Hraní na kytaru beze sluchu

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
misulejn

Hraní na kytaru beze sluchu

Příspěvek od misulejn »

Možná se to tady nehodí,ale vážně by mě to zajímalo.
Na kytaru hraju a baví mě to.Ale nemám absolutní hudební sluch.Naladit bych ji bez ladičky nedokázala,a když něco uslyším nějakou melodii taky bych ji nedokázala zahrát. Ale když slyším někoho hrát falešně tak mi to trhá uši.
Chtěla bych se zeptat jestli nejsou nejaké cvičení jak ten sluch cvicit,jak poznat v jaké hloubce ho máte a podobně
Pech je že celá moje rodina hraje v rockových kapelách a všichni mají hudební lusch na jedničku s hvězdičkou.

Děkuju
J.J.
Rádce

Re: Hraní na kytaru beze sluchu

Příspěvek od J.J. »

Absolutní sluch moc lidí nemá a spousta z těch lidí, co ho nemá dokáže zahrát na kytaru melodii, kterou slyší nebo ji současně s kytarou umí zpívat. Je to o rozlišování intervalů podle sluchu a to nemá s absolutním sluchem nic společnýho. Mě to zatím moc nejde a melodie oposlouchávám a tvořím víceméně metodou pokus omyl, ale snažím se to cvičit. Cvičení na to, který mi poradil Standa Jelínek je, že si mám do úplně primitivního beglajtu zkusit zazpívat nějakou melodii a pak ji zkoušet hrát. Problém je v tom, že mě žádná smysluplná melodie většinou nenapadne. Taky se mi osvědčilo a to mi přijde ještě lepší. Pouštět si různou muziku a zkoušet bez přípravy (samozřejmě musím nejdřív vychytat tóninu) zahrát třeba jen ústřední melodii. Dost mi taky pomohlo hrát z hlavy melodie na foukačku, tam to člověk musí tak nějak trefovat podle ucha a po paměti a nevidí tam žádný přažce ani klávesy, takže jede fakt podle sluchu. Ale jak jsem psal na začátku, furt mi to moc nejde a než mi to Standa předvedl, jako když je to ta nejpřirozenější věc na světě, tak jsem ani moc nevěřil, že je to vůbec možný.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Taky si myslim,a co se týká melodií,tam je hold potřeba dobře znát hmatník a vedět kde co jak zní,což hodl přijde při tréninku po nějakym čase samo.Já taky určitě nemam absolutní,ale po nějaký době co hraju různý písničky už jsem získal jistej odhad.
A pak jen tak pro zajímavost,jakou melodii jsi zkoušel zahrát?
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Nejlepší je něco, co běžně neposloucháš, takže třeba zapnout rádio a zkoušet melodie z rádia. Posledně jsem to, ale testoval na hudbě z pevnosti Boyard, se kterou tady chtěl někdo pomoci.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Podle mě... Pokud ti trhají falešné tóny uši, určitě nějaký sluch máš a už záleží jen na tobě, jak ho pocvičíš. Hra na nástroj a improvizace do melodií nebo jejich odposlouchávání je dobrý způsob.

Znám více než pár lidí, kteří ani ten falešný tón nepoznají - běžně třeba porotci ze Superstar.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
lei

Příspěvek od lei »

Jak bylo řečeno, absolutní sluch má málokdo - a to ještě existují absolutní sluchy mnoha typů -, a co jsem slyšel, může to někdy být naškodu (problematičnost transpozicí ap.). Drtivá většina lidí, co hraje na nějaký nástroj amatérsky, má sluch jen relativní (což zjevně je i tvůj případ), tak bych byl v klidu.

Pokud jde o tvorbu melodií, to opravdu hodně záleží na člověku, já jsem třeba spíš takový teoreticky-konstruktérský typ, takže často pracuju s teorií, ono z toho často vylezou zajímavější věci než z "přirozené zpěvnosti", která je u většiny lidí založená na dost fádním korpusu hudby. A vezměme si Bacha - hehe.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Jde pouze a jedině o ty výše zmíněné intervaly, které jsou důležité pro tvorbu melodie, rozhodně není dobrý se něco učit matematicky, stupnicově a hrát stylem, že když šáhnu sem, tak to sice nebud emimo, ale nebude to taky zrovna ten ton co chci... nejlepší je kombinace obojího, čili mít povědomí o intervalech i stupnicích.
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

to lei
Já bych řekl, že ta teorie je v tomto případě spíš na škodu. Vem si třeba Beatles, jak krásně modulovali melodii. Např. Lennon v So This Is Christmas. To já bych, svázán teorií o melodii v jedné tónině, nenapsal. Ale možná to máš s tou teorií jinak, mnohem lépe než já.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Jester píše:to lei
Já bych řekl, že ta teorie je v tomto případě spíš na škodu. Vem si třeba Beatles, jak krásně modulovali melodii. Např. Lennon v So This Is Christmas. To já bych, svázán teorií o melodii v jedné tónině, nenapsal. Ale možná to máš s tou teorií jinak, mnohem lépe než já.
Držet se jen jedné tóniny je dost omezující a velmi často zbytečné.
lei

Příspěvek od lei »

No - já právě hovořím o komplexní teorii, která umožňuje pracovat PŘESVĚDČIVĚ s prostředky, které v běžném paradigmatu populární hudby, povětšinou omezeném na jedinou tóninu, znějí neotřele, "nezvykle". Zná-li člověk solidně třeba pozdněromantickou harmonii (alterace, vedlejší funkce, durmoll a molldur, medianty), modální hudbu nebo třeba "flexibilní diatoniku" a umí třeba takřka poslepu modulovat, má nadosmrti vystaráno, pokud chce občas ozvláštnit jinak dost monotónní bigbít nějakou tou chuťovkou.

Jinak řečeno, dobrý hudebník samozřejmě umí udělat nějaké ty "naschválnosti" instuitivně a obhájí si je, ale vědět o tom, jak se dají dělat a cíleně s tím pracovat, často vede ke slušným výsledkům. Většina velkých skladatelů byla v prvé řadě dobrými "techniky", kteří svou genialitu projevovali hlavně na úrovni tematicko-motivitické práce, na úrovni tektoniky.
subroofer

Příspěvek od subroofer »

lei píše:No - já právě hovořím o komplexní teorii, která umožňuje pracovat PŘESVĚDČIVĚ s prostředky, které v běžném paradigmatu populární hudby, povětšinou omezeném na jedinou tóninu, znějí neotřele, "nezvykle". Zná-li člověk solidně třeba pozdněromantickou harmonii (alterace, vedlejší funkce, durmoll a molldur, medianty), modální hudbu nebo třeba "flexibilní diatoniku" a umí třeba takřka poslepu modulovat, má nadosmrti vystaráno, pokud chce občas ozvláštnit jinak dost monotónní bigbít nějakou tou chuťovkou.

Jinak řečeno, dobrý hudebník samozřejmě umí udělat nějaké ty "naschválnosti" instuitivně a obhájí si je, ale vědět o tom, jak se dají dělat a cíleně s tím pracovat, často vede ke slušným výsledkům. Většina velkých skladatelů byla v prvé řadě dobrými "techniky", kteří svou genialitu projevovali hlavně na úrovni tematicko-motivitické práce, na úrovni tektoniky.
Je to takové učebnicově studené, ale souhlasím.
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
lei

Příspěvek od lei »

Profesní deformace :-)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Na druhou stranu mi vzdycky prislo, ze jakykoli teoreticky ramec do velke miry svazuje. Da se to prirovnat i k takovemu castecne neteoretickemu prikladu - pokud se zacinajici kytarista nauci pentatoniky, tak moc dobre vi, ze existuji i jine toniny a misto, "kam sahnout", ale to rutinni cviceni pentatonik v nem vytvori jakysi navyk. Prirozene pak zacne sklouzavat do tech pentatonik, da se rict i podvedome. Samozrejme to je hodne zjednodusene, ale podle me to takto funguje u jakehokoli ramce, ve kterem clovek premysli. Pri dukladne znalosti teorie pak samozrejme lze i ciste teoreticky vyvozovat zajimave hudebni postupy, ale clovek musi tu teorii znat dukladne - nedostatecna znalost ho pak muze spise svazovat.

P.S.: Ja teorii vubec dukladne neznam, kdysi jako maly harant jsem ji mel celkem prostudovanou ze skoly, ale to je davno pryc, takze je treba to brat jen jako dalsi uhel pohledu - z naprosto jine strany nez treba ma lei. A rozhodne nechci nikoho zrazovat od uceni teorie, prave naopak, jen si myslim, ze je dulezite se v tom nenechat utopit a nenechat se nicim omezovat.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Wohma: No, já myslím, že člověk si takovou deformaci vytvoří bez jakýkoli znalosti, např. tím, že dokola hraje intervalově stejné riffy atd... Něco do sebe hluboko zaseje a pak se toho blbě zbavuje...

V současné době mám dost problém s tím, že sem přešel na jiné ladění (Fis namisto G struny) a vsechno je jinak, zazite intervaly jsou mi k nicemu, ale zase mas jakoby prazdou vyklizenou mistnost. Je to kazdopadne vic zajimavy nez problemovy :mrgreen:
lei

Příspěvek od lei »

Docela bych souhlasil s tím, že polovičatá znalost teorie spíš svazuje. Proto taky píšu o solidních a komplexníxh znalostech. Není to samospásné, ale je to cesta, zejména pro ty, kteří jsou určitého, rozumovějšího zaměření.

Největší problém je tam, kde člověk nevládně ani zvláštním hudebním nadáním a vynalézavou intuicí (je ovšem nutno si uvědomit, že "intuice" je vždy založena na repertoáru hudby, který má dotyčný naposloucháno, a může být tudíž stejně tak podvázáno jako kterýkoli jiný zdroj tvořivosti), ani orientací v "technice", v teorii, popřípadě je nedouk. Co pak může vznikat?
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ad teorie: dejte kytaru do ruky uplnemu novackovi a obcas se nestacite divit co ve sve "nevedomosti" vyloudi :)
Eizor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eizor »

já když jsem začal hrát na kytaru, taky jsem myslel že nemám vůbec sluch. Teď jak hraju, tak poznám když je rozladěno nebo mimo. Opravdu se to dá naučit :) jen hrát a cvičit :wink:
tady hraju teď KOSMONOPOL
weselow

Příspěvek od weselow »

Já se přiznám (bude to teda velká ostuda), že když jsem chtěl začít hrát na kytaru, tak jsem si jí prostě koupil, první den na ní začal hrát něco z tabů, byl jsem docela spokojenej... a večer přišel táta, že si jí mám naladit :oops:

Po čase jsem začal sám poznávat, kde mi nesedí nějakej tón (rozladěná struna), dneska už si dokážu kytaru bez problémů relativně doladit, hodím si tam drop ladění podle ucha během několika vteřin. Celý song neoposlouchám, ale tóninu si na "sólování" v pentatonikách najdu, primitivní melodii taky. Prostě neměj strach, hraj a příjde to.

Dál co se týče tý diskusi o teorii... souhlasim, že mě moje nedoučená teorie svazuje, ty pentatoniky. Např. mám kámoše, kterej teorii vůbec nerozumí, umí prostě nějaký hmaty akordů a "skládá" na westernku docela zajímavý věci a já do toho ani neumim z patra sólovat, protože to prostě neni jako věc z rádia, kde si najdu tóninu a jedu.
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

McKozias píše:ad teorie: dejte kytaru do ruky uplnemu novackovi a obcas se nestacite divit co ve sve "nevedomosti" vyloudi :)
No minimalne do progresivnejsich stylu by neco podobneho rozhodne mohlo fungovat, samozrejme kdyz si to clovek v hlave trosku "zkvantizuje" :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Slayertplsko

Příspěvek od Slayertplsko »

Ako moze teoria zvazovat? Teoria nie su pravidla, len opis nejakej hudby. Nic viac a nic menej. Najcastejsie sa vyucuje ta teoria, ktora opisuje europsku vaznu hudbu od konca 16. do zaciatku 20. storocia. No zas inak k niektorym veciam pristupuju jazzmeni, ktori maju tiez celkom vypracovanu teoriu (aj ked nie az tak). A zas na skladatelov ako Stockhausen, Boulez, Messiaen, Berio, Nono atd. nepasuje ani jedna z ''teorii'', alebo len velmi obmedzene. To iste plati pre kapely ako Deicide, Meshuggah, Death a pod.

Problem je len v tom, ze vela deciek sa nauci C dur a myslia si, ze toto je teoria a ze je to nieco, co treba dodrzat. Ibaze to nie je ani 0,0000000000001% z nej. Tak potom sa im nemozno cudovat, ze maju take divne nazory, ako ze teoria zvazuje. A modulacia je akoze nieco neobvykle? Duh?

Najlepsie to asi vystihol Bird: First learn the changes, then forget everything and play.
Naposledy upravil(a) Slayertplsko dne 8.02.2011 19:47, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“