Když hraju vyhrávku, nebo chcete-li ústřední melidii třeba v E-mol stupnici, tak logicky budu používat X-mi akordy, ale co když mám stupnici v Locrican modu? Jaké akordy mám použít? Četl jsem ten úvod do studia akordů tady a musím říci, že jsem s toho v pr**** jak mr. Baťa z dřevákama
Stupnice - Locrian + akord - jaký?
Pravidla fóra
- Mjkl
- last.fm: Mjkl666
- Bandzone: Mjkl666
- Kontaktovat uživatele:
Stupnice - Locrian + akord - jaký?
Zdravím, teď mě napadlo:
Když hraju vyhrávku, nebo chcete-li ústřední melidii třeba v E-mol stupnici, tak logicky budu používat X-mi akordy, ale co když mám stupnici v Locrican modu? Jaké akordy mám použít? Četl jsem ten úvod do studia akordů tady a musím říci, že jsem s toho v pr**** jak mr. Baťa z dřevákama
Re: Stupnice - Locrican + akord - jaký?
Podle WIKI je tónický akrod dim ... ovšem jaká bude kadence je ve hvězdách 
Jseš si jistej, že právě lokrickej modus, kterej je ze všech modů nejmín použitelnej, budeš používat na tvorbu ústřední melodie. Většinou se mody stupnic používají do harmonie a ne, že se nejdřív rozhodnu udělat melodii v lokrickým modu určitý stupnice a pak do toho vytvářím harmonii. Kadence by byla dle mýho názoru stejná jako u jiných stupnic a modů, tedy tónika (I.), subdominanta (IV.), dominanta (V.),
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
No pokud se bude jednat o nejaky black metal, tak proc ne.Jseš si jistej, že právě lokrickej modus, kterej je ze všech modů nejmín použitelnej, budeš používat na tvorbu ústřední melodie
A proc bys tam nemohl pouzit durovy akord?Když hraju vyhrávku, nebo chcete-li ústřední melidii třeba v E-mol stupnici, tak logicky budu používat X-mi akordy
Asi tak jak píše Amid. Ona i ta E-moll (aiolská) je jen modus stupnice G dur. Akordy lze použít podle pravidel tvorby harmonie. Ale v nějakým thrashmetalu se na ty pravidla moc nehraje.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
- Mjkl
- Kontaktovat uživatele:
1) použití - mám v plánu "projekt" s temnou lyrikou a "evil" kytarou založenou na hodně delaye a reverbu, takovou strašidelnou muziku, proto lokrický mód
2) Chci se naučit něco nového proto mě zajímá co za akordy používat, ať nepoužívám furt 4 akordy dokola (e,d,c,a,...)
protože moje akordová zásoba je dosti chabá... 
2) Chci se naučit něco nového proto mě zajímá co za akordy používat, ať nepoužívám furt 4 akordy dokola (e,d,c,a,...)
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Dělat hudbu v modu, kde je v tónice zmenšená kvinta, to chce fakt odvahu
1) to podivně zní, 2) se s tím blbě pracuje...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
A už to faaakt nebude metal
a to ani black a evil, nebo devil 
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Mjkl
- Kontaktovat uživatele:
Nebojím se tohoNero píše:Dělat hudbu v modu, kde je v tónice zmenšená kvinta, to chce fakt odvahu1) to podivně zní, 2) se s tím blbě pracuje...
- Mjkl
- Kontaktovat uživatele:
ten dim mi zní hodně zajímavé...Uncle píše:Podle WIKI je tónický akrod dim ... ovšem jaká bude kadence je ve hvězdách
Re: Stupnice - Locrian + akord - jaký?
Ten dim je hlavne univerzalni, pouziva se od klasiky, pres jazz az po metal. Netvrdil bych o nem, ze je to pouze akord pro "temnou" muziku.
- Mjkl
- Kontaktovat uživatele:
Jasně to ani netvrdím... jen mi přijde o moc víc smutnější až temnější jak mol... Nevím jestli sem to popsal, dobře, rozhodně zní hodně zajímavě a určitě je využiju 
ja teda nedokazu posoudit jak moc je to spravne, ale treba poslouzi tohle 
Prodám EHX Germanium OD->pm
On akord dim určitě využitelnej je a to od folku až po metal, ale jeho využitelnost ve funkci tóniky je poněkud slabší.
- Mjkl
- Kontaktovat uživatele:
yes, yes, yes... all-guitar-chords dicky pomůže, já vůl na to zapomělWhiteKeys píše:ja teda nedokazu posoudit jak moc je to spravne, ale treba poslouzi tohle
Zaprvé v tónině e moll NEJSOU všechny akordy mollové - jen tzv. hlavní funkce, tj. I, IV a V, a v klasické hudbě je i dominanta (V) durová. III., VI. stupeň jsou durové, II. a většinou sedmý (pokud si hrajeme trochu na klasickou harmonii a používáme "citlivý tón") jsou zmenšené, tedy "dim".
Zadruhé zmenšená kvinta, větěinou jde ovšem o zvětšenou kvartu, je tradičně považována za "ďábla v hudbě", ale právě proto se v metalu používá nezřídka - i taková Metallica na ní má postaveno spustu riffů - zní to disonantně a nervózně.
Zatřetí ať už používáš kterýkoli modus, je třeba stavět akordy podle toho, které tóny obsahuje, popřípadě podle dalších pravidel, pokud to tedy chceš dělat podle klasických pravidel. Není to nutné, ale bývá to docela přínosné, protože to pak zní logičtěji a plynuleji. Například je-li v tónině zvětšená kvarta, měla by se promítnotu do všech akordů, které obsahují kvartu, tj. stupně II, IV a VII, popřípadě o dalších, pokud se nebudeme omezovat na kvintakordy (na V. stupni, tj. v dominantě, je tónická kvarta septimou).
Začtvrté bych si přečetl něco o harmonii, když už chceš tvořit melodie podložené správně harmonií, bez toho to nepůjde.
Zadruhé zmenšená kvinta, větěinou jde ovšem o zvětšenou kvartu, je tradičně považována za "ďábla v hudbě", ale právě proto se v metalu používá nezřídka - i taková Metallica na ní má postaveno spustu riffů - zní to disonantně a nervózně.
Zatřetí ať už používáš kterýkoli modus, je třeba stavět akordy podle toho, které tóny obsahuje, popřípadě podle dalších pravidel, pokud to tedy chceš dělat podle klasických pravidel. Není to nutné, ale bývá to docela přínosné, protože to pak zní logičtěji a plynuleji. Například je-li v tónině zvětšená kvarta, měla by se promítnotu do všech akordů, které obsahují kvartu, tj. stupně II, IV a VII, popřípadě o dalších, pokud se nebudeme omezovat na kvintakordy (na V. stupni, tj. v dominantě, je tónická kvarta septimou).
Začtvrté bych si přečetl něco o harmonii, když už chceš tvořit melodie podložené správně harmonií, bez toho to nepůjde.
- Mjkl
- Kontaktovat uživatele:
tyjo asi bych se měl konečně přihlasit do zušky na nějaké základy 
Jinak jsem zapomněl dodat, že pro modální skladby platí poněkud jiná pravidla než pro skladby tonální, ale nepředpokládám, že to chceš mít složeno podle zásad harmonizace gregoriánského chorálu (pokud ovšem vím, lokrický modus je stejně velmi pozdní smyšlenina). Každá církvevní tónina měla charakteristický závěr, ale tady spíš půjde o hru na klasickou harmonii modálně zkomplikovanou, jak to dělali romantici.
Kadence: pro klasickou harmonii je lokrický modus v podstatě nepoužitelný, protože sama tónika je hrubě disonantní zmenšení akord, "dim", což není obvykle přijatelné. Pak je těžko hovořit o kadenci v pravém slova smyslu. Ale když přecejen just chceme, museli bychom hledat citlivé tóny (dejme tomu, že máme lokrický modus od tónu C): jeden je jasný, je jím snížená /fragická/ sekunda (des), která tíhne k primě (c). Snížená kvinta (ges) tíhne do kvarty (f), ale kvarta není obsažena v akordu I. stupně, takže v samotném závěru je k ničemu. Kadenčním akordem by tedy asi měl být některý, který obsahuje des, tj. des-f-as (Des dur), b-des-f (b moll) /to by bylo nejtypičtější, protože citlivý tón v závěrech je vždy v tercii/ nebo ges-b-des (Ges dur), popřípadě i es-ges-b-des (es moll 7). Taky je možno zavést umělý citlivý stupěn, třeba klasické h místo b, a zkusit za dominantu akord ges-h-des, ale těžko říct, jak to bude znít, protože je to alterovaný akord.
Jen tak teoretizuju, docela by mě zajímalo to vyzkoušet s kytarou nebou klavírem v ruce, a taky mě třeba někdo opraví, protože třeba se s lokrickým modem zachází nějak jinak, než jsem si s to odvodit takhle z hlavy.
Kadence: pro klasickou harmonii je lokrický modus v podstatě nepoužitelný, protože sama tónika je hrubě disonantní zmenšení akord, "dim", což není obvykle přijatelné. Pak je těžko hovořit o kadenci v pravém slova smyslu. Ale když přecejen just chceme, museli bychom hledat citlivé tóny (dejme tomu, že máme lokrický modus od tónu C): jeden je jasný, je jím snížená /fragická/ sekunda (des), která tíhne k primě (c). Snížená kvinta (ges) tíhne do kvarty (f), ale kvarta není obsažena v akordu I. stupně, takže v samotném závěru je k ničemu. Kadenčním akordem by tedy asi měl být některý, který obsahuje des, tj. des-f-as (Des dur), b-des-f (b moll) /to by bylo nejtypičtější, protože citlivý tón v závěrech je vždy v tercii/ nebo ges-b-des (Ges dur), popřípadě i es-ges-b-des (es moll 7). Taky je možno zavést umělý citlivý stupěn, třeba klasické h místo b, a zkusit za dominantu akord ges-h-des, ale těžko říct, jak to bude znít, protože je to alterovaný akord.
Jen tak teoretizuju, docela by mě zajímalo to vyzkoušet s kytarou nebou klavírem v ruce, a taky mě třeba někdo opraví, protože třeba se s lokrickým modem zachází nějak jinak, než jsem si s to odvodit takhle z hlavy.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak rozhodně bych netvrdil, že je to smyšlenina nebo že je pozdější. Postaven je úplně na stejném principu jako ostatní módy, jen ho nikdo v těch dobách nepoužíval. Nejdřív proto, že to prostě znělo špatně, později proto, že onen církví vymyšelný "ďábel v hudbě" byl v podstatě zákazem pro jeho používání. Pozdějšího data je pouze jméno, to se myslím objevilo až v 19. století.lei píše:(pokud ovšem vím, lokrický modus je stejně velmi pozdní smyšlenina)
Jenom jeden detail - v lokrickém módu je opravdu změnšená kvinta, ne zvětšená kvarta. Kvarta je zde standardně čistá.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No ano, to je samozřejmě přesnější. I když teda myslím že "diabolus in musica" je pouze metaforické označení, které vychází z disonantnosti toho intervalu, s církví to moc společného nemá, je to "zkákaz" stylový, nikoli církevní.
A ano, pokud jde o lokrický modus, je pravda, že má zmenšenou kvintu - však pak už taky píšu o ges tíhnoucí do fis.
V každém případě mám za to, že otázka využití tohoto modu v nějakém metalu je spletitá, pokud by se teda někdo chtěl reflektovaně řídit klasickou teorií. Každý si samozřejmě může podložit melodii jakou chce harmonií, pokud mu nebude vadit, že se to nedá poslouchat. Z hlediska školeného skladatele zas půjde asi o delikátnější problém, co dělat s harmonií v tomto podivném modu.
A ano, pokud jde o lokrický modus, je pravda, že má zmenšenou kvintu - však pak už taky píšu o ges tíhnoucí do fis.
V každém případě mám za to, že otázka využití tohoto modu v nějakém metalu je spletitá, pokud by se teda někdo chtěl reflektovaně řídit klasickou teorií. Každý si samozřejmě může podložit melodii jakou chce harmonií, pokud mu nebude vadit, že se to nedá poslouchat. Z hlediska školeného skladatele zas půjde asi o delikátnější problém, co dělat s harmonií v tomto podivném modu.