Úprava boxu

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Úprava boxu

Příspěvek od Wohma »

Cybermuff píše:Molitan na zadní stěnu pro kytaru IMHO není řešení (stačí si pročíst diskuzi na zvukařských fórech o tlumení studií - na jakých frekvencích molitan zabírá).
No pokud myslis Molitan od gumotexu, pak ano, ale jsou i profesionalni absorpcni peny s utlumem v temer celym frekvencnim spektru... A v profi studiich mivaji absorbery i z nich :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Já mám hranol souběžně s úrovní lišt (možná dokonce kousek kratší) a mám to k němu přišroubovaný
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Wohma píše: No pokud myslis Molitan od gumotexu, pak ano, ale jsou i profesionalni absorpcni peny s utlumem v temer celym frekvencnim spektru... A v profi studiich mivaji absorbery i z nich :)
No to se x-krat ve fórech probíralo. Pyramidky jsou v x verzích a některý levný jsou pro tohle použití asi jenom pro oko a pocit, ale nebudou fungovat na nižších frekvencích správně. Tohle k tomu kdysi sepsal Fova:
Pokud nekdo chcete nekam davat molitanove pyramidky, tak jeste jedna docela dulezita informace:

Kupte si molitan na bazi otevrenych bunek (v anglictine tzv. open cells foam) a ne molitan s uzavrenymi bunkami (v anglictine tzv. closed cells foam). Molitan s uzavrenymi bunkami ma vyrazne horsi akusticke vlastnosti. Myslim si, ze mezi temi materialy neni az takovy rozdil v odrazivosti jako spis v pohltivosti. Pokud chcete pyramidky jen na roztristeni odrazu u vyssich frekvenci, tak si myslim, ze i uzavrene bunky mohou dobre fungovat. Pokud by to melo slouzit i na absorbci (npariklad basove pasti), tak uz muze byt velky problem.

Pokud prodejce nebude vedet o jaky typ molitanu jde, mate dve moznosti, jak to poznat:
Za prve ten s otevrenymi bunkami je vyrazne drazsi, protoze je to vyrobne narocnejsi. Musi se tam pri vyrobe molitanu nejak dovnitr foukat vzduch, ktery ty bunky rozpraska.
Na druhou moznost me upozornil Safa, kdyz jsme spolu minuly tyden kecali v Audiopro. Kdyz prilozite usta k silnejsi molitanove desce z uzavrenych bunek, tak ji neprofouknete skrz. U otevrenych bunek to jde lehce.
Klasickym prikladem otevrenych bunek jsou produkty firem Primacoustic, Absotec a Auralex.
Další věc je, že každým tlumením se snižuje objem skříně. A u některých materiálů velmi výrazně. I s tím je potřeba počítat, máte najednou uvnitř skříň menší o pěkných pár litrů. Minerální vata je na požírání litrů milosrdnější, než molitan.

To Moleek: Ano, to jsem psal, pokud bude hranol o přesné délce, jde to k němu stáhnout násilím vruty. To lehké prohnutí má výhodu, že to udělá za tebe. Fakt jsem si to nevymyslel, mám ty firemní plány Celestionu někde tady zaházený...
Obrázek
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Cybermuff píše:[.
Další věc je, že každým tlumením se snižuje objem skříně. A u některých materiálů velmi výrazně. I s tím je potřeba počítat, máte najednou uvnitř skříň menší o pěkných pár litrů. Minerální vata je na požírání litrů milosrdnější, než molitan. [/quote]

Ale, ale... Je to přesně naopak, stačí se nad tím zamyslet. To tlumení se dává do beden, aby se simuloval větší objem. Rovněž nechápu, jak by mohla MDF kazit zvuk. Osobně používám spoustu let při výrobě beden na korpus dvanáctivrstvou březovou překližku - 15 mm a na přední stěnu 18 mm MDF. Je přeci jen homogenější a pevnější. Nevýhodou je jen její vyšší hmotnost. Že by byla nějak výrazně lacinší také není pravda. Z čeho je zadní dekl je úplně fuk, pokud je řádně upevněn. Navíc není zdaleka jisté, že by nějaké špalky a výztuhy měly zlepšit vlastnosti kytarového boxu, ať už to píše na netu kdokoli. Např. Fender u některých svých modelů úmyslně upevňoval přední stěnu s repry pouze na čtyry šrouby po stranách a horní i dolní část byla volná. Třeba takto bylo dělané kombo Vibroverb 2 X 10´´ co si vzpomínám. Problém je, že se k těm kytarovým boxům pořád chováte jako k Hi Fi, nebo PA boxům. Takže ještě jednou a naposledy: u PA a Hi Fi hraje ozvučnice, kdežto u kytarového aparátu má hrát reproduktor!
Kai

Příspěvek od Kai »

mmjuz píše:
Cybermuff píše:[.

Další věc je, že každým tlumením se snižuje objem skříně. A u některých materiálů velmi výrazně. I s tím je potřeba počítat, máte najednou uvnitř skříň menší o pěkných pár litrů. Minerální vata je na požírání litrů milosrdnější, než molitan.

Ale, ale... Je to přesně naopak, stačí se nad tím zamyslet. To tlumení se dává do beden, aby se simuloval větší objem. Rovněž nechápu, jak by mohla MDF kazit zvuk. Osobně používám spoustu let při výrobě beden na korpus dvanáctivrstvou březovou překližku - 15 mm a na přední stěnu 18 mm MDF. Je přeci jen homogenější a pevnější. Nevýhodou je jen její vyšší hmotnost. Že by byla nějak výrazně lacinší také není pravda. Z čeho je zadní dekl je úplně fuk, pokud je řádně upevněn. Navíc není zdaleka jisté, že by nějaké špalky a výztuhy měly zlepšit vlastnosti kytarového boxu, ať už to píše na netu kdokoli. Např. Fender u některých svých modelů úmyslně upevňoval přední stěnu s repry pouze na čtyry šrouby po stranách a horní i dolní část byla volná. Třeba takto bylo dělané kombo Vibroverb 2 X 10´´ co si vzpomínám. Problém je, že se k těm kytarovým boxům pořád chováte jako k Hi Fi, nebo PA boxům. Takže ještě jednou a naposledy: u PA a Hi Fi hraje ozvučnice, kdežto u kytarového aparátu má hrát reproduktor!
A cim teda vysvetlujes rozdilny zvuk boxu osazenych napriklad stejnyma cinskyma smejdama V30, kdy charakteristika je vyrazne jina napriklad u Framusu oproti Englu? Navic ono mozna tohle tvrzeni, ze nezalezi na boxu (postaveni/materialu) bych bral v pripade nazvuceni* do PA, kdy by repro nemelo hrat spatne (pokud to nejakej jouda neprisroubuje na vnitrni stranu jak uz sem parkrat videl) ale u zivyho pocitu a poslechu je to rozhodne z my zkusenosti jinak...

Edit: *ikdyz tedka si vzpominam na greenback v polootevrenym kettner kombu a na premiru basu ktera se projevila i pri nahravani, takze nerekl bych ze box, konstrukce a hlavne material nehraje roli i pri nazvuceni
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No samozřejmě, že je to tou konstrukcí boxu. Myslel jsi to tak, Kai, ne? Já tyhle boxy nikdy přímo neporovnával, ale věřím Ti, že tam rozdíl je. Otázkou je, co se komu líbí. Framus vůbec neznám a Engl mě moc nebere. Podotýkám, že neholduji metalu, naopak mám rád staré zvuky kytar v klasickém rock and rollu, rythm and blues, rockabilly a pod. Nicméně se snažím na to dívat nestraně a už se mi stalo, že jsem postavil bedny se starými repry s AlNiCo magnety tím vintage způsobem a kupovali to lidi na brutální styly a byli hodně spokojení se zvukem. Zrovna si vybavuji hošíka, který také omílal furt dokola 4X12´´ celestion a koupil ode mě mělkou otevřenou bedýnku 1 X 15´´ s JBL K130. Do dnes mi píše mejly, jak mu to lidi v okolí závidí a zrovna včera si ode mne objednal další bedýnku. Ono to chce opravdu zkoušet a srovnávat.

Teď jsem si všiml Tvé poslední věty. Já jednou osadil do poměrně velkého komba s téměř uzavřenou ozvučnicí, origoš Rola Celestion G12 M25, tedy slavný předchůdce Greenbacka a po čase jsem ho majiteli musel vyměnit za Yamahu JA 3063, páč ten celestion neměl vůbec basy a ani výšky, byl to jen takový jedovatý střeďák. Podotýkám, že majitel hraje na krásnou lubovku Arai s 2 X HB PAF Dimarzio z r. 1968 a basů má až až. Ta Yamaha hraje mnohem hezčeji s pevnějšími basy a křišťálovými výškami.
venca.k

Příspěvek od venca.k »

Cybermuff píše:no 5mm neni ultimativni - jde o to, aby to bylo propnuty a nekmitalo to. Kdyz to budes mit akorat, tak to tam bude zbytecny - jedine ze bys to k hranolu srouboval. TO propnuti ale resi soucasne zpevneni i predni steny. Koneckoncu kdo mate doma starou knizku "Reproduktory a reproduktorove soustavy" (jako treba ja), tak se tam muzete podivat na narust zkresleni vyzarenyho zvuku, pokud neni zadni stena pevna a kmita. V knize je to uvedeny jako podstatny duvod pro velke mnozstvi vrutu pro ukotveni zadni steny. U klasickych marshallek ale nemas tlumeni a navic je bedna hodne velka na to, aby zacalo viko kmitat na nezadnoucich frekvencich. Zkousel jsem to s hranolem i bez nej, pokud byla bedna samozrejme zavrena, tak to bylo znat.

Pokud ovsem stavis polootevrenou, je to samozrejme jedno.
Jaky budes mit drevo?
No urcite preklizku, jakou, to jeste nevim, ale kdyz sezenu nejakou lepsi, bude to dobry. Nejspis 22 nebo 25mm, jinak nevim z ceho to delat, abych to delal ze sparovky, to mi prijde zbytecny, nejhorsi bude nalepit na to tu kozenku, aby vsechno licovalo, jinak se niceho nebojijm :)
Kytara: el. Fokus strat, fokus LP , SX telecaster, akustika Johnson
Efekty: Modtone Dyno Drive, Modtone wah
Kombo: Marshall HAZE 40, Roland Microcube
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Mmjuz - jen pár reakcí: s tím zkreslením díky nedostatečnému ukotvení zadní desky (obecně pevnost boxu) vyšlo i v CZ hezké měření. Někde to mám doma, zkusím to najít. Myslím, že to publikoval RNDr. Sýkora (koneckonců kdo jiný...). Šlo o to, že pokud máš uzavřený box, tak při hlasité produkci ti dýchá i zadní stěna. Pokud jí nepřitáhněš cca každých 10 cm, může se to projevit (bigbeat je rámus), protože pulzující pomalá zadní deska zpětným pohybem ovlivní i výkyv repro. Konkrétně na měřákách to způsobovalo zkreslení cca 5-10 %, což je hodně (musím nalistovat dokument, kde to je, zkoušel jsem to včera, ale zatím marně, mám ty elektro literatury nějak moc). Takže doporučení bylo dávat si majzla na dokonalé kotvení zadní stěny, protože rozdíl v čistotě byl jednoznačně měřitelný.

U materiálu je to samozřejmě individuální, pokud stavíš boxy pro lidi a oni jsou spokojení s MDF, tak žádný problém, ale já bych si to nekoupil, koneckonců jeden takovej se mi válí ve zkušebně, protože je zvukově mrtvý. Při použití u bytových sestav nebo PA, obecně tam, kde je snaha eliminovat hravost materiálu, je MDF vynikající a oceňovaný materiál - koneckonců beton nebo žula taky. Ale když se podívám na to, co si kytarové firmy volí za materiál, tak to vypadá asi takhle: Matchless - baltická bříza, dražší Marshally (třeba 2061) baltická bříza, Mesa baltická bříza, B-52 baltická bříza, dokonce i Kustom dělá svojí 4x12 z baltické břízy. Naproti tomu nejlevnější Thomann bedna s 1x12 včetně repráku za 59 Eur je z MDF a ta dražší 1x12 za 79 Eur je z particle (není to tam psaný, ale ptal jsem se Thomanna). Levný box z baltické břízy jsem nenašel.
Samozřejmě tvoje zkušenosti mohou být jiné, ale za sebe musím říci, že u mne vyhrávají boxy (pro kytaru!), které hrají, takže volím pro sebe baltickou břízu.
Obrázek
venca.k

Příspěvek od venca.k »

Cybermuff píše:Mmjuz - jen pár reakcí: s tím zkreslením díky nedostatečnému ukotvení zadní desky (obecně pevnost boxu) vyšlo i v CZ hezké měření. Někde to mám doma, zkusím to najít. Myslím, že to publikoval RNDr. Sýkora (koneckonců kdo jiný...). Šlo o to, že pokud máš uzavřený box, tak při hlasité produkci ti dýchá i zadní stěna. Pokud jí nepřitáhněš cca každých 10 cm, může se to projevit (bigbeat je rámus), protože pulzující pomalá zadní deska zpětným pohybem ovlivní i výkyv repro. Konkrétně na měřákách to způsobovalo zkreslení cca 5-10 %, což je hodně (musím nalistovat dokument, kde to je, zkoušel jsem to včera, ale zatím marně, mám ty elektro literatury nějak moc). Takže doporučení bylo dávat si majzla na dokonalé kotvení zadní stěny, protože rozdíl v čistotě byl jednoznačně měřitelný.

U materiálu je to samozřejmě individuální, pokud stavíš boxy pro lidi a oni jsou spokojení s MDF, tak žádný problém, ale já bych si to nekoupil, koneckonců jeden takovej se mi válí ve zkušebně, protože je zvukově mrtvý. Při použití u bytových sestav nebo PA, obecně tam, kde je snaha eliminovat hravost materiálu, je MDF vynikající a oceňovaný materiál - koneckonců beton nebo žula taky. Ale když se podívám na to, co si kytarové firmy volí za materiál, tak to vypadá asi takhle: Matchless - baltická bříza, dražší Marshally (třeba 2061) baltická bříza, Mesa baltická bříza, B-52 baltická bříza, dokonce i Kustom dělá svojí 4x12 z baltické břízy. Naproti tomu nejlevnější Thomann bedna s 1x12 včetně repráku za 59 Eur je z MDF a ta dražší 1x12 za 79 Eur je z particle (není to tam psaný, ale ptal jsem se Thomanna). Levný box z baltické břízy jsem nenašel.
Samozřejmě tvoje zkušenosti mohou být jiné, ale za sebe musím říci, že u mne vyhrávají boxy (pro kytaru!), které hrají, takže volím pro sebe baltickou břízu.
No ta balticka briza je ve skutecnosti normalni brezova preklizka, jenomze z balticky brizy, a verim tomu ze balticka briza neni o moc drazsi nez normalni briza, mozna ze normalni briza je ve skutecnosti balticka briza :D , jenomze napisou celej nazev, aby to bylo delsi :D, ale to nevim, to si jenom myslim. Proste profesionalni reproboxy se delaji z preklizky, jak kvuli vaze, tak kvuli vsemu ostatnimu :)
Kytara: el. Fokus strat, fokus LP , SX telecaster, akustika Johnson
Efekty: Modtone Dyno Drive, Modtone wah
Kombo: Marshall HAZE 40, Roland Microcube
Louda

Příspěvek od Louda »

Zdravím, jen malý dotaz... vytlumil jsem box (A 4x12") i po stranách, zadní deska už byla z výroby, neb chci zkusit,aby hrály spíš repra než box jako celek, který basuje příliš, ale když se sejme mikrofonem jen zvuk z repra, tak to není ono. Koupil jsem těsnící rouno z minerálních vláken, které mi bylo doporučeno a na omak nijak divně nepřišlo, ale když jsem to do boxu dával, tak při stříhání odpádavala muniaturní ostrá pichlavá "drobotina", což jsem pak pocíltil na rukou i jinde, když se to dostalo do oblečení, tak mi to přišlo divné a na netu jsem dohledal podle názvu, že se jedná o rouno ze skelných vláken (Rotaflex), což na obalu uvedeno není, takže vlastně něco jako skelná vata. Jaký to má tlumící efekt a jak to teď hraje jsem nezkoušel, ale vrtá mi hlavou, jestli to tam můžu vůbec nechat, aby se to nějak nezačalo otřesy nebo časem rozpadat a ten "ostrý prach" nepoškodil repra. Nemá někdo zkušenost z použití takovéhoto matroše. Díky
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Já bych v první řadě netlumil box. Mi se to zdá jako totální hovadina. Ještě bych překousl vytlumení zadní stěny kobercem. Zvuk bych si pořešil parametrickým EQ. Stejně tak jsem to udělal já. Box mi sice nebasuje nijak extrémně, ale ořízl jsem si tam zbytečné basy, ostré výšky a středy jsem si lehounce stáhl, protože jich používám dost už na zesilovači a zdá se mi to tak lepší.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Ono se to dá shrnout starým pořekadlem, že z h***a bič neupleteš, když upleteš, tak s ním nezapráskáš, a když s ním zapráskáš tak si celý od hoven. Prostě kdo chce dobrý box, ať si ho koupí a nebo nechá udělat, ale ať nechce od boxu za 5.000,- zázraky.
Ale jsou i takoví, co hrají radši na Behringer box radši než na VHT, o čem jsem se přesvědčil minulý týden.
Louda

Příspěvek od Louda »

No, tak původní matroš je nahrazen tlumícím rounem z PES a je vyřešeno. Dík za reakci... :D
Naposledy upravil(a) Louda dne 16.03.2011 8:30, celkem upraveno 1 x.
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

To ti ořeže hlavně ty výšky. Nepočítej s výrazným utlumením basů.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“