Pololampa Vox VT50 nebo tranzistor Roland Cube 80XL?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Topster
Kontaktovat uživatele:

Pololampa Vox VT50 nebo tranzistor Roland Cube 80XL?

Příspěvek od Topster »

Zdravím,

přečetl jsem co se dalo o rozdílech tranzistorů a pololamp, nicméně názory se často různí a rád bych se dozvěděl informace od někoho, kdo měl skutečně možnost porovnávat. Vyplatí se investice do pololampy, nebo to je jen přikrášlený tranzistor s podobným zvukem?

V současnosti totiž uvažuju mezi 80wattovou verzí poměrně osvědčeného tranzistorového komba Roland Cube (80XL) za 9 200 Kč ( http://kytary.cz/roland-cube-80-xl/HN114507/ ) a 50wattovou pololampou Vox VT50 za 8 300 Kč, na kterou rovněž slyším pozitivní ohlasy ( http://kytary.cz/roland-cube-80-xl/HN114507/ )

Budu vděčný, jak mi někdo se zkušenostmi v této oblasti poradí.

Díky a ať vám to hraje. :D
Akustika: Fender CD-60
Elektrika: Ibanez RG 450 (Made in Japan, RM Pups), Bach Explorer (RM Pups)
Kombo: Monacor IMG Stage Line GAT-1250R 50 W, Kustom Gauge 12, 16 W
tadeasp
Kontaktovat uživatele:

Re: Pololampa Vox VT50 nebo tranzistor Roland Cube 80XL?

Příspěvek od tadeasp »

Za tyhle prachy bych šel radši do lampového komba než do tranzistoru a nebo pololampy.
Ibanez S270
Telecaster Adonis
Roland Cube 15x
Kustom Dart 10
Topster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Topster »

Trochu jsem sledoval cenové rozpětí lampových aparátů a přijde mi, že dobré (tedy ne nejlepší) lampy se pohybují až na dvojnásobných částkách, než uvedené tranďáky. Osobně se mi nechce do staršího komba a stejně tak ne do nějaké levné bugery.
FPC
last.fm: http://www.last.fm/user/FakePlasticCarl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FPC »

dal jsi dva stejné odkazy :)
já teď práve přešel z 15W tranzistoru (vox pathfinder) na 30W pololampu (vox cambridge) ikdyž ten cambridge už přišel nemocnej a hrál celkem potichu (na max asi jako ten pathfinder na 1/3 hlasitosti) tak ten zvuk je úplně jinde než ten tranďák, v pátek by měl být hotovej tak sem zvědavej jak to bude hrát ohulený, kazdopadne trandak je proste takovej sterilní, ta lampa dělá ten zvuk takovej víc organickej nebo jak to napsat...jinak reaguje na hru, je jakoby víc "živej", blbě se to popisuje, chce to asi zkusit a slyšet.....každopádně mít já devítku na kombo tak neváhám a beru z bazaru nějakou celolampu, stejně si myslím, že každej dřív nebo později k té lampě dojde každej :)
PEAVEY T-40 1979 --> KORG PitchBlack --> BlackAudio FUZZ --> BOSS ODB-3 --> AMPEG VT-40 Head 1972 --> TC Electronic BC410 --> TESLA 115
Takamine G320
Bach ukulele
loos

Příspěvek od loos »

hele na bazaru najdeš slušnou lampu za jen o málo vyšší peníze (můžu doporučit například Peavey delta blues co tam je teď za 11K), pololampy můžou bejt lepší než tranzistory , ale neřekl bych, že o moc (mám doma dva Hughesse and kettnery, tranzistor a pololampu a ta pololampa hraje super, nicméně ten tranzistor díky nějaký bezva, super, hustý technologii :roll: hraje dost podobně i bez lampy) :wink:
A co se týká toho Voxe tak asi těžko najdeš někoho kdo by měl zkušenosti...vyzkoušej sám jak je tu mnohokráte napsáno :!: A taky si ujasni co chceš hrát za styl :arrow: jakej očekáváš zvuk
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Pololampový zesilovač je ve velké míře spíše jen mezistupeň a za nějakou dobu se musí opět řešit dalši zesilovač - lampový. Bazaru se skutečně neboj a poslední dobou tam je jeden lampový aparátek v podobné cenové hladině za druhým! Různý Peavey Classicy, Brava, Laney atd. i ten Peavey Delta Blues je výborný! Dokonce jsem tam viděl i hlavu Egnater Rebel, ale bylo by třeba pak řešit reprobox.

Specifikuj hudbu, co hodláš hrát. Zda potřebuješ zesilovač už do zkušebny nebo rovnou s ním koncertovat atd. a kolik jsi ochoten do toho vrazit peněz (zřejmě 10k +- ?)
Topster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Topster »

Děkuji všem za trefné odpovědi. Co se hudby týče, stále se trochu hledám, nicméně jedno je jisté, moje zaměření je dané ve směru hardrocku, klasického UK heavy metalu a občas i soft a pop-rocku. Nemám nijak velké zkušenosti, hraju jen rok a půl (byť každý den alespoň hodinu), proto hledám něco, co mi nabídne několik variant efektů a simulací jiných aparátů.

Starších aparátů se pořád trochu bojím, lidi se ke svému vybavení chovají různě myslím, že lampy jsou na nešetrné zacházení velmi citlivé. Celkově vzato si osobně myslím, že na ty moje pazvuky je celolampového aparátu škoda. Přeci jenom hraju jen na Squiera.

Suma sumárum, potřebuji kombo, které poskytuje zvukovou variabilitu, nenáročnou údržbu (což lampy bohužel vyžadují), cenu cca 9000 a výkon dostačující pro zkušebnu a menší koncerty.

Jsem si vědom, že časem určitě přejdu na něco dražšího a svým způsobem pár tisíc ztratím prodejem předchozího komba. Na druhou stranu možná pár měsíců např. zjistím, že tíhnu spíše k jazzu a marshallovský sound je mi na nic. Také se mi nechce investovat do hromady krabiček a efektů... :|
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No tak předně - pokud kupuješ něco na bazaru, měl by sis pro věci, co se mohou porouchat, dojet osobně a o jejich funkčnosti se přesvědčit. Tím spíš, když zrovna posílat lampové kombo třeba poštou na dobírku je sázka do loterie. Tím pádem z velké části odpadá problém s tím, že se k tomu předchozí majitel choval nezodpovědně.
To, že hraješ na Squiera, vůbec nic neznamená. Osobně neznám kouzelnější zvuk než čistý a skleněný twang singlu zesílený lampovým zesilovačem. A i laciná AXL Headliner to umí - nemám nijak extra drahou lampu a se zvukem té kytary dělá zázraky. Nevýhoda té kytary (resp. toho konkrétního kusu) je spíš ve špatném ladění.

Že lampy vyžadují náročnou údržbu, považuju spíš za fámu. Ano jsou tam rozdíly - větší nutnost dodržovat stanovenou impedanci reproboxu, dávat pozor na velké teplotní změny (pokud byl aparát dlouho v autě při mínus dvaceti a najednou ho vezmu do zkušebny, kde je o 40°C víc, může se stát, že se lampičky orosí a sražená voda steče někam, kam by neměla), neházet s tím (ačkoliv existuje video dokumentující hod lampovým zesilovačem, které dokazuje, že ani to nemusí být problém) a žhavit. A podle toho, jak těch pár pravidel dodržuješ, ti potom lampy vydrží. Ale je to tak moc? Je to přece drahé zařízení a měl bych se k tomu tak chovat. S kytarou rovněž neházím. Vyžaduje údržby daleko více, za struny dám za rok leckdy tolik, co za přelampování 100W zesilovače a stěžuje si někdo?

Předně si zajdi na nějakou lampičku zahrát - uvidíš, že i Squier může znít dobře.

Zvuková variabilita ve směrech, které jsi zmínil, nemusí být se správnými krabičkami/multiefektem až takový problém. A pokud bys na bazaru natrefil třeba na Blackstara HT-40, kterého mám, nepotřeboval bys ani ty krabičky. Je VELICE univerzální. Samozřejmě nenabídne modulační efekty, ale reverb má a co do zkreslení, je tam fakt na výběr.

Ale jestli jsem tě nepřesvědčil, míním, že ani jedním z aparátů, cos nadhodil, neuděláš chybu.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Topster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Topster »

Děkuji za Vaše odpovědi, vše důkladně zvážím. :)
Predator

Příspěvek od Predator »

Za seba a svoje skúsenosti môžem dodať, že všetko je trošku ináč ako to vyzerá ... áno, lampové stroje hrajú krásne, bohužiaľ sa to ale týka poväčšine "osvedčených" modelov (bez ohľadu na cenu, dakedy sa podarí aj lacný modelový rad) a zďaleka to neznamená, že všetko lampové musí automaticky hrať lepšie ato polovodič a že sa v kapele lepšie presadí. Práve naopak!

Z mojej skúsenosti vyplýva, že častokrát lepšie vyjde digitál či solid-state ako entry-level lampa! Už som zažil koncert s nečitateľným lampovým Marshallom MA aj s parádne počuteľným Crate FlexWave ... a pritom by mi polovica tohto fóra prisahala na zdravie svojej babičky, že ak by si mali vybrať, tak lampu jedine a nič iné, a že ten Crate tranďák patrí do koša!

A nakoniec, na digitálnu pololampu Vox VT hrá aj Sascha Gerstner z Helloweenu, a parádne mu to znie!
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Topster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Topster »

Predator píše:
A nakoniec, na digitálnu pololampu Vox VT hrá aj Sascha Gerstner z Helloweenu, a parádne mu to znie!

Wow, to jsem nevěděl...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Predator píše:Už som zažil koncert s nečitateľným lampovým Marshallom MA aj s parádne počuteľným Crate FlexWave
Tak pokud vím na toho Marshalla tu nebyly zrovna pozitivní ohlasy. V každém případě pokud bych si měl vybrat z tranďáků v cenové hladině toho Crate, rozhodně bude ten Crate to první, co vyškrtnu, protože ať už je slyšet sebelíp, fakt nemám jeho zvuk zrovna v lásce (a to radši budu poslouchat kapelu, kde kytarám není rozumět než kapelu, kde sice je kytarám rozumět, ale zní hnusně).
A to jak se proříznu kapelou přece není ani tak záležitost trand vs lampa, ale záležitost muzikanta, jeho kytary a v neposlední řadě zvukaře.

A pak je ještě nutno zmínit, co znamená "entry-level", protože to má každý někde jinde a věřil bych tomu, že ne-entry-level trandy stojí stejně tolik, co ne-entry-level lampa.

Když se podívám na výbavu zmíněného pána, tak Vox tam sice je, ale Vox VT to není. Popravdě - jeho výbava je skutečně trochu jinde (http://www.uberproaudio.com/who-plays-w ... -equipment http://pl.wikipedia.org/wiki/Sascha_Gerstner) a na prvních pár stránkách Google je o něm jediná zmínka v souvislosti s VT právě od tebe. ;) To samozřejmě nic neříká o tom, jestli na něj někdy hrál.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Predator

Příspěvek od Predator »

Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tak vzhledem k tomu, že je to v kolonce Effectboard, tipoval bych, že to má být Vox Digital preamp (neboli ten Tonelab). ;)

bazmekgrat

Příspěvek od bazmekgrat »

na twittery ma toto

Going to play two Marshall JVM 410H heads and 1960 AX cabinets on the upcoming tour ! Amazing !

a toto

Hey ya a dream came true ! I´m now part of the Marshall Amplification family. Will play the JVM series during the upcoming tour !

https://twitter.com/#!/SaschaGerstner
PRS McCarty Brazilian Limited Edition PrivatestockGradeOnePieceMapleTop Brazilian Rosewood Neck :: Fender Stratocaster USA :: Bogner Uberschall TwinJet EL34 Mod :: 2x Mesa Recto 4x12
Predator

Příspěvek od Predator »

No, ono sa to často mení ... ale jeden čas hrával aj na tomto ampe. Tuším to ale bola 120W verzia.

Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“