Pomoc při výběru baskytary pro začátečníka

Precission, Jazz, Modern, ...
Odpovědět
Durin

Re: Pomoc při výběru baskytary pro začátečníka

Příspěvek od Durin »

Například jsem se na chvíli koukl na bazar a našel jsem inzerát ze včerejška, kde týpek nabízí Fender JB za 5000 http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=605814
Normal

Příspěvek od Normal »

Jojo, ale jestli tam bude i ke konci březnu, protože dostanu many na narozky a tak se raději dívám dopředu co by se šiklo, :D ale i tak děkuji za návrhy a máte nějakou účinnou metodu jak vybrat baskytaru? A jak poznat baskytaru na rock a metal, protože většina co vidím je jazz.
Durin

Příspěvek od Durin »

Normal píše:Jojo, ale jestli tam bude i ke konci březnu, protože dostanu many na narozky a tak se raději dívám dopředu co by se šiklo, :D ale i tak děkuji za návrhy a máte nějakou účinnou metodu jak vybrat baskytaru? A jak poznat baskytaru na rock a metal, protože většina co vidím je jazz.
Pozor, nenech se oklamat názvem Jazz Bass. Tento název vytvořil Leo Fender, protože předpokládal, že tento typ baskytar se nejvíce hodí do jazzu. To taky pravda je, ovšem o nic míň skvěle se hodí i do většiny ostatních stylů včetně rocku i metalu. Podívej se na basáky různých metalových a rockových skupin a uvidíš, že spousta z nich používá JB. Zvuk těchto bas je velmi univezální a koupí JB rozhodně neprohloupíš :wink:
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Tak jak říkal kolega Durin, díval bych se asi po Jazzbassu, nebo ekvivalentním kousku. Do precissionu bych být tebou nešel. Je dost možné, že se ti tento zvuk líbit nebude, a nic s tím skoro neuděláš... Jazz bass ti nabídne daleko širší spektrum...

A jinak, než něco koupíš, určitě bych si to být tebou vyzkoušel, zda ti sedí... a podíval se, jestli nástroj není vadný... A když něco z bazaru, je docela dobré vědět, proč ten člověk tu basu prodává, a v jakém je stavu.

Každopádně, za tyto peníze bych se asi podíval po nějakém starším kousku... a když nový... tak si vem člověka, který tomu rozumí... a je schopný zhodnotit, jestli ta basa hraje dobře...

Ono, že to hraje pěkně zvukově je sice fajn, ale když neladí oktávy, nebo je prohnutý krk, vrtule, nebo nedej bože nedrží hardware, tak ta basa je k ničemu...
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
Normal

Příspěvek od Normal »

Durin píše:Pozor, nenech se oklamat názvem Jazz Bass. Tento název vytvořil Leo Fender, protože předpokládal, že tento typ baskytar se nejvíce hodí do jazzu. To taky pravda je, ovšem o nic míň skvěle se hodí i do většiny ostatních stylů včetně rocku i metalu. Podívej se na basáky různých metalových a rockových skupin a uvidíš, že spousta z nich používá JB. Zvuk těchto bas je velmi univezální a koupí JB rozhodně neprohloupíš :wink:
Takže podle vás je lepší jazz než precission? A jazz je lepší kvůli zvuku? A jakou sérii mi doporučujete?
Normal

Příspěvek od Normal »

A chci se zeptat na tuhle el. baskytaru http://kytary.cz/ibanez-gsr-180-bk/HN082557/ co si o ní myslíte. Ptám se proto, kdyby jsem si vybíral ať už z bazaru nebo z obchodu tak ať vím. :)
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

S Ibanez zkušenosti nemám. Mám doma od Squier sérii Affinity, která je označovaná, jako ta levnější i když podle mne hraje lépe než standartka. Má olšové tělo a to dělá zvuku hodně(i když na kytarách píšou agathis a hned pod tím olše a to masiv! viz. squierguitar.com - jazz bass - affinity - specifications, tam je napsáno alder - olše a ještě k tomu, že snímač je tam P-Bass, což je blbost...). Odkaz: http://kytary.cz/squier-affinity-jazz-bass/HN021548/ . Dlouho to stačilo, pak jsem jen pořídil Fender snímače a opět se ten zvuk zvedl. Má úzký, rychlý a dobře zpracovaný krk, takže se na ni i dobře hraje. Btw. ta fotka vypadá otřesně :D

A myslím, že na bazaru se dá sehnat velmi levně (potom, že). U nás v KV jí mají v jedněch hudebninách, i ve stejné barvě, jako na obrázku a ta se jeví povedeně :)

Zatím jsi tu ale uvedl dvě, které Jazz Bass nejsou, takže Ti je nebudeme nutit :) vybrat si musíš sám :)
držim palce :)
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Normal

Příspěvek od Normal »

Dobře a moc děkuji a určitě si zajdu v Novém Jičíně do hudebnictví sice je malé je malé, ale doufám že mi tam poradí, kdyby nic pošlu bratra aby se zeptal v Přerově. :D A hrozně s mi líbí, jak to ten borec drtí, ale myslím si že ten zvuk bude nejspíš kvůli bass driver http://www.youtube.com/watch?v=1BKgjf8hjfQ
Normal

Příspěvek od Normal »

Tomas.Tajfun píše:Mám doma od Squier sérii Affinity, která je označovaná, jako ta levnější i když podle mne hraje lépe než standartka.
A ty hraješ s nějakou skupinou? A jaký styl hraješ, protože tu psali, že s jazz baskytarou se hodí hrát všechno. :D
Tomas.Tajfun
Kontaktovat uživatele:

Moje kapela se jmenuje Tajfun. Odkaz najdeš v podpisu. Hrajem, na to se ptá každej, kdo nás nezná a my říkáme: prostě rock... :)
Hrál jsem ale i v dočasných uskupeních jiných žánrů (mám hrozně rád jazz a blues), hrál jsem dokonce i country (no snaha byla) a tak různě, potřebuje někdo pomoct, tak tam zajedu a vypomůžu (po pár zkouškách), jinak jsem ale věrnej svojí kapele... no, co tím chci říct, že mám 3 jazz basse (každej jiná cenová skupina) a můžu říct, že je natolik univerzální, až bych ho doporučil opravdu každýmu. A viděl jsem i velmi, velmi, velmi tvrdou muziku, kde se JB prosadil s přehledem.
Normal píše: A hrozně s mi líbí, jak to ten borec drtí,...
upřímně, vypadá a zní to efektivně... mě osobně to neříká zhola nic, to že používá trsátko je jeho volba... nicméně, když už ho používá, tak by měl svojí levou rukou tlumit struny. On místo toho vypadá, že by do nich dostal křeč, protože je má, podle mě, strašně nepřirozeně, jak to říct,... no... prostě v křeči, nemá je uvolněný a pak se mu tam můžou ozývat různý dozvuky ostatních strun... není to zrovna exemplární příklad úžasnýho basáka... IMHO samozřejmě...
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Normal

Příspěvek od Normal »

Tomas.Tajfun píše:upřímně, vypadá a zní to efektivně... mě osobně to neříká zhola nic, to že používá trsátko je jeho volba... nicméně, když už ho používá, tak by měl svojí levou rukou tlumit struny. On místo toho vypadá, že by do nich dostal křeč, protože je má, podle mě, strašně nepřirozeně, jak to říct,... no... prostě v křeči, nemá je uvolněný a pak se mu tam můžou ozývat různý dozvuky ostatních strun... není to zrovna exemplární příklad úžasnýho basáka... IMHO samozřejmě...
tak to byl názor opravdového odborníka a neuvědomil jsem si že, jsem se už na tvoji kapelu díval a docela se mi to líbí :)
Durin

Příspěvek od Durin »

Ten styl jakym hraje se mi nelíbí. Hraje na to jak na elektrickou kytaru. Trsátkem a řeže do toho.
Ale to už je trochu OT.

K té tvojí Ibanez: s řadou GSR přímo zkušenosti nemám, nicméně s Ibanez zkušenosti mám a ty zkoušenosti jsou velmi pozitivní. Mně osobně Jazz Bassy nesedí, nehraje se mi na ně uplně nejlíp, ale to je zase jen můj konkrétní názor. Zajdi někam do hudebnin, zkus si JB, zkus si i ten modern, jako ta Ibanezka a co ti sedne líp, do toho jdi. :wink:
Normal

Příspěvek od Normal »

Tomas.Tajfun a že ti tykám, jak jsem tě viděl na tom videu, mně je 13 v březnu 14 a tak si chci aby mi rodiče místo dárku na narozky dali raději many, protože mám sice něco našetřeno ale na el. baskytaru to nestačí :D
Normal

Příspěvek od Normal »

Durin píše:Ten styl jakym hraje se mi nelíbí. Hraje na to jak na elektrickou kytaru. Trsátkem a řeže do toho.
Ale to už je trochu OT.
mně se docela líbil ten začátek, ale jde vidět že tu jsou odborníci :)
Durin

Příspěvek od Durin »

normal píše:mně se docela líbil ten začátek, ale jde vidět že tu jsou odborníci :)
To, že mám vlastní názor na styl hraní a vlastní názor na výběr baskytary ze mě ještě nedělá odborníka :D
Vždyť já hraju něco málo přes 2 roky, to jsem možná tak 1/50 odborníka :wink:
Normal

Příspěvek od Normal »

Kámoš mi to tu doporučil, on si kupoval el. kytaru a jsem rád, že tu jsem. Zajdu do hudebnin v NJ a okouknu to a vyzkouším. Ale jestli bude něco výhodného na bazaru, tak proč to nebrat a dám na vaši radu a ten kámoš mi říkal, že by šel se mnou, sice hraje na el. kytaru a ne na bas, ale on si kupoval taky z bazaru na doporučení z hudeb. forum a tak má přece jenom víc zkušeností než já. A kdyby nebylo nic z bazaru výhodné pro mně, tak asi zajedu do Přerova nebo někam jinam kde je velký výběr a budu pečlivě vybírat dle vašich rad. Jelikož mám kolem všeho plno keců a otázek :mrgreen: tak se vás budu nejspíš ještě ptát :D
Normal

Příspěvek od Normal »

Durin píše:To, že mám vlastní názor na styl hraní a vlastní názor na výběr baskytary ze mě ještě nedělá
odborníka :D Vždyť já hraju něco málo přes 2 roky, to jsem možná tak 1/50 odborníka :wink:

Ale i tak mi pomáháte víc než si myslíte :)
Tomas.Tajfun
Kontaktovat uživatele:

No, nejsem ani odborník, ani starej chlap, (no tak, je mi 20 :D ) takže úplně všechno v pohodě :D jde o to, aby dotazovaný dostal co největší možné spektrum informací, které může potřebovat k uspokojení svojí touhy, potřeby... Ty chceš koupit za rozumný peníz co nejlepší nástroj a od toho tady to forum je. Jsou tu i skuteční odborníci, ti skutečně poradí nejlépe. Pak jsme tu my, uživatelé, kteří využívají zkušenosti z účasti na foru a taky z vlastních zkušeností.

S Durinem se na foru potkám často a většinou se shodneme, a tak i teď s ním budu naprosto souhlasit, jen možná já jsem 0,5/50 odborníka
Jinak děláš dobře, že chceš začít hrát takhle "brzo", hodně Ti to usnadní. Snad jen mohu apelovat, vyhledej pomoc učitele :)
docela mne těší Tvůj přístup, já tenkrát půjčil od kamaráda 5000Kč a šel a koupil první, na kterou jsem měl... byl to jazz bass :D což jsem zjistil až později...
jinak díky, že se Ti to docela líbí, mě to naprosto těší :)

ps: snad jsem na nic nezapomněl, docela jste se rozkecali :D
Durin

Příspěvek od Durin »

Jsem rád, že mohu s tím množstvím informací, co mám, poradit :)
Je fajn, začít takhle brzo. Nejlépe by bylo, jak tu zmínil Tom, vyhledat nějakou školu a chodit tam. Jako basák si s tabama rozhodně nevystačíš a noty nejsou to jediný, co tě ve škole naučí. Díky škole budeš vědět, že nehraješ něco vyložině špatně. Já hrál půl roku na vlastní triko a až když jsem začal chodit do školy, jsem se dozvěděl, že existuje něco jako polohy na hmatníku a že třeba v I. poloze na 3. pražci hraju malíčkem a ne prsteníčkem a tak :D
Hlavní moje rada zní: Začni už od začátku hrát podle not. Kašli na taby! Tvůj kamarád kytarista podle tabů dost možná hraje, ale kytara je uplně něco jiného, co se tohohle týče. Podle tabů dokáže hrát každej a jak si na ně jednou zvykneš, přeučovat se na noty pro tebe bude problém. Začátky se možná zdají jednodušší s tabama, taky že jsou, ale nestojí to za to. Mluvim z vlastní zkušenosti :wink:
Durin

Příspěvek od Durin »

Ještě k tomu tvému Ibanezu, co jsi sem postoval. GSR je nejnižší řada Ibanez a co si pamatuju a co jsem našel, tak tu ve vedlejším tématu na fóru Nesst psal takový zajímavý příspěvek :mrgreen: :mrgreen:
Nesst píše:Jo, já hrál kdysi na nejnižší model Ibaneze a myslel jsem, že jsem si spletl hudebniny s hračkářstvím. Ale kvůli tomu jsem nezanevřel na celou značku...
Odpovědět

Zpět na „Baskytary“