Zbroušení kobylky?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
peete-doherty

Zbroušení kobylky?

Příspěvek od peete-doherty »

Ahoj mám trochu problém. Mám akustiku jumbo (teď se nelekněte) za pár korun od Stagga. Zdálo se mi že struny jsou vysoko a tlačí mi moc na prsty. Probrousil jsem drážky do plastovýho napínání na kobylce. Poradil mi to jeden kamarád, ale nevím jestli je to košér. Nějakou dobu to fungovalo, ale pak jsem zakoupil nový struny, Dadario 9, abych je měl co možná nejslabší a kytara zní falešně. Nevím co s tím... mám ty drážky zkusit něčím zadělat? Musí být struny nějak vysoko nebo ve stejný rovině? Mám nechat dát novou kobylku? Poraďte mi prosím, děkuju...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Zbroušení kobylky?

Příspěvek od Nero »

U téhle úpravy je lepší nebrousit drážky, ale snížit celý ten plátek (tzn. brousit druhou stranu, než kde jsou drážky). Pokud je na tom kytara hodně špatně, tak podobnou operaci udělat i u nulťáku (je-li to třeba). Takže bych ti asi doporučil skočit někam do hudebnin, za pár kaček koupit pár těch plátků a zkoušet, co bude nejlepší.

Akorát dodám, že celá tahle úvaha je platná pouze v okamžiku, kdy kytara opravdu potřebuje zásah do výšky kobylkového plátku / nultého pražce. Tzn. je seřízené prohnutí krku, jsou použity vhodné struny a prsty z toho bolí kvůli tomu, že je dohmat opravdu vysoký a ne proto, že nejsou zvyklé.

Každopádně na akustiku to chce aspoň ty desítky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Re: Zbroušení kobylky?

Příspěvek od shoooter »

peete-doherty píše:Ahoj mám trochu problém. Mám akustiku jumbo (teď se nelekněte) za pár korun od Stagga. Zdálo se mi že struny jsou vysoko a tlačí mi moc na prsty. Probrousil jsem drážky do plastovýho napínání na kobylce. Poradil mi to jeden kamarád, ale nevím jestli je to košér. Nějakou dobu to fungovalo, ale pak jsem zakoupil nový struny, Dadario 9, abych je měl co možná nejslabší a kytara zní falešně. Nevím co s tím... mám ty drážky zkusit něčím zadělat? Musí být struny nějak vysoko nebo ve stejný rovině? Mám nechat dát novou kobylku? Poraďte mi prosím, děkuju...
Jelikož vůbec netušíš jak má být kytara seřízena, dej to někomu, kdo ví jak na to.
V první řadě bych nedával .009, ale .011 - prsty si zvyknou.
Ať ti to někdo seřídí rovnou na ty .011. Kombinace špatné kytary a špatného setupu je vražedná. O .009 ani nemluvě.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“