Jak tlumíte struny ve figuře...

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
lei

Jak tlumíte struny ve figuře...

Příspěvek od lei »

Zajímalo by mě, jak tlumíte struny například v takového figuře, dejme tomu že jsou to šestnáctiny třeba ve středním tempu:

e-------15--19-p-15-------15--19-p-15--
h--17------------------17------------------

Dělal jsem to vždycky tak, že jsem strunu h tlumil palcem pravé ruky, ale zaprvé se tak někdy ozývají trsátkové flažolety a zadruhé i tak přeznívá poslední nota figury do první noty další figury (tj. na první šestnáctinu každé doby, kromě teda prvního provedení, zní e15 a h17 zároveň). Zpomalil jsem a zkouším tlumit levou tak, že po první notě nadzvednu prst (prsteník) a po poslední taky (ukazovák). Zní to docela čistě, ale je to pomalejší, než když člověk nechá oba prsty ležet.

Jak se to vlastně "má" hrát?
J.J.
Rádce

Re: Jak tlumíte struny ve figuře...

Příspěvek od J.J. »

Ty prsty musíš zvedat, bez toho to čistě znít nebude. Zas je ale nezvedej metr nad hmatník, jen trochu aby tón přestal znít a struna zůstala zatlumená. Dá se to naučit do vysoký rychlosti.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Amid

Příspěvek od Amid »

Jak se to vlastne ma tlumit? Levacku ci pravackou, podle tveho vkusu. Ja to tlumim hmatnikouvou rukou, prsty se konecky vzdy dotykaji sousednich strun, takze jsou utlumene, nemam potrebu tam tahat i ruku trsaci. Univerzalni navod asi neexistuje.
lei

Příspěvek od lei »

Jo, díky, já si myslel, že to bez zvedání nepůjde. A taky je jasné, že se musí zvedat co nejmíň (přirozeně tak, aby prst tu strunu tlumil, ale myslít taky kvůli rychlosti). Slyším-li, že se to dá vytrénovat a že je to stadardní způsob, nemusím litovat námahy. Já jen jestli to třeba není slepá ulička, jestli to třeba někdo neumí pravou rukou.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Zvedat prsty, pro tlumení strun od G hlouběji tlumit malíkovou hranou, při hraní h struny tlumit hmatníkovou rukou tenké e, při hraní na e struně by měla h tlumit pravačka a můžou jít v tom pomáhat i volné prsty na levačce.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
lei

Příspěvek od lei »

A ta pravačka - jako dlaň? To mi na těch tenkých strunách nikdy moc nešlo. Nebo ten palec?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Malíková hrana... Tlumit palcem je vhodné leda tak u sweepingu, jinak mi to přijde poměrně nepraktické kvůli náběhu na flažolety.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
lei

Příspěvek od lei »

Když to ale není takováto rychlá figura přes více strun, tlumím většinou horní stranou hrajících prstů hmatníkové ruky, resp. ukazováčkem - jako že přesahuju do té vedlejší ("tlustší") struny z boku. Nevím, jestli je to čistý způsob, ale docela mi to funguje. To by se týkalo i toho tlumení h při hraní na e.

Je to věda.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Na tom samozřejmě není nic špatného, ba naopak.

PetrPeter 1975 - 2008
Janekzz

Příspěvek od Janekzz »

Co jsem tak koukal, jak to dělají různí kytaristi, zdá se mi, že většina z nich ty prsty přizvedává, jak už bylo řečeno (taky kvůli tomu, že pokud ta figura je delší potřebují je na hraní následujících tonů), největší háček je podle mě v tom, vychytat to, aby jsi je nepřizvednul moc, protože pak ti ta struna může trochu zaznít. Další možnost je hrát to hodně rychle, tím pádem to doznívání ani nelze postřehnout (ala Zakk) ten takový figury používá dost často...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To přizvedávání je samozřejmost! Co nemá znít, to nemá být zmáčnkuté, z principu. Klidně tu strunu můžeš i úplbě pustit (což zrovna tady není praktické), ale i tak je třeba ji tlumit a v žádném případě nesmí zaznít.

A radu typu "hrát to tak rychle, aby chyby nešlo postřehnout" - to snad ani nejde myslet vážně :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Janekzz

Příspěvek od Janekzz »

Když chvíli budeš srudovat techniku hry Zakka, kdy například ukazovákem drží dvě struhy a zbylejma to tam švihá (trsátkem hraje každý tón), tak mi neřikej že to tam slyšíš, navíc to je taková rychlost, že to nemáš šanci postřehnout... Takhle jsem to myslel, dost záleží na tom jakou figuru si kdo představíme! Podud začíná třeba na G a pokračuje na H a E, tak je jasný že to G utlumit musí...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jimi Hendrix hrál na kytaru zubama, ale já to dělat nebudu - a nejen kvůli sklovině... To že Wylde hraje jako prase není žádná novinka (ale budiž mu dopřáno slávy a peněz, kterých tím dosáhl!) a rozhodně to není důvod proto navádět lidi, co se učí, aby jako prasata hráli taky.

PetrPeter 1975 - 2008
Janekzz

Příspěvek od Janekzz »

To je ale dost věc nározu... Když nechceš hrát zubama tak nehraj... Jen jsem chtěl poznamenat, že i takovýhle způsob je... Já si třeba myslím, že Zack je zatraceně dobrej kytarista... Tuhle techniku navíc používá i mraky jiných kytaristů...
P. S. stejně mám pocit, že každý myslíme něco jiného :-D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pokud v tématu, kde se řeší tlumení strun, které nemají znít, řekneš, že řešením je hrát rychle, tak ať tím myslíš cokoli, tak nebudu souhlasit. Protože to prostě řešením není, z mnoha důvodů :wink:

Wylde je dobrý kytarista - to nepopírám. Jen říkám, že to není zrovna kytarista s nejčistší technikou.

PetrPeter 1975 - 2008
Janekzz

Příspěvek od Janekzz »

Já jsem ale neřekl, že to je řešení. V úplně prvním příspěvku jsem psal, že je to další z možností... :wink:
Janekzz

Příspěvek od Janekzz »

Jinak je pravda, že to není nejčistší možnost. V některých případech to tak jde zahrát ovšem ideálně by jsi měl přebíhat i tím ukazovám a tím tu struhu utlumit... :-)
Naposledy upravil(a) Janekzz dne 30.01.2011 3:15, celkem upraveno 1 x.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Co tu ještě nepadlo je tlumit palcem pravačky...Tak to učí Tom Hess...
Die Hard or Die Home
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Trao píše:Co tu ještě nepadlo je tlumit palcem pravačky...Tak to učí Tom Hess...
Úvodní příspěvek:
lei píše:Dělal jsem to vždycky tak, že jsem strunu h tlumil palcem pravé ruky, ale zaprvé se tak někdy ozývají trsátkové flažolety a zadruhé blablabla...
Dále:
lei píše:A ta pravačka - jako dlaň? To mi na těch tenkých strunách nikdy moc nešlo. Nebo ten palec?
Nero píše:Malíková hrana... Tlumit palcem je vhodné leda tak u sweepingu, jinak mi to přijde poměrně nepraktické kvůli náběhu na flažolety.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

woro90-1 píše:
Trao píše:Co tu ještě nepadlo je tlumit palcem pravačky...Tak to učí Tom Hess...
Úvodní příspěvek:
lei píše:Dělal jsem to vždycky tak, že jsem strunu h tlumil palcem pravé ruky, ale zaprvé se tak někdy ozývají trsátkové flažolety a zadruhé blablabla...
Dále:
lei píše:A ta pravačka - jako dlaň? To mi na těch tenkých strunách nikdy moc nešlo. Nebo ten palec?
Nero píše:Malíková hrana... Tlumit palcem je vhodné leda tak u sweepingu, jinak mi to přijde poměrně nepraktické kvůli náběhu na flažolety.
aha, pardon, asi bych to dneska měl zabalit, přeskočím každou důležitou větu a pak ze sebe udělám vola :mrgreen:
Die Hard or Die Home
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“