Mix obecně

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Mix obecně

Příspěvek od pupack »

Chtěl bych slyšet vaše názory a vaše postupy při mixu. Beru že je vše nahráno dejme tomu kolem -6db. Jedná se mi čistě o další váš postup v mixu, v situaci kdy je vše podle vašich představ nahráno.

1. Normalizace ano či ne? Popř. proč ano, proč ne
2. Používáte efekty (limiter) na Master šavli? Popř. jaké a proč či proč ne
3. Jaký prostor necháváte u mixu pro mastering, maximální peak mixu k předání pro mastering popř. proč takový a proč makový a jiná příprava pro mastering.

Jakékoliv další Vaše postupy a diskuse vítána. Díky

edit: upraveno
Naposledy upravil(a) pupack dne 20.03.2011 20:43, celkem upraveno 1 x.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Mix obecně

Příspěvek od Wohma »

Normalizace urcite ne - pak budes muset na master hodit limiter, anebo vsechno zase zeslabit.
Jinak ja osobne limiter pouzivam, ale vetsina profiku ho tam nema. Duvod je prosty - v profi podminkach jsou mixaz a mastering dve oddeleny veci. Ja vim, ze si to budu masterovat sam, takze uz rovnou muzu pracovat s tim, jak to bude znit "natlaceny" (a on to je celkem i rozdil). Je to i praktictejsi pro referencni poslechy.
Treti otazka ti nejak vypadla a ctvrtou moc nechapu :) Myslis hlasitost? Staci, kdyz to nebude clipovat, obecne se doporucuje, aby nejhlasitejsi nastroje peakovaly kolem tech -6 dB, to dava vetsinou bezpecnej headroom pro to, aby celej mix nesel k nule, ale predevsim v divocejsich stylech to muze jit k nule i tak.
Vzhledem k celkove hlasitosti hudby je pak lepsi mluvit o prumernem RMS, to by u nemasterovane skladby mohlo byt nekde u -16dB, masterovane skladby se pak dnes tlaci vetsinou v rozmezi -8 az -10dB, u slusnejsich nahravek -11 az -12dB. Pod tech 10 to uz zacina byt docela kompromisni - zvlaste u amateru, kteri nevi, kde co orezat.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Wohma píše:Normalizace urcite ne - pak budes muset na master hodit limiter, anebo vsechno zase zeslabit.
Jinak ja osobne limiter pouzivam, ale vetsina profiku ho tam nema. Duvod je prosty - v profi podminkach jsou mixaz a mastering dve oddeleny veci. Ja vim, ze si to budu masterovat sam, takze uz rovnou muzu pracovat s tim, jak to bude znit "natlaceny" (a on to je celkem i rozdil). Je to i praktictejsi pro referencni poslechy.
Treti otazka ti nejak vypadla a ctvrtou moc nechapu :) Myslis hlasitost? Staci, kdyz to nebude clipovat, obecne se doporucuje, aby nejhlasitejsi nastroje peakovaly kolem tech -6 dB, to dava vetsinou bezpecnej headroom pro to, aby celej mix nesel k nule, ale predevsim v divocejsich stylech to muze jit k nule i tak.
Vzhledem k celkove hlasitosti hudby je pak lepsi mluvit o prumernem RMS, to by u nemasterovane skladby mohlo byt nekde u -16dB, masterovane skladby se pak dnes tlaci vetsinou v rozmezi -8 az -10dB, u slusnejsich nahravek -11 az -12dB. Pod tech 10 to uz zacina byt docela kompromisni - zvlaste u amateru, kteri nevi, kde co orezat.
Díky.
No s tou normalizací jsem právě na rozpacích, pokud vim, že budu track ještě nějak "boostovat" tak ji samozřejmě nedělám, ale někdy, pokud je track nahranej tak, že už nemusim kromě reverbu nic přidávat jsem ji provedl. Chtěl jsem vědět, jestli je to něco "zakázaného" či nikoliv :)
Nějak mi tam ujelo číslování :D
Tu otázku co jsi nevěděl jak myslim. Jde o to, že i doma se to snažím dělat poklasicku = mix :arrow: vyrenderovat a třeba až další den hodit do reaperu a aplikovat rádoby mastering na hotový mix. Snažím se vyhnout mixování a masteringu v jednom procesu, byť mi je jasný, že to tak spousty lidí doma dělá :)

čili jsem se ptal, jaký odstup od 0db se nechává běžně při konečném mixu. Pokud bych třeba mixoval doma a mastering chtěl od někoho jiného, v jaké formě mu to předat aby měl dostatečný prostor pro svoji práci. Tak jsem to myslel, jen sem se asi špatně vyjádřil :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No v tom pripade je odpoved nasledujici: nejmin tolik, aby se pak zesilovanim nevytahoval sum, nejvic tolik, aby to neclipovalo. Pokud bys posilal material nekam na profi mastering, tak asi dostanes presny instrukce, nekde to mozna jde najit i verejne na strankach toho studia, ale myslim, ze to bude neco ve smyslu peak u 3dB zhruba.
Pokud to mas pro svoje potreby, tak to nemusis moc resit :)
Somnus Aeternus
boolocks

Příspěvek od boolocks »

Pupack: nějaký pravidlo nebo nejlepší způsob neni...Já se třeba vůbec neřídim nějakejma hodnotama, jen při mixu koukám při poslednim poslechu skladby jestli to neklipne, a i když se to dostane i o desetiny k nule, tak to neřešim...pak při masteru už jedu vyloženě na ucho....
Jinak i spousta profíků - když k tomu sami dělaji master - už to tlačí od začátku...já osobně jsem si na to už zvyk a mám kompresor nastavenej na stereo outu v podstatě vždy :-)

Jednou jsem posílal můj master jednoho songu pavlimu, aby si to poslech, a on mi psal, že to klipuje, a já mu psal, no a je to slyšet? A on ne že ne :-) Někdy neni špatný vypnout monitor a jen poslouchat :-D Samosebou by se to stávat nemělo a Pavel měl pravdu :-)
Janaj

Příspěvek od Janaj »

Sice mám při skládání zapnutý maximizer (limiter), ale prakticky nepracuje... vždy si nechávám hodně prostoru a raději zesílím bedny... až tam je hodně nsátrojů, stejně s eto vyrovná a já nemám rád, dkyž že zvýším hlasitost basy, přestane slyšet kick, kvůli limiteru, proto raději tyto věci vypnuté, nebo dělat tak, aby nepracovaly a využít je až u konce...

Taky se mi dost osvědčil trik napojení kompresoru na mixák pomocí Aux in, input a ratio na max, attack a treshold na minimum, potom u bicích a basy dávat třeba 20% apod...
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

díky za postřehy, jen ať přibejvaj :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

- Já normalizuju. Je to prostě asi jen z toho důvodu, že někdo naopak prostě kroutí pak víc s kompresorem (jsou jiný vstupní hodnoty). Ono to bude z principu jedno, ale já se při mixu řídím spíš stylem "lépe zeslabit něco než zesílit to ostatní" :) takže jako vstupní matroš jsem si zvyk mít prostě na 0 dB peak. Když bych se pustil do lehké polemiky s Wohmou (čistě jen ta poznámka o "následující nutnosti limiteru nebo zeslabení všeho" tak mě napadá, že se znormalizovaným materiálem na vstupu se dá umíchat (možná) lepší mix v tom smyslu, že nebude svádět tolik k dynamickému procesování. Ale tohle jsou fakt jen úhly pohledu a nemíním tím ani naznačovat, že by normalizace vyloženě mixu prospěla, ale ani to není IMHO vyloženě nesmysl dělat. Zase to stojí trochu toho času v přípravě nahraného materiálu...

- Nepoužívám (zdravím Honzu! :lol: ) Já si tak nějak hraju prostě na to, že to nepotřebuju (holt vlastní psýcha - neplést s PÝCHA prosím :lol: ). Třeba je to taky způsobeno tím, že případný mastering si budu dělat sám, ale prostě nemám potřebu na master šavli něco věšet. Je to zase jedna z cest...

- Mám pocit, že jsem to někde před lety vyčetl, takže na mastering mám přípravu ve smyslu exportu mixu s max. peakem -3 dB. Jinak žádná další příprava.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Pavlii díky za postřehy,

s tou normalizací, to budou asi dva tábory lidí bych řekl :) každopádně logika mi velí, že pokud je něco normalizováno k nule, tak cokoliv na to nasadím (eq, reverb, tape sim atd) už může smrdět clipingem. čili pokud signál je natolik slabý, že nepomůže ani level fader k tomu aby se mi to hodilo do mixu (většinou dynamický mikrofon) tak normalizuju třeba na - 3db. Na to je dobré audacity, kde můžu normalizovat k hodnotě jiné než 0db (v reaperu jsem to neobjevil, kdyžtak mě naveďte). Jinak se tomu snažím vyhnout a ponechat jak je sejmuto. Imho když budu aplikovat tvoji dobrou myšlenku, tak raději snížím ty hlasitější tracky, než bych normalizoval ten tichý .) Normalizovat na -0,6 pak můžu výsledný celý mix.

Kompresory s těma jsem zatím na tom tak, že je používám, princip znám, ale nemyslim si že mám nad nima zatim plnou kontrolu :) startuju tak, že používám presety a ty poupravuju dle logiky uf neni to lehký všechno :mrgreen:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No takhle, ja tim nechtel rict, ze normalizace neco zkazi, nicmene mi to neprijde logicke neco zesilovat, abych to pak na savli zeslabil :) Ale je to dost o zvyku a zpusobu michani. S tim, ze to svadi k dynamickemu procesovani, nesouhlasim, popravde mi to nedava smysl - aspon v reaperovi muzu na kazde savli jit az na +24dB gainu, takze si to muzu srovnat takhle. Mimo to neni problem nastavit ostatni hlasitosti +/- podle toho nejtissiho prvku. Naopak prestoze delam vyhradne metalovou hudbu, ktera je ze sve podstaty hodne komprimovana, tak bych rekl, ze kompresor pouzivam temer minimalisticky na pomery zanru.
Somnus Aeternus
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a to ja se s tim ne*eru. rozhazim eq, co ma bejt slyset, na to nasadim kompresor a kdyz to stejne nejde skrz, pomuzu tomu nasilim. na vystup si prdnu kompresor, lehkej limiter a leveler, a peru do nej jedno pres druhy tak, ze se nestaci divit. a kdyz mam pocit, ze uz to nakresluje, popotahnu dolu vsecko najednou a dorazim, co tam predtim chybelo. :)

akorat na tomhle miste musim uvest, ze (takhle, jak to popisuju) nemicham muziku, ale neco trochu jinyho. ;)
tadun@me.com

Příspěvek od tadun@me.com »

Normalizace : zasadne nenormalizovat. Proc? Normalizace - respektive jeji algoritmus, pracuje s dynamikou nahravky, a to nikdo nechce, aby za nej delal nejaky algoritmu software za 5tis Kc. Jednoduse : normalizace poskozuje zvuk, ktery je zaznamenan v souboru.
Mix pro mastering : standardne staci pokud neprekroci 0dB. Pro profi mastering se vetsinou pouzivaji dva monofonni soubory. Limiter pri mixu na masteru nema principielne co moc delat, krom jistoty, ze nedojde k prebuzeni. Ale to by nemelo i bez limiteru.
Amorph

Příspěvek od Amorph »

posledni prispevek by mel nekdo smazat, aby ho nahodou nekdo nevzal vazne.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2tadun: Doporučil bych trochu studia, než se pustíš do debat na odborné téma 8)

Normalizace samozřejmě zvuk nepoškozuje - jak by taky mohla, když zesiluje maximálně na 0 dB PEAK a nepracuje s dynamikou.

Mix pro mastering stačí, když nepřekračuje 0 dB PEAK, ale doporučuje se mít špičky míň (cca -3/-4 dB).

Limiter/kompresor na masteru při mixu - to je stejná kapitola jako normalizovat/nenormalizovat :lol: svoje by ti o tom řekl třeba boolock zde; prostě někdo míchá do kompresoru a někdo ne (pro jistotu na vysvětlenou - limiter je extrémní případ nastavení rychlého kompresoru).

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak to bych chtel videt, jak nekdo bez limiteru vymicha pisnicku na prumerny RMS kolem -9dB, coz je dneska celkem standard v hudbe :lol:

A bacha na to, kdyz na mixu nebo v DAWu pohnete nejakou savli, tak uz to taky degraduje dynamiku :lol: :lol: :lol:
Somnus Aeternus
tadun@me.com

Příspěvek od tadun@me.com »

pavlii: no to je takove standardni "prijeti" do fora, rekl bych :-) Normalizace samozrejme zvuk poskozuje, protoze pracuje s dynamikou dle nejakeho algoritmu, ktery ma ten ktery DAW. Takze normalizace v Cubase pracuje trochu jinak, nez normalizave v ProTools, Logic atp. Je take rozdil, zda se normalizuje napr cela nahravka ci pouze samotny nastroj. Obecne, pokud se jiz normalizace pouziva, tak v sw typu Sadie nebo podobnem masteringovem sw.
Ohledne "spicek", to u digitalniho zdroje nema zadny vyznam, zda je to -3 nebo -4dB, pokud se jedna o mix k masteringu napr na standardni CD. U televizniho vysilani je standard -12dB, nekdy -6dB a nekdy -8dB. Vysledny mastering se pohybuje vetsinou kolem -0,2 / -0,3dB.
Ohledne compresor/limiter: Nevidim velkou vyhodu v tom pouzit limiter na mix i na mastering, po kterem nasledne nahravka pri vysilani v radiu ci televizi projde jeste dalsim specialnim limiterem na vystupu z odbavovaciho pracoviste a dalsim specialnim limiterem na vysilaci ... To co rikas o rozdilu je drobne zjednodusene. Hlavni rozdil je v pomeru comprese. Limiter je v podstate komprese nad 4:1 az do napr 20:1. Rychlost je samozrejme jeden s faktoru, ale jsou i pomale limitery. Vetsinou analogove, coz je duvodem, proc se na mastering ponejvice z analogu pouziva Manley VariMu, coz je jeden z mala analogovych comp/limiteru, ktery je dostatecne rychly, aby jej bylo mozno pouzit i na mastering. To o cem se tady spise mluvi jsou plugin typu Maximizer ci Ultramaximizer, kterym se mix povetsinou splacne natolik, ze mastering je v podstate zbytecny.
Amorph: :-)
Wohma: Prumerny RMS je nesmysl. To snad zalezi na dynamice skladby a nikoli na nejakem "standardu". Volume fader pracuje trochu jinak se zvukem, nez algoritmus normalizace. A dost rozdilne v Daw a na hw mixu. O normalizaci byl kdysi hezkej clanek od Paula Whiteho na SOS nebo v manualu k TC Electronic Finalizer, je toho vcelku dost receno. Konecne, celej ten manual je dodnes povazovan tak trochu za "ucebnici" masteringu. Ale to je drobne off topic.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak fajn - zatím mi přijdeš spíš jako "chytrolín" než "chytrý". Ale OK. Jak funguje normalizace samozřejmě vím, proto si stojím za tím, že tvoje podání je nesmysl. A je zcela jedno, jaký SW mi jí spočítá 8)

Limiter má za úkol nepustit za sebe signál s větším PEAK, než je nadefinováno (opět doporučení cca -0.3/-0.5 dBFS co se výstupu po masteringu týče). Ano, jsou i pomalé limitery, ale to nakonec udává jejich možnosti použití.

Kde "se tady spíše mluví"? :D ale ano - obvykle se tady bavíme o spojení limiter+maximizer, ale to je celkem buřt. Signál "splácává" jakýkoli limiter (vlastně i jakýkoli kompresor), takže jde jen o to JAK moc se nahrávka splácne. To, že existují lidi, co míchají do kompresoru (já to nejsem), to je neoddiskutovatelné a stejně tak i důvod, proč to dělají - jsou tak zvyklí, našli si tak cestu a vyhovuje jim to. Proč ne? Umíchají tak nahrávku hůř než my ostatní, co na master šavli kompresor/limiter nepoužíváme? Tohle není nic proti ničemu, sorry...

Průměrný RMS není až tak nesmysl. A o masteringu je toho i víc :wink:

P.

Amorph

Příspěvek od Amorph »

tadun: jak podle tebe funguje normalizace (bavime se samozrejme o peak normalizaci, nikoliv rms)? Podle me to je algoritmus, kterej projede celej zaznam a zjisti maximalni peak (hodnotu) signalu, pak vezme pomer teto hodnoty k hodnote na kterou chceme normalizovat a timto pomerem vynasobi kazdy sampl. Tim se pouze muze zvysit absolutni hlasitost celeho zaznamu (v ramci rozliseni digitalniho zaznamu), ale nijak se nezmeni spektralni ani dynamicke vlastnosti v ramci tohoto signalu.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A zjištění nejvyššího peaku a následné vynásobení celé stopy podílem požadované maximální amplitudy a amplitudy toho peaku bych svěřil klidně stařičké 8086ce a nějakému kusu SW, který by to udělal.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Když je to skonvertované do 16/44 tak moc nemá smysl normalizovat že ?
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“