Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Stanley06 »

právě přemejšlíme s Corem, že to na něčem vyzkoušíme, bylo by to lepší než relátka, žádný lupání, žádnej velkej odběr proudu navíc atd... tak uvidíme :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no až mi přídou sondy k osciloskopu a dodělam tonovej generáor tak pár těch trandáků koupim a podívam se na to co ten trandák udělá zesignálem.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Basák

Příspěvek od Basák »

Tak jsem už jsem něco udělal. V týdnu snad osadím zbytek a přes víkend bych mohl vyvrtat a naohýbat šásko. Tráfko co je ho kousek na obrázku zatím použiji, je tam lampa na usměrnění, tak dám přepínač lampa diody a jsem zvědav jestli se to při hře nějak projeví.
Přílohy
P1080832.JPG
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

zatim moc pěkný. jen mi to příde jako plejtvání pertinaxem . pak taky napiš jak maká ta optika.
Obrázek
puci

Příspěvek od puci »

Cau.Nemá nekdo skušenost s Pcl 86,chtel bych postavit nejakej osvedčenej zesilovač na gitaru,potreboval bych schému.Dík.
Basák

Příspěvek od Basák »

core88 píše:zatim moc pěkný. jen mi to příde jako plejtvání pertinaxem . pak taky napiš jak maká ta optika.
No vzhledem k tomu, že na tu desku toho ještě přijde poměrně dost, tak mám spíš opačnou starost. To přepínání bude až jedna z posledních věcí, která budu zapojovat,. Do 14 dní bych to chtěl mít hotové, reference podám,
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

puci píše:Cau.Nemá nekdo skušenost s Pcl 86,chtel bych postavit nejakej osvedčenej zesilovač na gitaru,potreboval bych schému.Dík.
A mohl bys vysvětlit, proč zrovna s touhle zastaralou elkou s debilním 14,5V žhavení? Co tím získáš?
Fascinují mě týpci, co na smeťáku z rozmlácenýho rádia vytáhnou jedinou nerozbitou elektronku řádně vyťavenou za X let používání a pak s pocitem Kolumba se vrhnou na realizaci aparátu typem: dejte mi know how a deset lidí k ruce a já postavím kombo. Jedno schema konce s touhle mrchou už Ti někdo poskytl na "bastlírně" a já Ti tam přidal další schema, z kterého sis mohl vzít předzesilovač. To Ti nestačí, že se opakuješ na jiném fóru?
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

mmjuz: Zrovna PCL86 má 13V žhavení, což se plusmínus docela shoduje s 12,6V pro ECC83 nebo 82. Anodový napětí 230V, proud 39mA -> zátěž 5900ohm, s odřenejma ušima výstupák pro EL84. Katodovej odpor 150ohm, gédvojka tak 1k5 až 2k2, trioda klasika půlka ECC83, s tím bych se vůbec nepáral, takže 100 kilo do anody a 2k7 (nebo 1k5) do katody... jednoduchý jak facka, jen žhavení nebude 6,3V ale 12,6V. PCL86 je sice stará mrcha, ale na druhou stranu se dá koupit za pade na netu a je jich dost, narozdíl od ECL86... Já se na takovej zesík taky chystám.
If ain't broken, don't fix it!
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak abych to tu zase trochu oživil, dneska jsem zprovoznil ten modern rock preamp vychazejici z englu e530 (2 kanaly, 4 mody) i s přepínáním kanálů a módů přes relátka, chybí doladit pár drobností a bude komplet hotovej. Zvukově jsem spokojenej, zejtra to snad vezmu k Danovi na 2x6V6 konec a 2x12 box, tak uvidime jak to dokaze zahrat 8)
St.Anley Tube Amps
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Myslíš? :D Já tu mám akorát ten 1x12 s reprem eminence od tebe... už se těšim na engla 8)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak jsem byl ráno vyzkoušet engla preamp u Dana na zesilovači a bedně, takže:
zapojení:
kytara H-S-H Fokus IB ->diy engl e530 preamp ->konec (PI->2x6V6)-> box 1x12 half-back repro stary eminence

zvukově: ten charakter engla je tam opravdu znát, proti treba diy marshallu jcm800 preampu a Danovo diy Mese Dual Recto je ten muj preamp charakterem uplně jinej, nechci řikat že horší nebo lepší, clean low gain je opravdu clean , žádný vintage (což platí o všech modech), clean hi gain zvlada dobre takove ty crunch zvuky, zadna pila, pri prepnuti na lead low gain uz to docela pila je, ale zvuk je porad srozumitelny a vyrazny, s gainem idealne tak lehce za polovinou, pri prepnuti na hi gain lead se z toho stava pila se vsim vsudy. Na lead kanalu si to chce trochu pohrat s eq, ale na to casem prijdu...

takže celkově jsem spokojenej, na to, že je to pár součástek, se z toho dá dostat dost zvuků a ten charakter originálu tam je, ještě to chce trochu vyladit ty přepínače bright a contour a asi trochu předělam zdroj pro anodový napětí, teď tam mam jen 270V, přímo na anodach pak cca 180V

PS: jsem zvedavej co napise Dan, mesa to neni, ale myslim, ze jsme nasli i zvuk co se mu celkem libil :mrgreen:
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

s 270V na anodach jsi vice mene v 10% toleranci. Original by mel mit nejakych 300V B+ po vyhlazeni. Ten muj hybrid ma na B+ kolem 320-330V. Ja koupil za par babek naprosto pekelny trafo. Vazi snad 10 kilo (trochu prehanim, ale min. 5 kilo ma), ktere me po usmerneni dava necelych 350V. Jinak, presne jak rikas, ten engl charakter tam je .... takovy ten englovsky grawl a chce to teda uplne jinak nastavit korekce nez na jinejch zesilovacich. To jestli se mi to libi nebo ne, je otazka druha :). Vcera jsem tak postupne prosel pres rectifier klon, engl az po ten mark a musim rict, ze me nejvice bavi prave ten mark. To jeho zkresleni me prijde daleko nejstavnatejsi a nejvice smooth. Taky z tech 3 nejvice komprimuje ... tak to bude mozna tim :). Engl je brutalita snad jeste vetsi nez rectifier. Opravdu surove ostre zkresleni.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Možná jsme toho engla trochu zazdili tou 1x12 bednou, moje 2x12 je o kus lepší. Ale stejně taková brutalita, to jsem ještě neslyšel, fakt parádní zvuk, gainu hromada a pořád konkrétní, ty řezavý vejšky a středy co se chovají tak zvláštně pilovitě, moc pěkný.
Znělo to ještě líp než jsem čekal že bude, ale je fakt že občas se to může zdát až moc umělý a jak někdo kdysi napsal, že to je jak když na něj řve němec, tak je to pravda :)

Recto si proti tomu moc neškrtalo, když jsme ho potom zkoušeli, ale dávám vinu těm starým elkám, protože si je Cháron už zve k sobě na vor a doufám, že až do něj nasázim nový, tak se nenechá zahanbit. :twisted:

Jo a ještě jeden menší problém, těch 10W asi na doma moc není :lol:
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Basák píše:Tak jsem už jsem něco udělal. V týdnu snad osadím zbytek a přes víkend bych mohl vyvrtat a naohýbat šásko. Tráfko co je ho kousek na obrázku zatím použiji, je tam lampa na usměrnění, tak dám přepínač lampa diody a jsem zvědav jestli se to při hře nějak projeví.
tak jak to vypadá ze stavbou ? už sem docela zvědavej na to jak maká ta optika.
Obrázek
Basák

Příspěvek od Basák »

Zdravím, byl jsem tři týdny mimo republiku (vrátil jsem se včera) a tak jsem dal vyvrtaný plech, který mám připravený na šasko kamarádovi, aby mi na CNCčku, které vlastní vyfrézoval popisy. Když jsem to s ním probíral nebylo nic problém, dnes jsem si to od něj vyzvedl jak jsem mu to dal. Krásně se na mě vys… :? . Tak to v týdnu naohýbám, na lakuji a dám patice na lampy. Pak už jen budu letovat a letovat, je to drátů jako blázen, ale mám už vše z té desky z pertinaxu vytažené a popsané dvakrát překontrolované tak by to mělo jít rychle. Popisy nějat dořeším později, ale došel jsem k závěru, že co si člověk sám neudělá, nemá! Po dokončení zesilovače se vrhám na stavbu CNCčka.
Toulal jsem se po Africe a na jednom trhu jsem narazil na tuhle krásnou kytaru. Hrálo to pěkně jen za to chtěl 3800 Randů což je skoro 10.000,- Kč, smlouval jsem smlouval, ale pod 2700 Randů jsem se nedostal a tak jsem musel ten skvost oželet. Co jí říkáte, nebyla by to nádhera s tímhle vylézt na pódium? :lol:
Přílohy
P1090676.JPG
P1090441.JPG
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

basák: Ta plechovková kajtra je hezká, ale deset litrů? Ani omylem :-)
If ain't broken, don't fix it!
Jyrka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrka »

Zdravim panove,
Napred musim podekovat za prispevky v tomto foru, moc mi pomohly pri stavbe prvniho zesilovace.
Stavel jsem HI Octane z ax84. Musim rict, ze zvuk me velmi prekvapil (cekal jsem horsi :D ), hlavne zkresleni je super a o hlasitosti ani nemluvim. (5w je peklo, premyslim nad vykonovou brzdou).
Proc ale pisu, rad bych si dodelal prepinac na cisty kanal, protoze i pri stazeni obou gain potaku to jeste dost kresli. Zkousel jsem udelat "The Lead/Rhythm Switch" ze stranek ax84, ale i ten jeste hodne kresli.
Byl by nekdo ochotny se podivat na schema HO a prikreslit prepinac na "cisty kanal" ? Diky
Fender Stratocaster mexico, OLP JP, Dord 100W + Mesa Thiele EVM 12L, Handmade kabely
lunchie

Příspěvek od lunchie »

aby ti to mene kreslilo, tak asi jedine bud lehce zmenit odporovy delic 220k/220k (timhle snizis uroven signalu, kterej poustis do druhy triody - podobny efekt jako by jsi snizil gain na potaku 1) co je hned za prvnim gainem nebo udelat treba vypinatelnej kondik na katode prvni triody (timhle snizis zesileni prvni triody).
Basák

Příspěvek od Basák »

Šasí mám naohýbané, zítra dám do laku a snad o víkend bude čas, abych osadil patice, poťáky, vypínače, přepínače atd. No, a pokud to půjde podle mých představ, do neděle by mi to mělo makat tak abych vyzkoušel přepínání kanálu optikou. Jen budu zase válčit s tím, jak udělat popisy.
Přílohy
P1090679.JPG
P1090678.JPG
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Tak jsem vcera uz po nekolikate predelaval power amp (teda ted to bylo po 3. nebo 4. co jsem predelaval PI) ve svym bastlu, kterej je inspirovanej bogner fish pre-ampem. Prvne jsem tam mel cathodyne - DC coupled, ale nejam to brumelo. Tak jsem to predelal na AC-coupled. Ale porad to brumelo. Tak jsem to predelal na paraphase, a kdyz to i tak porad brumelo, tak jsem objevil, ze tam mam krasnou zemni smycku :). Po odstraneni to uz bylo v pohode. No a vcera jsem to zase predelal na AC coupled cathodyne ve stylu vht deliverance s tim, ze to slouzi i jako fx-return recovery.

Ten pre-amp ma 3 mody, bogner plexi, bogner strato a bogner brown. Vsechny kanaly sdili stejnej tonestack, takze pri prepnuti si clovek musi nastavit korekce tak jak potrebuje. Vcera jsem si s tim vecer hral a zkousel jak si to rozumi z krabkama a docela me prekvapilo, jak pekne jde DS-1 a proco rat pouzit jako 'dokopavadlo'.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“