Kytary Fender: Chyby a nedostatky

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Fořt

Re: Kytary Fender: Chyby a nedostatky

Příspěvek od Fořt »

woro90-1 píše:Nejde o brum (pokud chceš krutopřísně hustodémonské chrchlozkreslení, přepneš na mezipolohu, ty jsou bez brumu), ale o to, že při vyšším zkreslení je potřeba stáhnout výšky, jinak to trhá uši a je to ječivá stěna zvuku. Spousta lidí si myslí, že na strata nejde hrát se zkreslením, protože má strašně moc výšek. Není divu, když člověk nechá clonu plně otevřenou. Holt to není úplně nejjednodušší nástroj na ovládání, tři snímače a tři poťáky jsou na některé lidi moc :D Ale člověk, používající jako hlavní nástroj něco s pevnou kobylkou, jedním HB u kobylky a jedním poťákem jen na volume, si asi nebude pořizovat strata.
No, ale tady je právě problém , který lze do značné míry upravit úpravou originálního zapojení na stratu . Mezipolohy nejsou pro metalové zkreslení moc vhodné. Brum se sice eliminuje, ale snímače jsou zapojeny paralelně, takže signál už tak slabšího snímače je ještě nižší, což třeba pro buzení lampového preampu není ideální. Navíc zvukově si tahle kombinace s nějakým hi-gain zkreslením moc nerozumí. Ten chroustavý zvuk drceného skla je nádherný pro crunch, ale při vyšším zkreslení už to taková sláva není. Zvláštní je, že se to projevuje víc u zkreslení produkovaného lampovým preampem, s tranzistorovým OD či fuzzem to kupodivu zní přijatelně, naopak to může být trošku zahuhlané. Kobylkový snímač je většinou hotter a pro metalový beglajt a palmmuting lepší než střední a krkový, ale ty řezavé výšky bez úpravy originálního zapojení nejdou stáhnout, tónové clony jsou pro střední a krkový snímač, což jde jednoduše přehodit. Jde taky dodělat jednoduchou úpravu přepnutí (lze vyměnit 1 z potů za push-pull) z paralelního na sériové zapojení kobylkového a středního snímače a vyrobit z nich pak něco, co se blíží klasickému HB, i když větší vzdálenost cívek samozřejmě taky hraje roli.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Slimy píše:No u mého LP clona na maximu (10) je vlastně na minimu, protože "necloní". A naopak tj. na mimimu (0) "cloní" nejvíc.
Takže bych to asi bral podle dráhy potenciometru než podle výsledného zvuku, který pak bude opakem.

Hodně filozofická otázka :-D
Právě to je ono, clona na maximu je na minimu protože snímač jde rovnou na výstup :lol:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Fořt: Jojo, samozřejmě že z toho jen tak nevytáhneš klasický prasometalový zvuk, chce to hodně gainu a hodně zatáhnout clonu nebo ty úpravy, které popisuješ, a ani pak to není zrovna typický metalový zvuk.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

caste byvaji vlky (cele smecky :)) ve vyssich polohach na basovych strunach, jak u telat tak u stratu. Jaguary pry hraji casto blbe pokud se nezvetsi uhel lomu mezi uchycenim strun a kameny, resi se to takovym valeckem ktery ty struny stlaci. ad stratovske vibrato - nejde na tom delat proste uplne vsechno. nejvetsi problem je s vytahovanim strun a pacenim najednou, jinak to jde seridit tak aby se to nerozladovalo (pokud se pouzivat jen paka). je to samozrejme z majoritni casti o tom jak na to clovek hraje - ja uz to vzdal, rozladuje se mi kazda kytara takze ladim casto i behem pisnicek ve stopkach :)

jinak clonu jsem zacal pouzivat na stratu az relativne nedavno (mam to zapojeni delta tone, ktery ma clonu sloucenou pro kobylkovy a stredovy snimac), hlavne kvuli zkresleni kde jsou singly casto az moc ujecene. na higain se stratem se singlama se mi zatim nejvic osvedcila mesa (jak marky tak recto), nicmene ani treba VHT nehraje spatne, peavey 5150 III, orange, diezel (to jsou prvni aparaty co me napadly)... je toho vic a drive jsem aparat vybiral hlavne podle tohohle kriteria :) jinak to lze jednoduse resit nejakym dokopavacem co mirne ureze vysky a doda stredy (ja rad pouzivam turbo rat). brumu se clovek samozrejme nezbavi, ja hral leta na mezipolohu kobyla-stred a neresil jsem to - nicmene to je hdone specificky zvuk ktery neni pro kazdeho a ke kteremu je potreba prizpusobit styl hrani a vsechno okolo.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Kinx píše:Jaguary pry hraji casto blbe pokud se nezvetsi uhel lomu mezi uchycenim strun a kameny, resi se to takovym valeckem ktery ty struny stlaci.
Další řešení je přestavený úhel krku a kobylka daná trochu výš, ale jsou tací, kterým se příčí sundavat krk a podkládat ho.
krasty

Příspěvek od krasty »

Zatím jediný způsob (co jsem vyzkoušel), jak se zbavit brumu singlů a nezničit jejich charekter zvuku, je BPSSC System od Suhra. Všechny ostatní vertikální humbuckery, různě přidané cívky apod. nefungovali. Drahý, ale účinný.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

woro90-1 píše:
Kinx píše:Jaguary pry hraji casto blbe pokud se nezvetsi uhel lomu mezi uchycenim strun a kameny, resi se to takovym valeckem ktery ty struny stlaci.
Další řešení je přestavený úhel krku a kobylka daná trochu výš, ale jsou tací, kterým se příčí sundavat krk a podkládat ho.
heleď, a čím to podložit, abych nezničil zvuk?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Čímkoli dostatečně tvrdým, aby to netlumilo.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

woro90-1 píše:Čímkoli dostatečně tvrdým, aby to netlumilo.
takže, třeba mahagonový špalíček? :wink:

Vidím to spíš jako dočasný řešení, než se dostanu k tomu zešikmit lože krku, protože mám dost vysokej dohmat a zaklonit krk by dost pomohlo....
Island11

Příspěvek od Island11 »

Takže myslíte, že na nějaký tvrdší styl je Fenderovka k ničemu?
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Island11 píše:Takže myslíte, že na nějaký tvrdší styl je Fenderovka k ničemu?
To nikdo netvrdí. A pročti si kdo tu co psal, řikalo se tady že tvrdší věci zvládne :roll:
Akorát po tom nesmíš chtít aby to hrálo jako nějaká vyloženě metalová kytara.

Rolls Royce taky umí jezdit rychle když to umíš, ale využití toho auta je holt jiný ...
Obrázek
krasty

Příspěvek od krasty »

Já se Stratem a singly nemám problém zahrát i nářez, ale to co se hodí mě, nemusí vyhovovat druhému. Záleží i na aparátu,.....
Nejlépe vyzkoušet.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

krasty píše:Já se Stratem a singly nemám problém zahrát i nářez, ale to co se hodí mě, nemusí vyhovovat druhému. Záleží i na aparátu,.....
Nejlépe vyzkoušet.
Já, například, neumím zahrát nářez ani bez singlů :D

Myslím, že je k ničemu výraz: Fenderovka. Chudák kytara.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
krasty

Příspěvek od krasty »

Jazzman píše:Já, například, neumím zahrát nářez ani bez singlů :D
To máš z toho, že nežereš maso :lol:
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

krasty píše:
Jazzman píše:Já, například, neumím zahrát nářez ani bez singlů :D
To máš z toho, že nežereš maso :lol:
Správnej metalista maso nejí, ten jí jen kosti 8)
Obrázek
Gobak

Příspěvek od Gobak »

Mně na stratu vadilo, jak je ten nejvyšší potenciometr blízko místu, kde mám malíček pravé ruky při hraní divočejších věcí, takže jsem s ním nechtěně točil.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

To je fakt, taky se mi to stává, a nemusí to být ani nic divočejšího, stačí svižnější beglajt s důrazem na vyšší (tj. G, H, E) struny.
whisoure
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dondak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od whisoure »

Gobak píše:Mně na stratu vadilo, jak je ten nejvyšší potenciometr blízko místu, kde mám malíček pravé ruky při hraní divočejších věcí, takže jsem s ním nechtěně točil.
ale paradoxně je paráda když s volume točit chceš a umíš to...dá se s tim dost dobře pracovat, znám kytaristy který bez toho nemůžou být.
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? :D
https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
Patyzone

Příspěvek od Patyzone »

whisoure píše:
Gobak píše:Mně na stratu vadilo, jak je ten nejvyšší potenciometr blízko místu, kde mám malíček pravé ruky při hraní divočejších věcí, takže jsem s ním nechtěně točil.
ale paradoxně je paráda když s volume točit chceš a umíš to...dá se s tim dost dobře pracovat, znám kytaristy který bez toho nemůžou být.
mě to taky štvalo, tak blízkost... a teď mě štve, že to neumím... protože někteří s tím zkouší "houslové zvuky"
Obrázek
Great Image, Business, Sacred Object, Neat Doufám, že se naučím rozepínat singl!
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

Tak si ho zrus a je to :) Stejne tak jsem to udelal ja.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“