Činely- Ride, Crash, Splash...jaký je v tom rozdíl?

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Činely- Ride, Crash, Splash...jaký je v tom rozdíl?

Příspěvek od Monikad »

Moleek píše:
zzz píše:Zdravim měl bych otazečku,jakej je rozdíl mezi crash/ride činelem a crash činelem?
Crash je vyloženě určený na crashování (přes hranu, hlasitý tříštivý zvuk), ride je podle toho vhodný i na hraní hlavičkou paličky na tělo a pupek... Zkrátka se hodí jako crash i ride
Vlastní zkušenost:
Crash/ride je označení levnějších kusů, aby zákazník měl pocit širšího využití. Levný crash/ride zní jako ride občas mnohem hůře než dražší crash, .. neřku-li pak samotný ride...

Promiň, že to napíšu takhle napřímo, ale takhle napsaný je to opravdu kapitalní blbost. :|
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Monikad píše:
Moleek píše:
zzz píše:Zdravim měl bych otazečku,jakej je rozdíl mezi crash/ride činelem a crash činelem?
Crash je vyloženě určený na crashování (přes hranu, hlasitý tříštivý zvuk), ride je podle toho vhodný i na hraní hlavičkou paličky na tělo a pupek... Zkrátka se hodí jako crash i ride
Vlastní zkušenost:
Crash/ride je označení levnějších kusů, aby zákazník měl pocit širšího využití. Levný crash/ride zní jako ride občas mnohem hůře než dražší crash, .. neřku-li pak samotný ride...

Promiň, že to napíšu takhle napřímo, ale takhle napsaný je to opravdu kapitalní blbost. :|
V pohodě.. Stává se mi (bohužel často), že něco myslím dobře, a napíšu totálně blbě :)
Takže mě v klidu můžeš opravit a já pak posoudím, nakolik jsem to myslel podobně ;)

EDIT: Dobrá, koukám, že crash ridy se vyrábějí i v dražších a kvalitnějších sériích. Což Paisty, o kterých je v tomto tématu řeč, stejně nejsou :)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Moleek:
jasně, rozumím..... tedy obecně vzato CRASH je prvoplánvě určený typ činelu na různé akcenty, tedy údery do těla i přez hranu plechu!
RIDE je prvoplánově typ činelu určený pro doprovody, tedy hraní hlavičkou paličky po tělle i pupku, případně hutnější zvonivý (až zvonový) zvuk se dá docílit hrou těla paličky do pupku...

CRASH/RIDE je trošku kompromis. Něco jako "šampon 2v1" :)) nnení to tedy ani pravověrný crash ale ani pravověrný zvonivý ride. To je největší slabina ale zároveň prvotřídní přednost takového typu plechu! Opravdu dokonale jej využije spíše pokročilejší a zkušenější hráč. začátečník z něho nikdy nebude nadšen, neboť je to fakt zvukově "kočko-pes" :roll:

Tohle členění je obecné bez rozdílu jednotlivých kvalitativních řad rozličných značek.
tedy dělají se jak v levných tak i v těch nejdražších řadách. Crash/ride tedy není "označení lacinějších kusů pro pocit širšího využití" ale prostě je to typ speciálnějšího plechu pro muzikanty s nějakou tou zkušeností a fantazií. Nováček bude v rozpacích z takového kusu nástroje.... :shock:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
ošťa

Příspěvek od ošťa »

Já teda více jak rok hrál na crash/ride a byl jsem nadmíru spokojen. Obecně zvuk ridu nemusím a nikdy jsem ho naplno nevyužíval, proto volba crash/ride.

Do budoucna plánuju nějaký větší crash - možná 19'' (uvidím od kusu, vyzkouším) a k tomu bell. Což podle mě dobře nahradí ride vzhledem k tomu, že hraní ridu hlavičkou paličky jsem vždycky neměl rád :)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

ošťa píše:Já teda více jak rok hrál na crash/ride a byl jsem nadmíru spokojen. Obecně zvuk ridu nemusím a nikdy jsem ho naplno nevyužíval, proto volba crash/ride.

Do budoucna plánuju nějaký větší crash - možná 19'' (uvidím od kusu, vyzkouším) a k tomu bell. Což podle mě dobře nahradí ride vzhledem k tomu, že hraní ridu hlavičkou paličky jsem vždycky neměl rád :)
proti gustu žádný dišputát :wink:
navíc si to popsal přesně: "....zvuk ridu nemusím.." pak při dobré barvě zvuku je pro tebe tenhle kombinovaný druh činelu naprosto ideální!! :!: 8)
zzz

Příspěvek od zzz »

Copak je to ten bell?
ošťa

Příspěvek od ošťa »

zzz píše:Copak je to ten bell?
Je to, řekněme, taková "náhrada" za pupek na činelu. Má to ten cinkavý zvuk jako když vezmeš pupek činelu plochou paličky.

K vidění a poslechu např. tady:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

zzz píše:Copak je to ten bell?
Bell je vlastně "zvon" nebo v přeneseném smyslu i "kovadlina". Opravdu něco, jako dal kolega tu ukázku nahoře. Říká se tak ale i pupku ride činelu.

Často se setkáváme i s názvem COW BELL. To je zase trošku jiná věcička která má ošem krásně tupý a dutý průrazný zvuk laděný dle velikosti samotného "kravského zvonce". 8)
zzz

Příspěvek od zzz »

Zdraví v tomhle videu http://www.youtube.com/watch?v=eTia45AKIPI střídá bubeník doprovod na hi-hat s nějaký činelem je to crash /ride?Zajímalo by mě jestli je crash/ride určený k takovýmto učelům?Díky za jakoukoliv odpověď.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

zzz píše:Zdraví v tomhle videu http://www.youtube.com/watch?v=eTia45AKIPI střídá bubeník doprovod na hi-hat s nějaký činelem je to crash /ride?Zajímalo by mě jestli je crash/ride určený k takovýmto učelům?Díky za jakoukoliv odpověď.
ten doprovod jede bubeník na crash!! Více je k tomu určeý crash/ride, ale spousta soudobých rockových skladeb už prostě tohle dělá s crashem. :!: :!:
Znovu opakuji to co už jsem na různých diskzích dala snad milionkrát: V muzice není NIC zákonem dané, tedy je tu maximální volnost a pohoda, je jen na hráči ( skladateli nebo také aranžerovi) jaký zvuky na jaký nástroj do své skladby zařadí. Už jsem viděla (zvláště v době kdy jsem měla blízko k alternativní muzice) na podiu parní buchar, v industriálním rocku konce minulého století se objevuje i různé pracovní nářadí (nakonec Marek Eben ve svém nedávném hitu "Já na tom dělám" tam různé pilníky, kladiva a jiné věci, používá taky). My sami s někdejší kapelou zase měli v jedné věci utevřený klavír (přesněji piáno) a na struny klavíru pak jsme bouchali bubenickými paličkami jako na cimbál, ovšem s hodně jiným zvukovým efektem :wink:
Nindras
Bandzone: http://www.bandzone.cz/vimesvy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nindras »

Monikad píše:
zzz píše:Zdraví v tomhle videu http://www.youtube.com/watch?v=eTia45AKIPI střídá bubeník doprovod na hi-hat s nějaký činelem je to crash /ride?Zajímalo by mě jestli je crash/ride určený k takovýmto učelům?Díky za jakoukoliv odpověď.
ten doprovod jede bubeník na crash!! Více je k tomu určeý crash/ride, ale spousta soudobých rockových skladeb už prostě tohle dělá s crashem. :!: :!:
Znovu opakuji to co už jsem na různých diskzích dala snad milionkrát: V muzice není NIC zákonem dané, tedy je tu maximální volnost a pohoda, je jen na hráči ( skladateli nebo také aranžerovi) jaký zvuky na jaký nástroj do své skladby zařadí. Už jsem viděla (zvláště v době kdy jsem měla blízko k alternativní muzice) na podiu parní buchar, v industriálním rocku konce minulého století se objevuje i různé pracovní nářadí (nakonec Marek Eben ve svém nedávném hitu "Já na tom dělám" tam různé pilníky, kladiva a jiné věci, používá taky). My sami s někdejší kapelou zase měli v jedné věci utevřený klavír (přesněji piáno) a na struny klavíru pak jsme bouchali bubenickými paličkami jako na cimbál, ovšem s hodně jiným zvukovým efektem :wink:

To s tim klavírem zní dobře :D
Bicí: Sonor Select Force Stage S Drive Set (barva - přírodní; dřevo - to samé, takže javor)
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording
zzz

Příspěvek od zzz »

Zdravím,chtěl bych se zeptat,při častějším hraní doprovodu na crsh misto ride jako tady http://www.youtube.com/watch?v=eTia45AKIPI je lepší mít menší průměr činelu a větší sílu plechu nebo větší průměr?Jestli je otázka hloupá tak se omlouvám jsem začátečník.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Čím menší průměr činelu, tím vyšší tón. A ty potřebuješ z těch hlubších tónů. Takže větší, řekněme od 16" výš.
Ale takový doprovod můžeš třískat i na splash, když to dovolí tvůj vkus. :wink: Chci říct, že ani v tomto nejsou pravidla jasně daná.
U těch Lordů myslím, že tam měl 20" crash/ride, který je na to myslím nejideálnější.
A co se týče síly činelů, na takový nářez by byl asi vhodnější silnější plech. Čili hledej činely s označením powerful crash, heavy crash a tak podobně. Označení "thin", to je takový lepší alobal, no a "medium" je střed. Ten už by to možná také zvládnul.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
zzz

Příspěvek od zzz »

Tak sem koukal po crash/ride činelech a nikde sem u nich nenešel medium ani heavy to bylo jen u crash činelů :( Našel sem tenhle http://kytary.cz/sabian-b8-crash-ride/HN082086/ tak ho asi zkusim.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

zzz píše:Tak sem koukal po crash/ride činelech a nikde sem u nich nenešel medium ani heavy to bylo jen u crash činelů :( Našel sem tenhle http://kytary.cz/sabian-b8-crash-ride/HN082086/ tak ho asi zkusim.
Ten jsem měla, je v provedení medium, tedy střední tloušťka. Není to zvukově tak špatný, když si uvědomíme, že to je levnější řada plechů, plně stzrojně zpracovávaná a hlavně že je to ta B8ková slitina, co je více o masazi, než o bronzové zvonovině. Vážně to nezní vůbec špatně a sama jsem s tím dělala radost lidem po kšeftech pár let!! :)

jako důkaz jsem našla fotku z jara 2009....v létě jsem to poslala do světa:)) Ten crash/ride je ten plech na fotce nejvíc vpravo.... a jak pěkně lidi v baru skotačili:)))..... a jak jsme se při tom docela nachmelili:)))
Přílohy
B8.jpg
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“