lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
Re: lampy, flašky, elektronky
zdravim, budu menit koncovy lampy v marshall haze 40 (2x el-34), jsou tam naky marshally ale moc se v tom nevyznam, jedna tam lampa chrasti, je tam ulomenej ten plisek jak je v lampe uplne nahore, ale hraje to, obcas ten zvuk jakoby chrasti, ale jen ze zacatku, a zajima me jaky lampy tam mam dat, jaky jsou nejlepsi
cet sem ze na ty marshally zrovna moc chvali neni, tak jestli mam zkusit treba JJ nebo jaky? nastaveni biasu to nema, co sem koukal, takze bych je mel snad jenom vymenit a melo by to hrat
, a zajima me jeste jestli je v tech el34kach nakej rozdil, nebo jestli muzu dat do toho komba jakykoli el34? diky
Kytara: el. Fokus strat, fokus LP , SX telecaster, akustika Johnson
Efekty: Modtone Dyno Drive, Modtone wah
Kombo: Marshall HAZE 40, Roland Microcube
No co jsem tak zběžně projel Google, tak se u Haze BIAS nastavovat musí. A jinak - někdo tu vychvaloval EL34 od TungSolu, tak zkus zapátrat.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
musi? ja to mam rozebrany a nic s cim by se dalo otacet i treba sroubovakem tam neniBummer píše:No co jsem tak zběžně projel Google, tak se u Haze BIAS nastavovat musí. A jinak - někdo tu vychvaloval EL34 od TungSolu, tak zkus zapátrat.
Kytara: el. Fokus strat, fokus LP , SX telecaster, akustika Johnson
Rád bych se podělil o své zkušenosti s lampami. Používám „staré Tesly“ a to jak do konce tak na vstup. V konci používám EL 84 . V preampu jsem váhal mezi ECC83 či 803. Nakonec vyhrály 83, protože nejsou tak ostré a výškové. Ovšem nedávno se mi podařilo sehnat starou Brimar 12AX7 (Anglie) cca r.v.1968. a to je teprve zvuk. Zatím jsem se nesetkal s ničím lepším. Stačí jí dát jako první a dojde opravdu k radikální změně ve zvuku. Super!!! Pravda cena je trochu vyšší ale jednoznačně doporučuji
Fender SSS MIJ. Fender de luxe HSS USA. Schecter, BOSS CE2 MIJ, DM-3 MIJ,CS-1 MIJ, Ibanez TS808, MXR Phase 90, Fulltone Fat Boost 2,, Korg, Hughes Kettner Statesman.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Firma Brimar nevyrobila ani jednu jedinou elektronku. Jednalo se čistě o obchodní společnost a elektronky si prostě nechávala vyrábět v jiných firmách a nechala si na ně dát své logo. Drtivá většina Brimar elektronek byla údajně vyrobena firmou Mullard. Ale také jinými, dokonce jim elky dodávali přes železnou oponu soudruzi z NDR, tedy firma RFT z Erfurtu. Holt i oni dkázali uspokojit velké nároky na kvalitu, které Brimar vyžadoval.
Co se týče EL84 Tesla, tak ty už zase tak slavné nejsou, nějak se jim nedařily. Je jich k dostání pořád dost a jsou levné. Např. http://www.denkl.cz. Co se týče ECC803S, tak s nimi také nemám dobré moc dobré zkušenosti a že mi jich pár rukama prošlo. Je to docela mizérie, sice se jedná o dlouhoživotnostní průmyslové elky, ale asi nebyly vůbec pro audio účely určené. Často jim jde stejnosměrná složka na mřížku a způsobuje šustění potenciometrů, trpí mikrofoničností a pod.
Co se týče EL84 Tesla, tak ty už zase tak slavné nejsou, nějak se jim nedařily. Je jich k dostání pořád dost a jsou levné. Např. http://www.denkl.cz. Co se týče ECC803S, tak s nimi také nemám dobré moc dobré zkušenosti a že mi jich pár rukama prošlo. Je to docela mizérie, sice se jedná o dlouhoživotnostní průmyslové elky, ale asi nebyly vůbec pro audio účely určené. Často jim jde stejnosměrná složka na mřížku a způsobuje šustění potenciometrů, trpí mikrofoničností a pod.
Nevím jestli je vyrobila, nebo má jen na jiné své logo. Pro mne to byl konec hledání. Co se týče EL tak souhlasím, ale pořád lepší než ty originální dodané výrobcem. A pak, mám ich dost, takže je z čeho vybírat.
Fender SSS MIJ. Fender de luxe HSS USA. Schecter, BOSS CE2 MIJ, DM-3 MIJ,CS-1 MIJ, Ibanez TS808, MXR Phase 90, Fulltone Fat Boost 2,, Korg, Hughes Kettner Statesman.
Měl sem Trace Elliot s lampou v předku: hrálo to zajímavě moc dobře. No začlo to dost šumět hrálo to tvrději jinak další měsíc sem lampu vyměnil pro jistotu a hrálo to úplně jinak soft podobně FET vstupu vrátil sem tu co byla a zas zvuk trochu řízlý takovým crunchem což mi vyhovovalo až na ten šum. Dal sem to chlapovy co dělal s lampama na vojně: říkal že ta lampa je 30 roků stará že nema dobré vakuum tak smůla celý super zvuk byla pokažená lampa. Sehnal sem ještě 2 stejné lampy od toho co mu Trace Eliot předtím patřil ale ty hrály stejně jako nové lampy.
No sem chtěl hlavně říct že jedna lampa co hraje super neznamená že každá bude na tom stejně co sem pochytil tolerance sou značné desítky procent plus i mínus.
No sem chtěl hlavně říct že jedna lampa co hraje super neznamená že každá bude na tom stejně co sem pochytil tolerance sou značné desítky procent plus i mínus.
S těmi lampami je to ošidné, já ještě nedávno dost nadával na skoro celou dnešní produkci, ale teď jsem změnil názor... Jeden butique aparát mě přišel domů s čínskýma Shuguangama v preampu a PI a JJčkama v konci, měnil jsem tam proto hned lampy jak na běžícím pásu a myslel si, že z toho dostanu ještě o chlup lepší zvuk a nakonec jsem stejně došel k tomu závěru, že to s ničím jiným než s těmi stock lampami za pár korun (jedna ta Shuguang 12AX7 stojí snad jen 130 Kč!) nehraje tak dobře! Mám doma už x měsíců kombo stejného výrobce, které jsem kupoval z ruky a kde předchozí majitel nějakou tu výměnu lamp už provedl, Téměř rok jsem se s tímto aparátem babral, zkoušel v něm skoro všechny lampy, co se mě dostaly do ruky (včetně starých RCA black long plate 12AX7 a GE 12AY7 atd.), po zkušenostech s tím novějším aparátem jsem v Gesu koupil jednu čínskou Shuguang a jednu EHX 12AY7 a kombo se nádherně rozehrálo a všeho je naráz tak akorát (má jen ovladač Tone, takže je těžké jej ekvalizačně ukočírovat jiným způsobem než výběrem správných lamp).
No prostě jsem rezignoval na to "co je staré drahé, to je dobré", občas i ta levná čína udělá svoji práci dobře
No prostě jsem rezignoval na to "co je staré drahé, to je dobré", občas i ta levná čína udělá svoji práci dobře
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Také už se nepachtím za starýma elkama - dvojitýma triodoma do předzesu. A už vůbec ne Tesla. Do předzesů mi vyhovují 12AX7 EH z Gesu, kolem 250,-Kč. Jen mi vadí ta jejich velká baňka. Do některých starých patek se nevejdou. Na druhou stranu ruské výkonové 6P14P EV ( EL84 ) i 6P3S ( 6L6 GA ) mě baví pořád a neustále po nich pasu. Ty mě ještě nikdy nezklamaly a ani po pěti letech hraní se mi ještě nikdo nehlásil k výměně. Tesla mi přišly nejpoužitelnější EL34, tedy krom dvojitých diod do zdroje EZ80 a EZ81, ty jsou také dobré.
Zdravim,
dnes jsem mněnil lampy v preampu. Chtěl bych se dozvědět jak poznám že je nová lampa (12ax7) špatná?
A v čem je jiná tam lampa (12ax7) co je odstrčná od těch ostatních? Díky za info
dnes jsem mněnil lampy v preampu. Chtěl bych se dozvědět jak poznám že je nová lampa (12ax7) špatná?
A v čem je jiná tam lampa (12ax7) co je odstrčná od těch ostatních? Díky za info
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A co máš za aparát? Z odstrčené lampy nikdo nepozná, o co jde. Ona to ani nemusí být nutně 12AX7. Toereticky může být třeba u reverbu nebo u efektové smyčky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Mám bugeru 333xl, jsou tam tři preampovky vedle sebe a ta čtvrtá je vedle koncovejch lamp
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
pokud je to tak (http://www.uraltone.com/blog/wp-content ... 33xl_3.jpg) tak jsou myslím 2 možnosti, vzhledem k tomu, že to má efektovou smyčku, může to být lampa pro smyčku (pokud jí má bugera lampovou) nebo s větší pravděpodobností to bude lampa PI (phase inverter - jednoduše řečeno, připravuje původní signál pro zesílení koncovými lampami). Bugeru jsem ale nikdy neviděl, ani schema, takže to může být i jinak...
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Tak. Da se rict, ze kazdej push-pull zesilovac potrebuje PI lampu a tohle je presne ten pripad (stejne jako temer vsechny zesilovace se 2 a vice koncovyma lampama - alespon pokud mluvime o seriove vyrobe).Stanley06 píše:s větší pravděpodobností to bude lampa PI (phase inverter - jednoduše řečeno, připravuje původní signál pro zesílení koncovými lampami).
A mimochodem technicky patri PI lampa spis k power amp nez preampu, takze ta mezera mezi nima neni jen tak nahodna.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Díky díky...dával jsem tam EH místo těch bugerovskejch, zvuk jinej. Akorát ty EH podstatně míň svítěj, nenastavuje se tam taky nějaký napětí?
Zrovna u tech preampovek (ale plati to i pro vykonovy elky) v podstate kazda znacka sviti jinak. Mimo to na 12AX7 se nic nenastavuje, nastavuje se pouze predpeti pro vykonovy elektronky. Jinymi slovy nelamej si s tim hlavu 
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Díky, chtěl jsem to vědět jen pro zajímavost 
Ještě dotaz, asi týden jsem hrál s elektronkama 12ax7 EH a včera mi to začalo hrát na 50% hlasitost. Dal jsem tam teda spátky ty bugerovský a hraje to normál. Když jsme zkoušel dávat spátky ty EH tak když jsem ji dal na místo té IP lampy tak to nehrálo, vystřídal jsem tam všechny čtyři nové a nic. tak jsem tam mrsknul spátky tu bugerovskou a pohoda....ale začalo mi v tom tak nějak zvonit - když říznu do kytary a zatlumim tak je slyšet takový jako by docinkávání skla a to mi začne napískávat...nevim co s tim
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ti na místě PI nefunguje žádná nová lampa, je to přinejmenším divné, že by byly všechny 4 lampy od EH špatné se mi nezdá, zkus je na dalších třech místech v preampu, pokud ti na tom PI místě blbne i stará bugera (zkus i jiné) tak to vypadá na nějaký zádrhel v místě obvodu kolem PI. a cinkání může dělat špatná lampa (tzv. chrastí mřížky) těžko ale takhle říct, vyzkoušej různé kombinace těch lamp...
St.Anley Tube Amps
Ta stará bugera tam právě jde...jen ty EH tam nechoděj...ale jak řikám, mněl jsem je tam asi týden a pohoda...