Stupnice
Pravidla fóra
Stupnice
Ahoj, potřeboval bych radu....Jsem samouk ,plus nějaká ta kytarová škola knižně...ale do sóĺ používám jen základní molovou a základní durovou stupnici. Rád bych si rozšířil obzor...a tak nevím, jakou stupnicí na ni navázat...kdyby jste mi mohli poradit...protože když tak koukám do stupnic, tak mám pocit, že většinu z nich nemám šanci použít v roku...hard rocku...a na chrunch... Dál mi nejde do hlavy, jestli můžu třeba do skladby propojit několik stupnic...to je asi pitomost..ne?...když bude klasicky v Céčku...a já do ní pojedu sólo v durový stupnici...a najednou navážu stupnicí jinou..???...v tomhle jsem sto let za vopicema....díky za rady.. 
už se to tu někde stokrat resilo, tady mas stupnice vsechny mozne a snad i nemozne
http://www.all-guitar-chords.com/guitar ... s&get2=Get
Guitars:Gibson SG Special Faded and SX Les Paul Black
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Efects: Boss SD-1 and Zoom 5o5
Combo: Behringer LX-210 and Marshall MS-4
Strings: Gibson Brite Wires or Elixir
Picks: Jim Dunlop 0.88, 1.00 and George Dennis 1.25
Caggan píše:už se to tu někde stokrat resilo, tady mas stupnice vsechny mozne a snad i nemozne
No, dík..ale já mám stupnice možný i nemožný v kytarovejch školách...jde o to, že nemám ponětí jak je dokážu využít v tvrdřím řízným rocku....možná ještě tu bluesovou...tak bych chtěl radu od někoho, kdo to sjíždí jinak ....ale dík
Vetsina lidi se uci solovat na pentatonikach, ty jsou celkem jednoduchy na nauceni. Mimochodem, myslim, ze hodne solaku by se na tebe divala jak na Martana, kdyby ses jich zeptal, jaky stupnice v solech pouzivaji
Nekteri naopak hraji zamerne mimo stupnice (i kdyz na vsecko se da najit stupnice, clovek pak zjisti, ze vsech 12 pultonu je nejaka madarska stupnice nebo co
tohle je docela sranda si prochazet v Guitar Pro), rekl bych, ze omezovat se na nejaky predem vytyceny postupy je spis na skodu...
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Máš recht,..ta pultonová je myslím Mozartova....či tak nějak... Já to právě taky tak dělám..začal jsem na pentatonice..doplnil o pultony a naučil se základní molovou a durovou.A když chci nějakou tu disharmonii...tak to prostě nějak hraju mimo a ono to tam je...vždycky to najdu..ale rád bych se naučil tu teorii okolo.... ale zárověn chápu, že naučení další nový teorie ovlivnuje další muj štyl hry jako takovej...prostě, jestli budu na zaběhlech a ověřenejch postupech...nebo to zahraju jako chandler.... chci zůstat u toho chandlera...ale zárovneň bych rád věděl co hraju...a proč to tam má být....ale myslím, že co jsi řekl, byl zatím nejrozumnější názor, co jsem tu slyšel...díky.. 
framikoin: chromaticka by davala smysl, ale ja bych ji nazval nonsenzovou 
chandler: Podle me prave prilisny lpeni na teorii dost omezuje - kolikrat arytmie, atonalita ci jiny hudebni hrich dela riff (potazmo pisnicku) zajimavou, protoze to neni tisickrat opakovanej postup aneb "tohle uz jsem nekolikrat slysel". Ja osobne vzdal i pilovani konkretnich technik, na udrzeni kondice prstu si vymyslim ruzny cviceni z fleku a tim i castecne objevuju, co zni a co nezni... A kolikrat clovek jen pri cviceni vymysli zajimavy riffy
Tak a ted je cas, aby sem vlitla jana a rekla, jak je teorie dulezita a ze bez ni nejde hrat

chandler: Podle me prave prilisny lpeni na teorii dost omezuje - kolikrat arytmie, atonalita ci jiny hudebni hrich dela riff (potazmo pisnicku) zajimavou, protoze to neni tisickrat opakovanej postup aneb "tohle uz jsem nekolikrat slysel". Ja osobne vzdal i pilovani konkretnich technik, na udrzeni kondice prstu si vymyslim ruzny cviceni z fleku a tim i castecne objevuju, co zni a co nezni... A kolikrat clovek jen pri cviceni vymysli zajimavy riffy
Tak a ted je cas, aby sem vlitla jana a rekla, jak je teorie dulezita a ze bez ni nejde hrat
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
a o tom to je ;] chce to cit a zkusenosti, ne mit nadrceny vsechny mozny stupnice...framikoin píše:svata pravda. nejaky ten prohresek muze znit hodne zajimave, ale taky hoodne hnusne, chce to cit a zkusenosti.
a tu madarskou jsem jen tak placl
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
major = dur
minor = moll
Aspon v tomhle presvedceni ziju uz nekolik let
Takze mas pravdu.
minor = moll
Aspon v tomhle presvedceni ziju uz nekolik let
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Re: Stupnice
Hele, podle mě přesně pro tebe je knížka Kouzlo Improvizace od Jana Veselého... Máš tam rozebraný postupně všechny možný i nemožný stupnice, akordy a možnosti improvizace + skladby do kterejch můžeš improvizovat. Máš tam popsaný do jakýho akordu můžes zvolit jakou stupnici a tak.Taky základy harmonie, dominanty subdominanty a tak. Fakt doporučuju.chandler píše:Ahoj, potřeboval bych radu....Jsem samouk ,plus nějaká ta kytarová škola knižně...ale do sóĺ používám jen základní molovou a základní durovou stupnici. Rád bych si rozšířil obzor...a tak nevím, jakou stupnicí na ni navázat...kdyby jste mi mohli poradit...protože když tak koukám do stupnic, tak mám pocit, že většinu z nich nemám šanci použít v roku...hard rocku...a na chrunch... Dál mi nejde do hlavy, jestli můžu třeba do skladby propojit několik stupnic...to je asi pitomost..ne?...když bude klasicky v Céčku...a já do ní pojedu sólo v durový stupnici...a najednou navážu stupnicí jinou..???...v tomhle jsem sto let za vopicema....díky za rady..
Ale neni to pro začátečníky, někdo kdo teprv začíná v tom bude stejně stracenej, jako já.
> http://kytary.cz/muzikus-kouzlo-improvi ... ely/94090/ <
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Víš, ale to je právě logika módů. Každej mód je v podstatě posunutá základní durová stupnice. Takže si v podstatě objevil AmerikuGraywolf píše:huhu, právě sem si všiml že mixolydianská stupnice je jen o sedum půltónů posunutá durová... což mě trochu zmátlo. jakto? nemůže dělat bordel že se hraje uplně stejně durový Cčko jako mixolydianský Gčko? co když je to v songu do kterýho C zní a G nezní?
já rád oběvuju ameriky, už jsem jich objevil dost, to že to ví miliarda lidí ještě neznamená že nemůžu mít radost z toho když to objevím jáNesst píše:Víš, ale to je právě logika módů. Každej mód je v podstatě posunutá základní durová stupnice. Takže si v podstatě objevil AmerikuGraywolf píše:huhu, právě sem si všiml že mixolydianská stupnice je jen o sedum půltónů posunutá durová... což mě trochu zmátlo. jakto? nemůže dělat bordel že se hraje uplně stejně durový Cčko jako mixolydianský Gčko? co když je to v songu do kterýho C zní a G nezní?