Saxofon altissimový rejstrik
Pravidla fóra
Saxofon altissimový rejstrik
Ahoj,
docetl jsem se, ze existuje "altissimový rejstrik", ale uz nikde nenasel, jak se to vlastne hraje ...
Pochopil jsem, ze jsou to asi tony vyssi, nez fis a to jdou hrat "plynule", nebo jen nektere tony a jak vysoko a ktere ??? Dekuju ...
docetl jsem se, ze existuje "altissimový rejstrik", ale uz nikde nenasel, jak se to vlastne hraje ...
Pochopil jsem, ze jsou to asi tony vyssi, nez fis a to jdou hrat "plynule", nebo jen nektere tony a jak vysoko a ktere ??? Dekuju ...
Kytara Aria PE Anniversary
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Re: Saxofon altissimový rejstrik
Něco málo je o této problematice zde:
http://www.radekpavlin-saxofon.estranky ... am.cz.html
http://www.radekpavlin-saxofon.estranky ... am.cz.html
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
Dik-tyhle stranky jsem videl, ale take tam pisou jen ze se vyuziva vyssich harmonickych, ale ne konkretne jake tony a jakymi hmaty jde zahrat, takze to zrejme nepujde plynule nad to fis. jak bych ja nejradeji, ale zrejme jde jen o "pazvuky" ??? ;-(
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
-
woro90-1
Na ságo nehraju, já jsem ten vedle trombonisty, co hrozně chlastá, ale jak jsem to pochopil, jde v podstatě o flažolety. Třeba na trubku se hrají výhradně flažolety, základní frekvence se ozve jen na křídlovce. Půjde to zahrát stejnými hmaty jako o oktávu, oktávu a kvintu, dvě oktávy... níž než požadovaný tón.
Diky moc - ted mam slibenou tabulku na hmaty od nejakeho saxofonisty mailem, tak uz se moc tesim co to posle a jestli to budou opravdu jen takove ty "prepiskuti", anebo hlavne "normalne pouzitelne tony pro rozsireni rozsahu", ktere bych samozrejme nejradeji ...
Ted se musim ale priznat, ze jsem moc nepochopil ty "flazolety na trubku" ;-(.
Na kytaru hraju, takze tam jsou flazolety jasne, u saxofonu by mohl byt "flazolet" uz i prefouknuti do oktavy, ze tam uz to vlastne take kmita na harmonicke a na trubku umim take (jen skoda ze jsem dlouho nehral a kde jsou ty casy, kdy jsem hraval g3 a kdyz ted chybi natisk, tak to "boli" a za 10 minut tou bolesti a bez vysek "nebavi", i kdyz libi
...), takze temi "flazolety" vlastne myslis ty "prefouknute" tony g,c,e,g,c atd. vlastne kmitajici na harmonickych ???
Zas mi to ale nejde dohromady s tou kridlovkou, kde se hraje stejne, jen jsou mene slyset prave ty vyssi harmonicke, takze ma jen "mekci" ton, takze jsem Te nejspis moc nepochopil co jsi myslel s tou "zakladni frekvenci" na kridlovce a trubce ...
Na kytaru hraju, takze tam jsou flazolety jasne, u saxofonu by mohl byt "flazolet" uz i prefouknuti do oktavy, ze tam uz to vlastne take kmita na harmonicke a na trubku umim take (jen skoda ze jsem dlouho nehral a kde jsou ty casy, kdy jsem hraval g3 a kdyz ted chybi natisk, tak to "boli" a za 10 minut tou bolesti a bez vysek "nebavi", i kdyz libi
Zas mi to ale nejde dohromady s tou kridlovkou, kde se hraje stejne, jen jsou mene slyset prave ty vyssi harmonicke, takze ma jen "mekci" ton, takze jsem Te nejspis moc nepochopil co jsi myslel s tou "zakladni frekvenci" na kridlovce a trubce ...
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
-
woro90-1
Na křídlovce kromě normálního rozsahu trubky zahraješ ještě tóny od velkého fis po malé c, to je skutečná základní frekvence. Trubka začíná na druhé harmonické, proto jsou nejnižší alikvotní tóny c', g', c', e" a dál. Kdyby bylo c' základním tónem, nejbližší alikvotní tón by bylo až další c.VladaS píše:Diky moc - ted mam slibenou tabulku na hmaty od nejakeho saxofonisty mailem, tak uz se moc tesim co to posle a jestli to budou opravdu jen takove ty "prepiskuti", anebo hlavne "normalne pouzitelne tony pro rozsireni rozsahu", ktere bych samozrejme nejradeji ...
Na kytaru hraju, takze tam jsou flazolety jasne, u saxofonu by mohl byt "flazolet" uz i prefouknuti do oktavy, ze tam uz to vlastne take kmita na harmonicke a na trubku umim take (jen skoda ze jsem dlouho nehral a kde jsou ty casy, kdy jsem hraval g3 a kdyz ted chybi natisk, tak to "boli" a za 10 minut tou bolesti a bez vysek "nebavi", i kdyz libi...), takze temi "flazolety" vlastne myslis ty "prefouknute" tony g,c,e,g,c atd. vlastne kmitajici na harmonickych ???
Čili ano, myslím ty "přefouknuté" tóny, alikvotní řadu.
Ještě jsem si vzpomněl na jednu dosti důležitou věc: velmi kvalitní literatura ke hře na saxofon, kterou mohu nejen já osobně doporučit:
David Liebman: Technika hry na saxofon
David Liebman: Technika hry na saxofon
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
Aha, to jsem netusil a asi to bude tim, ze kridlovka je precejen mohutnejsi, takze na trubce se nejnizsi bez mackani cehokoliv zahraje jen C1 a to se da snizit asi jen na fis a niz uz se nedostanu ...woro90-1 píše:Na křídlovce kromě normálního rozsahu trubky zahraješ ještě tóny od velkého fis po malé c
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Diky - uz mi konecne dorazily ty hmaty na altisimo a mile mne prekvapilo, ze je to po pultonech od fis vys.
Jenomze mam ted bohuzel afty (muj casty problem), takze by to dost bolelo i pri normalim hrani, ale uz se nemohu dockat, az to vyzkousim, i kdyz hmaty vypadaji dost krkolomne, totiz vlastne "prstolomne"
...
Jenomze mam ted bohuzel afty (muj casty problem), takze by to dost bolelo i pri normalim hrani, ale uz se nemohu dockat, az to vyzkousim, i kdyz hmaty vypadaji dost krkolomne, totiz vlastne "prstolomne"
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
a co to nekam postnout
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
Tady to je ...
Tedy tak jsem to zkousel, kupodivu se nejlepe ozyvalo to nejvyssi D#, ale ostatni bylo "trochu horsi", takze jsem se setkal s "mirnym nepochopenim okoli" (ani se nedivim), a tedy nevim kdy a hlavne kde vyzkousim uplne vsechny.
Jde to nekomu zahrat uplne vsechno, anebo jsem tak nesikovny jen ja, ze jsem div neprekousl hubicku a stejne se nektere neozvaly ??? ;-(
Tedy tak jsem to zkousel, kupodivu se nejlepe ozyvalo to nejvyssi D#, ale ostatni bylo "trochu horsi", takze jsem se setkal s "mirnym nepochopenim okoli" (ani se nedivim), a tedy nevim kdy a hlavne kde vyzkousim uplne vsechny.
Jde to nekomu zahrat uplne vsechno, anebo jsem tak nesikovny jen ja, ze jsem div neprekousl hubicku a stejne se nektere neozvaly ??? ;-(
- Přílohy
-
- Altissimo_tenor.pdf
- Altissima
- (69.63 KiB) Staženo 586 x
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
Podle mých zkušeností to bude stejné ,,trápení,, jako s takovými alikvoty- většinou by měl být člověk schopen zahrát až 6-7 ( přesně je to v Liebmanovi ) alikvotů od b, h, c a cis... po téměř třech letech hraní na ságo ( ikdyž mám za sebou 17 let klarinetu ) dokáži jen maximálně 4 alikvoty od každého ze čtyř výše uvedených tónů.Jinými slovy chce to čas, cvičení a umět pracovat s hlasivkami a nejen s nimi.Ale díky za uveřejnění- také to zkusím 
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth