Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od Stanley06 »

to tam máš jen jednu tu ecc83, tu ef86 a 2xel34?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Stanley06 píše:to tam máš jen jednu tu ecc83, tu ef86 a 2xel34?
jak jsem na to od oka koukal, na vstupu ef86, pak ecc83 a 2x el84 ale nevím co ta poslední prázdná patice :D nevidel jsem ten pošnak zespod...ale jde videt stineny přivod k ef86 od vstupu.

core88: stejne všechny ty elky budu muset koupit asi nové (teda do předzesu určitě) tak si rovnou koupím klasické dvojté triody...
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

můžeš udělat nějakou fotku? prázdná patice? :lol: malá /na ecc/ nebo nějaká velká? nevim teda kolik může mít zesílení ta ef86 v tom zapojení jak je zapojená, ale pokud jde přímo do PI (ecc83) a pak do konce tak to bude asi celkem zajimavej aparat...
St.Anley Tube Amps
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

Stanley06 píše:můžeš udělat nějakou fotku? prázdná patice? :lol: malá /na ecc/ nebo nějaká velká? nevim teda kolik může mít zesílení ta ef86 v tom zapojení jak je zapojená, ale pokud jde přímo do PI (ecc83) a pak do konce tak to bude asi celkem zajimavej aparat...
jj fotky udelam, ale asi až přišti tyden, nemam ted doma fotak a zitra odjiždim do nedele... je tam prazdna novalova patice (ecc**) zkoušel jsem vyndat tu ecc83 a bylo to hluche, takže ten preamp asi jede, ale nejak prapodivne, do té prázdné patice jsem dal jen tak ze zajimavosti ecc82ku a hralo to uplne stejne, ale elka je v pořadku....v efektu mi v poho funguje :) celkove mam z toho fakt smišene pocity :D zajimavej aparat si myslel s nadsazkou, nebo doopravdy? protože ja na tom momentalně nevidim pozitivniho vubec ale vubec nic :D jedině to že mam trafa, patice, a další potřebné veci na stavbu nového zesiku :)
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

zajimavej ve smyslu zajimavej, jak uz se zde na foru psalo, EF86 je na vintage veci a ne ke kazdej kytare (snimacum) je to použitelný. Já takhle taky kupoval jeden lampovej zesilovač, řikal jsem si jestli bude hrát, a hraje už asi rok :lol: po troše zkoumání to vypadá, že je tam postavenej preamp podobnej JCM800 a fakt to hraje moc pěkně a kraválu to dělá dost :twisted:
St.Anley Tube Amps
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Stanley, takže říkáš EF86 v preampu pro mě dobrá? :D Přemýšlím nad tím, že bych koupil bulharské rádio jménem Melodia 16 a kuchnul ho (smrad jak když rozpářeš bulhara); v konci je EL84. Uvažuji sice o něčem na způsob Champa, ale EF86 by mě docela zajímala.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pentody na vstupu zesilovačů, ať už EF86, 6SJ7 a podobné USA verze se hodně osazovaly v 50.letech, kdy požadavky konstruktérů směrovali k minimálnímu zkreslení signálu. Což je pravý opak dnešní filozofie výroby kytarových lampáků. Z pohledu zpět jsou pentody právě na čistý zvuk skvělé. Nedávno si kamarád dovezl ze států nádherného Gibson GA20, kde jsou na vstupech plechové verze 6SJ7. Zvuk je opravdu plnotučný a luxusní. Ovšem on to používá s Astaticem k foukačce, ne na kytaru. Vůbec pentoda na vstupu zesilovače je hlavně doménou harmonikářů. Osobní zkušenost mám jen s mou MV3, kde je jeden kanál s EF86 a druhý s ECC83. Druhý je bezkonkurenčně s kytarou příjemnější. Ale zase Qwer a Jester EF86 u VOXe vychvalují. Je to věc vkusu a také určitě záleží na dalších částech zapojení. Shodou okolností se teď pouštím do nějakých menších komb s pentodami na vstupu právě pro foukací harmoniky. První by měl být jednočinný aparátek cca 8W s 1 X EF86 + 1 X ECC... ( ještě uvidím jak se to bude chovat, ale asi ECC81 ) + 1 X 6L6GA + 1 X EZ81. Další by měly být s miniaturními 6AU6, ECC83, 5Y3 a s 6V6 v konci, jednočinné i dvojčinné. První bude zapojený podle mého návrhu, na ty další mám schemata od objednavatele a vychází to právě z těch starých Gibson GA... Pokud to dobře dopadne ( musí ), svůj projekt klidně zveřejním a schema někomu poskytnu. Případně si to může u mě kdokoli vyzkoušet. Než kombo poputuje k harmonikářovi do Zvolena....
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

woro90-1 píše:Stanley, takže říkáš EF86 v preampu pro mě dobrá? :D Přemýšlím nad tím, že bych koupil bulharské rádio jménem Melodia 16 a kuchnul ho (smrad jak když rozpářeš bulhara); v konci je EL84. Uvažuji sice o něčem na způsob Champa, ale EF86 by mě docela zajímala.

woro tohle radio jsem nedávno vykuchal :) zkoumal si to už nějak? ten výstupák ma nějak moc vinutí, nevim co k čemu je :D ale každopádně si ho nechám zatím....mohl by se hodit, a pak mám uplně do detajlu to samé radio akorát je to tesla...ten vystupak je tam uplne stejný, je tam i stejné osazení elektronek atd atd...kdybys chtel mužu ti z toho neco poskytnout :)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

woro: hele já osobní zkušenosti nemám, soudím tak podle toho co mám načteno hlavně tady z fóra - mmjuz, qwer, jester... je fakt, že dřív to hodně používali první voxi (když jsem hledal schémátka na čistý bluesový sound tak u starých voxů to bylo skoro všechno s tou ef86), ale každý máme jiné uši, takže ti nezbyde než to vyzkoušet :wink:
St.Anley Tube Amps
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

rudie píše:
woro90-1 píše:Stanley, takže říkáš EF86 v preampu pro mě dobrá? :D Přemýšlím nad tím, že bych koupil bulharské rádio jménem Melodia 16 a kuchnul ho (smrad jak když rozpářeš bulhara); v konci je EL84. Uvažuji sice o něčem na způsob Champa, ale EF86 by mě docela zajímala.
woro tohle radio jsem nedávno vykuchal :) zkoumal si to už nějak? ten výstupák ma nějak moc vinutí, nevim co k čemu je :D ale každopádně si ho nechám zatím....mohl by se hodit, a pak mám uplně do detajlu to samé radio akorát je to tesla...ten vystupak je tam uplne stejný, je tam i stejné osazení elektronek atd atd...kdybys chtel mužu ti z toho neco poskytnout :)
A je to v tom rádiu všechno zapojené nebo jsou zapojené jen čtyři dráty a zapomněl jsi které to byly? Hodlám to rádio rozebírat co nejméně destruktivně, abych viděl co je s čím spojené, protože jsem k němu nikde neviděl schéma. Ještě jsem ho ale nekoupil, takže pokud se nedají trafa použít, budu rád když mi to někdo řeknete včas. Jinak na pentodu jsem asi měkkej, jako první lampáč bych chtěl něco, co by mi určitě nestálo v koutě. Na foukačku používám dynamický mikrák a chtěl bych to spíš na kytaru. Možná ve stylu přelomu padesátých a šedesátých let. Nejspíš bych se vrhnul na něco jako Kalamazoo model 1, měl by to být víceméně Champ s EL84. Nevím na jaké napětí šlape to rádio, ale hádal bych že by to mohlo být podobné. Pokud by to fungovalo, možná by se časem dalo nepříliš náročnou přestavbou přidat tremolo. Síťové trafo by to snad utáhnout mělo, když v tom rádiu živí celkem šest flašek.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

woro90 píše:A je to v tom rádiu všechno zapojené nebo jsou zapojené jen čtyři dráty a zapomněl jsi které to byly? Hodlám to rádio rozebírat co nejméně destruktivně, abych viděl co je s čím spojené, protože jsem k němu nikde neviděl schéma. Ještě jsem ho ale nekoupil, .........
na tom trafu je nakreslene schema vinutí , tak to překreslím... ten koncák mám doma na plošnaku jeste,zkusím se na to mrknout, kdyžtak mám ještě to druhé, je to fakt to same, tak bych se mrkl jak je to tam....
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ještě by mě zajímalo: repro v tom rádiu má 4 nebo 8 ohmů? Přemýšlím totiž nad kombinací repráků - otázka spíš na mmjuze - asi to přijde do kastle ve stylu Gretsche 6161, mám tu ty dva L 2259 PBO, dva P555 a jeden teslácký PN 632 18, vše po čtyřech ohmech, a ty dva výškáče po 12 ohmech (v rozporu s příslovím mám darované koně ozkoušené a ten tesláč ne). Ještě se mi tu válí nějaké to televizní smetí jako třeba dva malé osmiohmové ARE 4808. Co z toho použít aby se to dalo nějak rozumně poskládat do takové bedny a seděly impedance? Na čtyřohmový výstup přemýšlím nad kombinací dvou L 2259 PBO sériově, paralelně s jedním ARE 4808 pro čistší výšky. Vydržet by měl 4W, tedy bez problémů. Ještě mě láká možnost místo jednoho němce dát ten PN 632 18, pokud bude fungovat. Je přece jen o něco větší, citlivý by měl být až nad hlavu a od výšek by tam byl ten mrňous. Pokud by to ale bylo osmiohmové, nemám páru jak to zapojit s více než dvěma repráky.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ony tyhle kombinace všelijakých reproduktorů občas přináší různá překvapení, jak si tak matně z mládí pamatuji. Frekvence se různě přičítají a odčítají a člověk se nestačí divit, co z toho občas vyleze.
Osobně mám nejraději výstupáky z NDR rádií, je jich na Aukru pořád dost a v drtivé většině hrají od 2 ohmů. Často bývají osazena repry o 4 nebo 3,5 ohmů a ještě je možné stejnou impedanci připojit, coby externí box, a zatím co jsem našel ve schematech se vždy jednalo o paralelní připojení. Samozřejmě toho rád využívám a bez jediného problému. S bulharskými zkušenosti nemám. Nějaké něměcké 6´´ o 1,5W bych doma ještě našel. Chceš je poslat? Ale stejně si myslím, že na Aukru se občas za pakatel objeví repráček, který by stačil do takovéhoto komba sám, případně v páru. Dávat do komba čtyry různá repra a ještě k nim výškáče je docela fušerství.
Tenhle 8´´ za kačku? http://aukro.cz/nabizim-repro-tesla-aro ... 10156.html
Tu jakýsi AlNiCo, leč nejsou tam rozměry: http://aukro.cz/reproduktor-pro-kutily-i1494652341.html
Tihle krasavci budou řvát jako sviňa: http://aukro.cz/sirokopasmove-reprodukt ... 33823.html
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Dík, s repráky, co jsi mi tenkrát poslal, i přes ztráty při přepravě (doteď mám na poštu vztek, sešrotované byly zrovna ty v nejlepším stavu) ještě nějakou dobu vystačím, zatím jsem použil jen dva :) Kombinaci pár + výškáč jsem odkoukal právě z toho Gretsche, prý to hraje dobře, a z line array sloupků v hi-fi. Máš pravdu že nějaké přehnané kombinace mají tak velkou pravděpodobnost, že to bude znít hnusně, že za to ta hlasitost a lepší rozptyl asi nestojí... Dva stejné vedle sebe (třeba ty ovály od tebe) a mrňous na projasnění o kus dál by nešly? V nejhorším případě tam prsknu jeden reprák, to bych měl na výběr ten ovál, šestipalec od tebe nebo ten osmipalcový tesláč (nezkoušel jsem ho, ale vypadá neuvěřitelně zachovale, snad nebude drhnout). Nejspíš prostě vezmu nějaký ohnilý kus překližky, doprostřed udělám díru na ten 6", ozkouším ho a pak ji zvětším na další v řadě; pak vyberu ten, který se mi líbil nejvíc. Stejně z toho s trochou štěstí bude kombo, takže tam ta bedna bude jenom proti akustickému zkratu a aby to držela pohromadě.

ARO 6604, to je ten nejtypičtější rozhlasák nebo jeho větší brácha? Ten AlNiCo se mi zdá dost malý, podobně (struktura membrány, montážní packy koše, okraj difuzoru) vypadá jeden televizní oválek, který tu mám, a ten nemá ani patnáct čísel na délku... Ty RFT vypadají dobře, to je něco podobného jako ty P555 co jsi mi tehdy poslal a ti dobytci dva totálně rozflákali, ne? :D
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Budou to asi nějaké jejich předchůdci s kovovým magnetem. Dva oválky s difuzory vedle sebe bohatě stačí, ani k tomu nepotřebuješ výškáč. Nedávno jsem takto udělal jeden cca 5W a naprostá spokojenost.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Nemáte někdo prosím nějaké info o výstupáku 9WN 676 24.2?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

něco co našel google, z jiné diskuze:
Bohužial, našiel som len 9 WN 676 24.2 , čoje výstupak 100V/
1,5-6W EI 16x16 50-10 000 Hz Napajanie 4 ohm reprakov
nevíš aspoň z čeho je vyndanej? :wink:
St.Anley Tube Amps
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Stanley06 píše:něco co našel google, z jiné diskuze:
Bohužial, našiel som len 9 WN 676 24.2 , čoje výstupak 100V/
1,5-6W EI 16x16 50-10 000 Hz Napajanie 4 ohm reprakov
nevíš aspoň z čeho je vyndanej? :wink:
asi nějakej starej rozhlas po drátě
http://aukro.cz/show_item.php?item=1500410156
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

no asi takhle, pokud ty udaje co jsem našel já platí a je to trafo 100V na 1,5V tak je to poměr cca 67, odpor(impedance) je převáděna s druhou mocninou převodovýho poměru, takže pro 4 ohm repro na výstupu je to cca 4*67*67= cca 18kOhm, na nějakou normální lampu (EL84, EL34. 6L6, 6V6) to asi použít nepůjde, možná by to ale šlo na nějaký slaboučký koncák s ecc83 (tam se používá cca 22 kOhm). Jinak na co to chceš? mám teď možná doma 4 výstupáčky na nějakých cca 7kOhm, při správném napětí by měli jít použít i pro EL84, možná mi jeden zbyde :wink:
St.Anley Tube Amps
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Stanley06 píše:no asi takhle, pokud ty udaje co jsem našel já platí a je to trafo 100V na 1,5V tak je to poměr cca 67, odpor(impedance) je převáděna s druhou mocninou převodovýho poměru, takže pro 4 ohm repro na výstupu je to cca 4*67*67= cca 18kOhm, na nějakou normální lampu (EL84, EL34. 6L6, 6V6) to asi použít nepůjde, možná by to ale šlo na nějaký slaboučký koncák s ecc83 (tam se používá cca 22 kOhm). Jinak na co to chceš? mám teď možná doma 4 výstupáčky na nějakých cca 7kOhm, při správném napětí by měli jít použít i pro EL84, možná mi jeden zbyde :wink:
no, právě hledám něco k el84 a když jsem se díval na aukru po reproduktorech, tak jsem narazil na tohle. Řekl jsem si, že se zeptám, že třeba někdo o tom výstupáčku slyšel :wink: .

Jinak, dyštak SZ :wink: . Díky.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“