Sedmistrunná kytara

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
golf33

Sedmistrunná kytara

Příspěvek od golf33 »

Omlouvám se, jestli to tady někde je, ale já nic nenašel. Chtěl bych zkusit sedmistrunnou akustickou kytaru. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké zkušenosti (elektrika mě moc nezajímá, už proto, že na ni vůbec neumím, nikdy jsem ji nedržel v ruce). A jestli je nějaká sériově dělaná, nebo je to možné jen na zakázku (což se mi k učení zdá dost drahá varianta). Byl bych rád za jakékoliv postřehy, ladění, podladění, hra, akordy, co je shodné s elektrikou, hra trsátkem a prsty, prostě cokoliv. Na netu toho o sedmistrunných akustikách moc není. Jen vím, že na sedmistrunnou kytaru hrával Bulat Okudžava. Díky za názory :)

edit: než mě začnete kamenovat, samozřejmě téma o elektrikách jsem četl :)
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

http://www.youtube.com/watch?v=qBnB4H_zJ6U
...EDGE...

Re: Sedmistrunná kytara

Příspěvek od ...EDGE... »

No, standardni ladeni je od H, tzn. je pridana nejtlustsi basova struna.
Jeste pokud vim, tak na sedmistrunne akustiky hrali KorN sve album unplugged. Ladeni byli do A. Tzn. o ton niz.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

standardni na cem? ono tech sedmistrunnych nastroju bude asi vic (viz treba ta zminka o Okudzavovi .. ten asi ladil jinak. a zrejme i jinak, nez je bezne na ruske kytare).

edit: golf33: asi bys mel trochu specifikovat, jaky typ nastroje te zajima. jestli ten rusky .. nebo brazilsky .. nebo ten moderni (jak zminoval Edge).
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jedna je i v cesku v kapele Cruel
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

i Nohavica nejakou musi mit, kdyz hral Okudzavu a Vysockyho.

edit: v ladeni DGHDGHD ... dalo se to najit.
golf33

Příspěvek od golf33 »

No, specifikovat. Toho Okudžavu jsem slyšel jen jednou na nějakém videu, ale hlavně je pro mě zajímavý styl, jakým hraje Jarek Nohavica. Na konci roku měl tři koncerty v Ostravě a tam právě na sedmičku hrál a znělo to moc hezky. Kouknu na youtube, jestli tam z toho koncertu něco najdu. Jestli jo, přihodím odkaz.

edit tak toho Nohavicu s tou sedmičkou jsem nenašel, ale hrál na to svoje písničky, rozdíl ve stylu doprovodu nebyl
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Zajímaý nástroj je tradiční ruská sedmistrunka - má neskutečně jednoduché prstoklady akordů (dost se používá palec, podobně jako na balalajce) a zajímavý zvuk. Standardtní ladění DGHDGhd, tedy open G.
Naposledy upravil(a) woro90-1 dne 27.01.2011 0:44, celkem upraveno 1 x.
golf33

Příspěvek od golf33 »

Tak jsem trošku zapátral a zjistil jsem, že tu Nohavicovou kytaru dělal pan Michálek z Jihlavy, viz. citace z internetové sedmičky :

Zrovna v červenci si odvezl z Jihlavy novou kytaru Jaromír Nohavica. Místo šesti však měla sedm strun. „Díky tomu jsou písně skládané na ni trochu jiné. Spousta lidí je po Nohavicovi zkouší hrát na obyčejné kytary, ale nikdy to nebude ono, dokud nevezmou do ruky tutéž sedmistrunnou kytaru v ruském ladění,“ usmívá se Michálek. Letošní nástroj byl už třetí, který si od něj Nohavica koupil.

Takže jsem měl na mysli právě tohle. Vím, že na ni hraje dost často píseň Mařenka.
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

DGBDGhd
Woro? :lol: Podívej se prosím, cos namaloval abys nemátl začínající... :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

golf33 píše:...Spousta lidí je po Nohavicovi zkouší hrát na obyčejné kytary, ale nikdy to nebude ono, dokud nevezmou do ruky tutéž sedmistrunnou kytaru v ruském ladění...
Jen tak na okraj - nikdy nezahraju to, co ty a ty zas nezahraješ to, co já. Tak už to chodí. Sedmička by v tomto případě byla podmínkou sice nutnou, ale nikoli dostačující. BTW kdosi tu kdysi měl v podpisu "quote", vybízející k hraní vlastních věcí, anžto pak nikdo nemůže říkat, že vypadáváš z rytmu atd. Veliká pravda...

JInak na sedmičku hraje Tony Ackermann (hrával s Kratochvílem). Taky má 14strunnou kytaru...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
golf33

Příspěvek od golf33 »

Já taky nepsal, že bych chtěl kopíravat jeho hru. :) Pouze jsem zde vložil citaci pana Michálka z jednoho rozhovoru v internetovém článku. Spíše jsem tady zadal toto téma ohledně zkušeností atd. s těmito kytarami. Taky si myslím, že hra na kytaru není o kopírování, ale o to vymyslet si nějaký doprovod sám, s tím plně souhlasím. A když se něco podaří, o to je větší radost ze hry. :)
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Atkins píše:
DGBDGhd
Woro? :lol: Podívej se prosím, cos namaloval abys nemátl začínající... :lol:
Šit, nemohl jsem si vzpomenout jak se ta sedmička vlastně ladí, tak jsem to oprásknul z wikipedie a přeložil jen jedno H :lol:
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Asi nejhezčí "sedmička" :)
Obrázek
sorry za OT, ale teď jsem to viděl na dvojce a nemohl jsem to sem nedat :)
cherreda
Rádce

Re: Sedmistrunné cello

Příspěvek od cherreda »

Hezké, to je asi nějakého virtuoza, ne? Jen odhaduju podle fotky, ale myslím, že na tom musí být náročné udržet šmitec v lajně a neštrejchat o struny vedle. :) Páč rozteče jsou hodně zúžené a kobylka mi přitom přijde ve standardním obloučku.
(nehraju na cello, jen jsem se s ním potkal)
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

No, tady je nějaká historie. http://cs.wikipedia.org/wiki/Viola_da_gamba Je to fakt zajímavý nástroj. Viděl jsem na čt pořad s tímhle chlapíkem a dostalo mě to. http://www.petrwagner.com/homepage.html
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jo to je viola, aha. :) Z fotky není znát poměr. :) To si zkouknu.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

...a když už se tohle téma po roce probudilo, tak jo, sedmistrunku pořád mám (viz. odkaz od Hyenika výše) a i po pár letech pořád velká spokojenost, už bych šestku nechtěl, připadám si na ní ošizený. :) Je náročnější řešit vhodné struny, ale to se zlepšilo, už víc výrobců dělá baritone sady.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Jojo, kde jsou ty časy koncertů Janoty s Irenou a Vojtěchem Havlovými ... to byla paráda.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Moje sedma čerstvě zaznamenána zde, aneb sedm z šesti lékařů doporučuje hoblování H, protože masíruje srdeční sval...
vase-skupiny-a-projekty-f74/cruel-akust ... 33208.html
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“