Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Basák

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Basák »

Rackové verze už máme za sebou, má to jistě své výhody, to bezpochyby, ale asi jsem stará škola a na bedně mi stojí jen zesilovač. Snažím se vyhýbat i všem možným krabičkám či multiefektům.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Pokud me pamet neklame, tak uzivatel Boga stavel slo100. Jinak pokud se do nej opravdu chces pustit, tak hura na http://www.slocloneforums.com.

Pokud chces jenom pre-amp s charakterem soldana, tak potom soldano supercharger GTO. Je to par soucastek, zvuk vyborny (uzivatel Lukus to myslim jednu dobu pouzival jako dirty kanal) a ja to mam jako hlavni zkresleni do cab modelingu, kdyz si brnkam na sluchatka.

taky jsem tu pred casem nekde linkoval schema na framus cobra, co me prislo, ze je taky postaveny na zakladu slo100 preampu (stejne jako MB rectifier)
Basák

Příspěvek od Basák »

To fórum jsem proběhl, díky za typ, a právě mě to dost překvapilo v dobrém, jak je ten zesilovač opěvován a chválené. Myslel jsem, že to je více stavěný aparát. Stavět to pouze jako preamp mi přijde, že je to takové nedodělané. Zítra mám trochu volno tak se do toho dám. Použiji mé oblíbené pájecí lišty a nějak to rozvrhnu na desku z pertinaxu a uvidím jakou cestou se pustím.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

no nekde jsem cetl, ze slo100 neni jenom o tech 4 gain stages a katodovem sledovaci, co nasleduje, ale ze ten charakter je prej tvorenej i v tom co nasleduje - dalsi gain stage + katodovy sledovac do efektove smycky a pak ta recovery sekce az po PI ... takze aby clovek z toho pre-ampu dostal zvuk co nejblizsi slo100, tak musi postavit vsechno, co je pred PI. Proto rectifier a dalsi zni proste jinak ... Urcite poreferuj, jak jde stavba.

Ja se snad koncne o vikendu pustim do RED modern kanalu rectifieru. Predevcirem jsem koukal, jestli mam doma vsechno co potrebuju a vypada, ze jo ...
Basák

Příspěvek od Basák »

Je mi jasné že ten charakter zvuku se tvoří po celé trase signálu, a významnou roli tvoří výstupák, proto to taky osadím celé a pak se nechá laborovat, jak se to bude chovat. Budu to, dokumentovat a referovat. Pro součástky jsem byl dnes v Gesu. Něco mám doma tak uvidím kolik mi toho bude scházet. Pokud se do něčeho dám, tak musím rychle, než mě opustí budovatelský elán. Jinak se může stát, že mi to tam potom bude ležet měsíce. Ať se ti daří Lunchie .
lunchie

Příspěvek od lunchie »

.. budovatelsky elan ... presne vim o cem mluvis. My se ted prestehovali pred mesicem do baraku a kazda volna chvile padne na predelavani veci tam a na ostatni uz nejak potom nezbyva sila a ani chut neco rozdelavat. A to se blizi vikend a me cekaji okapy a cisteni strechy od mechu :( ... a to nemluvim co by se jeste melo udelat vevnitr ... :)
Basák

Příspěvek od Basák »

Buď v klidu, já už barák předělávám víc než 25 let a když si myslím ,že už bude hotovo, tak si manželka něco vymyslí.Je to nekonečný příběh.
Hodil jsem si na papír rozložení součástek na tu repliku Soldana a myslím že to bude docela přehledné a v pohodě. Neměl by v tom být žádný větší problém. Rozhodl jsem se udělat přepínání kanálů přes optiku, kterou jsem ještě nikdy nepoužil tak jsem na to zvědav. V téhle hromádce je asi 70% potřebného materiálu. Pokud mi to vyjde, tak bych to měl mít do neděle osazené na pájecí liště a přišroubované na pertinaxové základně.
Přílohy
Foto Součástky.JPG
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

No to přepínání přes opriku to by mě docela zajímalo . já se za nedlouho budu pouštět do přidělávání druhýho kanálu do svího zesíku .budu to dělat přez relátka ale docela by mě zajímalo jestli by se to dalo pořešit optikou .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Basák

Příspěvek od Basák »

Jsem hlavně zvědav jak moc se budou spínané kanály optikou ovlivňovat, myslím tím zvukově. Relátka mám k dispozici také tak to budu porovnávat a uvidím.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

co pouzijes za optocleny?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Ted sme se vo tom se Stanleym bavily a poslali mi takový schéma http://www.elektroworld.info/modules/Fo ... pu_161.png . vypadá to dost jednoduše .Když by to vodstranilo problem lupání relátek tak by to vylo fajn . Já bych reálný použití vyděl asi jen na nějaký né moc komplikovaný přepínání prepínání kde je jen Gainu a Volume. pač na prepínání jedný věci (kanál,smyčka,EQ...) sou potreba 2 dráty + zem . a na prepnutí jednoho potenciometru sou potřeba 2 opročleny . A to při ceně cca 10 zakus by bylo docela pálka. 3li by použít tyhle optočleny ? http://www.musikding.de/index.php/cat/c ... upler.html
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

no s optoclenama by to lupat nemelo ... vice mene vsichni pouzivaji ty vlc51 nebo co to je zac, ktery stoji 5euro ... a ted se staci kouknout treba na slo100 - kolik jich je potreba :)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

lunchie píše:no s optoclenama by to lupat nemelo ... vice mene vsichni pouzivaji ty vlc51 nebo co to je zac, ktery stoji 5euro ... a ted se staci kouknout treba na slo100 - kolik jich je potreba :)
Tám de asi vo to aby to při osvitu mělo co nejmenší odpor a ve tmě co největší a pak tam taky asi hraje roli doba za jakou se ta hodnota odporu z mění . No já sem si jen tak orientačně spočet kolik by to stály optočleny muj zesík .(2xgain , 2x volume) a cena byla cca 800 kaček :twisted:
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

nektere optocleny se daji nahradit jfetem J175 (Jfet p-channel switch) - viz MB MarkV schema. Nekdy s nema zkusim neco udelat.
Basák

Příspěvek od Basák »

Do toho mého projektu mám připraveny 4ks VTL5C1 v ceně 532 za všechny. Cena optočlenu vyšší je, dobré miniaturní stíněné jazýčkové relé by se do 100kč určitě sehnalo. Při živém hraní lupání není při přepínání postřehnutelné, ale říkám si, když moderní zvuk tak i moderní zapojení.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jo, koukám teď na schéma soldana a je to tam zajímavě udělaný, pokud to dobře chápu tak tak VR1(optočlen) zkratuje signal před tou triodou V2b, VR2,3,4 pak bud propustí nebo nepropustí signál do požadované části obvodu, je tam i zapojení těch optronů vzhledem k footswitchi a napájení, takže by to neměl bejt problém... tak ať se daří, já už snad konečně doobjednam věci na toho engla e530 :lol:

jinak včera jsem koukal na nějaky schema fireballu a ten má to přepínání jen přes relátka a paralelně k cívce diodu a kondíky 4,7uF, dělal jsem to tak v posledním aparátu a fungovalo to :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

teď koukám ještě na to přepínání, a když už se tu zmínili ty J175, myslim, že jsem něco podobnýho viděl u V-Twinu http://tubefreak.com/v-twinp.gif takže když vemu ten trand J175 hned za vstupem, tak pokud na G nic nepřivedu, tak ten trand je zavřenej, tudíž pro signál moc velkej odpor tak to veme nahoru do toho "bypass" dratu, pokud ten trand otevřu (přivedením šťávy na G) tak ten signál bude moc jít přes ten J175 v nějaké minimálně (nebo vůbec) nezměněné podobě? chápu to správně? :?
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Stanley06> presne takhle to chapu i ja ... bohuzel, mam pocit, ze s tim tak pujde zkratovat neco se zemi ... takze to neni plna nahrada optoclenu nebo relatka. Zrovna u toho markaV je to tak pouzity a dalo by se to pouzit i u rectifieru na katodove kondiky.
http://music-electronics-forum.com/atta ... schemo.pdf
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

čistě teoreticky by šlo nahradit relátko (přepínač A/B) dvěma těma tranzistorama, ne? pouštět do nich ten samý signál a vždy jednomu pustit na G a druhému ne... jinak tohle ještě našel Core: http://www.seekic.com/forum/22_circuit_ ... WITCH.html
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

jo jo , to by melo jit ... ony ty j175 jsou docela levny (30centu nebo mozna jeste mene), takze s nima muze clovek trochu zaexperimentovat.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“