Co dělá kvalitní snímač kvalitním?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
woro90-1

Co dělá kvalitní snímač kvalitním?

Příspěvek od woro90-1 »

EDIT: odděleno z threadu snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/m ... 96-20.html

Doplním předchozí debatu, aby se neztratila návaznost:
Woro: Co to je kvalita zvuku?
Nero: To je to, co má snímač od Duncana, DiMarzia, Gibsona a dalších a ne snímač od Staggu :wink:
Woro: Tedy dostatek tlumení kolem 5kHz? :D
Nero: Provokatér hrající si na blbého - nejhorší tvor na fóru :mrgreen:

Tak jsem asi vážně blbý - u snímačů je jejich jedinou důležitou vlastností (kromě toho, kam se vejdou) jejich frekvenční charakteristika. Kupříkladu příliš výrazné pásmo kolem 5kHz u singlů vnímáme jako ty hnusné, jedovaté staggovské výšky. Docela by mě zajímalo, jaká frekvenční charakteristika je kvalitní a jaká není, a jaká je nejlepší :wink: Mezi provokací a výzvou k zamyšlení je malý rozdíl.
Naposledy upravil(a) Nero dne 6.02.2011 16:46, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Splitnuto
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: M600 - Alternative k Duncan Designed

Příspěvek od Nero »

V tom případě pokud budeš mít stagg snímače, koupíš si slušný parametrický EQ a týhle otravný frekvence se zbavíš, tak to najednou bude hrát stejně dobře jako třeba Duncany? To snad ne...

Woro, já mám dojem, že zrovna ty víš, že existují dobře a špatně hrající snímače, stejně jako existují dobře a špatné hrající aparáty, efekty nebo kytary. A stejně tak víš, že to, co je nejlepší se liší člověk od člověka a stěží můžeš říct, že kvalitní snímač zdůrňuje tohle a potlačuje támhleto. Proto mi to spíš než jako výzva k zamyšlení příjde jako provokace navádějící k flamu...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nero píše:V tom případě pokud budeš mít stagg snímače, koupíš si slušný parametrický EQ a týhle otravný frekvence se zbavíš, tak to najednou bude hrát stejně dobře jako třeba Duncany? To snad ne...
A ne? A jak to víš? Čím jiným než frekvenční charakteristikou se snímače liší?
Nero píše:Woro, já mám dojem, že zrovna ty víš, že existují dobře a špatně hrající snímače, stejně jako existují dobře a špatné hrající aparáty, efekty nebo kytary. A stejně tak víš, že to, co je nejlepší se liší člověk od člověka a stěží můžeš říct, že kvalitní snímač zdůrňuje tohle a potlačuje támhleto.
Tohle jsem se snažil naznačit. Protože jsou lidé, kterým více sedí "vintage charakter" (což nic konkrétního není, jde jen o snímače s nižším výstupem a tradiční konstrukce, konkrétní charakter je daný slavnými typy), jsou lidé, kteří mají rději modernější zvuky a jsou lidé, kterým se líbí to, co spousta jiných odsuzuje. Třeba KoRni mají dost neobvyklý vkus, co se týče zvuku. Ale hlavně jsem chtěl naznačit, že podle mě nejsou dobré a špatné snímače. Jsou jen snímače, které mi sedí, a snímače, které mi nesedí. Špatné snímače jsou jen ty, které nesnímají. Možná ještě ty, které zdůrazňují nějaké pásmo pro člověka obecně nepříjemné (jako třeba ty Staggy).
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Nevím - ale nevěřím tomu a hodně bych se divil, kdyby to tak bylo.

Samozřejmě nemůžeš nikdy plně objektivně tvrdit, co je lepší - jestli někoho baví hrát na dimavery snímače, tak fajn. Ale pochybuju, že bys je komukoli doporučil, protože existuje jakási všeobecná představa o tom, jak hraje něco, čemu bys řekl "dobrý snímač".

Nicméně když se vrátím k tématu, tak kdybys vedle sebe slyšel SH-4 a ten HB-102 Bridge, nebo jak že se jmenuje ten Duncan Designed, na stejných (nebo hodně podobných) kytarách a na stejně nastaveném jednom aparátu, tak bys jistě poznal, že hraje každý trochu jinak. A pravděpodobně bys tvrdil, že originál hraje lépe, ať to znamená cokoli. A o tom tu byla řeč.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nero píše:Nevím - ale nevěřím tomu a hodně bych se divil, kdyby to tak bylo.
Zrovna tohle je zajímavé téma, nechceš to splitnout aby se k tomu vyjádřil někdo dostatečně znalý fyziky? Pokud by tam vzniknul true vintage mojo flame, nebylo by moc lidí, komu by ta diskuse chyběla, kdybys ji svrhnul do plamen pekelných.
Nero píše:protože existuje jakási všeobecná představa o tom, jak hraje něco, čemu bys řekl "dobrý snímač".
Která se ovšem postupem času mění, a není to jen technologiemi.
Nero píše:Nicméně když se vrátím k tématu, tak kdybys vedle sebe slyšel SH-4 a ten HB-102 Bridge, nebo jak že se jmenuje ten Duncan Designed, na stejných (nebo hodně podobných) kytarách a na stejně nastaveném jednom aparátu, tak bys jistě poznal, že hraje každý trochu jinak. A pravděpodobně bys tvrdil, že originál hraje lépe, ať to znamená cokoli. A o tom tu byla řeč.
Nepopírám že by mi pravděpodobně (pravděpodobnost větší než 50%) zněly příjemněji originály SD než DD.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

woro90-1 píše:
Nero píše:protože existuje jakási všeobecná představa o tom, jak hraje něco, čemu bys řekl "dobrý snímač".
Která se ovšem postupem času mění, a není to jen technologiemi.
Samozřejmě - už i kdybychom to omezili na vintage vs. moderní zvuk. Ale pokud je člověk aspoň trochu open-minded a objektivní, dokáže uznat, že snímač zní dobře, i když to není přímo jeho šálek čaje (nebo kávy :wink: ).

PetrPeter 1975 - 2008
shmootik

Re: Co dělá kvalitní snímač kvalitním?

Příspěvek od shmootik »

tak jsem se zamyslel a jediný co mě napadlo že krom frekvenční charakteristiky se snímače lišej taky sílou výstupu... nicméně signál se dá zesílit nebo zeslabit, stejně jako se dá parametrickym EQ měnit frekvenční charakteristika. takhle jednoduchý to v reálu nebude, jenom mi vrtá hlavou proč.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

no hlavně, se tu řeší defacto výstup, a jeho frekvenční charakteristika, kterou jak píše woro můžeme měnit, což zní na první zamyšlení logicky - ale asi hlavní rozdíl bude v tom, co ten snímač za frekvence dokáže sejmout, ostatně už to slovo "snímač" a tam bych viděl hlavní rozdíly mezi "dobrým" a "špatným" snímačem. Protože když ten "špatný" snímač nesejme co vše kytara vyluzuje, tak následné ořezání sice zvuk může pročistit, ale nedoplní co nesejmul a co tam chybí...

Ale jsem totální laik co se toho jak technicky přesně snímač funguje týká, jen zapojuju svůj myšlenkový pochod, jestli jsem mimo mísu, napište mi to 8)

edit: http://buildyourguitar.com/resources/lemme/
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

No ono co dělá snímač dobrym je asi fakt k zamyšlení protože třeba na kytaře mám snímače duncan designed který se parametry papírově shodujou s blackoutama a přesto blackouty jsou zvukově někde jinde. Já myslim že tam i hodně jde o kvalitu vinutí a pak hlavně o použitý materiály jinak si to nedovedu vysvětlit
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

pupack píše:ale asi hlavní rozdíl bude v tom, co ten snímač za frekvence dokáže sejmout, ostatně už to slovo "snímač" a tam bych viděl hlavní rozdíly mezi "dobrým" a "špatným" snímačem. Protože když ten "špatný" snímač nesejme co vše kytara vyluzuje, tak následné ořezání sice zvuk může pročistit, ale nedoplní co nesejmul a co tam chybí...
Myslíš nějaké díry ve spektru? Frekvenční charakteristika singlu je spojitá, žádná změna dynamiky se nikde nekoná, probíhá to všechno pěkně podle elmag. indukce... Snímač, který by snímal jen něco, bych naopak chtěl :D

Ještě bych nakousl jedno téma: Alnico, keramika, neodym - jak víme že alnico zní jemněji, keramika má ostré výšky a neodymy zní moderně a ploše, když se osazují do výrazně odlišných snímačů? Jaký vliv na zvuk ty magnety vlastně mají a k čemu ve snímači slouží? :wink:
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Napadlo me, co takhle nejaky nelinearity, zkresleni/"komprese" signalu (ve snimaci), to by mohlo mit taky vliv. Dochazi k tomu, treba zrovna ve spojitosti s ruznymi magnety... ?? (fyziku jsem uz mel hodne davno, neco o magnetizacni krivce se mi vybavuje, ale uplatni se to zrovna tady ???) Nebo ma vetsi vliv tvar magnetickeho pole ve kterem struny kmitaji ?
Hraju výhradně na šrot.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Abu píše:Napadlo me, co takhle nejaky nelinearity, zkresleni/"komprese" signalu (ve snimaci), to by mohlo mit taky vliv. Dochazi k tomu, treba zrovna ve spojitosti s ruznymi magnety... ?? (fyziku jsem uz mel hodne davno, neco o magnetizacni krivce se mi vybavuje, ale uplatni se to zrovna tady ???) Nebo ma vetsi vliv tvar magnetickeho pole ve kterem struny kmitaji ?
To se mi nezdá, nenapadá mě jak by k tomu mohlo docházet - permitivita vzduchu je pořád stejná, takže stejně silné magnety podobného tvaru by měly kolem sebe mít velmi podobné pole. O magnetizační křivce vím prd, také si nejsem jistý, jestli je to k tématu - ten magnet se asi jakožto jádro cívky lehce přemagnetovává, ale nezávisí to spíš na něčem jiném? Kurňa potřebujeme tu fyzika.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

http://home.provide.net/~cfh/seth.html
Seymour W. Duncan píše:How did the mounting ring come about? In the drawing in your patent...
Seth Lover píše:I used the old ES-125 (dog-ear cover) as a start because we didn’t have any mounting ring for this. So this was not acceptable as a mounting ring I felt. Because you notice this there was a slight slope to it--slightly different here and here (neck angle). I designed two different mounting rings. One near the bridge and one near the fingerboard. One near the fingerboard is quite shallow at the front edge; and, I tried to set that so the thing would have the slope of the strings when you were fretted at the last fret. And then the one that was back near the bridge, it had to be held up a little higher so I wanted to bring the pickups up close to the string. Because the closer you can keep the pickup to the string the more output you are going to have. It doesn’t do any good to bring--to put the pickup down and bring the screws up to compensate because you’ve lost--you’ve got to get the pickup as close as you can to the strings.
Seymour W. Duncan píše:Because your losing your magnetic field?
Seth Lover píše:That’s right, the magnetic field comes up to the stings there and magnetizes the strings. That’s one of the things that most people don’t understand. They figure that string is waving there and cutting the magnetic lines of force. Nuts. That isn’t it. The magnet, all it does is magnetize the string. Now you’ve got a waving magnetic field. And we have a fixed coil with a waving magnetic field to induce voltage. If you want to, take the magnet out. One you’ve magnetized your strings, it will play until the string loses it. Players think the string, the magnetic field from the magnet comes up to the string and by twisting the magnetic flux back and forth that’s what induces the voltage. That’s not what happens. There’s a certain amount of that, but that’s minor. What is happening is you have a magnetic field that is moving back and forth across the coil. And when you move a magnetic field back and forth across the coil you induce voltage. If you move the field up and down it wouldn’t induce any voltage. It’s the motion back and forth across the pickup that does it.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

woro90-1 píše: - jak víme že alnico zní jemněji, keramika má ostré výšky a neodymy zní moderně a ploše, když se osazují do výrazně odlišných snímačů? Jaký vliv na zvuk ty magnety vlastně mají a k čemu ve snímači slouží? :wink:
Víme to tak, že vyměníme v jednom a tom samém snímači keramický magnet za Alnico .. :roll:

Ostatní hluboké dotazy (zakončené :wink: ) zkus položit třeba tady:
http://music-electronics-forum.com/f11/
I´m wheels... movin´wheels
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

woro90-1 píše:
pupack píše:ale asi hlavní rozdíl bude v tom, co ten snímač za frekvence dokáže sejmout, ostatně už to slovo "snímač" a tam bych viděl hlavní rozdíly mezi "dobrým" a "špatným" snímačem. Protože když ten "špatný" snímač nesejme co vše kytara vyluzuje, tak následné ořezání sice zvuk může pročistit, ale nedoplní co nesejmul a co tam chybí...
Myslíš nějaké díry ve spektru? Frekvenční charakteristika singlu je spojitá, žádná změna dynamiky se nikde nekoná, probíhá to všechno pěkně podle elmag. indukce... Snímač, který by snímal jen něco, bych naopak chtěl :D

Ještě bych nakousl jedno téma: Alnico, keramika, neodym - jak víme že alnico zní jemněji, keramika má ostré výšky a neodymy zní moderně a ploše, když se osazují do výrazně odlišných snímačů? Jaký vliv na zvuk ty magnety vlastně mají a k čemu ve snímači slouží? :wink:
čili (laicky se ptám, není to ironie) snímače sejmou vždy celé spektrum toho co struna vytvoří? nezáleží na kvalitě materiálu ze kterého je snímač, magnety, vinutí udělané? pak by rozdíly mezi snímači nebyly žádné (vyjma síly) a "kvalitu" zvuku by ovlivňovala jen kytara samotná a celý "humbuck" kolem snímačů by byl nepodstatný.. Taková menší revoluce.. :) nevím, budu tuhle diskusi se zájmem číst, ale moje znalosti jsou už ted hluboko pod tím abych to pochopil :))
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

pupack píše:čili (laicky se ptám, není to ironie) snímače sejmou vždy celé spektrum toho co struna vytvoří? nezáleží na kvalitě materiálu ze kterého je snímač, magnety, vinutí udělané? pak by rozdíly mezi snímači nebyly žádné (vyjma síly) a "kvalitu" zvuku by ovlivňovala jen kytara samotná a celý "humbuck" kolem snímačů by byl nepodstatný.. Taková menší revoluce.. :) nevím, budu tuhle diskusi se zájmem číst, ale moje znalosti jsou už ted hluboko pod tím abych to pochopil :))
Sejmou celé potřebné spektrum, jen některá pásma hlasitěji, některá méně hlasitě. Barvu zvuku udává právě vyvážení jednotlvých frekvencí.
Naposledy upravil(a) woro90-1 dne 7.02.2011 12:15, celkem upraveno 1 x.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

woro90-1 píše: Ještě bych nakousl jedno téma: Alnico, keramika, neodym - jak víme že alnico zní jemněji, keramika má ostré výšky a neodymy zní moderně a ploše, když se osazují do výrazně odlišných snímačů? Jaký vliv na zvuk ty magnety vlastně mají a k čemu ve snímači slouží? :wink:
O pokusech, kdy se do jednoho snímače jen daly jiné magnety (alnico a keramika) jsem už několikrát na webu četl, zkus pohledat. Neodymy jsou pořád dost novinka a rarita, o nich se toho tolik v tomto směru zjistit nedá.

Pominu-li vliv na charakter zvuku, protože ten může "dohánět" kopa dalších věcí, tak pro mě jsou rozdíly v těch magnetech (zobecněně) zejména v síle výstupu. O troufal bych si tvrdit, že už jen ta síla signálu v našich uších mění charakter zvuku.

pupack: Snímače sejmout celé spektrum, ale ne frekvenčně vyrovnaně. Něco potlačí, něco zvýrazní. snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/t ... t7031.html zde najdeš na konci několik obrázků frekvenčních charakteristik snímačů.

PetrPeter 1975 - 2008
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Měnil jsem v Dirty Fingers keramickej za A5 a v jedný replice PAFu A5 za A2.
Jelikož rozměr magnetu je standardní, je to plug and play :mrgreen:

Rozdíly se - jako často při popisování zvuku, třeba dřev v akustický kytaře- popisujou ne uplně snadno,
ale řek bych že to pořadí keramika-A5-A2 je současně linie, se kterou zvyšuje dojem plasticity zvuku (A2 jsou takový "houbovitý" v dobrým smyslu slova), současně klesá brilance nebo spíš sevřenost a průraznost zvuku, a taky trochu rozvolňujou hluboký frekvence.. Alnica víc komprimujou, a A2 víc než A5..

Sílou výstupu to ale není, ta se přinejmenším stejně ovlivní vzdálenostíá od strun.
I´m wheels... movin´wheels
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tondo, tu sílu beru jen jako jeden z x faktorů :wink: Samozřejmě jde doladit výškou strun atd, ale jistě nějaký faktor mít bude. Lidské ucho je poměrně nedokonalý stroj, který se nechá snadno zmást i maličkostma. Ale je to jen moje domněnka, nikomu to nevnucuju...

PetrPeter 1975 - 2008
Teorge

Příspěvek od Teorge »

na stránkách SD ve fóru je v jednom threadu o SHRP-1 P-rails zmínka o tom, že tam člověk měnil několik typů AlNiCo a jak mu připadala změna zvuku.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“