Základy nahrávání
Pravidla fóra
Základy nahrávání
Ahoj,chtěl bych se zeptat na nějaký základy toho,jak se vlastně nahrávaj písničky.Koukal jsem se a žádný takový téma tu nevidím.Nerozumim třeba některejem pojmům jako třeba mastering nebo míchačka ( což bych hádal,že když každej člen kapely nahraje zvlášť svojí část,tak se to prostě pak smíchá dohromady,ale proč by to pak rovnou nezahrála celá kapela najednou? ).Nemohl by mi někdo ve zkratce ten proces popsat ?Kdyžtak díky 
-
woro90-1
Re: Základy nahrávání
Protože celá kapela to naráz nezahraje bez chyby. Začíná se rytmikou, která často jede podle metronomu, a když je nahraná bez chyby, pouští se do sluchátek dalším členům, kteří podle ní hrají svůj part tolikrát, než to nahrají bez chyby. Pokud se podle nich řídí další členové, smíchá se to s rytmikou a opět se to pouští do sluchátek dalším, kteří vyluzují kravál podle toho, což se opět opakuje, dokud to není dobré. Když jsou všechny stopy nahrané, míchá se to dohromady, upravují se poměry signálů z různých mikrofonů (mikrák u nástroje, odezva místnosti...), přidává se komprese a reverb, blbne se s ekvalizací, rozhazuje se to do sterea a podobně. Podrobněji ti to popíšou zvukaři, já jsem sem jen tak zabloudil.davem píše:ale proč by to pak rovnou nezahrála celá kapela najednou?
Re: Základy nahrávání
Na podrobnejsi popis jednotlivych postupu a terminu doporucuju dva zdroje:
1) Muzikus.cz
2) V. Vlachy - Praxe zvukove techniky
Predevsim v anglictine se toho pak da najit opravdu tuna, staci hledat.
1) Muzikus.cz
2) V. Vlachy - Praxe zvukove techniky
Predevsim v anglictine se toho pak da najit opravdu tuna, staci hledat.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus