Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
darth vader

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od darth vader »

a zjistil jsi důvod nebo řešení? :)
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

jako vyresit psychoakustiku? ze to jednou clovek citi tak a podruhe jinak? ja nevim mit porad stejnou naladu byt stejne vyspany? to se neda moc resit :D
michalac

Příspěvek od michalac »

Zdravim, má někdo zkušenosti se špatným kontaktem na patici lampy? Občas, kor když aparát převážím autem po těch brutálních silnicích co tady jsou mi to pak občas hraje uplně naprd. Misim pak ty lampy porovnat, občas i preampovky znova vyndat azase zandat. Nevím zda by pomohlo a hlavně jestli se to může prostříknout třeba kontaktorem. díky
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Zdravím, chtěl bych se zeptat. Rozdělával jsem teď nedávno kombo, podíval jsem se na lampy (spíš na jednu :lol: ) a je dost očazená. Je to normální? Je to 6V6. Díky
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Re: Re:

Příspěvek od rain »

darth vader píše:
Maples píše:zátěž musí mít jen po zapnutí ON ze standby...žhavit můžeš klidně samotnou nezapojenou hlavu...
jinak nejšetrnější je asi vytáhnout přímo kabel ze zapnutýho zesíku, když na ani ne minutu dáváš stand by, rozhodně to škodí víc, lampám vadí častý zapínání/vypínání a to se vztahuje i na odpojování anodovýho napětí. Dřív standby ani nebylo, jelo to pořád na plný pecky a lampy kupodivu vydržely dýl...ale musí se to žhavit s vypojenym kabelem, class A zesíky s celolampovym usměrnovačem je dokonce lepší žhavit takle.

...tak s tím začátkem silně nesouhlasím. mít zaplou hlavu (byť jen na stand-by) je podle mě dost nešetrný. Při hraní mi vypadl kabel a odsraly to koncový lampy. Ale i v návodu myslim je že se to musí žhavit zapojený.

btw - chtěl jsem se zeptat jakej máte názor na změny zvuku aparátu. Každej to určitě zná - jednou to hraje jako prase, na nic se nesáhne a za týden to hraje zprdele. Métě nějaký zkušenosti čím to? Já mám teorií hodně - od různýho proudu v síti (někdo má strčenou ve stejné prodlužce varnou konvici že:)), různá vlhkost, teplota, jak mám odpočatý uši, nebo prostě jak se ten aparát vyspí. Fakt nevim čím to a rád bych to měl vždycky stejné. Jinak pry existuje něco jako vyrovnávač proudu - jednak chrání proti výpadku - stihnete to šetrně vypnout, a pak hlavně že dodává do aparátu pokaždé stejnej proud. Máte s tím někdo zkušenosti nebo nějaké postřehy? :)
Klidně si nesouhlas, to je všecko co s tím uděláš... že ano... nicméně Maples má pravdu. To, žes hrál a vypadl ti při tom kabel, je uplně jiná situace než žhavení v režimu standby. A že si myslíš že v nějakém návudu (od čeho, od mixeru...?) něco je... nebudu komentovat ;-)
Co se změn zvuku týče, popsal jsi to sám, může to být IMHO čímkoliv, myslím že to zažil snad každý kdo má lampáč. Power conditioner to může pomoct vyřešit - hlavně pokud se hraje někde v "polních" podmínkách. Pozor ale na bazmeky, které se vydávají za power conditioner a je to přitom jen rozdvojka(čtverka, pětka, šestka...) s blikátkama a svítítkama. Stejně poslouží taky počítačová UPSka s potřebným výkonem.
Dubla
last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dubla »

Nessino píše:Zdravím, chtěl bych se zeptat. Rozdělával jsem teď nedávno kombo, podíval jsem se na lampy (spíš na jednu :lol: ) a je dost očazená. Je to normální? Je to 6V6. Díky
Neni očazená, 6V6 bejvaj občas v černém provedení - v baňce je nějaká černá folie či buhvíco ;)
např: Obrázek
Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6
* home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
Nessino

Příspěvek od Nessino »

Máš pravdu, teď jsem si vygooglil tu moji a ta je v černém. Díky
Obrázek
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Ta cerna bude nejspis nejaka vrstvicka kovu naparena zevnitr na sklo, folie by ty teploty asi tezko snasela.
Hraju výhradně na šrot.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Když už jsem u těch 6V6. Mám malou hlavu s touhle lampou a v preampu klasickou ECC83 (12AX7), zapnu na stand-by, a nechávám žhavit 5 minut. Stačí to ? Normálně jsem se dočetl, že tak 10 minut, ale tahle dvoulampovka není žádný mostrum tak mě to zajímá. :)

PS: v manuálu to nepíšou.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Flajtr píše:Když už jsem u těch 6V6. Mám malou hlavu s touhle lampou a v preampu klasickou ECC83 (12AX7), zapnu na stand-by, a nechávám žhavit 5 minut. Stačí to ? Normálně jsem se dočetl, že tak 10 minut, ale tahle dvoulampovka není žádný mostrum tak mě to zajímá. :)

těch 10 minut je asi zbyečně noc (ne že by to vadilo) Já tu mojí hlavu nechávam žhavit + - těch 5 minut. .(je to Ačko s KT88 v konci) nevym jak u těch silnějších zesíků ale tam bi taky stačilo + - 5 minut . nebo se kouknout do datasheetu vodtěch , lamp tam by to mělo bejt vypsáno.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Flajtr píše:Když už jsem u těch 6V6. Mám malou hlavu s touhle lampou a v preampu klasickou ECC83 (12AX7), zapnu na stand-by, a nechávám žhavit 5 minut. Stačí to ? Normálně jsem se dočetl, že tak 10 minut, ale tahle dvoulampovka není žádný mostrum tak mě to zajímá. :)

To by melo urcite stacit. Mam kombo se dvema 6V6 a tech pet minut to vetsinou ani nenechavam.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

6V6 jsou poměrně malé lampy, pět minut jim určitě musí stačit.
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

10 minut žhavit? proboha proč? jde o to, aby elektrony směřovaly na rovnoměrně rozžhavenou katodu, ale to samozřejmě netrvá takhle dlouho...
Klidně to snižte na desetinu...
(a než se se mnou začnete dohadovat, jukněte do http://www.tubezone.net/pdf/6v6.pdf , první sekce, warm-up time (average).)
---
Pokud někdo chcete řešit stand-by zesiku ve třídě A, nejdřív specifikujte, jestli máte usměrňovací lampu nebo diody. To jsou dva odlišný světy.
Obrázek
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Mám EL84 30W v Áčku s lampovym usměrňovačem. Žhavim tak minutu a v pohodě. I Horkej mě říkal, že na tom zas tak nefičí. Jen zvuk může být z kraje trochu slabší. Ale na životnosti lamp by to nemělo být znát. Zbytečně se to přeceňuje.
Žárovka je taky do minuty žhavá na 100%.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
man

Příspěvek od man »

Zdravím. Chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost s multiefekt + lampa. Jde mi o to jestli se dají nakopnout lampy digitalním multiefektem nebo jestli to musí být analogová krabička. Konkrétně když zapojím do hlavy Marshall jtm-45 (klasický jednokanál) multiefekt Boss GT-8 a použiju z něj jen simulaci overdrivu TS9 , jestli to bude mít stejný efekt na lampy, jako kdybych použil klasickou krabičku Ibanez. Díky.
zesilovač: Marshall JTM-45, box: Marshall 1960 4x12 kombo: Marshall JCM800 4210
elektriky: Les Paul 1959 (Jurča), Gibson LP Standard 1995
akustiky: Martin D28 r.1985, Furch D34 , Alvaro 55
krabičky : Ibanez TS9, Marshall GV-2, Boss DD-3, Boss RV5, EHX Holy Grail

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Použitím digitálního multiefektu nic nezkazíš. Pokud se ti ten zvuk líbí, tak pohoda. Diskutovat se dá jen o tom, nakolik věrně ta digitální simulace simuluje originál, ale to nesouvisí s tím, do čeho signál posíláš.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
man

Příspěvek od man »

Díky za odpověď. Nikde jsem se totiž nedozvěděl na jakém principu funguje nakopnutí lampy. Vím že když použiju třeba krabičku overdrive TS9 s gainem na nule, tak stimuluje lampy v zesilovači k většímu zkreslení aniž bych použil zkreslení z krabičky. Ale lze toho dosáhnout i použitím multiefektu? Nechtěl bych používat digitální zkreslení, jen donutit lampy v zesiku aby samy začaly kreslit. Z mulťáku bych pak použil jen reverb.
zesilovač: Marshall JTM-45, box: Marshall 1960 4x12 kombo: Marshall JCM800 4210
elektriky: Les Paul 1959 (Jurča), Gibson LP Standard 1995
akustiky: Martin D28 r.1985, Furch D34 , Alvaro 55
krabičky : Ibanez TS9, Marshall GV-2, Boss DD-3, Boss RV5, EHX Holy Grail

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Zkreslení dosáhneš tím, že přebudíš lampy na vstupu - tj. musíš tam poslat silnější signál. Jako plnohodnotné TSko ten multiefekt může fungovat jen v případě, že něco takového umí - musí zkrátka mít volume a umět poslat do předzesilovače dostatečně silný signál...

Zjistit to můžeš myslím celkem snadno. Vypni simulace na tom multiefektu a vytoč to volume, co to jde. Pokud začne aparát kreslit, máš vyhráno.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Samozřemě TS není jen volume-boost - trochu mění ekvalizaci a charakter zvuku. Ale lampu nakopneš čímkoli, co umí skokově zesílit signál.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Samozřejmě není (snad to tak nevyznělo).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“