zakázková výroba el.kytary

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
reason

zakázková výroba el.kytary

Příspěvek od reason »

nazdárek,
jak byste zhodnotili dnešní zakázkovou výrobu kytary do cca 12 000,- = cena bez snímačů a bez tremola (struny skrze tělo - tune-o-matic)? kdysi jsem měl zakázkovku z druhé ruky, ale pouze na chvíli. měl jsem špatný apec,takže neposoudím zhola nic.navíc to je pár let zpět. mám doma nějaké snímače se kterýma se dá přechodně vydržet. když do toho nacpu snímače SD (např.), která kytara má navrch. Seriovka za cca 17tis. nebo zakázka. jedná se pouze o obecné posouzení. na fóru jsem hledal, ale tohle tam zas až tak řešené není.
tominko.1980

Re: zakázková výroba el.kytary

Příspěvek od tominko.1980 »

hm tak to ti nepovim. je fakt,ze se hodne orientujem na veci z klasik shopů, ale tohle popravdě neposoudím.samotného mě to zajima
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Mám dojem, že z těch "lepších" a známějších kytarářů ti málokdo udělá kytaru za takovéhle peníze. A od těch horších to jistě nebude mít smysl.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rybar

Příspěvek od rybar »

Zdravím, no já jsem si nechal postavit kytarku nebot originál byl na mě moc drahý cca 45000,- pro představu.
Ale když jsem se začal pídit po kytarářích tak jsem za prve zjistil,že byli asi dva u kterých bych si to nechal dělat z toho je jeden za Slovenska a je 1!!Nechal jsem si od nich udělat kalkulaci s tím,že jsem chtěl dodržet přesně originál, kro mě tremola, které si vyrábí značka,kterou jsem chtěl sama!
Myslím,že moje kytara ,není zas nic hogo,ale cena kterou mi poslali,hm cca 35000!!A to jsme neřešili detaily!
Ale ján jsem se nenechal odradit a zjistil jsem ,že u nás je člověk ,který se zabívá pár desítek let stavění kytar pro znáné,když jsem viděl jeho dva výtvory ,tak jsem s ním začal jednat.
U něj je sice dodací lhuta trochu delší asi 7 měsíců,ale to co mi dodal a cenu 22000,- perfektní Music man Luke,super zvuk!Můžu zítra poslat pro posouzení.
Takže pokud si pamatuji od výrobců ceny,no jen tělo sna vyšlo na 15000,- a to je palba!!!
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Ale 12000 za zakázkovou kytaru je pro mě nereálné. Ani nevím kolik hodin nad tím kytarář během toho půlroku stráví, ale zaplatit ho jen na 10h práce vyjde na tisíce...

Jedině,že by to někdo měl jako bokovku na přivýdělek/hobby, ze kterého neodvádí daně...
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Moc nerozumím tomu, proč si nechat stavět kytaru v této cenové kategorii?? Co by mohla mít jiného a lepšího než sériový nástroj? Mám postavenou 7str. kytaru do Procházky, stála 35t, čili asi 25 bez HW. Hraje dobře, kdybych si ji mohl koupit v obchodě, byl bych radši,protože tady hrozilo, že třeba nebude hrát, jak potřebuji ( což se nestalo ). U levnějšího nástroje je to riziko daleko větší. Vím, že pan Liška montuje levnější kytary z nakoupených dílů, ale tím se ztrácí všechny výhody objednaného nástroje ( vlastní tvar, kombinace materiálů apod.)
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
tomaskra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomaskra »

Za dvanáct tisíc ti pořádnou kytaru nikdo nepostaví. Bylo by to hrozně ošizený. Pokud to má k něčemu vypadat, těch dvanáct tisíc jsou tak náklady na dřevo. Dřevo na tělo poslední kytary mě přišlo na sedm tisíc.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Musíš prostě počítat s tím, že kytarář je řemeslník, který dělá ode všeho jeden kus, a navíc nemá moc zakázek, takže to má smysl jen pokud víš přesně co chceš a nedá se to sehnat z masové výroby, jinak je to nesmyslně drahé. Masová výroba je vždy podstatně levnější a zakázkový kus má smysl jen pokud je atypický. Pokud chceš něco obyčejného, kup si to z velkovýroby. Kytarář má malé zásoby dřeva, nemá smlouvy na velké odběry u dodavatelů, takže materiál je pro něj vždy několikanásobně dražší než u velkovýrobce. Pak do toho připočti ještě to, že to všechno dělá sám, místo pásové výroby a spousty dělníků, kteří umí dobře jen frézovat, jen lakovat, jen pájet elektroniku, jen opražcovávat hmatník, či jen usazovat krky. Kytarář musí tohle všecho umět sám a trvá mu to podstatně déle, takže si za svou práci účtuje hodně. Navíc nedělá pořád jeden osvědčený a odladěný typ ale pokaždé něco jiného. S dvanácti tisíci tě dobrý kytarář pošle domů.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Krom toho zmíněého Lišky (díky, Jazzmane, chtěl jsem ho tu zmínit, ale vypadlo mi jméno) - jeho kytary jsou v podstatě zakázkové skládačky, nejsou špatné, ale nemají žádnou výhodu oproti sériové výrobě.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

U takové skládačky už je podle mě celkem jedno, kdo ty díly poskládá dohromady, zda si říká kytarář nebo working class hero nebo vůl u pásu. To je to samé co sériová výroba, jen je to namíchané a o něco dražší.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To nikdo nepopírá...

PetrPeter 1975 - 2008
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Proč chtít levnou zakázkovou kytaru? To je obrovský risk. Já bych doporučil koupit dobré dřevo, které se vyskytuje na sériové kytaře. A vylepšit jí například hi-end snímači. Můj Schecter má všechno - dobrá dřeva, kvalitní hardware, jen snímače by se tam daly dát lepší. A je to kvalitní kytara je na světě.

U takhle nízkého rozpočtu, bych se zakázkové kytary bál.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Ty vole, ty ji chceš asi vážně hodně moc prodat, co? :lol: :lol:
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Byl to jen příklad, za 12 tisíc se dá na bazaru v sériové výrobě najít mnoho dobrých kusů například starší vyšší série Ibanez MIJ. Zakázková kytara na míru zní sice honosně, ale chtělo by to větší kapitál.

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ty vole, ty ji chceš asi vážně hodně moc prodat, co?
Trefa!
Můj Schecter má všechno
:mrgreen:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
reason

Příspěvek od reason »

vidim, že máte všichni podobný názor = za málo peněz málo muziky. jde o to, že jsem se bavil se známým kytarářem (dodo doležal má jeho kytaru), který mi tvrdil, že nechápe, proč si všichni myslíme, že zakázková kytara musí stát min. 30 000,-, aby byla dobrá. mně osobně se to zdá taky málo = těch 12 000 bez snímačů.spíš jsem si říkal, jestli třeba za ty roky nedospěl k tomu, že to je už jen hobby. a co byste řekli na to jak někdo uváděl koupit si vlastní dřevo? chtěl bych olši + javor + eben/palisandr. kluci hoďte mi tu někdo odkaz na prodejce těchto materiálů...
co takhle koupit dřívko a nechat to poté udělat??? :?:
jinak dík všem za příspěvky (tohle mělo opravdu hlavu a patu)
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Nevím kolik stráví kytarář u výroby jednoho nástroje, ale neveřejně se hovoří o 100-200,- Kč na hodinu minimálně. IMHO by tu kytaru musel spíchnout poměrně rychle, aby se mu to vůbec vyplatilo. Ne všichni kytaráři jsou tak drazí, mě napadá třeba Haik, který používá snímače RM atp. - údajně nejsou cenově, tak drazí.

wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Byl jsem u zrodu kytary superstrata, která majitele stála cca. 12 tisíc + -. Fotka Hraje výborně. Dřevo je ze staré 50 leté hrušky, singl snímače (krk, střed) pochází z japonského strata ze 70. let. Krkový HB je z R.M. Pickups. Tremolo FR od Pořízky. Krk však není vyrobený, pochází ze starého superstrata Kramera, kde nebylo nutno jej přepražcovávat. Jediné, co skutečně vyžadovalo práci kytaráře (p. Zapletal), bylo tělo, tam došlo na frézování, barvení, lakování atd. Jinak mi majitel kytary řekl, že ji prodává. Osobně bych ji asi bral, ale nevyužil bych ji a nejsem moc příznivcem superstratů, s FR zejména. Musím však dodat, že se na "kramerku" hraje bezvadně, nízky dohmat, příjemný krk, drží ladění a hezký zvuk. Čili, "skládačku" není problém za poměrně malé peníze si nechat udělat. Nakonec je stejně nejdůležitější, aby byl výsledek té práce doveden do plné spokojenosti majitele.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Takovouhle skládačku bych volil, právě, kdybych vyžadoval tělo z materiálu, který se standardně nepoužívá. Pokud mám specifické přání, které mi žádný sériový nástroj nesplní, tak bych si také například tělo nástroje nechal udělat z materiálu, který požaduji.

Reason - jaké máš přesně požadavky na nástroj? Standardní x Nestandardní?

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

reason píše:vidim, že máte všichni podobný názor = za málo peněz málo muziky. jde o to, že jsem se bavil se známým kytarářem (dodo doležal má jeho kytaru), který mi tvrdil, že nechápe, proč si všichni myslíme, že zakázková kytara musí stát min. 30 000,-, aby byla dobrá.
A za kolik je teda ten tvůj známý kytarář schopný a ochotný kytaru postavit? Nevěřím, že půjde pod 20, což osobně považuju za takovou hranici, kde má smysl u jednodušších nástrojů uvažovat zakázkovou výrobu. Mluvím samozřejmě o zakázkové výrobě z gruntu - ne že bude používat již hotové komponenty z jiných nástrojů nebo skládaček.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“