Mikrofon na live produkci (folk) - dynamický, nebo kondík?

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Odpovědět
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Mikrofon na live produkci (folk) - dynamický, nebo kondík?

Příspěvek od CzechJoker »

Omlouvám se za zkratku v nadpisu, ale zřejmě jsem dosáhl maxima možných znaků a slovo bylo přepůlené.
Mno, na takové to "domácí žvýkání" mám levný AKG Perceptipon P5. Není to špatné, ale limity jsou zřejmé. Proto začínám uvažovat o inovaci i pro live produkci, případně občasnou nahrávku v obýváku. Rozhoduji se mezi dynamickým mikrofonem nebo kondenzátorovým a předem upozorňuji na tři aspekty: 1) limit do 5.000 Kč; 2) vypínač; 3) fantomové napájení mám v pedalboardu. Jedná se o méně hlasitý projev, záměrně jsem uvedl "folk", jinak to svoje šepotání asi nenazvu. Důležitý je taky nízký proximity efekt. Jo a jsem muž a mám tak nějak divně nízko posazený hlas, spíš bručím ;)

V dynamických mikrofonech uvažuji o Beyerdynamic Opus 69S, AKG D7-S nebo SENNHEISER e845-S. Lákala by mě i Audio-Technica ATM610, ale nemá vypínač.
V kondenzátorových je výběr v tomto levelu horší, asi docela dobrá Audio-Technica ATM710 nebo Shure SM86 nemají vypínač. Jinak asi AKG C5, MXL LSC 1B nebo Rode M2.

Na Shure SM58 jsem nezapomněl, jen jsem ho do výběru nezařadil, protože existují i lepší.

Díky
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Mikrofon na live produkci (folk) - dynamický, nebo kondík?

Příspěvek od Wohma »

Ten vypinac je fakt tak potreba? Zvukari to nemaji radi a muze to omezovat vyber.
Zkusenosti se vsema zdaleka nemam, ale podle ohlasu na internetu bych favorizoval Beyera a AKG (oba). Kazdopadne naprosto nejlepsim resenim bude vyhlidnout si obchod, kde maji co nejvic ze jmenovanych mikrofonu skladem a jit si je tam vyzkouset - bezne se to tak dela. Pokud necestujes po republice, tak bohuzel asi nemas moc jinou sanci nez Audiotek, pripadne zkusit Hudebni raj.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Ten vypínač je potřeba. Po republice cestuji až moc (což ale nic neznamená, protože tu není obchod, kde by měli skladem vše), teď jen omezuji výběr a doufám, že se ozvou i muzikanti, kteří to v daném zadání mohou z vlastní zkušenosti posoudit. Tedy kondenzátor vs. dynamika (v první řadě) a pak doporučení konkrétního typu dle žánru (do mikrofonu nezvracím, neplivu, neprskám, neřvu, nezatloukám s ním hřebíky apod.)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Kondenzator vs. dynamika neni vubec debata, to se takhle rozhodnout neda. Na mereni proximity efektu neni pokud vim zadna metodika, takze i kdyz nektery z vyrobcu napise, ze prave jeho mikrofon dobre odolava proximity efektu, tak bych tomu neprikladal velkou vahu (pokud teda nema kulovou smerovou charakteristiku, coz ale u live mikrofonu asi nehrozi). Zbytek je jen a jen o tom, jak to sedne na konkretni hlas :wink:

IMHO jedine zanrove omezeni je, ze pokud hrajes hlasitou hudbu, potrebujes uzkou smerovou charakteristiku (klidne i hyperkardioidni), aby to co nejmin vazbilo, v tom jsou dobry napriklad Audixy, ale jinak se neda rict "Sennheiser E845 je super mikrofon na soul a funky..."

Asi to neni to, co chces slyset, ale obavam se, ze ti nikdo nic moc blizsiho neporadi :) Jedina v tomto smeru relevantni informace muze byt od zvukaru, jak se jim s mikrofonem XY zvuci (paklize ho pouzivaji) a na jaky hlasy se vetsinou hodi nejvic, ale pravdepodobne stejne nikdo nevyzkousel vsechny zminene a vzdycky to musis brat s rezervou.
Somnus Aeternus
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

OK, prosím moderátora o uzamčení, přesunu se na relevantní fórum.
safa

Příspěvek od safa »

Proc si neskocis v Brne do Audioteku at ti tam hosi poradeji pripadne ti daji vyzkouset ? Myslim, ze Beyerdynamic Opus 69 (respektive jejiho nastupce TG V50D ) by tam meli mit... a urcite i jiny znacky.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Rada Opus konci? Nebo se to bude prodavat oboji?
Somnus Aeternus
safa

Příspěvek od safa »

Wohma píše:Rada Opus konci? Nebo se to bude prodavat oboji?
... ano, rada TG nahrazuje puvodni rady Opus a TG-X. Nicmene v nove rade TG je vzdy odpovidajici mikrofon se stejnou nebo modernizovanou vlozkou ci mechanickou konstrukci (TG X60=TG V70D, Opus89=TG V71D, Opus 87=TG D57c ... atd.). Nejvyssi rada M (M88TG, M201TG, M160, M99 atd...) zustala nezmenena a bude se prodavat dal.
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“