Overtones / prechazeni tonu ve vyssi oktavy/harmonicke ?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Overtones / prechazeni tonu ve vyssi oktavy/harmonicke ?

Příspěvek od Nero »

Sice jsme to s Wohmou řešili po icq, nicméně přidám svůj názor i veřejně na fóru :wink:

Stejně jako jakýkoli zvuk, co může "elektrický kytarista" získat jsou i tyhle overtones komplexní věcí - tedy závisí na kytaristovi, kytaře i aparátu. Nicméně osobně věřím, že je to spíš /především kytarou (rozuměj čímkoli na kytaře od dřeva a spoje těla s krkem přes snímače až po struny) a technikou.

Osobně mám zkušenost, že s PRS dostanu tohle přecházení na vyšší harmonickou v podstatě na jakémkoli slušně znějícím aparátu. Pomáhám tomu lehkým vibratem. Z Ibanezky to dostanu taky, ale složitěji. Technika tomu jen pomůže, ale sama to neudělá.

Dovolím si i "pseudofyzikální" odhad - aby se to stalo, musí struna víc začít kmitat na vyšších harmnických než na základním tónu a snímače to musí sejmout. Tomu jistě lze pomoci vibratem, možná na to má vliv dřevo nebo ten spoj krku s tělem. Aparát to pak jen musí patřičně zesílit.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Nero: jen par poznamek:
Struna bud musi vic kmitat na vyssich harmonickych nebo min na nizsich. A tohle bude spis ten druhej pripad.
Slusna kytara a slusnej aparat - jak rikam, ja to zvladnul (ale spis omylem a jen na jednom prazci - ani nevim na jakym) i se svoji sadou, ktera me stala mozna min jak vas obou struny + trsatka + kabely + popruh :D
(to je spis rejp: nemam rad oznacovani neceho komplexnim... ale to je spis moje matematicka frustrace :D )
A dal si myslim, ze tomu vic nez dost pomaha i zpetna vazba - ktera precejen chyta vyssi tony (nejen) kvuli potrebny nizsi amplitude....

[kdyby tu bylo hodnoceni vlastnich prispevku, tak tohle je domenka castecne potvrzena vlastnim "vyzkumem" co jsem provadel dneska :D ]
Hodně budem někde...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Zpětná vazba tomu samozřejmě pomůže, ale tohle téma je především o tom, jak se o to postarat bez feedbacku :wink:

Samozřejmě to jde i na low-end výbavě, když má člověk "štěstí", ale moje zkušenost je, že na mese to mnohem snadněji vytáhnu z PRS než ze squiera a vythnout to z PRS na levným trandu je poměrně heroický výkon oproti tomu, jak to samo leze z lampy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Nero: pokud je nejakej odposlech, kombo hraje blizko atd, tak feedback tam bude vzdycky, i kdyz tu kytaru nenakrmi kravalem natolik, aby byl sustain nekonecnej ;)
Hodně budem někde...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Feedback ale není nutnost. Už jen proto, že ve velmi malém měřítku tenhle zvukový efekt dostanu na PRS i nasucho.

PetrPeter 1975 - 2008
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Vyhrals, dostanes diskusni diplom :)
Hodně budem někde...
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Docela běžně to chytám, přichází to nějak samo.
Mám sešláplý VLS (hlasitěji to hraje), EQ na 12 hodinách (až na basy, ty mám jen na čtvrtce), gain 7/11, hlasitost zkresleného kanálu na 5/11 a celkovou hlasitost na 5/11. Používám strata a mám jemně stáhlou clonu na prostředním snímači.
Jakmile zaznamenám, že se zvuk "mění", tak tomu pomůžu vibratem a nevzdaluji se moc od místa, kde stojím- a jsem tam, kde chci. Tón se zvedne a ... "chcípne". Na některých pražcích u toho jde chytnout trvající vazba.

Docela tomu pomáhá i delay v efektové smyčce. Možná si zkusit pomoct jím.
Ovlivňuje to asi kytara, zesilovač a efekty... a pak pravděpodobně sám kytarista.

Edit: Bacha, asi to nebude ono. Zní mi to odlišně (v porovnání s ARP z videa), ale probíhá to podobně. Každopádně tak rychlý náběh to nemá.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Obrázek
Nikdo dalsi k tomu nic nema?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Já mám pocit, že jsem přišel na to, jak se to dělá, ale musím si to ještě ověřit.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Mě to dělá kytara i ve sluchátkách :-)
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Příspěvek od fixja »

Teď jsem si toho všiml u Mišíka: http://www.youtube.com/watch?v=3Z1usRpu10U - asi 0:39
Tady na živáku to zní jinak, ale na studiovce je to přesně to, co se tady řeší, poslechněte si to, kdo to máte...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak, pratele, uz se mi to taky podarilo z kytary vyloudit, ale zatim jen doma na simulaci aparatu, na pravym apecu to otestuju v pondeli. Natahl jsem nove tlustsi struny a seridil kytaru, tzn. mi z toho vychazi tri potencialni faktory:
1) nove struny
2) tlustsi struny
3) (spravne) serizeni kytary

Rekl bych, ze nejvetsi podil na tom ma cislo 1, ale vliv zbylych dvou nelze vubec vyloucit.
Somnus Aeternus
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Tady je téma, které je ale spíš o té "násilné" zpětné vazbě repro->kytara:
hrani-na-kytaru-tabulatury/jak-dosahnou ... 11015.html
charliealpha píše:Mě to dělá kytara i ve sluchátkách :-)
Já toho taky celkem jednoduše dociluju přes mulťák a slabě hrající repráčky. Takže ohledně zvuku, na který se ptá Wohma, diskuzi o spojitosti s hlasitostí můžeme spolehlivě dementovat. Jedná se o nějakou zpětnou vazbu, ale určitě mimo smyčku, která se uzavírá přes reproduktor do kytary.

Je to buď v kytaře nebo někde v efektovém řetězci. Byl tu zmíněný vliv delaye. Ostatně ve všech videích ti kytaristé delay používají. Také tam slyším dost chorus, který sám o sobě přidává harmonické a přitom při hře na jednotlivé struny nemusí být tak znatelný.

P.S.: Struny mám staré 10ky.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Wohma píše:Tak, pratele, uz se mi to taky podarilo z kytary vyloudit, ale zatim jen doma na simulaci aparatu, na pravym apecu to otestuju v pondeli. Natahl jsem nove tlustsi struny a seridil kytaru, tzn. mi z toho vychazi tri potencialni faktory:
1) nove struny
2) tlustsi struny
3) (spravne) serizeni kytary

Rekl bych, ze nejvetsi podil na tom ma cislo 1, ale vliv zbylych dvou nelze vubec vyloucit.

A pak že to nejde :) Wohma, stejně si myslím, že všechny 3 body co jsi napsal, jsou spíš ideální podmínky k tomu aby to šlo, než důvod toho proč to tak je. Myslím si to proto, že ne každý nástroj toho zvuku dosáhne, a kadý v jiných polohách atd. Jádro pudla bude tedy nejspíš v nástroji samotném (dřevo, pražce, resonance). Nemůžeme ani pominout aparát, byt mi to jde i na mém PODxt, tak bych se vůbec nedivil, kdyby to tam bylo "nasimulované" od Line6 :D

Imho by bylo třeba zjistit, jestli ten přechod na vyšší harmonii vyluzuje kytara sama o sobě (nezávisle na apecu, efektech) nebo až s určitým apecem, efektem... aby se odfiltrovalo co není proměnná na které to závisí.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jeste dodam, ze na kazde strune to dela jen v nekterych polohach, takze to pravdepodobne bude zavist i na tonech, ktere clovek hraje (a mozna i na jakychsi rezonancnich vlastnostech kytary). Zkousel jsem vypozorovat i to, zdali tomu pomaha i misto, kde do struny trsnu, ale tam nebyl rozdil tak dramaticky (i kdyz v jednom miste [pro konkretni ton] to dela o neco ochotneji). Napada me, ze bych mohl zkusit nahrat primo DI signal a prohnat ho frekvencnim analyzerem, treba to tam bude videt. Zaroven tim poresime, zdali je to aparatem/simulaci, nebo ne.

EDIT: Tak jsem to vyzkousel, zde jsou vysledky:
NENI to zalezitost aparatu, ty tony uz tak lezou z kytary. Samozrejme zkresleni a voicing aparatu tomu muzou vyrazne pomoct, ale zaklad je v kytare. Jde o to, ze ton opravdu prechazi do vyssich harmonickych, zejmena o oktavu vys - a toho si vsimne i ladicka! ReaTune mi pri zahrani toho tonu/zvuku ukaze dvojnasobnou frekvenci. Ladim na D a kdyz zahraju 12. prazec na A strune (tudiz u standardu B struna), tak mi to napred vypise zhruba 440Hz a po chvili neco pres 880. Podobne se mi to dari chytat napriklad na C strune na 3.-7. prazci (tam hur), nad 7. prazcem je to slyset taky trochu, ale ladicka to uz neukaze, podobne jako na C strune nad 12. prazcem. Krome spodniho D se mi to podarilo vykouzlit na vsech strunach, i kdyz na vrchnim D to z nejakyho duvodu nejde zdaleka tak dobre.

Na frekvencnim analyzeru se deje to, ze tam vyskoci zakladni ton a vyssi harmonicke, ktere v podstate vsechny postupne "padaji" krome tonu o oktavu vys a o 3 oktavy vys. Ve chvili, kdy maji ty vyssi harmonicke "navrch" proti zakladnimu tonu, tak to zacina prechazet v ten zvuk. Zajimavy je, ze se tyhle dve frekvence chovaji skoro jako perpetuum mobile, jejich decay je mnohem mnohem pomalejsi (zni takhle treba 6 sekund a pak jdou nahle do kopru).

Jinak samozrejme pomaha zapnout si kompresor, ale neni to uplne samospasny. Mira gainu na to nema od urcite hladiny vliv (resp. ten vliv je spis zanedbatelny).
Somnus Aeternus
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Wohma píše:toho si vsimne i ladicka! ReaTune mi pri zahrani toho tonu/zvuku ukaze dvojnasobnou frekvenci.
Jednoduše geniální. Takže myslíš, že to není třeba i simulace v mulťácích? U ToneLabu mi to takhle dělá velice snadno u sólového zvuku.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Udelal jsem jeste video s ladickou a frekvencnim (spektralnim) analyzerem
http://zahrobi.net/pub/pokus2.swf
Kvalita nic moc, i tak to ma 1MB, ale myslim, ze je to krasne ilustrativni.

Kdyz se na to zpetne divam, tak to mozna neni uplne reprezentativni, protoze tady ty vyssi harmonicky prevladaji uz od zacatku, ale vetsinou je aspon na zacatku ta zakladni frekvence vys (Na tomhle konkretnim tonu, resp. pozici na hmatniku, mi to osobne leze velice ochotne a "samo").

Jeste dodam, ze ladicka byla hned prvni v retezci (pred zkreslenim), analyzer uplne na konci (je to pak lip videt).

Bez zkresleni je to slyset taky, ale slabe a rozhodne ne tak dlouho.
Somnus Aeternus
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Wohma: tak. A ted sundej struny a zmer rezonancni frekvence kytary ;) To by taky mohlo dost rict...
Hodně budem někde...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Podle me ne, to nebude zavisly na konkretni frekvenci nebo tonu. Sice se mi zda, ze v rozmezi F az A to tam pada casteji, ale to muze byt nahoda a rozhodne to podle me nemuze podporit myslenku, ze by to bylo rezonancni frekvenci kytary. Na to je to moc velkej rozsah.
Somnus Aeternus
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Wohma: imho teda zase jo. Protoze jinak by to muselo delat na vsech tonech ;)
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“