Držení trsátka
Pravidla fóra
-
boycalledtrash
Re: Držení trsátka
Tak jsem nedávno zjistil že držim blbě trsátko, držel jsem ho třemi prsty. Takže se teď přeučuju a jde to docela v pohodě při sólování nebo vybrnkávání ale když hraju tvrdě třeba powery nebo prostě jakékoliv silnější úhozy, z těch dvou prstů mi trsátko vyklouzává a přijde mi že těmi třemi prsty to teda bylo lepší, pevnější.. (myslíte že se to časem vychytá?)
Nechci obhajovat držení třemi prsty, ale chci se jen zeptat, jaké jsou všehocšudy nevýhody toho držení třemi prsty, proč to tak nemá být? (Kromě třeba volného prostředníčku na tapping.)
A taky by mě zajímalo jestli držení trsátka (ne poloha nebo úhel ale samotné držení) máte stejné u všech technik, akordy (a co akustika?), powery, vybrnkávání, sóla, tremolo(!)..?
Nechci obhajovat držení třemi prsty, ale chci se jen zeptat, jaké jsou všehocšudy nevýhody toho držení třemi prsty, proč to tak nemá být? (Kromě třeba volného prostředníčku na tapping.)
A taky by mě zajímalo jestli držení trsátka (ne poloha nebo úhel ale samotné držení) máte stejné u všech technik, akordy (a co akustika?), powery, vybrnkávání, sóla, tremolo(!)..?
Já se o to vůbec nestarám. Občas si uvědomím, že třeba při vybrnkávání držim trsadlo trochu jinak než třeba u bezhlavýho řezání, ale fakt za to nemůžu - prsty si to prostě chytly jak chtěly...boycalledtrash píše:A taky by mě zajímalo jestli držení trsátka (ne poloha nebo úhel ale samotné držení) máte stejné u všech technik, akordy (a co akustika?), powery, vybrnkávání, sóla, tremolo(!)..?
-
woro90-1
Přesně tak, prsty si tu správnou polohu najdou samy. Na to, jakou polohu, si musí každý přijít sám.Kamahl píše:Já se o to vůbec nestarám. Občas si uvědomím, že třeba při vybrnkávání držim trsadlo trochu jinak než třeba u bezhlavýho řezání, ale fakt za to nemůžu - prsty si to prostě chytly jak chtěly...boycalledtrash píše:A taky by mě zajímalo jestli držení trsátka (ne poloha nebo úhel ale samotné držení) máte stejné u všech technik, akordy (a co akustika?), powery, vybrnkávání, sóla, tremolo(!)..?
-
boycalledtrash
Jasný, to já právě taky, tak jak si ruka řekla.. jenže pak mi bylo řečeno že to je blbě
Ale chci se právě zeptat teoreticky, čemu teda vlastně vadí držení třemi prsty? Kromě tappingu... Jinak mi je jasné že mimoděk u každé techniky si to trsátko člověk chytne trochu jinak a hodí si jinou polohu nebo úhel, pořád však v těch dvou prstech ne ve třech.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Když chytáš trsátko 3 prsty, tak automaticky musí kroutit do nepřirozené polohy, která brání rychlejšími a přesnějšími hraní, případně je trsátko vykrouceno do podivného úhlu. Musí to nutně i omezovat možnosti technik jako palm-muting, tlumení nebo perkusivního hraní.
Aspoň u normálních lidí to tak chodí. Jestli máš ruku z gumy, tak se tě to možná nebude týkat
Aspoň u normálních lidí to tak chodí. Jestli máš ruku z gumy, tak se tě to možná nebude týkat
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
boycalledtrash
Docela ruku z gumy mám
Ale stejně se přeučim, třeba bych jednou narazil..
- Nero
- Rádce
Dobrá volba. Neznám nikoho, kdo by s držením 3 prsty vydržel hrát dobře nějak dlouho...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
zdarec lidi, ted řeším takovej problémek, už rok a půl hraju na kytaru s tím že trsátko držím 3mi prsty...
ted sem zjistil že by mě to mohlo omezovat tak se snažím si zvyknout držet 2mi ...
snažím se držet to jak např. tady http://i3.photobucket.com/albums/y82/loggyz/pick.jpg
když normálně hraju mám ostatní prsty stažené...
ale když vybrnkávám nebo tlumím zápěstím mám prsty roztáhnuté aby mě nezavazeli a právě u tlumení se objevil největší problém...
když tlumím a hraju všemi směry jakože zvchu dolů trsátko má tendenci vypadnou či se zaseknout mezi strunami...
nemohl by mě někdo poradit, nebo shodnotit jestli to držím správně?? díky
ted sem zjistil že by mě to mohlo omezovat tak se snažím si zvyknout držet 2mi ...
snažím se držet to jak např. tady http://i3.photobucket.com/albums/y82/loggyz/pick.jpg
když normálně hraju mám ostatní prsty stažené...
ale když vybrnkávám nebo tlumím zápěstím mám prsty roztáhnuté aby mě nezavazeli a právě u tlumení se objevil největší problém...
když tlumím a hraju všemi směry jakože zvchu dolů trsátko má tendenci vypadnou či se zaseknout mezi strunami...
nemohl by mě někdo poradit, nebo shodnotit jestli to držím správně?? díky

Re:
Kdybych to trsátko chytil jinak než je na obrázku, tak bych si asi zlomil ruku:-D Pravda. Každej si zvykne jinak.afektband píše:Takhle ho držim taky(používám malý trsátka-jim dunlop jazz III, takže mi nekouká taková velká část toho trsátka). Líp se mi tim hrajou rychlý doprovody, pila, umělý flažolety, ale třeba na vybrnkávání si ho chytám trochu jinak.majkie píše:teda taky jsem presne nepochopil dotaz, ale nechapu jak vy lidi muzete trastko drzet takhle ve "spetce", at uz 2 ci 3 prstama, ja ho musim mit jakoby polozeny na poslednim clanku ukazovacku a "prikryty" palcem, mam pak imho mnohem vetsi stabilitu a presnost. vypada to asi takhle :
![]()
ale pravda ze kazdej drzi trsko jinak...
Já si třeba trsátka jednu dobu i ohýbal. Trsátko mi pak nepadalo furt na zem:-D
- Mjkl
- last.fm: Mjkl666
- Bandzone: Mjkl666
- Kontaktovat uživatele:
hrej tak jak ti to sedí, mě stejně když hraju trsátko furt klouže tak ho musím spravovat a občas improvizuju za pochodu, nauč se to a budeš vysmátej 
-
Joe DiMaggio
- Kontaktovat uživatele:
Nebo si kup gumičku a obmotej si s jeji pomoci prst a trsatko k tomu..
2001 Ibanez RG550EX (EVO /Ibanez S1/EVO)
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
Roland Micro-Cube 2W; Gallistrings 0.9 EG Extra Light; Ernie Ball Hybrid; Dunlop Tortex 1.14 mm
2007 Apollo DST-100
2009 akustika Sounder;
Roland Micro-Cube 2W; Gallistrings 0.9 EG Extra Light; Ernie Ball Hybrid; Dunlop Tortex 1.14 mm
nečetl jsem to tady celé, ale co se držení trsátka týče, je to velice individuální... ale!..
Trsátko se nesmí držet příliš silně a mělo by být drženo tak, že by se v úchopu nemělo při vyvinutí větší síli hýbat do žádné strany..
Trsátko se nesmí držet příliš silně a mělo by být drženo tak, že by se v úchopu nemělo při vyvinutí větší síli hýbat do žádné strany..
no už sem si tak našel svoji polohu, cca jak na tom obrázku co sem postnul ale strašně mi to vadí u tlumení.. nevím si s tím rady...

Tak doufám že sis pořádně přečetl a pochopil co jsem napsal ... pokud už teda držíš trsátko tak jak nejlíp umíš potom mám pro tebe špatnou zprávu
není to zdaleka vše.. jo a prsty by is neměl mít v pěst.. nevím co je na tom pravdy takže bych za to ruku do ohně nedal, ale řekl ybch že na tom něco bude..
Je důležité aby si trsal rovnoměrně všemi směri... (to pravděpodobně zavinuje to zasekávání) .. musíš mít trsátko kolmo na strunu tak, aby si nedal výhodu úderu dolů ani nahoru..
Co se úhlu úderu týče, měl by si vždy trsat pod úhlem.. nikdy by si neměl hrát rovnoběžně se strunou.... bude se ti tak hrát imho špatně a navíc je to takový dost trhavý nepěkný zvuk... úhel už je taky individuální
Je důležité aby si trsal rovnoměrně všemi směri... (to pravděpodobně zavinuje to zasekávání) .. musíš mít trsátko kolmo na strunu tak, aby si nedal výhodu úderu dolů ani nahoru..
Co se úhlu úderu týče, měl by si vždy trsat pod úhlem.. nikdy by si neměl hrát rovnoběžně se strunou.... bude se ti tak hrát imho špatně a navíc je to takový dost trhavý nepěkný zvuk... úhel už je taky individuální
-
woro90-1
...protože to je buď pickslide nebo máchnutí do prázdnaUncle píše:nikdy by si neměl hrát rovnoběžně se strunou....
Hlavně tu ruku uvolni, ona se časem přizpůsobí a jen si zapamatuješ, jak jsi toho dosáhl. Pokud ji budeš mít v křeči, ani se ti nehne.
- Nero
- Rádce
Spiker: najdi si optimální sílu, jak to trsátko držet - ani ne moc pevně, ani ne moc jemně. To prostě musíš ozkoušet. Druhou věcí je to, jak moc velká číst trsátka ti přečnívá. Znovu - prostě to zkoušej. No a třetí věcí je typ trsátka - jeho tvrdost a tvar. Takže potřetí - zkoušej
Jinak technicky na tom tvém držení není na první pohled nic špatně. Ruka v pěsti mi nepřijde jako zrovna vhodné řešení, doporučoval bych mít ostatní prsty v nějaké pro tebe přirozené, nekřečovité, povolené poloze.
Jinak technicky na tom tvém držení není na první pohled nic špatně. Ruka v pěsti mi nepřijde jako zrovna vhodné řešení, doporučoval bych mít ostatní prsty v nějaké pro tebe přirozené, nekřečovité, povolené poloze.
PetrPeter 1975 - 2008
- Mjkl
- last.fm: Mjkl666
- Bandzone: Mjkl666
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem se rozhodl, že tu hodím taky nějaký post, aby si měl další představu jak to držet... Tak to držím já, tak čuč:
Ty natažené prsty mám proto, že když hraju nějakou vyhrávku tak si je opřu o tělo nástroje a vybrnkávám...
Jinak co se týče držení je to úplný freestyle je to na tobě
Jinak co se týče držení je to úplný freestyle je to na tobě
asi náš nejlepší tech. kytarista http://www.youtube.com/watch?v=v8HQ5BheE5c