Péče o stratovské tremolo

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
vorech6

Re: Péče o stratovské tremolo

Příspěvek od vorech6 »

No byl strženej závit, jak a kdy k tomu došlo nevim, nejspíš si za to můžu sám, že sem točil pákou jak blázen, každopádně problém je vyřešen, děda to nějak vybrousil zase dočista, takže to šlo v pohodě zašroubovat zpátky.
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

On ten sustain blok je totiž nejspíš pečený ze zinkového prášku, takže prd vydrží. Pokud se mi na Žluté podaří opět zprovoznit tentokrát už úplně zadřené tremolo, hned další věc na řadě je nový blok, půjde tam mosazný. Ta vůle na páce mě štve od té doby, co jsem si zkusil dobře seřízeného Bigsbyho.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Ten sustain blok je vážně úplně na h****, ten hnusný tmavý drolivý materiál....

Na starém stratovi se mi podělaly závity šroubů co ten blok drží na tremolu a na současném stratovi se mi viklá páka ...

Vážně kdyby někdo zjistil kde se dá levně sehnat ten blok z normálního materiálu, tak bych po tom hned šel...
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Lisovaný zinek. Zvykej si. Dá se vyrobit mosazný, komerčně se vyrábějí ocelové, ale těžko se to shání. Možná bych tak za měsíc mohl mít čas zkusit vyrobit mosazný, dám ti vědět, protože na Žlutou stejně nejspíš budu osazovat pevnou kobylku a vibratový struník, nechce se mi shánět nové stratovské tremolo když mám doma struník z Jolany.
sebous

Příspěvek od sebous »

Mam takovy problem zpusobeny mou neznalosti zaludu stratovskeho tremola.
Mam squier strata a tremolo jsem kdyz jsem zacinal proste utahl sroubama vzadu na kytare aby sedelo na tele kytary.
Ted jsem zkusil postupovat podle tohoto navodu, ale finalni stadium ztroskotalo na tom ze tremolo mi zustalo s naladenyma strunama zadni casti nahore asi tak o centimetr nebo dva, nemuzu na paku zatlacit, pouze za ni muzu tahnout a to hodne :)
Jsem nouma ja vim, ale jakakoli rada by byla cenna dik :D
Kytara: Squier Affinity HSS strat (middle pickup- Fender american std.)
Komba: Crate V18 2x12"
Efekty: EHX Memory Toy, Razzor Vintage OD, Behringer TU300, Home-made Proco RAT, Marshall VT-1
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

sebous píše:Mam takovy problem zpusobeny mou neznalosti zaludu stratovskeho tremola.
Mam squier strata a tremolo jsem kdyz jsem zacinal proste utahl sroubama vzadu na kytare aby sedelo na tele kytary.
Ted jsem zkusil postupovat podle tohoto navodu, ale finalni stadium ztroskotalo na tom ze tremolo mi zustalo s naladenyma strunama zadni casti nahore asi tak o centimetr nebo dva, nemuzu na paku zatlacit, pouze za ni muzu tahnout a to hodne :)
Jsem nouma ja vim, ale jakakoli rada by byla cenna dik :D
Tak to jsi nepostupoval dle návodu. Dotáhni si pružiny a znovu nalaď.
EDIT: K tomu sustain bloku, místní spolubojovník je schopnej vyrobit na CNC fréze sustain blok z mosazi, když mu napíšete rozměry. Můj mega zhovadilej sustain blok k Floydovi vážící 380g mi vyrobil asi 250 Kč. Více, kdyžtak po SZ.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
sebous

Příspěvek od sebous »

A o kolik ty srouby u pruzin tak cca dotahnout? jako az nadoraz?
Efekty: EHX Memory Toy, Razzor Vintage OD, Behringer TU300, Home-made Proco RAT, Marshall VT-1
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

sebous píše:A o kolik ty srouby u pruzin tak cca dotahnout? jako az nadoraz?
Záleží jestli chceš jednozvratný nebo dvojzvratný tremolo, ale myslím, že ti zatím jednozvrat postačí :lol: . Takže povol struny, aby si tremolo lehlo na tělo kytary a pak dotáhni ty pružiny, co to půjde. Zas nemusíš nějak na krev. Pak nalaď kytaru. Pokud by tremolo opět vzadu stouplo, tak bys musel přidat pružinu. Ale to se asi nestane, jestli tam nedáváš 13 struny při standartním ladění.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
sebous

Příspěvek od sebous »

Diky moc, jo asi postaci :D
struny natahuju desitky z puvodnich devitek, jdu to zkusit :)
A ten dvojzvrat udelam pak ze serizenyho jednozvratu jak? (uprimne jsem to nepochopil ani z fyzikalniho hlediska :D)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

sebous píše:Diky moc, jo asi postaci :D
struny natahuju desitky z puvodnich devitek, jdu to zkusit :)
A ten dvojzvrat udelam pak ze serizenyho jednozvratu jak? (uprimne jsem to nepochopil ani z fyzikalniho hlediska :D)
No jestli máš zbytek, opravdu podle návodu, tak celkem jednoduše. U stratovskýho tremola to stejně nebude kdovíjakej dvouzvrat ale trochu to půjde. Já bych tam pod tremolo vrazil něco asi 2 milimetry tlustýho, co ti nepoškodí lak. Napadá mě třeba dřívko od nanuka. Pak naladíš kytaru no a pak povolíš pružiny až se tremolo lehce zvedne jen minimálně, aby se uvolnilo to dřívko. Dřívko vyndáš a nepatrně dotáhneš pružiny, tak aby tremolo drželo ve stejný poloze jako s tím dřívkem jen tahem pružin.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

J.J. píše:Já bych tam pod tremolo vrazil něco asi 2 milimetry tlustýho, co ti nepoškodí lak. Napadá mě třeba dřívko od nanuka. Pak naladíš kytaru no a pak povolíš pružiny až se tremolo lehce zvedne jen minimálně, aby se uvolnilo to dřívko. Dřívko vyndáš a nepatrně dotáhneš pružiny, tak aby tremolo drželo ve stejný poloze jako s tím dřívkem jen tahem pružin.
Spíš 3mm, ale doporučuji si to ještě jednou pročíst. Mám dojem že naposledy jsem použil dvě mince na sobě, myslím že 2 a 5 euro centů.

Dotahování nadoraz pro jednozvrat rozhodně nemůžu doporučit, mělo by to být jen tak, aby se to v bendech nezvedalo. To zjistíš snadno - dotáhneš trochu pružiny, naladíš a pokud to leží na těle, zkusíš nějaké bendy. Pokud se to při bendech nehne, trochu povol. Pokud se to hne, přitáhni. Cílem je mít to seřízené tak, aby se to nehýbalo při bendech, ale aby nebylo potřeba brát za páku nějak silně.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

hele ... taky mam dotaz :)

zkusil sem tremolo seridit jako lehce dvouzvratny (vytocil sem srouby vejs a seridil pruziny tak, aby v zakladu tremolo viselo rovne). jenze .... potiz bude asi v tech sroubech (mam tremolo se sesti malejma sroubama) ... myslim, ze to na nich jezdi nahoru a dolu, jak se tomu zrovna zachce, a tim se to rozladuje.
u toho systemu na dva srouby maji ty srouby nejaky zarezy, co drzi tremolo v jedny vejsce, ne? a tady tech 6 sroubu nema zarezy zadny .... neni v tomhle zakopanej pes?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Vždyť jsem psal, co se s těmi vruty dělá. Dotáhneš to, aby to leželo na těle, šrouby sešteluješ tak, aby se dotýkaly základny ale nezvedaly ji. Pak povolíš pružiny, nacpeš podložku pod ZADNÍ stranu základny a pružiny dotáhneš. Naladíš a povoluješ pružiny tak, aby tam ta podložka byla volně. Tím získáš dvojzvratné seřízení; jak to vypad, se můžeš podívat na fotce. Osa otáčení totiž nejsou ty šrouby ale hrana na spodní straně základny, která je pořád v kontaktu s tělem.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

aha. dik. uz je to jasny. (ja to zvedal do vzduchu cely)
bigmal

Příspěvek od bigmal »

videl jsem dvojzvratne tremolo FR na metalovy kytare, zapusteny v sachte tak, aby tah strun a pruzin byl vyrovnanej na uvrati. to ma logiku. stejne jsi ale musul zmenit styl hry. na nejaky full nebo bluesovy licky si stejne mohl zapomenout a zatlumovacky velmi opatrne. mam svyho strata jednozvrat k plne spokojenosti uz jenom kvuli zvuku. desi me predstava ze budu ladit dvojzvrat na akci kdyz nekdo zatopi, nebo otevre okno.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

bigmal píše:videl jsem dvojzvratne tremolo FR na metalovy kytare, zapusteny v sachte tak, aby tah strun a pruzin byl vyrovnanej na uvrati. to ma logiku. stejne jsi ale musul zmenit styl hry. na nejaky full nebo bluesovy licky si stejne mohl zapomenout a zatlumovacky velmi opatrne. mam svyho strata jednozvrat k plne spokojenosti uz jenom kvuli zvuku. desi me predstava ze budu ladit dvojzvrat na akci kdyz nekdo zatopi, nebo otevre okno.
Bez problémů. Na obou koncích páky máš železo, takže na to teplotní roztažnost nemá velký vliv, a ladí se to v pohodě. S ladičkou mám naladěno za pár sekund, bez ladičky podle referenčního tónu do minuty. A mimochodem, hraju blues, dost tahám a dost tlumím :wink:
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

Mám otázku. Môžem na premazanie tremola (a nultého pražca?) použiť aj silikónový sprej?
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Tremolo bych moc nepromazával, tam mi to přijde zbytečné.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

jakub.kubaaa píše:Tremolo bych moc nepromazával, tam mi to přijde zbytečné.
Ak som sa náhodou zle vyjadril, tak som myslel kamene na kobylke.. to cez čo idú struny. A ten nultý pražec?
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Spíš ne. Silikonový sajrajt nerad vidím proto, že se nedá pořádně odstranit, a nic na něj nechytá (laky, lepidla, pokovení). Sprej proto, že mi na to přijde řídký, zvlášť na nultý pražec. Nultý pražec vazelínou, jelenem, grafitem, lubrikačním gelem; kobylku tím, co bude po ruce. Ono to není nutné, pokud máš dobré kameny, na kterých to nijak zvlášť nedrhne.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“