Flicking technique
Pravidla fóra
Flicking technique
Nedávno sem narazil na video, kde chlapík vysvětluje jak hrát některý songy Johna Mayera, kde při hraní používá jakousi perkusivní techniku, která se mi vždycky hrozně líbila, ale nemohl sem přijít na to, jakým způsobem to dělá. Říká tomu flickincg a ve skutečnosti to není tak složitý jak to zní. Respektive nemůžu říct, že bych to zatím uměl tak dobře jak bych chtěl, ale myslel sem, že to bude mnohem složitější a on je to celkem jednoduchý trik.
Používáte to někdo? Tipy, triky, popřípadě nějaký další songy, který se tímhletím způsobem hrajou?
Používáte to někdo? Tipy, triky, popřípadě nějaký další songy, který se tímhletím způsobem hrajou?
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Re: Flicking technique
Klasika. Tohle se používá běžně i u táboráků
Prostě zahraješ a klepneš na struny, nic víc.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
No ale ono jde o to, že tady u toho udělá palcem slap na basový struně a pak prostředníčkem a ukazováčkem "švihne" do strun tak, že je zahraje. Takže ta melodická linka je nepřerušená a tu perkusi dělá v podstatě jenom palec. Tohle bych neřekl, že bych viděl někoho dělat u táboráku 
- Fade
- Kontaktovat uživatele:
No, však takhle jsem to myslel 
No ale pořád si nemyslím, že je to věc kterou by používal každej druhej noFade píše:No, však takhle jsem to myslel
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Strich Pipe Tones, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, Minirig4, iPad + pluginy
- Fade
- Kontaktovat uživatele:
Přesně to jsem myslel tím hraním u táboráku 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Používá to každý druhý - minimálně každý druhý folkař a kopa dalších.tele.kom píše:No ale pořád si nemyslím, že je to věc kterou by používal každej druhej noFade píše:No, však takhle jsem to myslel
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ale háček je v tom, že když udělá palec perkusivní efekt tak ve stejnou chvílí hrajou ostatní prsty jiné tóny. Běžně se používá ( u taborakových songů také
) že když udělá pravá ruka perkusivní efekt v dané době, tak v tu dobu se nic jiného nehraje. Ale dříve zmíňovaná verze je poněkud komplikovanější a je to myslím to co tím chtěl zakladatel tématu říct.
Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
- Fade
- Kontaktovat uživatele:
Ale ano, vždyť o tom se tu celou dobu bavíme. 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Já se kolikrát setkal i s tímhle způsobem perkusivního (nebo perkusního? teď nevím
) už několikrát u folkařů setkal. Ano, je to trochu upgradovaná ta základní technika, ale není to nic zas tak neobvyklého.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
A co takovýhle perkusní kytarozáležitosti?
I když věřim že od tohohle člověka už tady dost lidí slyšelo víc věcí (i tu techniku zmíněnou nahoře jsem v jeho pár nahrávkách viděl, ale ty teď nemůžu najít...
Dobře no, tak já tohle prostě u táboráků nevídám, každej asi chodíme opejkat buřty k jinejm... 
Myslím, že to dobře vystihl piranha90. Já jsem se o to pokoušel několikrát, ale totálně bez výsledku. Navíc jsem ani nevěděl, jak se tomu říká, abych si našel nějakou lekci na YT (díky tele.kome).
BTW zkuste si to, s kotlíkářským mlácením a tlumením strun se to nedá moc srovnávat.
BTW zkuste si to, s kotlíkářským mlácením a tlumením strun se to nedá moc srovnávat.
Tak po dvou dnech trénování to konečně trochu začíná jít. Aspoň tedy ten inkriminovaný song. Ale do dokonalosti to má hodně daleko.
Našel jsem trochu lepší video (aspoň pro mě):
Našel jsem trochu lepší video (aspoň pro mě):
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A tady mluví sice o elektrice ale víceméně to na ní taky používá a zní to hodně zajímavě společně s tím zvukem co používá.
Přetočte to ale na 1:22 a okolo 2:30 to začíná víc vysvětlovat.
Přetočte to ale na 1:22 a okolo 2:30 to začíná víc vysvětlovat.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Že bych se zase začal přeučovat zpátky z trsátka na hraní prsty na elektrice?
Zní mu to parádně.
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A tady, celý ten jam asi tak do půlky střídá trsátko a prsty (hlavně okolo 2:00). Dělá tam třeba takový ten svůj zatlumený skluz prstem zespodu nahoru k cílové struně, kterou má na nějakém pražci přimáčklou. A ten "Flicking" tam používá taky.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Já pořád přemýšlím jestli je lepší hrát to jenom palcem a ukazováčkem nebo zapojit i prostředníček. Mayer co sem tak koukal na živáky (a i v tom videu kde vysvětluje Crossroads to řiká) používá jenom palec a ukazováček a je to jednodušší, sladit jenom tyhle dva prsty, ale nějak mi ten zvuk nepřijde... kompletní(?)
Ale na druhou stranu naprosto nedokážu udržet rytmus toho slapování a přitom do toho zapojit i ten třetí prst. Nevim jak to dělá kluk jeden ušatá...