v oblibě, viz Can't Stop od RHCP)
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
lion68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lion68 »

jj díky za ochotu, hodně mi to pomůže... :-)
Nástroj: Epiphone SG G400, Strunal Model 770 4/4
Kombo: Peavey Valveking 112 (vypůjčený), Vision GW 35 na domácí hraní
Kapela: Dosud beze jména
petr123

Příspěvek od petr123 »

bummere vážně díky i všem ostatním
Fredie

Příspěvek od Fredie »

Super rady od Bummera i Klobouka! Škoda, že tahle sešlost neexistovala před pár lety a dnes můžu těm co začínají jen závidět....najdou tady bezvadnou radu i pomoc. Časem na to každý přijde sám, že základ je cvičit,cvičit,cvičit....
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

TheRendy píše:
Hodně často uvidíš kytaristy držet akordy takhle. Není to chyba - nazval bych to jiným způsobem držení pro pokročilejší hraní. Přechod mezi akordama je s tímhle způsobem o dost jednodušší. Důležité je časem umět oboje.
Obrázek
Rozhodně bych neřekl, že to je držení pro pokročilejší hraní. Naopak - s tímhle držením začíná většina začátečníků, protože to svým způsobem je pro hraním nepolíbeného jedince přirozenější a pohodlnější.

Každopádně platí, že je dobré umět oboje dvoje - a střídat to podle toho, co hraješ.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

No já jsem tím "pokročilejším hraním" měl na mysli, že tímhle způsobem držíš kytaru při bendingu, slash chordech, tlumení atd. A tyhle věci začneš dělat až po určité době - proto "pokročilejší". Nemyslel jsem to, že to takhle drží "jen" pokročilejší hráči.

Jinak ale ano, je pravda, že většina začínajících takhle začínaj. Marná sláva. I já jsem takhle začínal :roll:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Když dá člověk začátečníkovi kytaru do ruky, vsadím se, že v 99 % čapne kytaru přesně takto. Na hraní akordů je to pohodlné a osobně stojím za tím, že tím by měl člověk začínat :wink:

Akorát mi prosím řekni, co to josu slash chordy - o tom slyším poprvé v životě...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Já to vysvětlit nedokážu, určitě jsi se s tím setkal Nero, jsou to akordy jako treba G/(slash)B , akorát jsi tomu asi neříkal sleš akord :) . Já osobně taky začínal s držením krku jak klacku, přišlo mi to pohodlnější a přirozenější, jak píšeš a navíc jsem u céčka mohl tlumit nizky e. Dá se na to pohlížet i jako na "pokročilejší" držení, viz zmiňovaný John Frusciante, ale to je spíš o stylu hry, než držení krku.
Cort Earth 70
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
TheRendy

Příspěvek od TheRendy »

Když to je právě to, že se učím anglicky, tak ani nevím jak se těmhle akordům říkaj česky :D

Třeba D/F# nebo C/B. Zkrátka jiný nejhlubší basový tón, než je kořenový tón. Určitě budeš vědět o čem tu mektám :)

No když se ohlédnu za svými úplnými začátky, tak taktéž nesledávám žádný extra problém s držením palec přes i od začátku. Lépe se to drží, hraní to zpříjemní, a tak si nástroj rychleji oblíbíš. Nadruhou stranu je důvod proč se pro začátek doporučuje držení palec vzadu a dle mě jsou ty důvody oprávněné. Ale jsou jiné věci, které jsou řekl bych důležitější.

Fuj fuj, už to tady hrozně spamuji.
Naposledy upravil(a) TheRendy dne 19.01.2011 22:09, celkem upraveno 1 x.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Aha, takže normální akord, u kterého se akorát drží jako bas jiný než základní tón :mrgreen:

PetrPeter 1975 - 2008
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Taky se přidávám k tomu, že palec za krk by měl člověk dávat až ve chvíli, kdy ví, proč to dělá.

IMHO by se neměla ve většině případů ruka vůbec dotýkat zadní části krku - kromě místa, kde se opírá palec. Nevím, jak se to dělá správně a oficiálně, ale já se opírám o krk palcem tam, co je kloub - mám tam od toho pěkně zrohovatělou kůži - a rozhodně to považuji za dobrý způsob, protože je tam malá třecí plocha a ruka se může volněji pohybovat.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
petr123

Příspěvek od petr123 »

a mam jeste jeden dotaz tohle

Kód: Vybrat vše

e ---
B -----
G -10--
D -10--
A -8--
E -----

mám hrát na jeden úhoz třeba trsátkem?
a k těm technikám mám nacvičovat jen bending, legato(hammer on, pull off) a nic víc?
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Jo, to se hraje najednou. Nicméně rozložené powery zní taky dobře (začátek Afraid To Shoot Strangers nebo Blood Brothers od IM.)
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
shmootik

Příspěvek od shmootik »

petr123 píše:a mam jeste jeden dotaz tohle

Kód: Vybrat vše

e ---
B -----
G -10--
D -10--
A -8--
E -----

mám hrát na jeden úhoz třeba trsátkem?
a k těm technikám mám nacvičovat jen bending, legato(hammer on, pull off) a nic víc?
hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... t7261.html bod 6.
ve stručnu: to co tam je napsaný je powerchord, čísla jsou nad sebou = na jeden úhoz zárověň. kdyby se to mělo hrát rozložený tak ty čísla nebudou ve vertikálnim sloupci.

palm muting budeš zaručeně potřebovat. jestli chceš výpis všech, v angličtině cool, názvů technik který se ti budou hodit, tak můžu taky dodat, ale myslim že by ti byl k ničemu nebyl.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Ještě dodám k tomu zahrání najednou - neboj, nemusíš trsátkem trefit jen ty tři struny, stačí si ukazovák (drží 5. strunu (A) na 8. pražci) volně položit na struny ostatní, čímž je zatlumíš. Dále tlusté E (6. struna) můžeš tlumit tak, že špičku ukazováku vysuneš jeho směrem, dokud se ho nedotkne a tím bude tlumeno, nebo palcem (první metoda je rozhodně lepší, aspoň podle mě).

Ještě dotaz. Vertikální sloupec? Jinej ani neznám :D , horizontálním sloupcúm říkám řádek, ale to jen, že se mi chce rýpat.
Cort Earth 70
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Klobouk píše:Dále tlusté E (6. struna) můžeš tlumit tak, že špičku ukazováku vysuneš jeho směrem, dokud se ho nedotkne a tím bude tlumeno, nebo palcem (první metoda je rozhodně lepší, aspoň podle mě).
Tak přidám postřeh i ze své strany - pro mě je nanic vysouvat špičku ukazováku, protože tím akorát znejistím celý hmat, mnohem jednodušší je přes všech 6 strun plácnout přostředník, a zatlumí se to dobře.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

mtmccox píše:
Klobouk píše:Dále tlusté E (6. struna) můžeš tlumit tak, že špičku ukazováku vysuneš jeho směrem, dokud se ho nedotkne a tím bude tlumeno, nebo palcem (první metoda je rozhodně lepší, aspoň podle mě).
Tak přidám postřeh i ze své strany - pro mě je nanic vysouvat špičku ukazováku, protože tím akorát znejistím celý hmat, mnohem jednodušší je přes všech 6 strun plácnout přostředník, a zatlumí se to dobře.
V životě jsem netlumil prostředníkem a nepřišlo mi, že bych měl nějak nejisté hmaty. :D

EDIT: Navíc ten prostředník dost často najde jiné využití i při chytnutém power-akordu.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
shmootik

Příspěvek od shmootik »

Klobouk píše:Ještě dotaz. Vertikální sloupec? Jinej ani neznám :D
mno sousloví je to docela předefinovaný, uznávám. prostě jsem chtěl zabránit záměně s rozloženym akordem kde by ty čísla byly v boxu pod 45°.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Já vím jak jsi to myslel, jen jsem si to nemohl odpustit.

Prostředník tam plácnout můžeš, ale těžko jím E zatlumíš třeba u Bm ... to je sice barré, ale když už jde tlumit dva druhy akordů jedním způsobem, tak proč si to dělat těžší :)
Cort Earth 70
petr123

Příspěvek od petr123 »

diky klobouk to mi pomohlo
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“