trylek

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Amid

trylek

Příspěvek od Amid »

Napadlo me, ze tu jeste neni tema o trylku (trilku?) :lol:

Sam mam s hrani trylku problem. Hlavni zadrhel je v rychlosti, ruka mi nedovoluje tuto techniku hrat moc rychle. Tak se tedy ptam tech zkusenejsich, co vam pomohlo k jeho zdokonaleni? Vim, ze nejzarucenejci recept je proste cvicit, cvicit, cvicit, ale takova rada se preci da rict na cokoli. Popr. nezante nejake riffy, licky, nebo cviceni na kterych se to dobre cvici?
Slayertplsko

Re: trylek

Příspěvek od Slayertplsko »

Musis to cvicit pomaly a uplne uvolnene. A tym pomaly myslim, ze pri tempe 60 stvrtky. Sadni si a drz gitaru tak, ako to robia klasicki gitaristi a sleduj, ci niekde nie si strnuly (nie iba ruky, ale aj ramena, plecie, brucho, nohy, dokonca jazyk). Vsetko musi byt uvolnene. A postupne zrychluj, no vzdy musis byt rovnako uvolneny. Daj si tiez pozor na to, aby to, ze cvicis trilok napr. ukazovakom a prostrednikom, nenutilo zvysne dva prsty do nejakych krcovych poloh. Ostatne casti tela by to nemalo ovplyvnit proste.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tady pomůže v podstatě jakékoli cvičení na legato techniky. A o tom tu už ledacos je.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

jo tahle mrcha mi taky dělá problém...

1) ikdyž hraju nějakou sad skladbu, tak trilek napálím jak při 180bpm
2) když jsem složil riff pak to zahrál bubeníkovi říkal že tam někde chybí půl doby

sh*t!
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Mjkl píše:jo tahle mrcha mi taky dělá problém...

1) ikdyž hraju nějakou sad skladbu, tak trilek napálím jak při 180bpm
2) když jsem složil riff pak to zahrál bubeníkovi říkal že tam někde chybí půl doby

sh*t!
I trylek se musí zahrát v rytmu, jako všechny melodické ozdoby. U trumpety, kde se trylky používají kompozičně trochu jinak, dokáže odfláknutý trylek pohřbít celé sólo.

No jo, už i metalisti jsou sad, sh*t. Kam se the fuck poděla czech?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Mne nejvíce servisuje "nwm", to bych i střílel, jako kdyby psali SMSky. Uf.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

woro90-1 píše:I trylek se musí zahrát v rytmu, jako všechny melodické ozdoby. U trumpety, kde se trylky používají kompozičně trochu jinak, dokáže odfláknutý trylek pohřbít celé sólo.

No jo, už i metalisti jsou sad, sh*t. Kam se the fuck poděla czech?
všichni tady musí chytat za slovo :D
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Atkins píše:Mne nejvíce servisuje "nwm", to bych i střílel, jako kdyby psali SMSky. Uf.
Mno nwm nwm :lol:
lei

Příspěvek od lei »

Otázka je, co to přesně znamená v rytmu - to, že tem trylkovaný tón má mít odpovídající délku, je samozřejmost, ale trylek přece může být různě rychlý, od "šestnáctinového" přes "sextolový", "septolový" až po co já vím "vicesimolový".
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Tady je myšlena zřejmě celková doba trvání trylku.
Jinak doporučuji cvičit všemožnou kombinaci prstů. Někdy to vyjde tak, že je potřeba hrát trylek malíčkem a já s tím mám poměrně dost velké problémy, aby to znělo aspoň trochu, jak má.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

lei píše:Otázka je, co to přesně znamená v rytmu - to, že tem trylkovaný tón má mít odpovídající délku, je samozřejmost, ale trylek přece může být různě rychlý, od "šestnáctinového" přes "sextolový", "septolový" až po co já vím "vicesimolový".
To je samozřejmost. Problém je v tom, že dost velké množství lidí ten trylek prostě napálí rychlostí blesku a vůbe neřeší, jestli to jsou osminové trioly, šestnáctiny nebo dvaatričetinkové sextoly. Když si člověk tvoří sám, stačí mu to zahrát rytmicky dobře a jakkoli, ale u pevně daných skladeb to prostě nejde ošidit.

Další častý problém je v tom, že se v trylku neudrží délka not celkově - něco se zahraje delší, něco kratší.

A ja praví Jester, chce to zkoušet všechny možné kombinace prstů. Trylky hrané třeba prsteníkem a malíkem umí být pěkné potvory.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Zejus

Příspěvek od Zejus »

to s tim nedodrzovanim delky jednotlivych not se ale dela celkem bezne a myslim si ze to vubec nicemu nevadi...me se naopak spis libi kdyz se zahraji napr. dve sestnactiny a jedna osmina misto tri triol :wink:
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Příspěvek od fixja »

Promiňte, že jsem smělý, ale líná huba, holé neštěstí... Co vlastně tento trylek je?
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Rychlé přiklepávání a odtrhy po sobě.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Amid

Příspěvek od Amid »

Fixja, poslechni si treba intro od songu South Of Heaven (Slayer), urcite poznas, kde se ten trylek nachazi.

Jinak, zkusil jsem danou skladbu zpomalit na 1/2 a slo slyset, ze co se tyce delky not, tak ne vsechny byly stejne dlouhe. - mam na mysli delky not u trylku, nejde o to, ze by tam byly zanadebatelne rozdily v delce jednotlivych not, ale primo to zni jako by ten trylek byl hran drobenjsimi notami.

btw, trylek/trilek, jak je to vlastne spravne? :lol:
Naposledy upravil(a) Amid dne 1.02.2011 17:41, celkem upraveno 1 x.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

V českých zemích trylek, v angličtině trill, v němčině triller, původně z italštiny trillo.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

woro90-1 píše:V českých zemích trylek, v angličtině trill, v němčině triller, původně z italštiny trillo.
Aby z toho nakonec nebyl thriller :mrgreen:

Zejus: tak samozřejmě můžeš zahrát "trylek" tak, že je každý tón jinak dlouhý, ale pak už tak úplně není trylek.

PetrPeter 1975 - 2008
J.V.Senior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od J.V.Senior »

Zdravím všechny příznivce kytary a jen bych doplnil,co se týče pravidelnosti tónu v trylku nezbývá než trpělivě procvičovat od pomalých temp k rychlejším samozřejmě s metronomem.Jiná věc je jak dosáhnout rychlého kmitání.Základem jsou miniaturní pohyby prstu, snažit se je držet těsně nad strunou a nezvedat je příliš vysoko.Při trylkováni měnime sílu dohmatu chvilku silně mechanicky a pak uvolněně ale stále musí znít tóny korektně.Každopádně je to běh na dlouhou trať a často záleží na dispozicích.Takový Vai nebude mít nikdy trylek jak Malmsteen.
Amid

Příspěvek od Amid »

2:02 - z toho trylku jsem si malem ukaknul. Ne vazne, je toto vubec legalni? :P
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Amid píše: 2:02 - z toho trylku jsem si malem ukaknul. Ne vazne, je toto vubec legalni? :P
Není to legální, protože já jsem si z toho málem ublinknul. A to jsem slyšel jen 10 sekund. Tý vogo já fakt netuším, co na takové hře lidi vidí/slyší.
Sím moji poznámku neberte jako flame, je mi jasné, že se to spoustě lidem líbí ...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“