Nahrávání písně - tipy, triky? ...

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávání písně - tipy, triky? ...

Příspěvek od pavlii »

Paráda!
S potěšením se to čte - jak si někdo nechá poradit a následně analyzuje postup a umí z toho vyvodit závěry i s tím, jakých největších chyb se napříště vyvarovat.

Ano, obvykle se něco natáčí i na několikrát, dokonce třeba i po částech (pominu-li technicky náročné pasáže, tak třeba přepínání rejstříků na kytarovém efektu - studiová nahrávka může mít jasný předěl; samozřejmě naživo se to nedá stihnout, ale pak utrpí buď zvuk nebo technika hry, což se na LIVE ztratí, ale ve studiu by to bylo jasně patrné...).

Rozhodně je podstatné to, co zaznělo: do studia ZÁSADNĚ připravení; dělat skladby "od nuly" taky ve studiu jde, ale to je už jiná liga úrovně, jsou v tom i jiné peníze a jiné množství času atdatdatd...

Fajn je, když je možnost dát to někomu na mix s tím, že se bude okukovat práce; člověk se při tom může hodně naučit, je-li dobrá vůle na obou stranách. Jinak je třeba studovat, zkoušet a zkoušet a zkoušet......klidně si i po uzavření smíchané verze pár týdnů poté s ní hrát, zkoušet si postupy, nastavení efektů, kombinace.....a srovnávat výsledky. Podstatné je též si uvědomit, že každý plug-in nebo HW efekt, byť stejného typu (EQ, kompresor, reverb, ...) je jiný co se výsledku týče. Někde jsem dělal srovnávačku pár EQ plug-in i SW/HW kompresorů, je to tam IMHO vidět i slyšet. Když je čas a chuť, je možné zkoušet nové typy, zdali jsou použitelné či nikoli.

Prostě je to běh na dlouhou trať a pěkně zábavný koníček :wink: ať se daří a stále referuj, je to zajímavé!

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Strnyy

Příspěvek od Strnyy »

Ahoj, mám takové nestandartní přání. Měl bych prosbu jestli bys mi Morty nemohl poslat ty nahrané stopy v audacity jestli ještě někde máš ten soubor s jednotlivými stopami. Bylo by to čistě pro mojí potřebu. Chtěl bych si chvíli hrát v audacity, vyzkoušet si na něčem všechny funkce které jsem do teď neměl na čem vyzkoušet a až pak se do toho pustit podobně jako tady popisuješ. Zatím mám na to dost času a chtěl bych si to všechno vyzkoušet a prostě si chvíli hrát. Kdyžtak to někam upni a hoď mi link do zpráv. Popř. kdyby ještě někdo jiný měl nahrané stopy do audacity a měl ten soubor k disposici, budu rád když mi to pošlete a budu moct zkoušet na více různých náběrech.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a nechces zkusit neco jineho? mohl bych ti mozna najit nejakou peknou demo sejsnu, co se instalovala se softverem...
Morty

Příspěvek od Morty »

ahoj,

vůbec s tím nemám problém. Co vidím jako problém tak to, že to má 500MB, a momentálně to nemám na svým PC. Teď trošku nestíhám, mám zkouškový, ale po 25. lednu to rozkouskuju na menší části a UPnu někam na net. Kdybych zapomněl, tak napiš do tohoto vlákna :wink: .

Ale nevím, jestli je to vhodnej materiál na "naučení se" - je tam dost rozkouskovaných stop, hrozně blbě nabraná akustika, klávesy nabraný bez spodků, basa divně... Po zkouškách to chceme předělat :) .
Strnyy

Příspěvek od Strnyy »

Paris: Teď zatím plánuju jen audacity, navíc v tom budu dělat i ve škole něco tak se mi to hodí :-)
Morty: To vubec nevadí aspoň něco, tak já se kdyžtak připomenu ;-) dík. :-)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

strnyy: link na stazeni jsem ti poslal jako soukromou zpravu (je to cela pisen ve stopach upravenych do stejne delky (4:50), uvidis sam. zkousel sem to (vsechny wavy) vzit mysi najednou a hodit do otevrenyho okna audacity, a nacte se to pekne....)
Strnyy

Příspěvek od Strnyy »

Supr, díky moc! :wink:
jiskrabk

Příspěvek od jiskrabk »

Ahoj,
měl bych jeden dotaz k postupu nahrávání. Jedná se mi nahrávání nástrojů, které v průběhu skladby hrají doprovod, pak v některém místě sólo a pak za se doprovod (např. kytara, mandolína).
Mělo by se to nahrát tak jak se to hraje naživo, tedy že se to nahraje celé do jedné stopy a hráč přejde do sóla a zpět bez zastavovaní nahrávky? Nebo je lepší nahrát celou stopu jenom doprovod a pak do další stopy jen to sólo a následné to nějak smíchat (a co potom se stopou doprovodu v místě kde se hraje sólo - jen zeslabit, nebo úplně utlumit)?
Díky za rady.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já to dělám druhým způsobem, a to z několika důvodů:

- zvyk
- přehlednost
- obvykle je na sólo použit jiný zvuk než na podkladovou (doprovodnou) část a také se jinak i efektuje. Pracuji v Cubase, která neumožňuje rozumné "objektové" efektování, jako třeba Samplitude - takže i toto je důvod, proč další stopa
- viz bod výše, hudebník potřebuje nějakou chvilku na změnu zvuku (byť jen sešlápnutím knoflíku na podlahovém efektu). Nicméně ve studiu není nutné takový fofr, takže to, že se nahraje podklad a sólo zvlášť, znamená i větší klid při samotném nahrávání
- v neposlední řadě lze hrát podklad i pod sólem; právě ta absence by mohla působit rušivě

P.

jiskrabk

Příspěvek od jiskrabk »

dobrá, to jsem si i tak nějak myslel.
Co ale s tou doprovodnou stopou? Nechat ji jak je, na sóle trochu zeslabit, nebo úplně utlumit?
Pokud by hrála jen jedna kytara, tak bych to asi nechal nebo jen trochu ztlumil, aby tam zůstal nějaký spodek. V kapele ale máme dvě kytary, takže jedna hraje doprovod pořád a druhá to střídá - jak v tomto případě, zcela utlumit nebo taky nechat?
Máte v tomto zkušenosti s mandolínou (konkrétně styl bluegrass, country a folk)? Je jen jediná v kapele, takže by mohla hrát doprovod i pod sólem, ale když poslouchám nahrávky profi kapel, tak tam slyšet není.
Díky.

EDIT: jen pro úplnost, jedná se mi teď o akustické nástroje snímané mikrofonem, takže žádné efektové pedály apod.
boolocks

Příspěvek od boolocks »

Pavlii: jo, jak mluvíš o zastavení, a znovu spuštění recordu pro nahrání sóla, tak to je řekl bych nutnost - už jen přejít ze spodních poloch do vyšších může udělat problém, či nějakej pazvuk.
Pokud je kapela na kliku, tak se nebránim a upřednostňuju kopírování celejch částí, pokud jsou identický - bicák dá komplet song, ten se třeba ještě trochu sestřihá(většinou hodně :-D, aby to bylo co nejpřesnější, pak basa, tam kopíruju jen v případě, kdy vážně není schopnej něco zahrát znovu, ale u kytar a vokálů, kdy se různě vrstvěj na sebe, nahravá se třeba levá - pravá plus odlišná středová, na to ještě nějaká brnkačka, nebo u vokálů 5-6 zpěvů k hlavnímu, tak to vždycky vidim dát tu část co nejlíp, a pak jí prostě rozkopírovat všude.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jj. Jinak k mixu: nakolik případně ztlumit - to už si musíš rozmyslet sám právě při míchačce. Když budeš mít doprovod furt + druhou stopu jen se sólem, tak máš celé spěktrum možností od poměrového smíchání až do zcela utlumení doprovodu, když hraje sólo :wink: takže tohle je už jen o chuti a účelu, co chceš dosáhnout.

P.

jiskrabk

Příspěvek od jiskrabk »

Dobrě, díky za tipy... teď budu trápit kapelu opakovaným hraním nepovedených pasáží nebo celých stop a pak sebe při opravách a míchání :). Budu zkoušet a uvidíme co z toho vyleze (bude to takový první větší pokus něco udělat, tak se budu sám učit nějak pracovat s programem, efekty, pluginy atd...).
james29

Příspěvek od james29 »

taky se zabývám akustickou muzikou folk, country a tak. V tomhle případě to chce zkusit a při mixu vybrat. u některých písniček sme solový nástroje nechávali hrát doprovod a přes ně pak nahráli solo, někde to ale znlo divně tak sme to sestříhali. chce to posoudit kus po kusu a vyzkoušet. a rozhodně jsme solový party nahrávali zvlášt kvůli přesnosti efektování a tak.
jiskrabk píše:dobrá, to jsem si i tak nějak myslel.
Co ale s tou doprovodnou stopou? Nechat ji jak je, na sóle trochu zeslabit, nebo úplně utlumit?
Pokud by hrála jen jedna kytara, tak bych to asi nechal nebo jen trochu ztlumil, aby tam zůstal nějaký spodek. V kapele ale máme dvě kytary, takže jedna hraje doprovod pořád a druhá to střídá - jak v tomto případě, zcela utlumit nebo taky nechat?
Máte v tomto zkušenosti s mandolínou (konkrétně styl bluegrass, country a folk)? Je jen jediná v kapele, takže by mohla hrát doprovod i pod sólem, ale když poslouchám nahrávky profi kapel, tak tam slyšet není.
Díky.

EDIT: jen pro úplnost, jedná se mi teď o akustické nástroje snímané mikrofonem, takže žádné efektové pedály apod.
Kryšpín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kryšpín »

Zdravim, nechci zakladat novy vlakno, tohle by mohlo poslouzit dostatecne.
Za 14 dni se chystam natocit demac. Par cedecek uz jsem nahral, ale byl to takovy dost tvrdsi bigbit - ted jsem osirel sam s 12strunkou a zacinam tedy od nuly.
Nahravat budu sam v loznici (pokoj mam pomerne maly, coz je asi vyhoda, rozhazim nejaky osusky a svetry = jednou proste neuklidim, a akustika by mohla byt ok), pres 2-vstupou externi zvukovku od miditechu a kondenzatorovy mikrofon.

Uz me napadlo nahrat kytaru ze snimace a pres mikrofon do dvou stop, tak jsem rad, ze me v tom toto vlakno utvrdilo. Rozhodil bych je lehounce do sterea treba tak na 15-20, nebo byste poradili vic?
Neco malo jsem si precetl - treba ze funguje namirit mikrofon kamsi na 12. prazec.
Pisnicky mam taky vicemene najety.

Potrebuju ale poradit s vicemene "producentskymi vecmi".
Z bigbitu jsem zvykly dvojit refreny (kytary i vokaly), coz mi prijde u akustiky lehce nefunkcni - nebo je to jinak?
Nechci aby ta nahravka znela jako stary Krylovy nebo Nohavicovy pasky (i kdyz to ma bezesporu svoji atmosku), ale zaroven to zase nechci mit nejaky preplacany, preslazeny, a tudiz lehce ohratelny.
Doporucujete nahrat celou stopu v kuse (kytaru) a nebo nahrat refreny zvlast, i kdyz nedvojeny?
Nemam v podstate zadny zkusenosti s nahravanim akustiky.

Vetsinou to bude jedna kytara (ona ta dvanactistrunka je docela plna) + zpev, jen do jedny nebo do dvou veci prihraju nejaky vajicko jenom tak lehounce...
Jak to rozhazujete do sterea? Nechci ani jedno ucho osidit, ale zase mit ten vokal presne na centru mi prijde takovy neprostorovy...

Je mi jasny, ze za nejakou chvilku bych na to metodou pokus-omyl prisel, ale proc se nezeptat a nepoucit se z blbosti tech ostatnich, ze?:)

Diky!
Hlava: Marshall JCM 900 Hi Gain Master s preampem od Rockwellu
Bedna: Kustom Quad A
cvičítko Peavey Rage 158
Kytara: BC Rich Mockingbird, stará Apollka, el. ak. Fender CD-160
http://bandzone.cz/fan/jakrystof
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:lol: paráda.

Já bych k tomu přistupoval tak, že když zdvojovat, tak jak se má. Tudíž buď 2x přes mikrofon nebo 2x linku. Nebo kombinace jednou linka a podruhé majk. Když to nahraješ současně, tak jako jo, může to být použitelné; jen je mít třeba na paměti, že se to bude lišit "jen" barvou zvuku - ale ten prvotní efekt zdvojení tam nebude (de-facto se jedná o dve stejné stopy). Ale nikdy není problém brát to současně linka + MIC, pak zdvojit => vylezou z toho 4 stopy a lze buď použít libovolnou dvojici nebo i všechny 4 (případně i jen 3), to se meze nekladou.

Kam namířit mikrofon - já tu (a i jinde) prostě budu za kazinahrávače :lol: ale "fenomén" 12. pražce bych nijak nepřeceňoval - já nahrávám nástroj takovou polohou mikrofonu, kde se mě (případně hudebníkovi) líbí nabraný zvuk. Jestli čumí mikrofon na 12. pražec nebo na otvor nebo někam na rezonančku je mi v zásadě fuk.

Jak rozhodit do sterea - to už přijde na to. Já nikdy tvrdě nepanuju žádný nástroj (nebo jsem to alespoň zatím nedělal, neměl jsem tu potřebu). Ale zase na druhou stranu nedělal jsem nikdy skladbu tvořenou čistě jen kutarou, tam by to možná smysl mělo to úplné rozhození. Jinak obvykle používám tak 50-75% rozsahu stereobáze.

U akustiky je rozhodně zdvojování funkční.

V kuse/zvlášť - asi je to celkem jedno, když "to" umíš dát na jeden zátah, je to celkem jedno. Pokud bys ale nezdvojoval všechno, tak doporučuju nezdvojované věci nahrávat do svojí stopy.

Případná další kouzla už záleží na aranži (k refrénu nebo části slok jen do jednoho kanálu zahrát další kousek nějaké harmonické variace nebo cokoli - tady je to o záměru autora už, ne o technice záznamu).

P.

Kryšpín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kryšpín »

Myslel jsem "dvojeni" ve smyslu dvakrat nahrat stejnou vec + rozhodit do sterea.
Nahravani zaroven pres linku + mic volim prave kvuli tomu rozdilu barvy zvuku. Preci jen jsem zvyklej na to, ze pode mnou bubla basak, coz by mohla suplovat ta snimacova stopa, basy jsou z toho celkem pekny, zatimco na te mikrofonove by mohly krasne vylezt harmonie...
Jinak kdyz se mi zvuk bude libit na dire, tak to nebudu na ten dvanacty prazec cpat, protoze "se to prece musi", jen jsem tim chtel dat najevo - vlastne ted ani nevim co :D

Jo, ruzny finticky uz jsem si tak nanecisto zkousel - jako napr. zahrat po vybrnkavanou cast podklad pozpatku a pak to pod to hodit na reverse apod., zajimaji me spis osvedcene postupy, jak docilit zabavneho, ale ne neprijemneho zvuku nahravky "pisnickare", pokud se tak nazvu:)
Hlava: Marshall JCM 900 Hi Gain Master s preampem od Rockwellu
Bedna: Kustom Quad A
cvičítko Peavey Rage 158
Kytara: BC Rich Mockingbird, stará Apollka, el. ak. Fender CD-160
http://bandzone.cz/fan/jakrystof
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo v pohodě - všichni víme, co je dvojení :wink: když leze z linky pěkné "tělo", tak bych mikrofon směroval někam ke krku, aby zdůraznil jednotlivé tóny a zkonkrétnil to.

A to "docílit zábavného zvuku" je opravdu spíš asi o aranži a charakteru nástroje a záměru autora než o technice práce s mixem :wink:

P.

tade
Bandzone: www.bandzone.cz/tade

Příspěvek od tade »

Zdravím všechny,
repuju uz asi 2 roky a mám problém se vkládáním podhlasů v končících dobách (prioritách).
Byl bych rád za každou pomoc. Klidně bych ocenil i další rady v nahrávání repu.
Díky. Tade
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“