Zajímavé zapojení pro strata?
Pravidla fóra
- 60'Rock_N'_Roll
Zajímavé zapojení pro strata?
Dobrý den,
doma mi pribylo pár push/pull potů.
Mám strata. Celkové zapojení mám takové, ze je to klasická 3xsingl strat s master volume a master tone. Jedna clona je predělaná na potenciometr ovladájící gain aktivní elektroniky v kytare.
Mám tedy k dispozici 2 potenciometry na to, abych tam dal 2 push/pull a tím si tam udělal nějaké zajímavé zapojení. Jelikoz se v zapojení u stratů moc nevyznám, tak píši Vám.
Snad jediné, co nechci je out of phase z důvodu, ze na mezipolohy skoro vůbec nehraji a tedy bych tutuo funkci asi nevyuzil.
Nejvíce hraji na krkový a prostrední snímač.
Dají se udělat s tím v tomto prípadě nějaké fígle? Co byste mi doporučili jako zajímavé zapojení?
doma mi pribylo pár push/pull potů.
Mám strata. Celkové zapojení mám takové, ze je to klasická 3xsingl strat s master volume a master tone. Jedna clona je predělaná na potenciometr ovladájící gain aktivní elektroniky v kytare.
Mám tedy k dispozici 2 potenciometry na to, abych tam dal 2 push/pull a tím si tam udělal nějaké zajímavé zapojení. Jelikoz se v zapojení u stratů moc nevyznám, tak píši Vám.
Snad jediné, co nechci je out of phase z důvodu, ze na mezipolohy skoro vůbec nehraji a tedy bych tutuo funkci asi nevyuzil.
Nejvíce hraji na krkový a prostrední snímač.
Dají se udělat s tím v tomto prípadě nějaké fígle? Co byste mi doporučili jako zajímavé zapojení?
-
woro90-1
Re: Zajímavé zapojení pro strata?
Zajímavé zapojení je třeba krk + kobylka paralelně (něco jako tele) nebo kobylka + střed sériově. Popřípadě všechny tři sériově. Problém je v množství drátů a v náročnosti na počet pólů přepínače (na všechny tři sériově na push-pull bys potřeboval asi 4PDT, aspoň myslím). Projdi si nějaká schémata na guitarnuts.com a podobných stránkách. Jinak to, že paralelní mezipolohy moc nevyužíváš, neznamená, že se ti nebudou líbit sériové nebo v protifázi. Ty zvuky jsou výrazně odlišné.
- 60'Rock_N'_Roll
tak já ty mezipolohy nevyuzívám spíš z toho důvodu, ze se tam netrefuji..
všechny 3 push/pull nemuzu mít. psal jsem, ze jednu "clonu" mám jako gain pro miboost. takze ta je odepsaná.
Mám 2 potenciometry pro push/pull. chtěl bych něco jednoduchého na zapojení, něco abych s tím si mohl vyhrát a za 2 měsíce zase zkusit něco jiného..
Pak mne napadlo, ze by mohlo být zajímavé si udělat takovou věc. Ze by se po sepnutí push pull dostal do signálové cesty nějaký kondenzátor podobně jako u variatone...
nebo ze by se po sepnutí mohl do cesty dostat kondenzátor a ten by ozezával ze zvuku basy..
Mozná by mohlo báý spíše víc zajímavý tohleto. Experimenty s hodnotama kondíků a tak. Asi i víc, nez tohleto seruový a paralelní zapojování.
Tu stránku znám, jen mi to vzdy prislo jako ze tam ríká zapojení na celou kyraru..a ne pro jednotlivé snímače../
všechny 3 push/pull nemuzu mít. psal jsem, ze jednu "clonu" mám jako gain pro miboost. takze ta je odepsaná.
Mám 2 potenciometry pro push/pull. chtěl bych něco jednoduchého na zapojení, něco abych s tím si mohl vyhrát a za 2 měsíce zase zkusit něco jiného..
Pak mne napadlo, ze by mohlo být zajímavé si udělat takovou věc. Ze by se po sepnutí push pull dostal do signálové cesty nějaký kondenzátor podobně jako u variatone...
nebo ze by se po sepnutí mohl do cesty dostat kondenzátor a ten by ozezával ze zvuku basy..
Mozná by mohlo báý spíše víc zajímavý tohleto. Experimenty s hodnotama kondíků a tak. Asi i víc, nez tohleto seruový a paralelní zapojování.
Tu stránku znám, jen mi to vzdy prislo jako ze tam ríká zapojení na celou kyraru..a ne pro jednotlivé snímače../
-
woro90-1
Hele to je dobrý nápad, naper tam strangle filtr jako má Jaguar. Počítám že čistý zvuk používáš dost často, mohl by se to hodit třeba na nějaké rockabilly - nebo na 60's rock'n'roll 
- 60'Rock_N'_Roll
no tak strangle filtr nebude nic víc, nez ten kondenzátor, co jsem psal ne..?
a jaký bude mít efekt na zvuk velikost toho kondíku..? čím vštší, tím ..... ?
a jaký bude mít efekt na zvuk velikost toho kondíku..? čím vštší, tím ..... ?
-
woro90-1
Jo, teď na to koukám, je to 3.3nF kondík v sérii. Čím větší, tím více basů propustí. Kdyby ses nudil a chtěl zkusit něco hodně divného, zkus 2.2nF, ten toho utne víc. Ale neude to mít moc silný výstup a asi to bude znít hodně podivně. Což ale neznamená, že to nemá smysl zkoušet. Až se v pondělí vrátím z hor, zkusím to na Žluté, pokud mi nějaký takový kondík přijde pod ruku.
Už poněkolikáté sem dávám link na tyhle stránky:
http://www.deaf-eddie.net/drawings/drawings.html
Pokud si je pozorně projdeš, najdeš tam prakticky vyčerpávající výčet všech možných zapojení na stratu, se schématy zapojení i zvukovými ukázkami. Pokud bys chtěl tenký zvuk bez basů, tak právě out of phase zapojení by mohlo být pro tebe. Jinak ten chlapík vyvinul a přes ten web prodává otočný přepínač, který lze dát místo 1 poťáku (což u tebe ale asi už nepřipadá v úvahu), kde se ty kombinace dají přepnout bez nutnosti instalovat push-pully či jiné přepínače.
http://www.deaf-eddie.net/drawings/drawings.html
Pokud si je pozorně projdeš, najdeš tam prakticky vyčerpávající výčet všech možných zapojení na stratu, se schématy zapojení i zvukovými ukázkami. Pokud bys chtěl tenký zvuk bez basů, tak právě out of phase zapojení by mohlo být pro tebe. Jinak ten chlapík vyvinul a přes ten web prodává otočný přepínač, který lze dát místo 1 poťáku (což u tebe ale asi už nepřipadá v úvahu), kde se ty kombinace dají přepnout bez nutnosti instalovat push-pully či jiné přepínače.
Už poněkolikáté doporučuju DGB Studio http://www.geocities.jp/dgb_studio/dgb_vari_e.htm, třeba 3S16, tam je sériové zapojení i protifáze, funguje. Je to navržené pro blendování obyčejným tone potem, ale můžeš to raději přepínat push-pullem. Druhý P-P bych použil na telecí zvuk, prostě připneš kobylkáč ke krkáči, když ho používáš nejčastěji.
- 60'Rock_N'_Roll
Fáze, protifáze, serie.... to je všechno fajn. Ale já bych chtěl vyzkoušet ty experimenty s kondenzátorama a různýma jinýma el. součástkama v obvodu.
Děkuji worovi, že se objetuje. Nefungoval by nějaký kondenzátor tak, že by ořezával basy..?
Ano. Ten jaguár se mi vždy líbil, jAk je zapojený.
Jaké další el. sočástky by se do kytary daly zapojit..?
Snížení hlasitosti mi nevadí z tohp důvodu, že v kytaře mám booster, takže signál se dá parádně zesílit.
Děkuji worovi, že se objetuje. Nefungoval by nějaký kondenzátor tak, že by ořezával basy..?
Ano. Ten jaguár se mi vždy líbil, jAk je zapojený.
Jaké další el. sočástky by se do kytary daly zapojit..?
Snížení hlasitosti mi nevadí z tohp důvodu, že v kytaře mám booster, takže signál se dá parádně zesílit.
-
woro90-1
Vždyť v tom to přece spočívá, že to ořezává basy. Prostě přes ten kondík neprojdou. A čím je menší, tím vyšší frekvence uřezává. Jednu dobu jsem uvažoval o to, že bych Žlutou předělal na master tone a uvolněnou druhou tónovku "obrátil" tak, že by ořezávala basy, a zapojil za první. Ale hodí se mi mít pro každý snímač jednu tónovku, takže jsem to neuskutečnil.60'Rock_N'_Roll píše:Děkuji worovi, že se objetuje. Nefungoval by nějaký kondenzátor tak, že by ořezával basy..?
Dostal jsem nápad na zapojení a vzhledem že se zvukem rád blbnu, rád bych to ozkoušel Mám strata HSH. Napadla mne úprava: tři přepínače on/on/on zapojené:
1. a 3. switch
1: obě cívky
mezipoloha: jedna
3:vypnutý
2.switch
1:zapnutý
mezipoloha:out of phase s krkovým
Bez pěticestného přepínače, s jednou clonou pro všechno a jedním volume. Je toto možné, případně poradili by jste mi jak?
Případně teda použít přepínače ON/OFF/ON
1. a 3. switch
1: obě cívky
mezipoloha: jedna
2.switch
1:zapnutý
mezipoloha:out of phase s krkovým
Bez pěticestného přepínače, s jednou clonou pro všechno a jedním volume. Je toto možné, případně poradili by jste mi jak?
Případně teda použít přepínače ON/OFF/ON
To by mělo jít, krajní on-on-on, prostřední on-off-on, v poloze off snímač vypnutý. Jinak to nevidím. Zkus si to nakreslit. Prostřední singl bude OOPhase s tím snímačem, který zapneš s ním.
Dost dobrá věc je, když je in phase i OOP bez šumu, tak že zároveň s přefázováním singlu přepneš jinou půlku HB. To už je trochu makačka na bednu, zvlášť u 2 HB. To by chtělo uprostřed 4p3t on-off-on přepínač.
Dost dobrá věc je, když je in phase i OOP bez šumu, tak že zároveň s přefázováním singlu přepneš jinou půlku HB. To už je trochu makačka na bednu, zvlášť u 2 HB. To by chtělo uprostřed 4p3t on-off-on přepínač.
- vencahulvát
Normal/series 3PDT switch - - dotaz
Ahoj,
už dlouho jsem uvažoval, že si na kytaře udělám přepínání pro sériový zapojení snímačů a minulej tejden jsem se k tomu konečně dostal.
Můj původní cíl byl jednoduchej: udělat si "mayhem switch", dvoupolohovou páčku, v jedný poloze zcela normální strat, v druhý poloze potom všechny tři snímače v sérii a poslaný rovnou do výstupu, tj. bez volume a tónovky.. Už když jsem si ale kreslil schéma, tak sem si říkal, že to dost možná nevyjde (moc totiž elektrice nerozumim, prakticky vůbec
). A ehjle, ono to fakt nevyšlo! 
Ale vyšlo z toho možná ještě něco zajímavějšího, normal poloha je naštěstí opravdu pořád normal, a při "mayhem" módu to reaguje na pickup selector a taky na tónovku (na volume ne) a zvuky z toho lezou přinejmenším hodně zajímavý..
Nicméně, proč to sem píšu..rád bych se trochu vzdělal a tady by mi někdo z vás elektricky zdatnějších mohl prozradit, co jsem vlastně provedl a ideálně říct, v který poloze přepínače snímačů jsou zapojený jaký snímače a jakým způsobem. Přidal jsem schema, žádná nádhera, ale zkušený se v tom řekl bych zorientujou. Rád bych si udělal trošku jasnější představu jak to funguje, abych mohl provést třeba ještě nějakou dodatečnou modifikaci podle svých zvukových preferencí. Budu vděčnej za každou odpověď k věci.
už dlouho jsem uvažoval, že si na kytaře udělám přepínání pro sériový zapojení snímačů a minulej tejden jsem se k tomu konečně dostal.
Můj původní cíl byl jednoduchej: udělat si "mayhem switch", dvoupolohovou páčku, v jedný poloze zcela normální strat, v druhý poloze potom všechny tři snímače v sérii a poslaný rovnou do výstupu, tj. bez volume a tónovky.. Už když jsem si ale kreslil schéma, tak sem si říkal, že to dost možná nevyjde (moc totiž elektrice nerozumim, prakticky vůbec
Ale vyšlo z toho možná ještě něco zajímavějšího, normal poloha je naštěstí opravdu pořád normal, a při "mayhem" módu to reaguje na pickup selector a taky na tónovku (na volume ne) a zvuky z toho lezou přinejmenším hodně zajímavý..
Nicméně, proč to sem píšu..rád bych se trochu vzdělal a tady by mi někdo z vás elektricky zdatnějších mohl prozradit, co jsem vlastně provedl a ideálně říct, v který poloze přepínače snímačů jsou zapojený jaký snímače a jakým způsobem. Přidal jsem schema, žádná nádhera, ale zkušený se v tom řekl bych zorientujou. Rád bych si udělal trošku jasnější představu jak to funguje, abych mohl provést třeba ještě nějakou dodatečnou modifikaci podle svých zvukových preferencí. Budu vděčnej za každou odpověď k věci.
Blade California Classic Strat, Seymour-Duncan Alnico pro II staggered sc, Gibson HB
Vox AC15C1,Mooer Hustle drive (klon OCD),Weehbo JCM Drive
Ibanez PF
struny 0.11(akustika 0.12) tortex 1.14/prsty
/blues/rock/boogie/
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
O sériovém spojení tří snímačů se tady zmiňoval už woro a tak slučuji s tímto vláknem o zajímavých zapojeních snímačů pro stratocastera.
Trošku problém se v tom "schematu" vyznat. Máš to opravdu vše v sérii, blahopřeju, a pětipoloháč ti jednak připíná tónovku na různá místa té série, a hlavně v mezipoloze vždy vyzkratuje jeden snímač, což je OK. Zní to vážně použitelně? O hodně silněji? Není to moc temné, bez jiskry?
- vencahulvát
Ahoj, díky za odpověď. Takže v mezipolohách jsou tedy zapojený vždycky jen dva do série? Mám totiž pocit, jako by tam bylo něco ještě k tomu paralelně, poněvadš to brumí, ale nevim.kmensik píše:Trošku problém se v tom "schematu" vyznat. Máš to opravdu vše v sérii, blahopřeju, a pětipoloháč ti jednak připíná tónovku na různá místa té série, a hlavně v mezipoloze vždy vyzkratuje jeden snímač, což je OK. Zní to vážně použitelně? O hodně silněji? Není to moc temné, bez jiskry?
Jinak co se týče zvuku, tak právě ty mezipolohy jsou nejlepší, protože neztratí tolik výšek..jinak je znatelnej celkovej boost a k tomu komprese, výšky to samozřejmě ztrácí, respektive hlavně se zvuk zesiluje na nižších frekvencích. Mým cílem bylo v podstatě udělat si takovej pasivní booster přímo na kytaře. Koukal jsem na netu na různý zapojení ála Deaf Eddie, ale tam mi vadí, že záleží na poloze přepínače snímačů, občas to neudělá vůbec nic atd. Mám už na volume potu treble bleed a maximální spokojenost, tohle jsem tam chtěl ještě přidat jako kopátko na táhlý sóla.
Blade California Classic Strat, Seymour-Duncan Alnico pro II staggered sc, Gibson HB
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
V mezipoloze N+M to zkratuje M, v mezipoloze B+M to zkratuje N. HB sám nebrumí, singl jo, dva singly ne. Když jeden singl zkratneš, je tam brum, to souhlasí.
Takto čtyři cívky v sérii jsem nezkoušel, to se mi zdálo příliš. Naopak raději sčítám a odečítám paralelně, třeba singl od půlky HB tak, aby dohromady tam nebyl brum. Někdy to pěkně kváká.
Takto čtyři cívky v sérii jsem nezkoušel, to se mi zdálo příliš. Naopak raději sčítám a odečítám paralelně, třeba singl od půlky HB tak, aby dohromady tam nebyl brum. Někdy to pěkně kváká.
- vencahulvát
V mezičase jsem se do toho položil a rozlouskl to (furt lepší dumat nad zapojením, než se učit na zkoušky
) Měl jsi pravdu, jen s tím, že v poloze 2 (N+M) to vyřadí N a je z toho tedy jen M+B v sérii, a ve čtvrté poloze (M+B) to vyřadí M a je z toho N+B série. Tónovka pak v poloze 1 a 2 působí jako klasická tónovka, v polohách 3,4 a 5 to vždycky vyšší frekvence přes kondík pustí rovnou do výstupu a nižší frekvence, přes něj neprojdou, jdou dál do série. Vznikaj tak ještě další tři zvuky, který lze navíc přes tónovku plynule "blendovat" (u mě moc plynule ne, lineární chod se na to moc nehodí). Nicméně mě kouzla s tónovkou zase tak nezaujaly a hodlám udělat mayhem switch mk II. 3PDT vyměním za 4PDT, tím odstřihnu tónovku i volume a změním pořadí série tak, abych dostal N+B ve 2. a N+M ve 4. poloze.
Já hledám spíš tlustší tón, zvonivý už mám v normálním zapojení a nejlepší kvák (MaB) z toho kvůli humbuckeru stejně nedostanu (rozpínání civky jsem tam měl, ale odstranil jsem to, nebylo to ono).
Já hledám spíš tlustší tón, zvonivý už mám v normálním zapojení a nejlepší kvák (MaB) z toho kvůli humbuckeru stejně nedostanu (rozpínání civky jsem tam měl, ale odstranil jsem to, nebylo to ono).
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/
Ibanez PF
/blues/rock/boogie/