Stupnice - Locrian + akord - jaký?
Pravidla fóra
Re: Stupnice - Locrian + akord - jaký?
Bože, ne "do fis", ale do "f", samozřejmě...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Ono to právě zas tak metaforické nebylo. Pár let zpět jsem měl v ruce knihu, kde byl dokonce citován jakýsi papežský výnos (či tak něco), který se toho týkal. Nicméně kniha byla jen půjčená a nemůžu si vybavit název ani autora, na netu se mi to taky v rychlosti nedaří vyhledat...
Co se týče metalu a klasické teorie, tak si nemyslím, že to většina metalistů nějak extra hrotí
Co se týče metalu a klasické teorie, tak si nemyslím, že to většina metalistů nějak extra hrotí
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Aha, tak to jsem nevěděl a rád jsem se poučil - s tím výnosem.
No, metalisti si s tím hlavu nelámou, ale jeden se přecejen ptá a mně osobně vrtá hlavou, co bych s tím udělal já. Řekl bych, že je to v zásadě neřešitelné, protože lokrický modus se na pozadí harmonického myšlení v podstatě nidky nepoužíval, když už, byla to polyfonie, popřípadě atonální hudba.
No, metalisti si s tím hlavu nelámou, ale jeden se přecejen ptá a mně osobně vrtá hlavou, co bych s tím udělal já. Řekl bych, že je to v zásadě neřešitelné, protože lokrický modus se na pozadí harmonického myšlení v podstatě nidky nepoužíval, když už, byla to polyfonie, popřípadě atonální hudba.
- Nero
- Rádce
No, co bych s tím dělal já? Vykašlal se na lokrický a šel do mnohem lépe použitelného a téměř stejně "temného" frygického módu 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ale no tak, prece to nevzdame a nenechame lokricky modus bez vyuztiti. 
No jasně, útěk je někdy nejlepší řešení, hehe. Případně se dá frygickému modu dodat lokrické zabarvení snížením kvinty tam, kde to nenarušuje klasickou tonalitu, vůbec nejlíp coby neakordických tónů. To bych asi udělal já.
- Mjkl
- last.fm: Mjkl666
- Bandzone: Mjkl666
- Kontaktovat uživatele:
frygický dík za tipNero píše:No, co bych s tím dělal já? Vykašlal se na lokrický a šel do mnohem lépe použitelného a téměř stejně "temného" frygického módu
-
woro90-1
Jak už tu bylo naznačeno, lokrický modus je víceméně čistě teoretický, protože mu víceméně chybí kadence, dim na tónice je celkem prdu (těžko ti někdo uvěří, že končíš na tónice), a vůbec je to těžko použitelný modus. Ten frygický je určitě dobrý nápad.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Obzvláště u vědomí faktu, že devadesát procent nejprovařenějších metalových pecek je Jónském nebo Aiolském módu... 
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Mjkl
- Kontaktovat uživatele:
no třeba megadeth - symphony of destruction - intro riff je tuším lokrický a našel jsem i další skladby
)
Mjkl píše:no třeba megadeth - symphony of destruction - intro riff je tuším lokrický a našel jsem i další skladby)
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
- Nero
- Rádce
Lokrický určitě ne. Vsadil bych na frygický, ale to jen tipuju po paměti, jak že to vlastně zní (a Megadeth jsem nikdy nijak extra neposlouchal), takže se můžu plést.Mjkl píše:no třeba megadeth - symphony of destruction - intro riff je tuším lokrický a našel jsem i další skladby)
PetrPeter 1975 - 2008
- Mjkl
- Kontaktovat uživatele:
sem zase asi řekl blbost co? 
-
Slayertplsko
Jop.Mjkl píše:sem zase asi řekl blbost co?
- Mjkl
- Kontaktovat uživatele:
stejně mi to ale nedalo... Stupnice E v lokrickém modu začíná tony E,F,G, které jsou taky v tom intro riffu? nebo jsou i jiné mody které mají tento tonový postup?
- Nero
- Rádce
Z 3 tónů nemůžeš rozhodnout, o jaký jde mód. Stejný postup má třeba ten frygický. Pro lokrický mód je typická právě ta zmenšená kvinta, nejen malá sekunda a malá tercie. A ta zmenšená kvinta (tedy B, potažmo po anglicku Bb), bude u té Symphony of Destruction chybět. Aspň předpokládám, nechce se mi to teď zkoumata doheldávat, jdu jen po paměti.
PetrPeter 1975 - 2008
-
Slayertplsko
Hned druhy suzvuk je z tonov E a H. Takze predpokladas spravne.Nero píše:Z 3 tónů nemůžeš rozhodnout, o jaký jde mód. Stejný postup má třeba ten frygický. Pro lokrický mód je typická právě ta zmenšená kvinta, nejen malá sekunda a malá tercie. A ta zmenšená kvinta (tedy B, potažmo po anglicku Bb), bude u té Symphony of Destruction chybět. Aspň předpokládám, nechce se mi to teď zkoumata doheldávat, jdu jen po paměti.
- Nero
- Rádce
To jsem čekal
To H tam skoro jistě musí být... Zmenšenou kvintu bych si tam pamatoval.
PetrPeter 1975 - 2008