Jak se komu na co hraje

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Szarpydrut

Jak se komu na co hraje

Příspěvek od Szarpydrut »

:arrow: Toto vlákno zakládám v domění, že zkušenější hráči poradí těm méně zkušeným vybrat si svůj tvar :!: kytary a usnadnit jim orientaci v této přehršli tvarů a modelových úprav, ne však značku či konkrétní model.

Můj nejoblíbenější tvar kytary je V typu Rhoads a klasické V. Hodně lidí říká, že na V-čka se hraje nepohodlně, rohy překážejí a podobně. Chtěl bych jim oponovat, protože mě se na ně hraje pohodlněji, než na LP, stratocaster či telecaster. Dle mého názoru je to zcela otázka zvyku a pohledu jak pro V-čka či proti nim.
Jsem si vědom, že nemají až tak extra bohatý a plný ton jako již zmíněné tvary, ale pro můj styl hudby vybírám raději ostrý a konkrétní zvuk, jež mi tvar V nabídne více než dostatečně. Na Gibsonovské Flying V se mi zase až tak moc dobře nehraje, srovnal bych to asi s Exlorerem (výhradně suběktivní). Na ostatní tvary (neměl jsem v ruce všechny) poradím hrát, i když ne s takovým komfortem jako na ostré V-čko, což je, jak už jsem psal, záležitost zvyku.

:arrow: Podělte se prosím o svých zkušenostech s zůznými tvary, jejich mutacemi a úpravami :wink:

:arrow: EDIT: Doufám že se to nezvrhne v hádku co je a není lepší. Pište prosím co Vám jak sedne a jak se na to hraje atd.

:arrow: Díky ;)
Naposledy upravil(a) Szarpydrut dne 10.02.2011 13:11, celkem upraveno 2 x.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak se komu na co hraje

Příspěvek od Trao »

Neviděl bych to jako špatný nápad, ovšem pouze za zachování toho, že tu každý napíše svůj názor a nebude tolik reagovat na ostatní, jak je zvykem, tak snad to vyjde :) Obávám se totiž toho, že někdo napíše, jak mu sedne Explorer a spustí se tu dlouhatánská diskuse o tom, že 90% ostatních lidí nesedne...
Takže bych to opravdu udělal spíš jako přehled toho, co komu z nás sedne a ne, co komu z nás nesedne...
Já se přikláním k Rhoadsu a jemu podobným alternativám, jako dělá například ESP, v sedě se mi na něj hraje naprosto nejlíp ze všech, jednoduše zaklíním stehno do výřezu a hraju, krásná práce. Obecně pro mě čím víc prostoru na vysokých pražcích, tím lépe. Krom Rhoadsu jsem pro straty/superstraty - klasika, tenké krky, plochá těla, dva velké výřezy. Za marné nepokládám ani SG, PRS Doublecut, S telecasterem a LP se cítím divně, explorer ani nevím, jak si hodit na tělo, stejně tak kelly, warlocka, warriora a jim podobné, ani klasické véčko mi úplně nesedne...
Die Hard or Die Home
hokop

Příspěvek od hokop »

myslite ze by mohl byt problem ze v sede na flying v hraju tak ze si ten roh opru o nohu a rukou podpiram hmatnik aby mi nespadl? muj ucitel rika at to neresim, ale na vsech videich kde s veckem lidi sedi tak ho maji strcenej mezi nohama viz http://www.youtube.com/watch?v=EtoOsT6E1xA , coz je zase nepohodlny pro me :/
Ibanez RG 350, Laney LX20
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Když člověk chce, tak si zvykne na jakýkoliv tvar. Samozřejmě v rámci možností, hraní a stylu. Lidé jsou od přírody zruční i pružní - není většinou problém se přizpůsobit.
Z vlastní zkušenosti se mi nejpohodlnější kytarou z hlediska tvaru těla zdá zřejmě vždy stratocaster.
Více, a to musím zdůraznit, však věnuji pozornost krkům. Jak mi nesedne krk - tlouštka, profil, zpracování - tak je zbytečné řešit zbytek kytary. Mám poměrně krátké a spíše tlusté prsty a to je spíše nevýhoda, řekl bych. Vzrůstu jsem také menšího, takže na mě kytary vypadají vcelku normálně - jako že to nejsou miniatury v rukou dvou metrového chlapa! :mrgreen:

Momentálně mám nejvíce rád tvar kytary Buckshot od Reverendu. Dobrý v sedě, vleže i vestoje. Dobrý s řemenem "u koulí", na pupku i "ke kozám" alá Morrelo. Mno...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Za mě jednoznačně, co se týká tvaru těla, stratocaster. Ta kytara je ve své podstatě geniální a neuvěřitelně pohodlná. Taky její zvukové možnosti jsou obrovské.
Druhá věc je, jak píše wikxzen, krk. Ale dělá se v takových množství variant, že by si "snad" měl vybrat každý.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Hm... já jsem u kytary pohodlnost nikdy neřešil. Takňák se vždycky přizpůsobím kytaře a je mi to jedno.
Proto asi nechápu, jak může být někomu nepohodlný třeba telecaster.. ještě beru, že třeba může být nepříjemná ostrá hrana u Les Paulů.
Ale třeba naopak ty kytary s výkrojem jsou mi vysloveně nepříjemný, mám pocit že se kytara ode mně dole odklápí.

Takže pro mě je pohodlnost kytary (snad jen kromě váhy) něco, o čem jsem vlastně nikdy ani nepřemýšlel..
Nebo můžu mít dobrej pocit i z nepohodlný kytary.

Jediný, co mi opravdu vadí, jsou placatý krky (ale tady se spíš myslí tvar těla, předpokládám ? )
I´m wheels... movin´wheels
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Nechci působit útočně, ale já opravdu nevidím nic, čím by tenhle topic mohl být přínosný. Každému sedne něco jiného, takže to, že si přečtu jak se komu na co hraje mi při výběru kytary určitě nepomůže, když si ji sám nevyzkouším a ke zjištění toho co má kdo rád už slouží témata typu "Na co hrajete" , protože si moc lidí nekoupí kytaru, která jim nesedí.
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Joey01

Příspěvek od Joey01 »

U mého ESP je krk parádní a pohodlný, kdykoliv ho držím, tak jsem v nebi. Jediné co mi vadí, nebo na co jsem nebyl zvyklý je, že nemá vykrojení, jak třeba Ibanez pro pravou ruku, nad snímači, ale zvykl jsem si, aspoň jsem stále ve střehu :D

A co se týče hry v sedě, tak mi to nevadí, nevím, zda je to pohodlné, neboť jsem třeba Stratocaster nedržel v sedě.
ESP Horizon NT II DBSB --> Laney GH50L --> VHT Special 6

"Z profilového avataru se dá vyčíst ledacos"

Paul Gray (1972-2010) R.I.P.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Já mám rád měkké tvary stratů a ještě více mi sedí Jazz/Jag/Stang šikmý pas, ale Včko mám také hrozně rád, i když mi není zas tak pohodlné jako výše zmíněné typy. Že nemá zas tak bohatý zvuk není pravda, je zvukově poměrně blízko SG, které je výborné i na jazz. Rozhodně blíž než LP. A měřím dva metry, takže mám rád dlouhé kytary :D Krky mám radši mohutnější, zase kvůli svým proporcím, do mých pazour prostě nepatří ibanezácké placky či jacksonovská párátka.
jastud

Příspěvek od jastud »

Za mě Telecaster, sice není ergonomicky vychytanej ani za mák, ale hraje se mi na něj pohodlněji než na Strata nebo LP.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Szarpydrut

Tonda:
Tvar kytary je důležitý, ale o nic míň než tvar krku, tak se domnívám, že to tu taky patří.

Klobouk:
Při zakládání tohoto klákna jsem předpokládal, že každý přispívající uvede to, co mu vyhovuje a drobné a pro někoho významné poznatky, které někdo využije, zvolísi např. dva tvary a ty pak odskouší. Záměrem bylo podělit se o zkušenosti a usnadnit orientaci (ostrá hrana LP, vykrojení Ibanezů, Jackson krky alla špejle)... :idea:

woro90-1:
Je to možné, SG jsem držel v ruce jen jednou a asi na dvacet minut, ale nepřipadaly mi ty zvuky alespoň podobné. Je to suběktivní názor...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ono dost záleží na snímačích, a přece jen je u V dost slyšet ta obrovská hmota za kobylkou; nevím, k čemu bych to přirovnal. Ale má pro mě velmi sympatický zvuk, a dokázal bych si ho představit klidně i v tom jazzu, ačkoli je trochu zastřenější.
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

Co se týče tvaru výhrady nemám, člověk si zvykne na cokoliv, ale jako další kytaru chci V od Géčka. Protože se mi na ni pohodlně hraje v sedě, protože člověk ji má tak jak by se na kytaru mělo hrát. Jinak mám SG a je to super kytara. Dobře se na ni hraje dobře se dostává na vysoké pražce je lehká tenká prostě tak akorát...

Co jinak každá kytara musí splňovat je TOM kobylka, protože když jsem vzal do ruky nějakýho strata nebo tele s tim kusem ohnutýho plechu, čemu říkají kobylka, připadal sem si nesvůj a kytara na mě působila jak velká rovná fošna s nataženýma strunama, které jsou navíc uplně nalepené na těle...

Spousta lidí nebude sice souhlasit, ale já to tak cítím... :-)
Szarpydrut

Mjkl:
Dobrý popis, tak nějak se cítím s telatama a stratama. SG mi taky přijdou docela velké, ale jde to. Prostě potřebuju volný prostor prosto nad kobylkou.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Jojo, já zase radši rovného strata, který přiléhá k tělu, než zakloněné krky géček, ale je to spíš o zvyku :)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

blbe se mi hraje na firebird, je potreba ho mit nizko a ja tak nejsem zvykly hrat. ale vypada to dobre :) drive se mi spatne hralo na Vcko ale co jsem mel nedavno jedno v ruce tak to bylo v pohode. nevim proc ale nikdy mi uplne nesedely lespauly. obecne preferuju kytary s dvema vyrezama, superpohodlny mi pridje jaguar ci jazzmaster, strat je v tesnem zavesu. PRS ma neprijemne ostre hrany ktere me pri dlouhem hrani v sede vadi, jinak vubec. mozna bych customu dal silnejsi telo jako ma treba LP, asi by se mi pak na nej hralo jeste lip. dobre se mi hralo i na SGcko nebo tele (tam mi akorat trochu chybelo vybrani ala stratocaster).

co se tyce krku -nemam rad uplne placky, jinak mi to je jedno. driv jsem na to byval hodne citlivy, ted resim spis jen radius hmatniku jinak skoro vubec nic. dobre se mi hraje na gibson 50s krk, PRS regular, moderni fender, stary fender...vlastne jediny na co si ted vzpomenu co se mi nelibilo byl sestistrunny wizard od ibanez - moc placka, na osmickach nebo sedmickach mi to nevadilo.
bazmekgrat

Příspěvek od bazmekgrat »

ak ches PRS so sirsim telom tak McCarty, ME alebo SingleCut
PRS McCarty Brazilian Limited Edition PrivatestockGradeOnePieceMapleTop Brazilian Rosewood Neck :: Fender Stratocaster USA :: Bogner Uberschall TwinJet EL34 Mod :: 2x Mesa Recto 4x12
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ještě dodám, že SG se mi líbí zvukem, ale nehraje se mi na něj úplně pohodlně, protože je mi prostě malé. Oproti mé Žluté to sice není takový rozdíl, ale je to dané i umístěním kobylky, menzurou a tloušťkou těla. Je to pro mě nezvyk. Navíc na mě SG vypadá jako dětská hračka, jak je malé a štíhlé. To samé jiné tenké odvozeniny LP, Junior, Melody Maker, Cort Zenox a podobné. Nedivím se, že je to oblíbená zbraň Anguse Younga, jeho malé postavě sedí výborně, mým dvěma metrům už moc ne. U ibanezek mám podobný pocit, jak i při svých rozměrech působí křehce. Rozměrnějším lidem bych rozhodně doporučil rodinu Telecasteru - Esquire, Tele, Strat, superstraty s mohutnějším krkem, možná i normální tlustou lespaulku, dlouhé šikmopasky, lubovky a větší pololubovky, véčka, možná ještě explorery (kromě GT, to je vážně prcek). Kupodivu nna mě tak malým dojmem nepůsobil Jazzmaster, ačkoli je kratší, to tělo je celkem velké.

Mám to asi podobně jako Kinx, mám rád měkké, pohodlné tvary, které netlačí; dva výřezy jsou pro mě také výhodou. Otočený (současný) Firebird mi také přijde nepohodlný, původní klasický šikmopasý mě vzhledem vyloženě odpuzuje.

Zakřivení hmatníku mám radši vintyč, 9.5", a příjemné mi je i 7.5", mám radši vyšší dohmat než je standardem u rychlých hráčů, takže nemám problém s bendy na hodně zakřiveném hmatníku.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Dva vyrezy maj hlavne uzasnou vyhodu - kytaru je za co chytnout. Jednou jsem mel v ruce nejakyho zenoxe ci co to ma kamahl a to drzadlo mi tam fakt chybelo. Za me superstrat, ale na nic vic jsem nehral
Hodně budem někde...
Halfordek

Příspěvek od Halfordek »

Já jsem toho zatím moc nevyzkoušel,ale polohou kytary na těle mě dostaly DEAN GUitars a model a la Dimebag. Má to skvělý těžiště,že si kytaru nemusím levačkou přizvedávat (narozdíl od mého LP :? ) a výřez na pravačku je skvěle ergonimickej. Bohužel krk moc hodnotit nemůžu,protože to mělo dohmat jak svině a moc se na to hrát nedalo. Byl ale kupodivu docela tenký,proti mému LP. -nicméne,byl to model za asi 14 tisíc,takže to nebyl Mahagon,nemělo to tremolo (naštěstí) a bůh ví,zda dávají stejné krky i na ty dražší modely.

K mému LP (Epi studio) krk naprosto výbornej!!! Nejdřív jsem měl problémy,že je lakován,ale teď mi zase přijde divný hrát na strata třeba :) Jediný krk,který mi během rychlozkoušení sedl možná víc,tak byl u LTD-ESP LP. Ale to je tak hrozně tenká kytara...jako hračka,nechěl bych to. Kobyla ToM: rozhodně mám raději než tremola. Lépe se hrají palm mutingy a levnější modely se nerozlaďují.
No a nevýhody bych zmínil jen dvě:
1. přepadává na hlavu (máte stejný problém?),mám však plastovej pásek,koženej by byl jistě lepší,otázkou je jak moc
2. zakončení krku! Asi to nejhorsí. Tam kde je tělo slepeno s krkem je takový nepříjemný klínek. rád bych si tam dal palec,abych mohl hrát v nejvyšších polohách sóla,nicméně mám smůlu (podotýkám,že 18tý pražec je pro malíček absolutní tabu)

Strat zkráceně: Nemám rád tremolo a přijde mi to jako hračka (lehké,plastové). Krky mi vyhovují (malé,tlusté prsty mám),až na to,že nejsou lakovány (otázka zvyku na týden). Kytara mi při povoleném řemenu nesedí moc na těle (možná též zvyk)
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“