Ladění klarinetu
Pravidla fóra
Ladění klarinetu
Ahoj vespolek. Pokouším se uplatnit klarinet v bigbítové kapele, ale poměrně značně to neladí. A navíc, je to pod tónem, tudíž to ani nelze spravit povytáhnutím nějaké součásti. Kdosi mi říkal, že na to má velký vliv soudek. Je to pravda a kde vzít jiný (menší?) soudek? Nebo co s tím dělat? Jsem takový amatér, dlouho jsem na to nehrál a klarinet mám daný dokopy po dědovi, takže žádný zázrak.
Díky za případné rady.
Díky za případné rady.
Re: Ladění klarinetu
hej, pravdepobone by si potreboval kratší súdok, ja som s tým mal tiež problém s inak ladenými nástrojmi...dá sa to myslim v amati objednat...alebo z toho tvojho popripadne na vlastne riziko vyfrezuj max 2mm...tym ho skratis...a malo by to ladit...
pokud nechces kupovat ani hoblovat soudek tak se muzou v kapele naladit podle tebe
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
Díky za radu, vesměs se shoduje s tím, co jsem se dověděl na klarinetweb.wz.cz, i když pán mi doporučoval nejdřív zkusit čachrovat s hubičkou a plátkem. Přirozeně sám nic frézovat nebudu, už jsem to dal nástrojaři.
Nápad s přeladěním kapely si mi nezdá moc šťastný, není příliš účinné ani moc zdvořilé kvůli jedinému neladícímu nástroji přelaďovat do těžce nestandardního ladění - kytary, basa, klávesy, čínské tradiční nástroje...
Nápad s přeladěním kapely si mi nezdá moc šťastný, není příliš účinné ani moc zdvořilé kvůli jedinému neladícímu nástroji přelaďovat do těžce nestandardního ladění - kytary, basa, klávesy, čínské tradiční nástroje...
byla to jen treti moznost a nevedel s cim hraje beat
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
Kratší soudek, není to zas tak drahá věc. A hlavně pořádně srazit všechny části klarinetu ať tam nejsou škvíry. No a částečně je to taky nátisková záležitost (hodně)
S tím nátiskem - no, mám v tomto ohledu špatné svědomí, ale zkoušel jsem s tím dělat pro tu chvíli psí kusy, a stejně se mi nepodařilo ten tón vytáhnout na patřičnou úroveň. Pak už to začně pískat. Proto myslím, že to může být i tím plátkem, že by silnější pomohl (mám 2 a 1/2), řekl bych ovšem, že zkrácení soudku nebude na škodu. Tím, že je to postarší nástroj, má tendenci spíš k nekompaktnosti a tudíž nižšímu ladění. Asi.
To zase jo, ale je lepší mít 2 soudky, než jeden zkrácenej, člověk pak hraje, a je čímdál výš, takže vytahuje, vytahuje....lei píše:S tím nátiskem - no, mám v tomto ohledu špatné svědomí, ale zkoušel jsem s tím dělat pro tu chvíli psí kusy, a stejně se mi nepodařilo ten tón vytáhnout na patřičnou úroveň. Pak už to začně pískat. Proto myslím, že to může být i tím plátkem, že by silnější pomohl (mám 2 a 1/2), řekl bych ovšem, že zkrácení soudku nebude na škodu. Tím, že je to postarší nástroj, má tendenci spíš k nekompaktnosti a tudíž nižšímu ladění. Asi.
vytahuje vytahuje a vytáhne úplně soudek s hubičkou 
No mě by docela zajímalo, kolik může dělat vyhranost - tak nějak předpokládám, že tu nepůjde o stovky centů.