Hraní na kytaru - stačí knížka nebo se musí za učitelem?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
cerninek

Hraní na kytaru - stačí knížka nebo se musí za učitelem?

Příspěvek od cerninek »

zdravím, mám knížku http://guitarvolumeright.com/index.php? ... &Itemid=36 a chtěl bych se zeptat jestli mi to k dobrému vývojí hraní bude stačít nebo bych měl začít chodit do hudební školy?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Hraní na kytaru - stačí knížka nebo se musí za učitelem?

Příspěvek od Nero »

Výuka od reálného člověka je vždy lepší - knížka ti neukáže, co děláš blbě a nepraští tě přes prsty, kdy na to kašleš. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
cerninek

Příspěvek od cerninek »

jde o to že jsem do hudební školy YAMAHA chodil půl roku (už jsem něco málo uměl a nepřineslo mi to skoro nic nového tak sem začal být samouk) a zlepšuju se ted sám,hraju různé písničky s kamarádama a už jsem trošku pokročilej, kamarádka mě nedávno požádala jestli bych jí mohl učit na elektrickou kytaru (2 roky chodí do hudební školy na klasickou kytaru, kromě teorie toho moc neumí) a já se bojím že jí to nedokážu naučit, učím se z různých návodů z internetu,z té knížky (ta je úžasně detailně popsaná podle mě), jeden z mejch kamarádů se kterejma hraju umí taky na kytaru, tak mě říká když něco hraju blbě ale nemá moc času tak se musím učit sám (navíc nemám rád učitele) a já bych to kamarádku chtěl naučit dobře, myslíte že nebude problém?
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Pokud máš kamaráda, co hraje déle, obejdeš se bez učitele.

Já jsem už přes rok samouk a vzhledem k tomu, kolik je na netu infa (díky ó hudebnífórum) se bez učitele obejdu. Akorát mě jednou při setkání s pár lidmi odsud Bull vynadal za šikmé držení prstů vůči krku, pak jsem to napravoval a teď už okej. Právě v tom je dobré znát někoho, kdo se jednou za čas může kouknout, jak hraješ a případně něco poradit.

Rozhodně v učiteli nevidím nutnost, a někteří lidi mají úplně jiné představy, co se učit, než jsou nějaké "zavedené pedagogické postupy". Určitě je ale pravda, že s učitelem na některé věci přijdeš snáz a rychlejc.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
cerninek

Příspěvek od cerninek »

mtmccox píše:Pokud máš kamaráda, co hraje déle, obejdeš se bez učitele.

Já jsem už přes rok samouk a vzhledem k tomu, kolik je na netu infa (díky ó hudebnífórum) se bez učitele obejdu. Akorát mě jednou při setkání s pár lidmi odsud Bull vynadal za šikmé držení prstů vůči krku, pak jsem to napravoval a teď už okej. Právě v tom je dobré znát někoho, kdo se jednou za čas může kouknout, jak hraješ a případně něco poradit.

Rozhodně v učiteli nevidím nutnost, a někteří lidi mají úplně jiné představy, co se učit, než jsou nějaké "zavedené pedagogické postupy". Určitě je ale pravda, že s učitelem na některé věci přijdeš snáz a rychlejc.

kamarád umí hrát dobře, byl dřív i učitelem na klasickou kytaru, rytmiku,improvizace a takový věci zvládá skvěle takže když vidí že něco dělám blbě tak mi řekne, ja jen chci mít jistotu že kamarádka bude nadšená a bude ráda že jí učim, ne naopak (protože potom by to mohla být víc než kamarádka :twisted: :twisted: :D )
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ach jo. Snažit se sbalit holku na to, že ji budeš učit na kytaru, vyžaduje z tvé strany dostatečné zkušenosti, aby sis byl jistý. Pokud máš jakoukoli pochybnost o správnosti výuky, je lepší toho nechat a snažit se na ni zapůsobit jinak. Vyhneš se tak riziku, že ji naučíš nějakou kravinu nebo že ze sebe uděláš totálního vola. Radši s ní zajdi na nějaký koncert, na lezeckou stěnu nebo na brutální kalbu :D
cerninek

Příspěvek od cerninek »

woro90-1 píše:Ach jo. Snažit se sbalit holku na to, že ji budeš učit na kytaru, vyžaduje z tvé strany dostatečné zkušenosti, aby sis byl jistý. Pokud máš jakoukoli pochybnost o správnosti výuky, je lepší toho nechat a snažit se na ni zapůsobit jinak. Vyhneš se tak riziku, že ji naučíš nějakou kravinu nebo že ze sebe uděláš totálního vola. Radši s ní zajdi na nějaký koncert, na lezeckou stěnu nebo na brutální kalbu :D

tady nejde o to sbalit holku,tady jde o to jí to naučit aby uměla něco zahrát

zajímá mě jestli se podle tý knížky a toho co sem zatím nahrabal z youtube,netu a od sebe dokážu vyrovnat někomu kdo by prošel hudební školou na elektrickou kytaru
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud nejde o to, ji sbalit, zkus a uvidíš :wink: Ale uč ji jen to, čím jseš si stoprocentně jistý.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Osobně považuju učení v situaci, kdy je dotyčný sám učněm, za poněkud hloupou věc. Vždycky jsen nesnášel učitele, co byli takzvaně "o kapitolu" před vyučovanými, protože takové vzdělávání je poměrně k ničemu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nero píše:Osobně považuju učení v situaci, kdy je dotyčný sám učněm, za poněkud hloupou věc. Vždycky jsen nesnášel učitele, co byli takzvaně "o kapitolu" před vyučovanými, protože takové vzdělávání je poměrně k ničemu.
Je spousta disciplín, a hudba k nim patří také, kdy se člověk učí celý život.
Takže v praxi bývá učitel skutečně pouze o "několik" lekcí napřed. Teď jde o to o kolik.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To už je jen slovíčkaření - pointa mého postu je jasná. Pokud se někdo ptá na to, jestli už může učit, tak by dost pravděpodobně učit neměl.

PetrPeter 1975 - 2008
Amid

Příspěvek od Amid »

Je lepší pochytit látku od učitele, nežli od někajé výukové knížky, to je všeobecný fakt. Když máš nějakou otázku, knížka ti na ní těžko odpoví. Nechci tím samozřejmě samovýuku zatracovat, sám jsem hodně věcí pochytil sám (z internetu), ale zároveň navštěvoju taky ZUŠku, která mě toho taky dost naučila. Navíc, absolutní samouci mají větší pravděpobonost, že pochytí nějaký zlozvyk, který je může v budoucnu ve hraní omezovat.

Jen tak mimochodem, tuto kížku jsem měl taky, abych řekl pravdu, tak mě v ničem neobohatila.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nero píše:To už je jen slovíčkaření - pointa mého postu je jasná. Pokud se někdo ptá na to, jestli už může učit, tak by dost pravděpodobně učit neměl.
Ten člověk hlavně také musí "umět učit".
Ty pedagogické vlohy jsou po čase na žákovi poznat mnohem víc, než hudební genialita učitele.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ty pedagogické vlohy jsou po čase na žákovi poznat mnohem víc, než hudební genialita učitele.
I tento výrok je velmi relativní. Je-li učitel velmi dobrý hráč a žák je vnímavý, pak je to daleko šťastnější kombinace, než je-li "učitel" pouze pedagogem, bez patřičné praxe a hudebního citu...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Atkins píše:
I tento výrok je velmi relativní. Je-li učitel velmi dobrý hráč a žák je vnímavý, pak je to daleko šťastnější kombinace, než je-li "učitel" pouze pedagogem, bez patřičné praxe a hudebního citu...
Asi to je o úrovni. Začátečník potřebuje spíše pedagoga, a pokročilý hráč potřebuje dobrého hudebníka.
cerninek

Příspěvek od cerninek »

já už hraju na kytaru přes dva roky, umím toho už poměrně dost a jsem ti tím dost jistej (ted se chci posunout s hraním dál a nejsem si jistý jestli mě ta knížka pomuže nebo by bylo fakt lepší zajít do hudební školy

půl roku jsem chodil do hudební školy (http://www.yamahaskola.cz/cs/programy/y ... cka-kytara) a pak jsem se stal samoukem,ted po dvou letech od začátku hraní už toho umím dost a chci jít kupředu a nevim jestli bude stačit knížka nebo bych měl radši zase chodit do tý školy, :?: :?: :?:
Halfordek

Příspěvek od Halfordek »

Zde musím trochu oponovat... Pořád je lepší ucitel o lekci napřed než žádný. ,,Učím" takhle kamaráda na bicí,neumím do toho mlátit,seděl jsem za tím tak 10x...ale jako kytarista vím jak to má počítat,kdy má hrát přechody,kdy činely (bavím se o základních rytmech) a kdybych ho nechal samotného,tak to nemá ani hlavu,ani patu. Stejně tak se to dá aplikovat na jakýkoliv nástroj.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak jedna věc je učit teorii a druhá věc je učení praxe. Pokud je učitel o krok na před, je velká šance, že nedokáže sám myslet dopředu a sám nedělá vše pořádně, protože neví, kdy se co může zkomplikovat zlozvyky, které sám má a o kterých třeba neví.

PetrPeter 1975 - 2008
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Učitel "o jednu lekci vpřed", není učitel! Je to krásně vidět na mnohých učitelích informatiky a jazyků, učící z brožůrek...Chytřejší děti je zpravidla velmi záhy předeženou a ty hloupé se nenaučí vůbec nic.
A je to krásně vidět i na některých zdejších uživatelích, jsou zde mladí lidé, kteří na PC nezvládnou ani tak banální operaci jako je konverze wav do mp3, nebo demux stop z avíčka a další se dožadují sotware v češtině, přestože mají angličtinu od třetí třídy ZŠ.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Bohužel se s tím, co píše Atkins, nedá než souhlasit...

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“