Výběr zařízení pro malé domácí studio

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
vojtan

Výběr zařízení pro malé domácí studio

Příspěvek od vojtan »

Všechny tady zdravím, chtěl bych si doma zařídit malé, spíše amatérské hudební studio pro nahrávání akustické kytary, vokálů a hudby z midi keyboardu. Mé finanční prostředky jsou omezené, ale našel jsem na internetu pár cenově dostupných zařízení. Prvně jsem měl stanovený celkový rozpočet max 5000 Kč, ale nakonec jsem ho zvýšil na 6000.

Doma už vlastním klasický keyboard Medeli, který má USB výstup a jsem s ním spokojený, když ho připojím k mému levnému notebooku s obyčejnou zvukovkou, tak latence je téměř minimální, skoro nepostřehnutelná.

Určitě bych tedy koupil nějakou externí zvukovou kartu, docela se mi zamlouvá M-Audio Fast Trak MKII
http://kytary.cz/m-audio-fast-track-mkii/HN107849/, která má i phantomové napájení pro připojení konďáku, raději bych si pořídil konďák, než dynamický mikrofon, ale zase nechci variantu přes USB. K tomu bych koupil monitory M-AUDIO AV30 15W (http://kytary.cz/zvukova-technika/studi ... y/m-audio/), podle mě pro můj účel budou dostačující.

Jen ještě nevím jaký mikrofon kvůli nízkému rozpočtu uvažuji o Behringeru C-1 (http://kytary.cz/behringer-c-1/HN097919/), je to jeden z nejlevnějších, takže nevím jaká bude kvalita záznamu, nikde jsem nenašel ohlasy, pak jsem ještě koukal na Samsona (http://kytary.cz/samson-c01/HN085669/), ale příjde mi to srovnatelný. Mixážní pult zatím pořizovat nebudu, možná časem.

Co vy na to ? Já nemám moc zkušeností, tak si nechám rád poradit od odborníků :wink: vím, že se jedná o low-end, ale jsem spíš amatér, takže zase nemusím mít profesionální kvalitu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr zařízení pro malé domácí studio

Příspěvek od pavlii »

Ale jako proč ne? Koneckonců není to přílišná investice a pokud vydržíš, tak při dalších nákupech jednak budeš přesně vědět, co dalšího pořídit a v jaké cenové, případně jak porovnávat :wink:

Minimálně zvukovka OK, mikrofony můžeš měnit dle libosti.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Pro začátek myslím není nic zásadně špatně. Koupíš věci, které jsou vyzkoušené a fungují. M-audio fast track jsem měl. Teda tu starší verzi a ani neměla phantom. Fungovalal bezvadně. Mikrofon ti určitě do počátku postačí. S tímhle gearem prostě budeš fungovat a naučíš se spoustu nových věcí. Ovšem věř tomu, že pokud tě to bude bavit tak u toho nevydržíš a časem půjdeš o level výš.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
zvirek

Příspěvek od zvirek »

Uvažuji o podobném vybavení, jen u zvukovky potřebuji navíc i MIDI vstup. Líbí se mi tato : http://www.k-audio.eu/Nio-2_4-n4298

Jen potřebuju ubezpečit, že bude mít dostatečně nízkou latenci na přehrávání VST instrumentů v počítačí ( např. SampleTank ) , porotže s kalsickým soundblastrem, nebo onboard zvukovakma, kde jsou DirectX drivery to nejde.
Takže tato bude předpokládám používat ASIO drivery, ne ?
Nebo máte někdo jinou zvukovku, ev. doproučte ( ale zhruba v této cenové kategorii ). Dík.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Latenci ti nikdy nikdo nepotvrdí, ta záleží na spoustě faktorů. Jedině vyzkoušet na tvém systému.

Explicitně není nikde uvedeno, zdali má ASIO ovladač.

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

kartu si muzes v klidu vybrat podle potreb a midi interface k tomu zvlast, pokud nenajdes idealni all-in-one.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jjj, taky pravda :wink:

P.

CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CzechJoker »

Chci se zeptat na váš názor ohledně mikrofonního (nástrojového) preampu. Nakolik se projeví takový preamp v kvalitě nahrávky (zpěv/kytara) a je opravdu velký rozdíl mezi preampem ve zvukovce a externím? Mám na mysli spíše entry level, tzn. Presonus TubePre, Studio Projects VTB-1 nebo M-audio DMP3.
Díky
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

rozdil v kvalite zalezi na kvalite preampu a kvalite preampu ve zvukovce ... obecne se da rict, ze preamp je lepsi (v teto kategorii to bude platit mozna casteji), ale opravdu jen to jen obecne...

podstatny rozdil muze nastat v okamziku, kdy by ten preamp byl vybaveny necim dalsim (nejlepe dobrym dynamickym procesorem), pak ta nahravka sama o sobe muze vyjit daleko lepe, nez z jednoducheho preampu ve zvukovce.
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Jo, tak to vnímám taky. Takže bys navrhnul preamp s kompresorem? Co jsem se tak namátkou díval, tak např.: ART TUBE MP STUDIO V3 (http://www.audiotek.cz/product-26551-ar ... -studio-v3), SM Pro Audio TB101 (http://www.audiotek.cz/product-31624-sm-pro-audio-tb101) nebo Art Tube Pac http://www.audiotek.cz/product-26561-art-tube-pac).
Všiml jsem si, že se tam hojně používá 12AX7. Nedochází u těchto levnějších preampů k nežádoucímu zkreslení?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

to nevim. neprepokladam to, ale nevim.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2CJ: preamp s elektronkou hledáš cíleně? Důvod?

P.

CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Nehledám ho cíleně. Jen jsem si všiml, že tam často bývá. (Soukromě si myslím, že je to často proto, že elektronky jsou dneska in.) Nevím jak u nahrávání vokálů, u kytary bych si představit uměl.
Spíš vybírám vhodný předzesík a nahlas přemýšlím o tom, co by mi vlastně měl přinést ve srovnání s tím zabudovaným ve zvukovce.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Elektronka u kytarové aparatury není to samé jako elektronka u zvukové techniky. To lampové zabarvení zvuku tady nemusí být nutně žádoucí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ja mam elektronku i v mikrofonu.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak proč ne, když se ti hodí na to, co děláš :P
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ja ani jeste nevim :) ... ze zacatku sem byl trochu v rozpacich (mozna za to muze predzesilovac, to je zas cistej digital) a vetsinu prace jel na starem neumannu ... ale nedavno, kdyz sem delal obema mikrofonama najednou, mi prislo, ze ta elektronka leze mixem trochu lip.

ale pravda, v tohle pripade bych se elektronce s klidem vyhnul, kdyby bylo na vyber.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já se zeptal čistě jen proto, jestli v tom něco je :wink: jak zaznělo, může se lampa hodit, ale taky nemusí. U zvukové techniky platí to stále omílané "poslechnout poslecnout poslechnout". Barva jednotlivých částí audio řetězce je to, co hledáš - a nebo taky to, co tě od koupě odradí, protože se ti to zvukově nelíbí.

P.

CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Jo, jasně. Mě šlo spíš o doporučení něčeho, co funguje (resp. čemu se vyhnout). Využití by bylo vokál, akustická kytara linkou i mikrofonem, perkuse (tedy spíše do folku).
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ja se priznam, ze nevim. kdyz jdu seznamem od nejlevnejsich, tak prvni, co mi pripada pouzitelny, je Presonus Studio Channel. ten se funkcema docela blizi (az na nejaky ten chybejici metr) tomu dbxu, co mam.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“