Kytara a vlhkost vzduchu

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
shoooter

Re: Kytara a vlhkost vzduchu

Příspěvek od shoooter »

jakub.kubaaa píše:Však jo, pomeranč je dobrej... Používám ho i do tabáku aby jen tak nevyschnul a funguje parádně :)

Dobrý tip s tím tabákem, díky:)

Vůbec neni za co, stačí fakt jeden kousek a je to hned v pohodě. A nebo taky stroužek jablka ...
Obecně jakékoliv potraviny do tabáku i do kytary je nesmysl. Velmi rádo to plesniví či hnije, a to asi není to pravé ani pro tabák, ani pro hudební nástroje!
Do kytary mám tohle http://www.muziker.cz/default.aspx?Plan ... _id;101626
do tabáku tohle http://eshop.cigarillo.cz/Doplnky/Zvlhc ... vac-tabaku
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
shoooter

Příspěvek od shoooter »

rocky77 píše:No já tím myslel, že právě nechci čekat na to mechanický poškození... Alespoň ne tedy u mé celomasivní kytary - na to byla moc drahá a hraje moc hezky :D
Najdi si na YouTube videa s Bobem Taylorem - vysvětluje tam symtomy vlhké i suché kytary.
Zajímavý materiál má v PDF Taylor i na svých stránkách

Podle mně je důležitá občasná kontrola delším pravítkem a zvlhčovat či sušit podle tvaru přední a zadní desky a vzájemného postavení necku a bridge, který se vlhkostí mění. Proto také špatné seřízení kytary může být způsobeno špatnou vlhkostí.

Pokud jsou klenutí desek v pořádku, neřeším zvlhčování, ani vlhkost v místnosti.
Naposledy upravil(a) shoooter dne 14.09.2010 15:37, celkem upraveno 1 x.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Dobrý odkazy, díky moc. :wink:
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
juxxx

Příspěvek od juxxx »

ciao, nemôžem prísť nato čim to je ale o tej doby čo som začal viac použivať svoju druhu gitaru
a ta prvá je viacmenej stále vo futrále tak neskutočne začala voňať drevom, (cez ozvučnicový otvor)
je to spôsobene nedostatkom vlhkostný alebo naopak?? (nejako si v tom neviem urobiť jasno)
žiadne iné zmeny som zatiaľ nepostrehol, zmena zvuku ladenie atd.. gitara je stara niečo cez 4 roky
a vlhkosť mam doma v rozsahu od 55 do 65, že by to bolo len tím že je stále vo futrále... (jedna sa o mäkké puzdro hrubý 10mm a gitara je polo-masív)..
Takamine TC135SC, Ibanez AVN6-DTS Artwood Vintage + Fishman Matrix Infinity Narrow PRO-MAN, Phil Jones Bass AG 100 CUB, Phil Jones Bass BI 12,TC Electronic Arena Reverb, Rode M3.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Pravděpodobně to bude tím že kytary voní dřevem ale když je máš na stojanu (nebo mimo futrál) tak ta vůně odejde do prostoru, ve futrálu nemá kam odcházet a koncentruje se v kytaře. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

a navic tim ze ji nemas denne u sebe tak jsi na to citlivejsi (po tejdnu prace v chlive ti uz taky h***o smrdet nebude)
Hodně budem někde...
juxxx

Příspěvek od juxxx »

jj, ale jedna sa mi viacmenej o to či to nemôže byt na škodu vzhľadom nato že v tom futrále nemám zvlhčovač a vyťahujem hu zhruba raz za mesiac...
Takamine TC135SC, Ibanez AVN6-DTS Artwood Vintage + Fishman Matrix Infinity Narrow PRO-MAN, Phil Jones Bass AG 100 CUB, Phil Jones Bass BI 12,TC Electronic Arena Reverb, Rode M3.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

juxxx píše:jj, ale jedna sa mi viacmenej o to či to nemôže byt na škodu vzhľadom nato že v tom futrále nemám zvlhčovač a vyťahujem hu zhruba raz za mesiac...
Jestli máš to pouzdro v místnosti kde je vlhkost 55 - 65% není problém, i ten futrál si tu vlhkost nasaje a kytara je v pohodě. Osobně skladuju kytary raději na stojanech, sice se na ně práší ale mám pocit že se jim líp dýchá. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
juxxx

Příspěvek od juxxx »

tiež ich mam rad v stojane, ale mam dosť živého syna (sedem ročného) a nerád by som bol aby z gitár
narobil triesky...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

juxxx píše:tiež ich mam rad v stojane, ale mam dosť živého syna (sedem ročného) a nerád by som bol aby z gitár
narobil triesky...
2 kytary mám ve stojanu, Martina nechávám v kufru. Furcha už mi děti ze stojanu shodily. Lepší je určitě kvalitní kufr (stálejší vlhkost a teplota, ochrana před prachem a UV zářením), ve stojanu je ale pořád "po ruce", ale dá shodit třeba šňůrou vysavače. Dražší celomasivní nástroj bych ve stojanu určitě nenechával.
J.Page

Příspěvek od J.Page »

shoooter píše:
juxxx píše:tiež ich mam rad v stojane, ale mam dosť živého syna (sedem ročného) a nerád by som bol aby z gitár
narobil triesky...
2 kytary mám ve stojanu, Martina nechávám v kufru. Furcha už mi děti ze stojanu shodily. Lepší je určitě kvalitní kufr (stálejší vlhkost a teplota, ochrana před prachem a UV zářením), ve stojanu je ale pořád "po ruce", ale dá shodit třeba šňůrou vysavače. Dražší celomasivní nástroj bych ve stojanu určitě nenechával.
A polomasiv jo?
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

J.Page píše:A polomasiv jo?
Např. já bydlím v paneláku, kde je teď přes zimu vlhkost třeba jen 30 %, takže mám všechny kytary, tedy i polomasivy, v pevnym futrálu se zvlhčovačem...jistota je jistota...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ja zvlhcuju polomasiv pomerancovou kurou, decka nemam, ani zadne ctyr- a vice- nohe mazlicky, takze kytary nechavam mimo futraly.
J.Page

Příspěvek od J.Page »

...EDGE... píše:Ja zvlhcuju polomasiv pomerancovou kurou, decka nemam, ani zadne ctyr- a vice- nohe mazlicky, takze kytary nechavam mimo futraly.
No já mám v pokoji nestálou vlhkost cca 40-50%, která se pořád mění+mám kytaru ve stojanu.Takže jsem se po přečtení tohohle threadu lekl,že jsem udělal příšernou chybu...je to tak? :shock:
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Je tva kytara nejak priserne poskozena? Borti se deska? Jinak 40-50% je v poradku, dokonce bych rekl i celkem idealni, mozna jeste tak o 5% vic.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

J.Page píše:
...EDGE... píše:Ja zvlhcuju polomasiv pomerancovou kurou, decka nemam, ani zadne ctyr- a vice- nohe mazlicky, takze kytary nechavam mimo futraly.
No já mám v pokoji nestálou vlhkost cca 40-50%, která se pořád mění+mám kytaru ve stojanu.Takže jsem se po přečtení tohohle threadu lekl,že jsem udělal příšernou chybu...je to tak? :shock:
Kytara má dle kondice objektivní symptomy. Pokud není vidět deformace přední desky je to OK. Pro nezkušené oko se dá použít pravítko. Pokud je kytara suchá, stačí pár týdnů zvlhčit v kufru a potom zase může být měsíce ve stojanu. Pokud ale ve stojanu vysychá pravidelně (u mně D-28 ano - velký zděný rodinný dům, žádný panelák) změna vlhkosi ji škodí a nechával bych ji trvale v kufru a přiměřeně zvlhčoval. Špatná kondice změní i dohmat, a může způsobit i drnčení strun.
Anvil

Příspěvek od Anvil »

Asi je dobré řešit vlhkost vzduchu a kytaru, nicméně zase bych z toho nedělal extra problém.
Vhkost vzduchu pro kytaru je dobré držet na úrovni, která je dobrá i pro člověka. Ono když máš vlhkost 40 nebo na druhé straně 70+, tak se taky nedýchá nic moc (těch 50-60 je akorát).
Chápu lidi, kteří mají drahé nástroje, že nenechávají nic náhodě, tzn. kufr. zvlhčovač apod. (ne že bych si nevážil svého). Ale např. když jezdím k Oldovi Krejčovsovi, tak ten má všechny své kytary ve svém "hracím" pokoji, na stojanech, vedle elektrik i nějaké akustiky (a nejsou to levné krámy) a neřeší vlhkost hi-tek prostředky. Prostě udržuje prostředí, které je příjemné i člověku (a odvozeně i kytarám).

Do prádelny a sušárny kytara nepatří! :)
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Anvil píše:Asi je dobré řešit vlhkost vzduchu a kytaru, nicméně zase bych z toho nedělal extra problém.
Vhkost vzduchu pro kytaru je dobré držet na úrovni, která je dobrá i pro člověka. Ono když máš vlhkost 40 nebo na druhé straně 70+, tak se taky nedýchá nic moc (těch 50-60 je akorát).
Chápu lidi, kteří mají drahé nástroje, že nenechávají nic náhodě, tzn. kufr. zvlhčovač apod. (ne že bych si nevážil svého). Ale např. když jezdím k Oldovi Krejčovsovi, tak ten má všechny své kytary ve svém "hracím" pokoji, na stojanech, vedle elektrik i nějaké akustiky (a nejsou to levné krámy) a neřeší vlhkost hi-tek prostředky. Prostě udržuje prostředí, které je příjemné i člověku (a odvozeně i kytarám).

To vůbec není o náhodě ani o pocitech.
Pokud kytara má symptomy suchého nástroje, je vlhkost skladování nedostatečná a zvlhčovat se musí. Jinak hrozí prasknutí desky (a že těch desek v paneláku už popraskalo). Stačí náraz třeba v kufru při přepravě a rupne to díky pnutí. Ta deska se zbortí o hezkých pár milimetrů, a na dvou místech se "zalomí", a bohužel po směru let.
Znám ale lidi, kteří zvlhčují kytaru, která by už potřebovala sušit. To je samozřejmě blbost.
Roli ale hraje při jaké vlhkosti výrobce vyrábí, konstrukce žebrování atd.
Už bych nechtěl vidět svýho Martina nikdy ve stavu, jako když jsem se vloni vykašlal na zvlhčování.
Polomasivů jsem měl hodně ( a mám ještě 2), ale nikdy jsem nepozoroval nic, proč bych je měl zvlhčovat.
Celomasivy to potřebovaly (Martin D-28, Taylor DN-3, Furch D-32SM ... )
P.S. Vlhkost doma neměřím - není podstatná - na kytaře vidíš, jestli je dostatečná nebo ne, a ať si vlhkoměr ukazuje co chce, nástroj hovoří.
Anvil

Příspěvek od Anvil »

shoooter píše:
Anvil píše:Asi je dobré řešit vlhkost vzduchu a kytaru, nicméně zase bych z toho nedělal extra problém.

To vůbec není o náhodě ani o pocitech.
Pokud kytara má symptomy suchého nástroje, je vlhkost skladování nedostatečná a zvlhčovat se musí. Jinak hrozí prasknutí desky (a že těch desek v paneláku už popraskalo). Stačí náraz třeba v kufru při přepravě a rupne to díky pnutí. Ta deska se zbortí o hezkých pár milimetrů, a na dvou místech se "zalomí", a bohužel po směru let.
Znám ale lidi, kteří zvlhčují kytaru, která by už potřebovala sušit. To je samozřejmě blbost.
Roli ale hraje při jaké vlhkosti výrobce vyrábí, konstrukce žebrování atd.
Už bych nechtěl vidět svýho Martina nikdy ve stavu, jako když jsem se vloni vykašlal na zvlhčování.
Polomasivů jsem měl hodně ( a mám ještě 2), ale nikdy jsem nepozoroval nic, proč bych je měl zvlhčovat.
Celomasivy to potřebovaly (Martin D-28, Taylor DN-3, Furch D-32SM ... )
P.S. Vlhkost doma neměřím - není podstatná - na kytaře vidíš, jestli je dostatečná nebo ne, a ať si vlhkoměr ukazuje co chce, nástroj hovoří.
Btw "nenechat nic náhodě" je slovní spojení které se dá vyložit i jako - postarat se, takže nepsal jsem o náhodě :) Plus to bylo myšleno právě na to, že ty dražší (celomasivní) nástroje to "nenechání náhodě" potřebují víc - víc na vlhkost reagují. Ale u těch polomasivních a níže z toho zase není třeba dělat vědu, - přepodkládám, že člověk, který hraje, pozná, v jakém stavu kytara je (samozřejmě pokud nevezme kytaru do ruky jednou za měsíc) - ala symptomy, o kterých píšeš :)
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“