Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
lunchie

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od lunchie »

Tak jsem se konecne dostal ke stavbe red modern kanalu M/B rectifieru a teda konecne jsem to dodelal do stavu, kdy to hraje (po cca hodine debugovani). Je to red kanal do parallel push-pull konce postaveneho na ruskych ekvivalentech 6sn7 (na ten konec jsem se inspiroval vht deliverance - cathodynovej PI, doufam, ze bude mit dost drivu pac ho chci pouzit i jako recovery z efektove smycky - podle simulaci by to melo stacit). No a zatim teda musim rict, ze parada :). Pac je ted skoro pul dvanacte vecer, tak to moc nahlas zkusit nemuzu.
Jeste tam musim dodelat efektovou smycku a zapojit feedback - tak to snad dodelam zitra.
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Stanley06: nepleť si volty a watty. Převodní trafo 100V/1,5W (3W, 6W), který se dá vykuchat z rozhlasu po drátě, má poměry 1:41, 1:29 a 1:20 (přibližně), tímpádem pro 4ohm repro vychází na primáru impedance okolo 6,7Kohm (3,3Kohm, 1,6Kohm). To znamená, že při 4ohm repru na 1,5W odbočce by se dalo použít pro ECL86 a s odřenejma ušima i pro EL84. Ale nemá vzduchovou mezeru, takže by se musely přeskládat plechy, aby se to nepřesycovalo.
If ain't broken, don't fix it!
Pikus

Příspěvek od Pikus »

mohl bych se zeptat, vím, že když se výstupák přesycuje není dobře, ale co to má přesně za následek a jak se to projevuje?
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Mohlo by ti to brumět ze sítě, odchází dřív lampy, a asi ani tomu trafu se to nelíbí.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

mia: tak to se omlouvam, jsem vycházel z tohohle:
Bohužial, našiel som len 9 WN 676 24.2 , čoje výstupak 100V/
1,5-6W EI 16x16 50-10 000 Hz Napajanie 4 ohm reprakov
ale asi jsem blbě pochopil to
100V/1,5-6W
pokud to je 100V a odbočky 1,5-6W tak to je tak jak řikáš, já to trafo neznam, takže jsem rád, že jsi se ozval :wink: moje chyba, beru zpět :oops:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Stanley06: je to tak, ty trafa tu mám tři, jsou pro 4ohmový repro a mají vstup 100V a odbočky na 1,5W, 3W a 6W.
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Pikus: Pokud se přesytí trafo, znamená to, že jádro není schopno zpracovávat změny magnetického pole a dochází ke značnému zkreslení a zeslabení reprodukce za současného silného zahřívání trafa.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

woro90-1 píše:Ještě by mě zajímalo: repro v tom rádiu má 4 nebo 8 ohmů? .....................
Repro v tom radiu je 4ohm
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

mia: dík, tak jsem zase o něco chytřejší :wink:
St.Anley Tube Amps
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

mia píše:.....................nemá vzduchovou mezeru, takže by se musely přeskládat plechy, aby se to nepřesycovalo.
Nemám s tím praxi, ale když td mám to trafo na stole, a dívam se na něj, ty plechy u sebe nedrží šrouby, ale je to oplechované i přychycení je postaru, jen pootočenou plechovou packou. Jak na to? :D pokud to jde uvažuju, že bych o prázdninách složil neco s tou E(P)cl 86kou nebo ECC82 v konci...
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

ty plechy u sebe nedrží šrouby, ale je to oplechované i přychycení je postaru, jen pootočenou plechovou packou. Jak na to?
Já bych to trafo vytáhnul z toho oplechování, jestli je tam nějaká izolace tak tu bych tam nechal. Obyčejně tam bývá dokola lepenka, aby plechy nešly rovnou na kov. Pak bych odplechoval trafo (tzn povytahoval éčka a íčka), naskládal éčka do trafa a nalepil na ně buď tenkej papír nebo scotch pásku. Teda tam, kde by se pak měly skládat íčka. Íčka bych naskládal do oplechování, zastrčil tam trafo s nasazenejma éčkama, párkrát poklepal dřevěnou paličkou aby se to srovnalo, a pak to zaplechoval, jak to bylo původně. Pár traf už jsem předělával, ale vždycky měly rantl, to jsem jen zasadil nafest, poklepal, omatlal dokola epoxidem a stáhnul gumou. Jak epoxid zatvrdnul, tak jsem gumu sundal, omatlal znovu epoxidem a nechal zatvrdnout už volně. Zatím nepovolilo žádný.

edit: v žádným případě neklepat kladívkem, kdyžtak přes kousek dřeva, plechy to nemají rády...
lunchie

Příspěvek od lunchie »

tyhle maly transformatory se daj pouzit na push-pull aplikaci, pokud tam mas neco jako centralni vyvod. Ja jedno takovy pouzil s docela dobrym vysledkem prave pro pouziti s double triodou a s prekvapenim vubec nehralo spatne. Pokud mu tam clovek prihodi jezte zpetnou vazbu, tak to ma i docela dost basu :)

jinak konecne jsem ten svuj klon rectifiera dneska trochu zkusil a musim rict, ze teda naprosta pecka. Pokud chce teda nekdo neco opravdu hi-gain, tak doporucuju - neni to moc slozite a vysledek stoji za to!
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pikus píše:Nemáte někdo prosím nějaké info o výstupáku 9WN 676 24.2?
Oslov Sinclaira na stránkách www.aldax.cz. Nedávno jsem také potřeboval zjistit parametry k jednomu tesláckému trafáčku. Má toho celý archiv.
Lukus

Příspěvek od Lukus »

lunchie píše:Tak jsem se konecne dostal ke stavbe red modern kanalu M/B rectifieru a teda konecne jsem to dodelal do stavu, kdy to hraje (po cca hodine debugovani). Je to red kanal do parallel push-pull konce postaveneho na ruskych ekvivalentech 6sn7 (na ten konec jsem se inspiroval vht deliverance - cathodynovej PI, doufam, ze bude mit dost drivu pac ho chci pouzit i jako recovery z efektove smycky - podle simulaci by to melo stacit). No a zatim teda musim rict, ze parada :). Pac je ted skoro pul dvanacte vecer, tak to moc nahlas zkusit nemuzu.
Jeste tam musim dodelat efektovou smycku a zapojit feedback - tak to snad dodelam zitra.
Zdar, shodou okolnosti jsem tez pred par dny predelal 900kilo na recto/slo100 preamp. Musim rict ze jsem si taky polepsil, zvuk je tedka daleko vic tvrdy a takovy surovejsi, jen ma na me moc stredu, takze budu jeste modovat. Jen jsem se chtel zeptat k tomu koncaku, jak tam srazis napeti? Jestli jedes na origo napeti preampu, coz je kolem 400V, a 6h8c snesou max 250, klidovy odber tak 30 mA, tak pak uz tam musi byt solidni odpor a ten musi urcite delat bordel pri vybuzeni... Me se prave zda, ze ten konec dost komprimuje, a tak bych tam prave chtel zkusit srazet napeti zenerkama, ale zatim nemam zkusenosti...

Pak jsem se jeste o vikendu pustil s kamosem do prestavby mojeho prvniho ampu. Udelali jsme nove sasi, layout zustal vicemene stejny, jen pribyla EZ81 a misto pro tlumivku. Dalsi vikend je v planu to rozjet a pak jeste pres leto udelat bednu. Nejpis zvolime praktickou, bilou kozenku :D. Tedka tam jsou soucastky co dum dal, hlavni nakup me jeste ceka. Prihazuju fotky jak to zatim vypada.
Přílohy
DSCF0246.JPG
DSCF0248.JPG
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

moc pěkný :wink: kdybys té koženky nepotřeboval moc, mám tady zbytek v bílé barvě cca 2mx 0,5m, kdybys měl zájem tak stačí napsat 8)
St.Anley Tube Amps
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Lukus píše: Zdar, shodou okolnosti jsem tez pred par dny predelal 900kilo na recto/slo100 preamp...
Uděláš nějakou nahrávku? JCM 900 ti hrálo hodně pěkně.
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Hej tak o tu kozenku by pripadne urcite zajem byl, az budem vedet jiste tak pisnu, o design se stara kamos.

Jasny, zkusim neco nahrat. Snad to stihnu i zitra.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie

Příspěvek od lunchie »

lukus> no ja si delal nejaky load-lines a jedu ty koncove lampy na 300V 7-8mA na triodu (max. plate dissipation je 3.5W, takze by to melo byt docela v klidu) ... pouzivam srazeci odpor 2x2k 5W s velkym kondikem na konci (no velkym, je to 47uF :) ), komprimovat to urcite bude dost, ale na tu hlasitost, co to poustim me to prijde ok.

Jak to resis ty? btw to sasi vypada moc pekne. Ja toho svyho diamonda udelal do 12"x8" sasi a docela to tam mam natesno ... :)
koukam na tvuj podpis - tu bednu 1x12 si delal nebo to mas primo mesa box? je uzavrena? Me ted dorazil eminence legend v128 a premyslim do jakeho boxu ji dam
Lukus

Příspěvek od Lukus »

No ja to mam v tom zdroji podobne jak ty a prave pri vetsi hlatosti mi prijde, ze to dost klipuje. Zitra skocim koupit 5w zenerky tak na 30-50V, tak uvidim kam se to posune.

Jinak bedna je origo mesa, polootevrena, vicemene takhle:

http://kytary.cz/mesa-boogie-express/HN106809/

Je to super bedna, jen ta mc-90 mi moc nesedla. Furt se ji snazim prijit na chut, ale asi tam prdnu moji starou G75T, ta mi sedi perfektne.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie

Příspěvek od lunchie »

tak potom dej vedet, jestli s tema zenerkama to bude posun nekam jinam.

Jinak k tomu clippovani ... muze tam byt problem v sile signalu do se do nich pousti. Podle nastaveni pracovniho bodu, me prijde, ze k vybuzeni ti staci kolem 20V p-p signal... pak to zacne orezavat. Takze mozna bude stacit omezit zesileni PI. Prece jenom, pokud jsou v konci 6l6, tak ten PI je schopnej tam poslat skoro 100V p-p signal. Pokud tohle clovek posle do tech 6sn7 ... tak ty z toho udelaji peknej obdelnik
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“