Live recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Live recording

Příspěvek od pajaKahan »

Ahoj. :)
Prolezl jsem forum ale nenašel jsem žádnou zmínku o tom, že by chtěl někdo živě nahrávat celý koncert.
Chtěl bych si někdy zkusit nahrát koncert, a mám pár dotazů.
Vybavení bych měl: 2 zvukovky (každá 8 vstupů) = 16 vstupů. Zvukovkou bych šel rovnou do počítače, kde bych měl pouze nahraný surový zvuk, s kterým bych si poté dál pohrál až ve studiu. Ale to neřešit.
Zkrátka bych dostal signál do počítače. Zvukařovi bych poté signál přeposlal dál pomocí jack výstupů na zvukovce, aby si mohl v klidu nazvučit akci.

Mno ale jde mi o jeden problém. Jak to funguje, když budu třeba 1,5 hodiny v kuse nahrávat 16 stop? Snese mi to vůbec počítač? Netuším, jak nahrávací program právě nahrává do počátače, zda li si to ukládá do RAM nebo rovnou na hardisk? Pokud by si to ukládal do paměti ram, tak by byl celkem problém s tou velikostí, jelikož mám pouze 4 GB ram, s možností upgradu tuším na 16 GB.
Pokud by to fakticky nahrávalo do paměti ram, je možnost uložit záznam na disk tak, aby se neporušila nahrávka, tedy abych nemusel stopnout záznam, kvůli tomu abych to uložil?

A má někdo představu, jak velký by byl soubor z 1,5 dlouhého záznamu 16 stop? Popř dá se to nějak vypočítat pomocí vzorkovací frekvence?

HW:
Apple iMac
Presonus FireStudiProject 2x

SW:
Studio one (popřípadě bych možná do té doby, než bych nahrával dokoupil nějaký lepší soft)

Díky moc za odpovědi. :)
Kytary: Cort EVL K4, stratocaster SX(hand made)
Aparát: ENGL E322 Drive
http://www.bandzone.cz/daystheends
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Live recording

Příspěvek od pavlii »

Jede to na disk a spočítat se to dá (1 vstup = 1 stopa):

[44100 x 16(24) x <počet_stop> x <délka_koncertu_v_sekundách>] / 8 = <nutná_kapacita_úložiště_v_B>

16(24) je bitová hloubka záznamu.

Omezení je pouze ve volném místě na disku a v maximální kapacitě jednoho audio souboru (z každé stopy se dělá jeden!), který zvládne DAW zpracovat (bývávalo to 2GB tuším nebo tak něco). To je ale uvedeno ve specifikacích DAW.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

důležitý je mít rychlej disk a odladěnej systém, aby byly dobře průchodný sběrnice - když tak neni, dokáže se stát, že se záznam rozjede.... dobrý je, aby disky měli min 7200 otáček...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Takže, 7200 otáček by bylo. Jak mám chápat dobře odladěný systém? Dokážu zjistit teď takto naslepo, zda se mi ty stopy po určité době nerozjedou jak říkáš? :)
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

no - uvedu hodně blbej příklad, ale pro ilustraci by mohlo stačit - když zároveň při nahrávání budeš i vypalovat třeba CD, tak bude na sběrnici velkej datovej protitok a bude se to vzájemně tlouct...

... jinými slovy - na pozadí by neměly běžet aplikace, který nejsou třeba a který nějakým výraznějším způsobem šahaj na HW
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

zaznam 16 stop najednou neni zadna legrace ... jde to sice i na jeden disk, ale je to na hrane (zalezi na bitove hloubce a frekvenci) .... lepsi je ukladat na diskove pole. popripade nastavit aplikaci, aby si osefovala ukladani na vic disku sama, pokud to umi.
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Aha. Mno tak to tedy zvážím, zda by to vůbec můj iMac zvládl. :-) Jelikož nemám jak připojit druhý disk, bude to muset zvládnout jeden. Řekl bych, že tomu ani moc nepomůže, když použilo externí HDD, jelikož bych musel připojit přes USB, jelikož budu mít Firewire už zaplněný zvukovkou.

Možná kdybych upravil frekvenci, tak by to mohl zvládnout, ale bohužel zase na úkor ztráty kvality. :?

No, možná by všech 16 stop ani nebylo zapotřebí, a na na to livko bych se vlezl i se 14-12. Ale zase čím víc mikráků, tím bude lepší zvuk. Myslím že těch 16 by bylo nutných. :-)

Jinak, co říkal jens, s těmi aplikacemi, to by neměl být problém, jelikož mac osx nezatěžuje hardware, tak jako to dělají windows. :lol:

Mno a vzhledem na ceny diskových polí si myslím, že nejsou vhodným řešením pro mne. :-)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ano. teoreticky by mel jeden disk zvladnout ledacos ... kdyz vezmes 16/48 stopu (1.46 Mbit/sec), tak by tech stop najednou mel umet nahravat stovky.... (maximalni teoreticka rychlost zapisu bezneho disku je velmi priblizne kolem 500 Mbit/sec)
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

Nevím zda je to možné, ale link speed mi ukazuje 3 Gbit. Ale to číslo mi připadá nějak moc velké......i když, pokud to podělíme 8, dostaneme už na pohled rozumější číslo okolo 320 MB. :lol:

Zde jsou podrobné údaje:
ST3500418AS:

Capacity: 500.11 GB (500,107,862,016 bytes)
Model: ST3500418AS
Revision: AP25
Serial Number: 9VMHS30S
Native Command Queuing: Yes
Queue Depth: 32
Removable Media: No
Detachable Drive: No
BSD Name: disk0
Rotational Rate: 7200
Medium Type: Rotational
Partition Map Type: GPT (GUID Partition Table)
S.M.A.R.T. status: Verified
Volumes:
Capacity: 209.7 MB (209,715,200 bytes)
Writable: Yes
BSD Name: disk0s1
Macintosh HD:
Capacity: 499.76 GB (499,763,888,128 bytes)
Available: 441.83 GB (441,833,512,960 bytes)
Writable: Yes
File System: Journaled HFS+
BSD Name: disk0s2
Mount Point: /

Asi si s tí nebudu lámat hlavu, a budu doufat, že to všechno počítač snese, až budu takto nahrávat. :)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

to ukazuje asi rychlost rozhrani (a to spravne). tech 500Mb/s je spis o fyzickych moznostech disku...
a ano ... zkusit, videt, vedet .. to je idealni postup.
Amorph

Příspěvek od Amorph »

Moc nechapu, proc to proste nevyzkousis?

Jinak 16 stop v 44.1/24 by nemel byt absolutne problem na normalne fungujicim systemu. Ale vhodne by bylo mit system na jednom disku a nahravat na jiny disk. Pokud tohle nemas, tak se tam opravdu muzou nejaky aplikace pohadat v pristupu, ale to chce proste vyzkouset.

Jen bych podotknul, ze vic mikraku na podiu nemusi automaticky znamenat lepsi zvuk nahravky nez min mikraku. Dulezity je jaky pouzijes a je jak je umistis.
pajaKahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajaKahan »

V současné době to nemůžu vyzkoušet, ptže zatím nemám druhou zvukovku. :) ale vše je naplánováno časem. Já jsem si teď jen dal takovou otázku co kdyby, a zajímalo mě, jak to vlastně funguje. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“