Začátečník - výběr kytary, snímačů

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Profik123

Začátečník - výběr kytary, snímačů

Příspěvek od Profik123 »

Ahoj,

chci začít hrát na elektriku, nebo to alespoň zkusit. Pár let jsem pro zábavu hrával na obyčejnou akustiku a teď chci zkusit něco víc. Pročetl jsem tak nějak rámcově tohle forum a už mám jasno, že sady nebrat, že je lepší nakoupit věci zvlášť.

Usoudil jsem, že při výběru kytary je nejdůležitější volba rozložení snímačů a vůbec typu kytary. Tedy pokud začínám, chci kytaru tak nějak univerzální, zvuk bych si představoval přibližně ve style Offspring, případně Sum41 (je mi jasný, že přímo ten nepude, ale jen tím směrem), ne přímo metal. Tak jaký snímače? Singly, humbuckery nebo kombinace SSH? Strat nebo SG?

A další věc. Co tremolo? Využiju to k něčemu? Možná bych klidně vzal kytaru bez něj, když jsem četl, že to akorát dělá problémy s laděním.

Díky za odpověď
Naposledy upravil(a) Profik123 dne 1.10.2007 11:45, celkem upraveno 1 x.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No na dost tvych otazek musi nutne prijit protiotazka 'a kolik na to mas penez?'.
Nevim, na co hrajou kytaristi Offspring a Sum41, ale uz jsou to trochu nakreslenejsi kytary, tam se vetsinou pouzivaji humbuckery. SSH, pripadne HSH je velmi variabilni osazeni, ale pokud se omezis jen na tuto kombinaci snimacu, omezis tim dost i vyber kytar, takze bych to nebral jako dogma... Rekl bych, ze alespon jeden humbucker chces. Singly nema cenu do kytary chtit, pokud nechces nejakou lepsi [aspon 10K] nebo nehodlas rovnou snimac vymenit aspon za RM.
Samotny tvar kytary na vysledny zvuk vliv nema [rozhodne ne zadny markantni], ale ruzne tvary se zpravidla delaji z ruznych drev, na druhou stranu bych rekl, ze pokud to neni extrem [kytara za 2K, pripadne kytara za 40K], tak se vliv dreva na zvuk dost precenuje, takze tohle bych taky nijak nehrotil.
Radit ti s tremolem nechci, ja ocividne si myslim, ze je to zbytecne drahej spas, pouzijes to obcas v nejake pisnicce a musis kvuli tomu kupovat soucast na kytaru za nekolik tisic, pokud chces mit kytaru naladenou i po sahnuti na tremolo...

Hodne stesti s vyberem
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Profik123

Finance

Příspěvek od Profik123 »

No, co se týče těch financí. Jako začátečník do toho nechci dát víc jak 7 tisíc, do samotný kytary.
Jen otázka. V čem je praktickej rozdíl mezi SSH, HSH? Co se týče zvuku, případně hudebního stylu.

Jinak se omlouvám za asi místy debilní otázky :-)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No tak HSH bude mit hutnejsi a 'tvrdsi' zvuk, protoze muzes zapojit oba humbuckery naraz... Vhodnejsi spis na rock a metal, ale tohle jsou takovy poucky, ktery stejne plno lidi nedrzi a je to jedine dobre.
7 tisic neni zas tak moc, ale urcite to staci na porizeni slusne kytary, tj. kytary, ktera by ti mohla par let vydrzet, kdyz budes peclive vybirat... Zkus se podivat do starsich threadu, dost se tady rozebiraji kytary do 6,7,8 tisic, urcite tam najdes i neco vhodnyho pro sebe... Myslim, ze je zbytecny nechat sem lidi po nekolikate hazet odkazy na jejich tipy na kytary, uz to tu bylo fakt hodnekrat. Pak sem nahod kytary, mezi kteryma se rozhodujes ;]
Somnus Aeternus
Profik123

Kytary

Příspěvek od Profik123 »

Tak jsem ty kytary tak nějak prošel a nejvíc se mi zatím zamlouvají následující dvě:

IBANEZ GAX 30
http://eshop.kytary.cz/ibanez-gax-30/82 ... 6c2924da73

SQUIER BY FENDER Squier 51
http://eshop.kytary.cz/squier-by-fender ... 6c2924da73

Přičemž jsem koukal na nějaký videa a Squirer se mi zdá zvukově univerzálnější, zatímco Ibanez spíš takovej nářez na doprovody. Co vy na to?
qwer
Odborník

Re: Kytary

Příspěvek od qwer »

Profik123 píše:Tak jsem ty kytary tak nějak prošel a nejvíc se mi zatím zamlouvají následující dvě:

IBANEZ GAX 30
http://eshop.kytary.cz/ibanez-gax-30/82 ... 6c2924da73

SQUIER BY FENDER Squier 51
http://eshop.kytary.cz/squier-by-fender ... 6c2924da73

Přičemž jsem koukal na nějaký videa a Squirer se mi zdá zvukově univerzálnější, zatímco Ibanez spíš takovej nářez na doprovody. Co vy na to?
no tak ten squier je asi urco univerzalnejsi kejtra... a je i takova hodne netypicka, me se treba vubec nelibi, ale proti gustu zadny ... :)

ja si na kytaru dal snimace RM - 2x humbucker s rozepinanim... a neda se rict, ze by se pres ten muj rozepnuty humbac (singl) nedalo hrat se zkreslenim... je to docela narez.. no ale zase zalezi co chces hrat a pres co chces hrat...

jeste nazapomen na znacku Cort, ktera ma taky dobry kytary
termyx

Příspěvek od termyx »

bral bych squier a za zbytek do těch 7k bych do toho koupil rmka :)
to a to a za chvíli zas tohle
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Ahoj pane, s výběrem kytary bych být tebou nespěchal, v téhle cenové relaci určo nekupuj nic s tremolem, ušetříš si hafo starostí, já doporučuju Cortky a to třeba EVL Z-4 ... ale ta je dost metalová (vzhledem), ta Ibanez GAX je super věc, 2 humbuckery na puck, rock a zkreslenej zvuk je to pecka, to co ty potřebuješ je tedy pevná kobylka (bez vybrapáky), humbucker u kobylky, dál možná ještě humbucker u krku (na jemný táhlý sóla - pěkně dokulata) a jako bonus možná single mezi to na čistej zvuk (humbuckery totiž nakreslujou sami o sobě) ...
No držím palce s výběrem :)
Zkus třeba omrknout bazary a nebo i ty Cortky... popř. víš co mě napadlo, dobrý jsou Kramer Pancer :) ale mají bohužel tremola, takže počítat s rozlazováním, nejlépe nacpat tam špalek a nepoužívat to :)
Mno hodně štěstí
ESP-LTD MHB-401 Black Satin - kytáááárka :)
Peavey 5150 II EVH 120W - prostě mazec
Krank Revolution 4x12 380W - bedna, těžká, ale alespoň má kolečka
Orange PPC 412 ADV BLK 240W - prodám (bazar)
Digitech Hardwired metal disto - hraní na doma
Fender Frontman G15 - hraní na doma
ladička, planetwaves kabely a podobný krámy
Profik123

Příspěvek od Profik123 »

termyx píše:bral bych squier a za zbytek do těch 7k bych do toho koupil rmka :)
Sice vůbec nevím, co je RM... ale jak tam dám místo singlu humbucker? to bych musel ten zmenšenej?
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Profik123 píše:
termyx píše:bral bych squier a za zbytek do těch 7k bych do toho koupil rmka :)
Sice vůbec nevím, co je RM... ale jak tam dám místo singlu humbucker? to bych musel ten zmenšenej?
rm je znacka, ceska znacka - R.M. Pickups - at si rika kdo chce co chce, ty snimace jsou podobne kvality jako snimace fender a gibson. je to vlastne jeden borec, co to rucne mota u sebe ve sklepe, opravuje i ctyricet let stare vintage snimace, co mu lidi posilaji z ameriky, takze to nebude zadny bridil... jeden snimac u nej stoji zhruba 900-1100 - podle toho co tam das.

v pripade toho modelu, ktery sis vybral ty, se tam jen prehodi ten jeden humbucker a ten telecasterovy singl u krku... nejlevnej te to vyjde tak na 1800+ deset minut prace nekoho s pajkou...

s vymenou snimacu bych ale v tvem pripade jeste pockal, protoze neni kam spechat...
Profik123

Příspěvek od Profik123 »

qwer píše: s vymenou snimacu bych ale v tvem pripade jeste pockal, protoze neni kam spechat...
Jo jasný, určitě je nechci měnit hned. Já se jen ptal na detaily. Díky :-)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ten znasilnenej telecaster vypada zajimave, mne se tyhle kytary nikdy moc nelibily, ale kdyz tam soupnes kvalitni snimace, tak by to mohla byt opravdu pecka... GAX muzu z vlastni zkusenosti doporucit, rozhodne se podivej i u Cortu a za tyhle prachy by nemusela byt spatna nejaka jeta Epiphona nebo Yamaha...
Somnus Aeternus
MLorenzo

Příspěvek od MLorenzo »

Ja byt tebou tak prisetrim na toto...jedna z nejlepsich kytar za takovou cenu bych rekl... a taky nebudes muset jen tak ty snimace menit :) ... na toto se ti bude hrat fakt pekne...

http://www.musiccenter.cz/Cort-M520-TAB-M-serie:14961
mathas

Příspěvek od mathas »

A nebo si prisetri na tohle a budes uplne nejstastnejsi :D. Jenomze na to by si setril asi trochu dlouho :D. Mate nekdo zkusenosti s touto kytarou?
http://www.musiccenter.cz/Cort-KX-Custo ... erie:15163
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Mylann píše:Ja byt tebou tak prisetrim na toto...jedna z nejlepsich kytar za takovou cenu bych rekl... a taky nebudes muset jen tak ty snimace menit :) ... na toto se ti bude hrat fakt pekne...

http://www.musiccenter.cz/Cort-M520-TAB-M-serie:14961
No nevim, tady ty snimace nevypadaji moc znackove... mate nekdo podrobnosti, co tam strkaji?

mathas - zkusenosti nemam, ale na te kytare nemuze byt nic spatne a verim, ze za tuhle cenu uz si dali zalezet... Mahagon a SDcka udelaji vetsinu zvuku, pokud to nebude vadnej kus, tak to hrat dobre MUSI :P
Somnus Aeternus
mathas

Příspěvek od mathas »

Asi sem se do ni zamiloval :D . No tak uvidimze kolik mi prijde ze stavebka :D . Kyz tak si udelame jeziska na 10 let dopredu :twisted: .
milhausCV

Příspěvek od milhausCV »

Zdravím všechny nadšence,
nechci otevírat nové vlákno a tak se zeptám tady. Hodlám si koupit elektriku (svojí první) a nemám tucha jakou. Pročetl jsem zde toho dost, ale zatím se nechci ptát konkrétně. Mám problém s velikostí ruky, malá :( . Proto se chci zeptat, který typ kytary by mi mohl vyhovovat (menší krk, struny blíže k sobě, užší pražce). Děkuji za odpověd, dosti mi to ulehčí prvotní výběr kytary, až se dostanu do nějakých hudebnin ve větším městě.

PS: Který hudebniny byste mi mohli doporučit? (Praha, Plzeň, Teplice, Ústí n/L)
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

v praze jich je snad nejvíc
a myslim že pro malý ruky je dobra Ibanezka,ale nejsem si jist,zaleži taky co chceš hrat za styl :)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

No, říct že jsou dobrý ibanezy, to fakt nevím, každá má krk jinej... :D

Problematika rukou - to je jenom zdání, možná si myslíš, že máš malý ruce, ale ono se s jakejmakoli rukama dá hrát na cokoli, když si na ten krk zvykneš... Myslim ale, že nejužší krky by měly mít straty popř. superstraty. LP má sice kratší menzuru -> užší rozestupy mezi pražcema, ale zase má krk širší. Nejjednodušší je staré známé sednout si do hudebnin, vzít si do rukou různý kytary a zkoušet...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
michalp

Příspěvek od michalp »

no ja mam taky malou ruku a tenke prsty... mam LP a jedinou nevyhodu vidim v tom ze kde jini bez problemu chytaji dve struny jednim prstem ja to kvuli tenkym prstum proste nechytnu... jinak bych rek ze je celkem jedno jakou mas ruku...
BaCH Les Paul Standart (R.M. Pickup AlNiCo II Neck + AlNiCo Custom)
Ernie Ball
Fender Frontman 15R
Boss GT-10
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“