lakování kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Re: lakování kytary

Příspěvek od Plumm »

Lakování nitrem je u velkých společností, zakázáno, z důvodu ochrany životního prostředí. Pouze Gibson má nějakou vyjimku. A to jsou ty nejdražší modely kytar... Je to také důvod, proč ti kytarář nevyrobí kytaru za 10k, ale od 20 výš

- Důvod, proč ti kytarář nevyrobí kytaru za 10k, ale za 20k neni ten, že nitro je supr trůpr, ale ten, že nitro je v tomhle ohledu na prd, protože lakování nitrem je jen a pouze časově náročný a čas jsou peníze, potom ten, že kytarář je podnikatel, kterej musí zaplatit veškerý náklady spojený s provozem tý dílny, musí zplatit matroš, kterej samozřejmě vždycky bude mít dražší, než přední firmy, co to nakupujou po desetitisících, musí zaplatit svuj čas strávenej u výroby tvojí kytary, musí si vydělat na živobytí musí si vydělat i něco navíc, aby ta práce pro něj měla nějakej smysl a bavila ho. Kromě toho je každý kytara de facto originál, což je přidaná hodnota, která je logicky oceněná nějakou tou stovečkou, tisícovečkou navíc. Jinej důvod to opravdu nemá:)

"Různých triků s podkladovými laky bych se vyvaroval, stejně tak jako lakování polyurethanem. Přesto, že se takto kytary lakují, také to často vypovídá o jejich kvalitě. "

- PUR je výbornej lak na elektrický kytary, kterej se používá dnes a denně i na špičkových kytarách.
Fredie

Příspěvek od Fredie »

Přikláním se k Plummovi - ohledně ceny za výrobu nové kytary.....je to výstižně a hezky napsaný! Jinak musím říct - ještě že pan Stradivari již není mezi námi a nemůže si přečíst, že se dnes housle lakují lakem... Slyším/čtu/ tuto novinu poprve a doufám, že dobrý houslař zůstane u povrchu nástroje u šelaku - jako to celý svůj život dělal již zmíněný mistr houslařský. A dodnes se tento způsob povrchu používá! Kdo chce používat při výrobě nástroje nitro, ať ho používá. Ale tvrdit, že je na povrch kytary nej... - s tím nesouhlasím. Nitro nikdy nevytvoří stálý,pevný,otěruvzdorný povrch ani v 50ti vrstvách....
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

Jenom aby nedošlo k mýlce, já nitro v žádnym případě nehanim, je to specifickej lak, kterej rozhodně má svoje výhody i nevýhody, ostatně je to chemická náhražka šelaku žejo:) Jen mi přijde podivný za každou cenu bazírovat u elektrický kytary právě na nitru a všechno ostatní zavrhovat, protože jen a pouze nitro zajistí, že dřevo bude krásně hrát. To prostě neni pravda. Je to jako když jsem si nechával frézovat novej sustain block, lidi jsou schopný řešit, jestli daná ocel má 0,1% obsah uhlíku, nebo je to 0,0999% a tu s 0,1% nehtějí, "protože uhlík přece tlumí vibrace a tim pádem ta kytara bude hrát uplně na nic, to ví každý malý dítě." Je to samozřejmě mýtus. Je to o sugesci, když si někdo koupí drahej sustan block z tý nejvhodnější oceli, tak samozřejmě ten rozdíl uslyší, protože bude vědět, že ten rozdíl tam bejt přece MUSÍ. On tam nejspíš je, ale jejich uši ho nemůžou slyšet. Stejně jako když si člověk veme prášek na bolest hlavy, bolest se mu utlumí za 15 minut, přestože neni možný aby se daná látka za tak krátkou dobu dostala na správný místo a zafungovala (nedávno o tom v tv byl dokument :D ) Lidi často místo toho aby dělali to, co je skutečně baví - hráli, tak řeší spoustu problémů, který vlastně neexistujou:) Klasickým nástrojům nerozumim, nastříkat piano nebo housle polyuretanem by ale byla prasárna už jenom kvuli podstatě těhle nástrojů. U el. kytary je to jinak. Až budu dělat další kytaru, taky použiju nitro, mam s nim jistý vintážistický plány :mrgreen: ale určitě to nebude kvuli tomu, že jen nitro mi zajistí perfektní zvuk.
Naposledy upravil(a) Plumm dne 27.01.2011 2:42, celkem upraveno 1 x.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

frgi píše:Je to také důvod, proč ti kytarář nevyrobí kytaru za 10k, ale od 20 výš, protože s tim stráví několik týdnů a záleží na použitých materiálech. Pokud na to má vybavení, tak ti tělo a krk udělá za 3 dny a kdyby to lakoval jako ty, tak máš kytaru hotovou za 10 dní. To je naprostý nesmysl!!!!
Ano, nevyplatilo by se to. Když se s tím prdí dva měsíce, může si za to říct o víc peněz, aniž by to vypadalo, že s tím není moc práce. Kytarář musí něco jíst, a když má objednávku jednou za uherák, musí za to dostat pořádně zaplaceno. A žádný kytarář ti neřekne, že mezi běžným lakem a drahým, dlouho dělaným lakem není zvukový rozdíl, protože by přišel o peníze z toho drahého laku. Fender dokonce používá tlustý polyesterový spodek a na tom tenká vrstva nitra, aby to bylo na pohmat stejné, ale podstatně levnější. Jen o tom polyesteru mlčí. A někteří netopýři tvrdí, že to zní o dost lépe než standardní lak, právě kvůli nitru. Takhle se dělají peníze :wink:

Jinak nitro mám rád, ale zdaleka ne pro jeho hudební magii. Prostě je mi neleštěné tvrdé nitro příjemné do ruky, což se rozhodně počítá víc než nějaké true vintage mojo a pověsti o vlivu na zvuk. Mimochodem než se začaly používat jiné hmoty, nadávalo se jako na zabijáka zvuku právě na nitro.
frgi

Příspěvek od frgi »

Kluci, já si nejsem úplně jistý, jestli jste četli celý můj článek :-)
To co píšu, je má vlastní zkušenost a vlastní názor.
Chtěl jsem trošku vysvětlit lakování kytary nitrem, protože když jsem tady četl před rokem různé články, jak nejlépe lakovat kytaru, tak jsem se někdy nestačil divit co se tu píše.
Jen jsem chtěl, aby ti, kteří o tom nemají páru mohli přečíst pár řádků jak se to doopravdy dělá, nebo může dělat.
O nitru jsem nepsal jen pro to, že si to myslím, nebo jsem to na nějakém pochybném webu četl. Ano, přečetl jsem o tom hodně, ale hlavně zakládám na vlastní zkušenosti. Nikdy jsem nepsal, že je např polyurethan špatný. Vím že se tak lakují i drahé modely kytar a má to svůj důvod. Každý lak má jiné vlastnosti. Každý chce něco jiného a může si vybrat.
Ale zjišťoval jsem si to nezávisle od 3 kytarářů (konkrétně p. Janecký, p. Jurkovič a p. Kobrle - od kterého mám kytaru). Všichni tvrdí to samé, že nejlepší je lakovat nitrem. A když si prohledáte web a rozhovory s kytaráři, tak se tam píše to samé. = že dřevo s nitrem nejlépe reaguje a rezonuje. To jsem si nevymyslel, když jsem šel večer spát! Nikdo netvrdí, že se nelakuje také jinými laky a nedělají se jiné povrchové úpravy. A to jsem neřek ani já. Nevím jestli jse to dobře pochopili, tak to uvádím na pravou míru.

To že kytarář musí jíst snad ani nemusíte psát :-) Neni mi 10. To radši nebudu komentovat, je to úplně mimo mísu. Vím že kytary nestojí 30k kvůli laku :-)
Když to shrnu -
lakujte si čím chcete
:-) ahoj
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Díky všem za pěkné příspěvky. Dál bych ocenil spíš praktické zkušenosti s konkrétní aplikací.

O víkendu jsem stříkl novou hlavici (náhrada za ulomenou). Už měla týden suchý čirý plnič na bázi nitro, natíraný štětcem, vybroušený. Vzal jsem to 4 vrstvama akrylátového barevného spraye na auta (MOTIP), každá vrstva schla asi 3 hodiny nad kamnama (cca 50 až 60°C), mezibrus šmirglem 320-800, 5. vrstva akrylátový clearcoat COLORIT. Pro dokonalý profi vzhled by to sneslo další 2 vrstvy s mezibrusem. Ještě to nechám pár dní, než si troufnu celou kytaru pověsit za krk. Ale už teď je tvrdší, než co jsem před rokem stříkal jiným akrylátovým sprayem jen ve 2 vrstvách.
Míním to jako ukázku spíš extrémního přístupu k rychlé opravě, ale se slušným výsledkem. Celková tloušťka laku je velice malá, odhadem poloviční než je původní na zbytku krku.
djumil
Bydliště: morava slezko,neni žadne česko :-D,severni morava tam býývam :-)

Příspěvek od djumil »

čau te ,
mate nekdo zkusenosti s kombinaci..akryl.zaklad + akryl.barva + epoxidovy lak(dvouslozkovy)?
jestli se to snese..diix vsem..
´vyřiznout´ znamena vyřezat, ne OFREZOVAT a VYBROUSIT!!!!!!
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Epoxy není příliš agresivní a drží tvar, takže bych řekl, že to bude v pohodě, ale jak chceš s epoxy udělat pěknou tenkou vrstvu? Co jsem viděl, je to docela oříšek...
djumil

Příspěvek od djumil »

woro90-1 píše:Epoxy není příliš agresivní a drží tvar, takže bych řekl, že to bude v pohodě, ale jak chceš s epoxy udělat pěknou tenkou vrstvu? Co jsem viděl, je to docela oříšek...
proc orisek?,??
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Co jsem to jednou zkoušel, měl jsem dojem, že to má malé povrchové napětí, takže pokud je to řídké, rádo to teče. Pokud je to hustší, zase to enastříkáš v tenké vrstvě. To je výhoda rozpouštědlových povrchových úprav; pokud to teče, nanášíš to v extrémně tenkých vrstvách bez plného pokrytí (tak tenkou, že se neslij do hladkého povrchu) a ono to začne trochu schnout hned jak to dopadne na povrch, pak tu zavadlou "polovrstvu" prostříkáš řídkým a dostane to tu správnou konzistenci. To u epoxy nejde. Ale pokud s tím umíš, proč ne. Mně to moc nešlo.

edit: Jo ty jsi vlastně stolař nebo něco takového, co? Tak to ti do toho kecat nebudu, to s tím nejspíš umíš dobře.
djumil

Příspěvek od djumil »

woro90-1 píše:Co jsem to jednou zkoušel, měl jsem dojem, že to má malé povrchové napětí, takže pokud je to řídké, rádo to teče. Pokud je to hustší, zase to enastříkáš v tenké vrstvě. To je výhoda rozpouštědlových povrchových úprav; pokud to teče, nanášíš to v extrémně tenkých vrstvách bez plného pokrytí (tak tenkou, že se neslij do hladkého povrchu) a ono to začne trochu schnout hned jak to dopadne na povrch, pak tu zavadlou "polovrstvu" prostříkáš řídkým a dostane to tu správnou konzistenci. To u epoxy nejde. Ale pokud s tím umíš, proč ne. Mně to moc nešlo.

edit: Jo ty jsi vlastně stolař nebo něco takového, co? Tak to ti do toho kecat nebudu, to s tím nejspíš umíš dobře.
jj chapu co myslis... 8) ono celkem vic variant jak to splouchnout..ale chceto sikovnost v prvni rade,nekdo strika naraz...povesene,nekdo na dvakrat na lezato a pak zalesti...atd 8) jj sem stolař..me zajimala jen ta kombinace...
jeste uvidim,jestli epoxid,nebo syntetika ;-) ale určite moooc diik za prispevek a hlavne vlastni zkusenost..to se cennií :-) 8)
Talman

Příspěvek od Talman »

VOX AC4TV / Les Paul Vintage V 100 - Gibson '57 Classic Pickups / Epi Sheraton II - '97 - Gibson '57 @ Seymour Duncan SH2N-4C GC Jazz Neck Pickup / CHARM QUARK tombtones/ MXR carbon copy / iRig & iPhone 4s / O.o
garmont
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od garmont »

Fredie píše:Přikláním se k Plummovi - ohledně ceny za výrobu nové kytary.....je to výstižně a hezky napsaný! Jinak musím říct - ještě že pan Stradivari již není mezi námi a nemůže si přečíst, že se dnes housle lakují lakem... Slyším/čtu/ tuto novinu poprve a doufám, že dobrý houslař zůstane u povrchu nástroje u šelaku - jako to celý svůj život dělal již zmíněný mistr houslařský. A dodnes se tento způsob povrchu používá! Kdo chce používat při výrobě nástroje nitro, ať ho používá. Ale tvrdit, že je na povrch kytary nej... - s tím nesouhlasím. Nitro nikdy nevytvoří stálý,pevný,otěruvzdorný povrch ani v 50ti vrstvách....
Už jsem to tady někde psal - housle se rozhodně nelakují ani nelakovaly čistým šelakem. Šelak se maximálně používá na mistrovské klasické kytary.
Housle se lakují houslařským lakem - který může být jak lihový a nebo olejový. Houslový lak (na bázi lihu) se skládá z různých pryskyřic a přísad z nichž jedna může být již zmíněný šelak..
ošťa

Příspěvek od ošťa »

Malý rada pro mě:

Slyším většinou, že laku se dává několik vrstev. Je toho tolik třeba vůbec?

Vím, že kvůli odolnosti nejspíš jo ale bude stačit když dám akrylátové mořidlo (jedna dvě vrstvy, podle odstínu) a pak to překryju řekněme dvěma vrstvama matného průhledného polyuretanového laku?
carver

Příspěvek od carver »

chcem sa spýtať tých čo majú skúsenosti s nitrolakom . . . čo je dobré použiť pod nitrolak ako plnič pórov tak aby sa to spolu dobre znášalo?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

ošťa píše:Malý rada pro mě:

Vím, že kvůli odolnosti nejspíš jo ale bude stačit když dám akrylátové mořidlo (jedna dvě vrstvy, podle odstínu) a pak to překryju řekněme dvěma vrstvama matného průhledného polyuretanového laku?
Takhle jsem dělal dvířka kuchyňské linky s bílou lazurou. Pěkný. Do kuchyně. :twisted:
ošťa

Příspěvek od ošťa »

kmensik píše:

Takhle jsem dělal dvířka kuchyňské linky s bílou lazurou. Pěkný. Do kuchyně. :twisted:
Chtěl jsem poradit ne vědět, jak jsi dělal dvířka v kuchyni :roll:

Dotaz teda trvá, popřípadě prosím poraďte vlastní zkušenosti, jak to udělat líp. Děkuji.
djumil

Příspěvek od djumil »

jo bude to stacit.. ;-)proste jenom zalezi jak tlustou vrstvu nastrikas..
to zalezi na pistoli jakou budes pouzivat....vlastne na prumeru trysky pistole ;-)

ale jestli budes strikat sprejem tak tj vetsinou min 3vrstvy laku...strika to velmi jemnou vrstvičku ;-)
ošťa

Příspěvek od ošťa »

djumil píše:

jo bude to stacit.. ;-)proste jenom zalezi jak tlustou vrstvu nastrikas..
to zalezi na pistoli jakou budes pouzivat....vlastne na prumeru trysky pistole ;-)

ale jestli budes strikat sprejem tak tj vetsinou min 3vrstvy laku...strika to velmi jemnou vrstvičku ;-)
Děkuji! V týdnu zajdu mrknout po mořidlu a laku.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“